Boray POWer: Rezsicsökkentés DW módra!

Ma egy olyan programot mutatok, ami rettentő hasznos, és még pénzt is takarít meg! Mindig irigykedve figyeltem a fejlett és takarékos mobileszközöket, a Windows 8 továbbfejlesztett energiagazdálkodását.

A legtöbb modern számítógép, ma már alkalmazza az órajel léptetést, hogy csökkentse a fogyasztást. Ezek mögött gondosan megírt ütemezők dolgoznak, amik az aktuális felhasználáshoz mérten próbálják megsaccolni, hogy mekkora sebességre van szükségünk. Egy viszonylag új konfiguráció esetén mindig van erőtartalék, de egy korosodó gép esetében koránt sem van mindig így. Sokszor az optimalizálatlan szoftverek miatt, nem tud nyugodni a processzor. Ezzel addig nincs is baj ameddig használjuk a gépet aktívan, de van sok olyan holt pillanat amikor a felhasználó nem végez semmilyen műveletet, de a gép attól még pörög. Nem tartom ésszerű dolognak, hogy a gép üresjáratában is teljes teljesítményen pötyögjön, ha véletlenül úgy felejtettem valami programot. Ezt a pazarlást tovább növelte a sok éjszakába nyúló letöltés, és a szorgalmas háttérfeladatok a Windows-ban. Valamit lépni kell! Persze kézzel is kezelhetném, de ha valahogy automatikusan állíthatnám a profilokat, sokkal “kiegyensúlyozottabb” lenne az energia felhasználás. Az úttörő pedig ott segít, ahol tud…

A Windows kiegyensúlyozott profilja próbál valamilyen kompromisszumos megoldást találni erre a problémára, több kevesebb sikerrel. Szóval az volt az ötletem, (szerencsére nem nekem jutott elsőnek eszembe) hogy mi lenne, ha a gép automatikusan energiatakarékos teljesítményprofilra váltana, amikor nem történik felhasználói aktivitás. Keresgettem, kutatgattam, majd rátaláltam erre a programra:

Boray POWer

 

asdf

Rezsicsökkentés DW módra!

A program logója alatt található egy kedves szöveg, miszerint vásárolnunk kell valami zenét a fejlesztő Bandcampjéről, ha használni szeretnénk a programot. Ez a saját lelkiismeretünkre van bízva, legalábbis remélem… Mintha önkényesen kilépne néha, na ennek még utána járok.

Jó, tudom, ronda és komolytalan, már-már igénytelen (még a vírustotálon is megnéztem miatta mert nem hittem el, hogy ez valódi program), és büszkén mutatja, milyen zöld gondolkodás eredménye eme applikáció. Jobb oldalt felül az Idle time kapcsolóval adhatjuk meg, hány másodperc után kezdődjön az üresjárat. Alatta a Don’t switch to low részen megadhatjuk milyen terhelés esetén maradjon aktív a normál üzemmód, amit a programban a Set high részen adhatunk meg. A Set low pedig az általunk kiválasztott takarékos módot rejti.

A temporary lock részen átmenetileg megszabhatjuk, hogy milyen profilban szeretnénk tartani a gépet. Van egy Stats rész is, ahol statisztikákat mutat a program. Alul a CPU terhelést kapjuk jó sok tizedes jegyre lebontva.

Rezsi Verdikt

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen ez a program? Azt kell mondjam működik! A gépem halkabb, és helyettem végzi a piszkos munkát. Kicsit jobban érzem magam, hogy éjszaka, filmnézés, torrentezés közben nem trollkodik a gépem ventilátora. A gép is hidegebb. Sajnos műszeres méréssel egyelőre nem tudok szolgálni, viszont a fejlesztő oldalán van néhány érdekes grafikon. Amennyiben lehetőségem lesz, a saját méréseimet is közzéteszem. Akinek van kedve, és eszköze közzéteheti eredményeit a hozzászólások között, én mindenképp kíváncsi vagyok. Jó zöldséget mindenkinek!

22 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of dodeskaden

  Ez jopofa dolog lehet , de hol lehet letőlteni ??

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Nem érdemes lefordítani, mert ő másra használja, ő a két végletben gondolkodott, én pedig inkább a takarékosságra.

   A torrent kliensek általában felfüggesztik az alvó állapotot ami független az energia profiloktól. Ez a program meg a billentyűzet és egér aktivitását figyeli, és ha azok nem mozognak akkor automatikusan takarékra kapcsol megadott idő után, pont torrentezéskor jön nagyon jól, mert amennyire lehet csökkenti az energia felhasználást. Ehhez az is kell hogy rendesen legyen beállítva a profil, cpu gpu teljesítményt felére a PCIe max takarékosságra stb. Amikor az egeret megmozgatod minden normálra vált mintha semmi se történt volna.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of dodeskaden

    Hmm…ügyes , ez valójában egy swicher , ami az nekem tetsző állapotokat kapcsolgatja , kicsit jáccom vele 🙂 Lehet hogy az amugy feltekert ventiket igy vissza vehetem , és sokkal kisebb lesz a zaj 🙂 Ha igy van az szuper ! Köszönöm 🙂

    Tetszik (1)
 2. Profile photo of Tóth Jani

  Most éppen asztali gépen böngészek közben megy az MP3 így, monitorostól modemestöl fogyaszt a cucc 70 Wattot ezt már hová csökkentsem? 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Nameless

  Egyébként elég sokkoló eredményeket kaptam, az idő majd 40%-ában futna feleslegesen nagy erővel a gépem. Nagyjából mindig 60-40 a használat és a power save aránya.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Cartman

  @Nameless neked hogyan vannak beállítva a profilok?
  Az a baj nálam, hogy ha energiatakarékosra áll és leállnak a vinyók, kín kivárni mire felpörögnek.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of harcos

  Sziasztok!
  Akkor a progi faxa! Köszönöm.
  Egy kérdésem lenne azért mégpedig,hogy belehet állítani,hogy autaomatán induljon!Ez eddig ok be is állítottam de ha bekapcsolom a Pc-t betöltésnél felugrik,hogy futtatás és úgy indul el!
  Ezt lehet orvosolni? Úgy hogy automatikusan induljon ne keljen a futtatásra rábökni! Ha igen és be lehet állítani akkor azt hogyan?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Nyul2012

  Hard Disk ki és be kapcsolása alíttólag többet árt a HDD élettartamának mint amit nyerhetünk
  a rezsin.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Ferik

  Legyen olyan kedves valaki akár ide írni, akár feltölteni a config fájl nevét, és sorrendjét, másra nem vagyok kíváncsi, mert nekem már újra telepítés után sem akarja elmenteni, hibával, leáll! nem ment save-t, köszönöm! egy txt. fájl úgy tudom, de a nevére, és összetételére nem jöttem rá, ezért hozzátok fordultam,
  Köszönöm!..

  harcos!
  akkor indul csak úgy ahogyan kell, csendesen háttérbe

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Ferik

  Azt tudom mondani eddigi tapasztalatom szerint, nagyon jó ez a kis szoftver!
  Eddig szépen működik, remélem nem lesz olyan Microsoftos frissítés, ami megváltoztatja e remek működését..

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Ferrari458

  Végzett már valaki komolyabb mérést? Laptop tulajok vettek észre jobb akku teljesítményt? Szerintem ők tudnának igazán véleményt mondani,mivel aztali PC-nél nem igazán lehet műszer nélkül fogyasztás csökkenést észre venni.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez