Apple WWDC 2014

Tegnap az Apple megtartotta a szokásos évi Nemzetközi Fejlesztő Konferenciát, gondoltam írok róla egy kis blogot. Megnézzük, hogyan tették szánalmassá a konkurenciát, és néha még magukat is.

Minden évben várom, és követem az Apple eseményeit. Nem azért, mert annyira nagy Apple felhasználó lenék, inkább csak a kíváncsiság vezérel. A bemutatót az OS X-el kezdték, majd az iOS-el folytatták. A fejlesztők örülhettek, mert egy teljes blokkot szenteltek nekik a bemutatók végén, amit én már nem vártam meg, mert eléggé ellaposodott az egész a végére.

​OS X Yosemite

screen-shot-2014-06-02-at-3-22-45-pm

A bemutató a rendszer nevének magyarázatával kezdődött. Próbálták poénosra venni az egészet, (nagyon szánalmas volt a füves viccelődés) az egész bemutató a szokásos, csöpögős-túlreagálós Apple event benyomását keltette. Húzgáltam a számat erősen, nagyon olyan érzésem volt, hogy fizetett statiszták, meg nevetőgép erősíti a show-t. Persze, biztosan csak én voltam a szokásos cinikus hangulatomban. A lényeg hogy mostantól szép helyekről fogják elnevezni a rendszereket, és most a Yosemite Nemzeti Park van soron.

Új felület

A Yosemite felülete úgy lett kialakítva, hogy ne vonja el a figyelmet a képernyő központi tartalmáról. (ismerős a szöveg?) Valószínűleg sokan érzik a DejaVu-t ha a Windows Vista Aero-jának a marketing szövegét olvasták anno. Konkrétan ők is feltalálták az Aero-t amitől a Microsoft galád módon megszabadulni látszik. A felület nagyon szép lett szerintem. Kapott egy Dark módot is. Ahogy elnéztem a bemutatót, a Windows 8.1-et gyakorlatilag egy undorító szarnak sikerült beállítaniuk. Nagyon kitettek magukért a designerek. Minden amit a Windows Vistában szerettem, most az Apple rendszereiben köszön vissza:

Notificaton Center + Vista Sidebar

A Yosemite egy továbbfejlesztett értesítési központot kapott, elsőre a Widgeteken akadt meg a szemem. Eredetileg az Apple rendszerekben a Widgetek egy külön teljes képernyős rétegen kaptak helyet, körülbelül úgy működtek mint most a Windows 8 Start Screen-je. Helycserés támadással a Windows Vistában bemutatott oldalsáv módjára, mostantól oldalról láthatjuk a Widgeteket az OS X-ben és teljes képernyőn az elő-csempéket Windows-on. Évekkel később, beérni látszik a sidebar egy másik platformon. Nem voltam elájulva a megoldástól, a Windows Longhorn idején volt egyben az értesítési sáv, és az oldalsáv. De ők mégis megcsinálták értelmesen, azt mondom kicsit mégis irigykedem rájuk.

Spotlight

Az OSX központi keresője a Spotlight kicsit Linuxosodott. Mostantól a képernyő közepén a megszokottnál nagyobb betűtípussal megjelenő panelben lehet keresni. Mintha ezt is láttam már volna valamelyik disztribúcióban. A Bing kezdőlapjára is hajaz egy kicsit ahogy a háttérrel együttműködve jelenik meg. Korábban olyasmi volt mint a Windows Startmenü keresője, azzal a különbséggel hogy a képernyő jobb felső sarkából nyílt lefelé a panel. Funkcionalitásban is hasonlít a Windows 8 keresőjére is, mert ez is képes internetről információkat megjeleníteni. Itt nem éreztem azt a dominanciát, amit a korábban a látvánnyal sikerült kialakítaniuk, ez kötelező fejlődés volt, megkérdőjelezhető és talán felesleges kozmetikázással.

iCloud Drive

Konkrétan itt éreztem megint az a tipikus túlreagálós idiotizmust. Feltalálták a Dropboxot. Juhéj, mostantól a Finderben megjelenik minden, mint egy normál mappa, meg szinkronizálva van az eszközök között. Juhéj lehet mappázni meg minden juhéj. Ugyanúgy működik, mint a OneDrive Windows-on. Öröm az ürömben, hogy az iOS eszközök kaptak egy filepickert amivel az iDrive tartalmát elérhetik az appok. Irány a felhő!

Mail

Irigységem fő fő applikációja mindig is az OS X Mail appja volt. Nem igaz hogy a Microsoft nem tudott egy normálisat alkotni a Windows Live Mail-en kívül az asztali Windowsba…  Az új felület annyira nem fogott meg, mert szépen illeszkedik a Yosemite-ba, inkább a csatolmányok leválasztása az e-mailekről  jelenthet jó kényelmi funkciót. Eddig is így küldtünk nagy dolgokat, de mostantól két Apple gép között a rendszer automatikusan teszi ezt. Azért ez nem rossz. Az már más kérdés, hogy az e-mail mennyire indokolt, a felhős tárhelyek, meg az azonnali üzenetküldők világában, szerintem kicsit elkéstek olyan 10 évet ők is ezzel.

Markup

Az Apple Newton rajzolós programja új életre kél! A Markup olyasmi mint a Windows képmetszője, csak többet tud, és kényelmesebb. A Newton MessagePad-ban láthattuk azt a funkciót, amikor a bénán megrajzolt alakzatokat felismervén, a rendszer generál egy annak megfelelő szép vektorgrafikus ábrát. Most már OSX alatt is élvezhetjük a nyilak meg szövegbuborékok kézi rajzolgatását a képekre meg PDF dokumentumokra. Cuki.

El is érkeztünk az átmenethez OS X és iOS között. Egyébként a bemutató nagyon hasonlított ahhoz amit Steve tartana, néha tényleg úgy hangsúlyozott a prezenter mint Steve. Magával ragadott a dolog, kivétel amikor elsütöttek egy egy béna poént, és a közönség szőke picsa módjára nevetett rajta.

Safari

Demózták mennyivel veri a konkurenciát, de nekem inkább azon akadt meg a szemem, hogy iOS és OSX alatt mennyire hasonlít a két program felülete. Nekem bejött nagyon. A Firefoxtól ellopták a fülek scrollozását lol. Ezt használnám amúgy.

iOS 8

qmevmayveehrfche9xkz

Az Apple mobilrendszere is megkapta a kötelező frissítést. Na itt aztán tényleg beindult a copygyár. Loptak mindenhonnan, de főleg az Androidtól. A bemutató elején a konkurencia porig alázása következett.

Continuity – tökéletes partraszállás

A Countinuity a Handoff funkciót is magába foglaló funkciócsomag ami megkönnyíti a készülékfajták közötti kommunikációt.

AirDrop

A fájlküldés soha nem volt könnyebb és gyorsabb mint konfigurálás nélkül NFC-vel és Wifivel két eszköz között. Eddig valami hasonlóra volt lehetőség iOS divájszok között, (nfc nélkül) mostantól OSX és iOS között is lehetséges.

Handoff

Az Apple nem szórakozott a felhasználók idegeivel, amikor a mobil és asztali gépek összemosásáról van szó. Ahelyett, hogy elbarmolták volna a jól bejáratott rendszert, inkább megalkották az utóbbi években látott legjobb realtime szinkronizációját két eszköz között. Ha elkezdesz dolgozni egy dokumentumon, és már elfáradt a hátad, minden bajod van, nem kell mást tenned mint felemelni az iPad-et és az ágyból onnan folytatni, ahol abbahagytad. A legkisebb kizökkenés nélküli váltás két eszköz között. Erről szól a Handoff. Az eddig Apple-re jellemző One Size Fits for all hozzáállás helyett áttértek az ilyen zseniális ötletekre. A Microsoft meg fáraszt a dokkolható billentyűzeteivel, meg az egységesített idióta felületeivel… One Size Fits for all.. francokat…

A gépnél ülve, távol a telefontól is lehet üzeneteket küldeni és telefonálni. Ha nincsen internet, megkérhetjük a telefont, hogy gyorsan csináljon egy hotspotot a gép számára.  Ez az egész annyira ésszerű, és kényelmes. Erről kellene szólnia a Microsoft rendszereinek is. De ők egy idióta utat választottak, amivel a jól működő dolgokat is beárnyékolják. Bravó Apple.

Új Notifikációk

Ez is egy olyan apróság amit már ezer éve tudnia kellene a konkurenseknek. Az egész csak annyi, hogy gyorsan tudsz reagálni az értesítésekre, vagy éppen gyorsan elvetni őket. Semmi extra, immel-ámmal láttuk már ezt máshol, de ilyen normálisan kivitelezve még senkinek nem sikerült rendszerszinten integrálni.

Gyakori névjegyek

Na, ennél a funkciónál már azt éreztem, kezd túlbonyolódni a rendszer. Egyébként, ez az érzés a Windows Phone 8.1-nél is felmerült bennem. Az egész csak annyi, hogy az alkalmazásváltó tetejére még bezsúfoltak egy Chat-heads-hez hasonló névjegylistát. Biztos nagyon nagyon hasznos, de, hogy nem illik a képbe az is tuti, ennyi erővel a notifikációk között is lehetne.

Kamera és fotók

Már már közhely, de mindig fel kell találni a jobb galéria alkalmazást, és a kamerán is mindig csiszolni kell. Ezt a kötelező kört is szépen megfutotta az Apple.  Time Lapse fotózásra is van mostantól lehetőség. Lemásolták a Windows Phone kamera lencsék funkcióját is, így a külsős programok teljesen hozzáférhetnek a kamera képességeihez. A galéria alkalmazásban továbbfejlődött a szerkesztő, és egy kevésbé örvendetes funkciót is bevezettek, mostantól minden fotó az 5 gigás Cloud tárhelyre kerül. Ha többet szeretnénk akár havi 1 dodótól kezdődő tervek közül választhatunk. Szívesen megnézném a saját szememmel ezt a megoldást, én kizártnak tartom hogy csak cloudba lehet menteni.

Itt már eluntam az agyam… tekergettem a streamet.

Email

Mint korábban megint megakadt a szemem az Email appon. Egyszerűen zseniális módon lehet az e-maileket szerkeszteni. Sokkal kényelmesebb mint a többi szoftver. Az Apple úgy oldotta meg a többablakos mód hiányából adódó kényelmetlenségeket, hogy szerkesztés közben a “tálcára” lehet küldeni a félkész levelet és közben lehet copy pastelni az inboxból amit szeretnénk. Zseniális.

Spotlight

A kereső itt is hozta az elvártat. Bővült a tudása bla balbala… A lényeg annyi hogy több helyen keres mint eddig. Hasonlít az OS X verzióhoz.

Billentyűzet

Emberek! Mostantól lehet swypeolni meg lehet 3rd party billentyűzeteket telepíteni! Hová fajul még ez a világ?! Egyébként valami zseniális az alap keyboard is, mert kontextus érzékenyen tanul. Tudja hogy a főnöknek nem írod válaszba hogy zsírdisznókirályság bazzeg, de a haverral folytatott chat esetén csak így válaszolnál az új IOS feature-ökre. Nagyon pöpec.

Egyebek

Health kit

Vérnyomásmérő, kalória számláló, lépésszámláló, meg minden egy közös adatbázisban. Forradalmasítja az orvoslást meg mindent. Szerintük.

iMessage

Erre nem igazán szeretnék sok szót pazarolni, nem multiplatformos, mostantól lehet üzeneteket diktálni meg mit tudom én még mit… nem fogott meg.

Entörpráz

Ebben a szegmensben is erősen a Windows Phone-tól nyúltak. Viszont a kényelmet valami extra jóra növelték azzal, hogy pontosan zéró konfigurációra van szükség a felhasználó oldaláról ha ilyen környezetbe kezdik használni a telefont.

Family Share

Ha már enetörprájz akkor legyen family is. Itt is lehet megosztogatni meg külön választani a munkát meg a magánéletet. Talán ami a legjobb, hogy megoszthatod a megvett portékákat a családdal.

Siri

Frissült az asszisztens is. Mostantól bővíthető a tudása 3rd party programokkal.

Widgetek

A notifikáció központ today nézetére mostantól lehet widgeteket pakolgatni. Annyira nem fogott meg a dolog. Mint annyi minden másnál, felesleges bonyolításnak vélem a dolgot.

Új 3D motor a METAL. Aki régen nézte a Rossz Pc Játékokat ezen jókat fog nevetni. Itt is a kötelező blalbaalba hogy mennyivel jobb gyorsabb stb. Aquvafitnessz!!!

Verdikt

Lehet őket fikázni, meg hogy mennyit másoltak a konkurenciától, meg minden. De az tény, hogy a Microsoft asztali rendszerét nevetségessé tették, főleg ami a kinézetet, a kényelmet, és a használhatóságot jelenti. Szerintem itt egyetlen szűk keresztmetszet van, az pedig a magyar emberek bére. Ha nem lennék csóringger, azonnal szaladnék és bevásárolnék ősszel az új generációból. Egyszerűen elképzelni sem tudom mennyivel lenne jobb ezeken kockulni mindennap, mint a mostani dolgaimon. Szinte minden eddig előforduló panaszomat kiküszöbölték. Ráadásul ez még csak a kezdet… RIP Microsoft. RIP Android. RIP Chrome OS.

 

 

13 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Nekem az tetszik benne, hogy öröm ránézni minden porcikájára. Minden jól át van gondolva, minden a helyén van, logikusan, praktikusan és minden úgy működik, ahogy azt a felhasználó első látásra gondolja. Amiket másoltak is, mindet jól, vagy sokkal jobban valósították meg mint az eredeti. Én is odaadnám az összes Windows-omat egy Mac-ért 🙂

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Johny

  Használj elementary OS-t.Szebb mint az osx, ingyenes, és Linux.Nemsokára kint lesz az új kiadás, az Isis beta 1.Egy próbát megér.Én használom a fejlesztői verziót egy jó ideje, és csak dicsérni tudom.De, ha stabilat akarsz, a Luna atom stabil.

  http://elementaryos.org/

  https://plus.google.com/communities/104613975513761463450

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of saxon

  Na igen az Elementary os tényleg nagyon jó én csak azt használom illetve ha valaki stabil cuccra vágyik akkor Debian !!!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Pisti

  Tetszett a cikk, pedig nekem minden apple itthon 🙂 (Kivéve a teló 🙂 Konkrétam mindig röhögnöm kell, hogy ha pl. azt mondanák a WWDC-n hogy, kapja be mindenki hülyék vagytok, azt is megtapsolnák és újjonganának 😀 Kicsit túlzás… Mindent úgy állítanak be mintha ők találták volna fel az összes újdonságot és ilyen még nem is létezett volna. Összességében viszont nagyon jók a gépeik és az OS mert ahogy Cartman is írta minden ott van ahol lennie kell, logikus és gyors.

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez