Windows Phone 8.1-re várva

Egyre jobban nyakunkon a Windows Phone 8.1 + Nokia Cyan frissítés, már tűkön ülök, de kicsit aggódom is. Nem szeretem a pletykákat, de tegnap kiszivárgott egy kép, a frissítései menetrendről.

207229_cyan

Elvileg, kevesebb mint egy hónap múlva már a legújabb generációs Windows Phone fog vigyorogni a telefonomon. Hogy miért aggódom… hát…

Hogy van a család?

Februárban váltottam Windows Phone-ra és rögtön 2-3 ismerőst is sikerült belerángatnom a platformba. Azt kell mondjam, mindenki boldogan használja, még ma is előfordul, hogy olyan lelkes üzeneteket kapok, hogy “Imádom a Windows Phone-t” “Ez a legjobb” meg stb.Van olyan ismerősöm aki egy téglázott Lumia 520-ból csinált magának egy mindennapos telefont fillérekből, és talán ő a leglelkesebb, hiszen eddig low end Androidjai voltak. Nem bántam meg a váltást. Minden rendben működik, sikerült levedlenem az Androidos gondolkodást, igazából semmiben nem szenvedek hiányt. Talán azok a rohadt Google appok jól jönnének… Kérdéses volt, hogy a Modern Ui-t mennyire fogom tolerálni hosszútávon. Nos a kezdeti lelkesedés máig töretlen. Nem utam meg, mindennap szeretek ránézni. Kialakítottam a megszokott felületet, amit nem variálgatok, inkább rutinból használom a telefont, pont jól van nekem így. A többiek talán még tőlem is elégedettebbek, bár ismerek valakit akinek sose jó semmi, majd megkérdezem már hogy van a Lumiája. 🙂

A fórumok hazudnak

Azt a Windows Phone tévhitet viszont cáfolhatjuk, hogy sose fagy, sose lassul, sose szaggat. Naivság lenne ha ezt bárki elhinné. A Windows Phone is képes furcsaságokra. Általában nem nagy dolgok, egy reboot mindent megold, de elég idegesítő ha elmegy a billentyűzet hangja, meg ilyesmik. A legrosszabb, hogy nincs semmilyen taskmanager, így ha valami lefagy, szintén csak a reboot segít. Összeomlások szerencsére elég ritkák. Általában memória szivárgós dolgok miatt szokott egy-egy watchdog általi halál bekövetkezni, főként böngészés/terebélyes dokumentum nézegetés okozta sokk miatt. Ez várható volt, a kevés RAM-os eszközökkel.

Általánosan azért elég stabil a rendszer. Lehet rá számítani.

Misztikus aksimerülésről Én, sem Barátnőm nem tudunk beszámolni, ilyet Android alatt sem ismertem… talán kicsit jobban megválogatom a szoftvereket a telefonon, vagy nem tudom.

A Nokiának viszont nagy fekete pont jár. Igaz a hiba minket (még) nem érint (KOPPKOPPPKOPP), vagy csak részben, de rohadjanak meg amiért  ilyen szemetet árulnak. A február utáni 520-asok konkrétan kukába való hulladékok. Valaki az ötödik telefonját cseréli garanciába, mert egyszerűen nem találnak neki olyat aminek ne lenne pixelhibás a kijelzője, vagy ne égne be pár óra használat után. Azt javaslom, ne vegyetek már 520-ast, nem éri meg a szívást. Akinek pedig van, vigyázzon a garanciára mert lehet kelleni fog az még… Lumia 720/820 alá ne adjátok. Az új 8.1-es X30 széria pedig nekem egyelőre vicc/elérhetetlen kategória. Szerencsésnek érzem magam, hogy nekem egy viszonylag jó szériás telefonom van.

Akkor csak kéne az update nem?

Szóval akkor látható, hogy azért aggódom mert: Frankón működik a készülékem. Sokszor úgy vagyok vele, ezt már csak elrontani lehet. Persze azért jó lenne az új memória kezelés, mert konkrétan nincs multitaszking most. Minden pöttyözik, meg újra töltődik ha átváltok másra. Az akku idő is faja, és a 8.1-ben hogy jöjjenek az értesítések, már nem áll le a WiFI a képernyő kikapcsolása után, emiatt is jobban fog merülni a telefon.

Félek, hogy a mostani S4 Soc is kevés lesz már, az új 4 magos belépőkkel szemben. Az egy dolog hogy 512 RAM-ra fejlesztették az OS-t, de attól még akadozhat a dolog jobban ha nincs proci alatta. Sajnálnám ha elbarmolnák tőlem a megszokott és jó rendszert.

Azt találtam ki, hogy ha kijön a függetlenre a frissítés, akkor gyorsan felrakom azt, hogy legyen időm (ha rajtuk múlik hónapokig tesztelhetek) downgradelni vissza a telekom kiadásra. Úgyhogy, megint kísérleti nyúl leszek a kedves olvasóink kedvéért. Én, szegény, ártatlan, kicsit sem kíváncsi kocka alak. 🙂

19 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of wzsz1

  Én már egy hónapja használom, a tapasztalataim jók, mindenben jobb kissé rövidült a készenléti idő de Lumia 720-on 3-4 napot bír egy töltéssel.
  Az alábbi linken levan írva a frissítés menete és
  Nokia Software Recovery Tool progival simán visszaállítható 8.0.

  http://logout.hu/cikk/windows_phone_8_1_2/bevezetes.html

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Nameless

  @wzsz1 Csak azt felejted ki, hogy az Aktuális stabil verziót teszi vissza. Szóval ha kijött hivatalosan a Cyan akkor már az lesz a hivatalos verzió, azt fogja vissza tenni, és nem a 8.0-át. Konkrétan nincs downgrade lehetőség ha megütötte az OTA-t. Csak az trükk lesz egy ideig, hogy a szolgáltatók lassabban adják ki, és felmegy a független teszt képp egy függő telefonra is. Ha nem tetszik vissza lehet menni a szolgáltatós black-re és letiltani a frissítést.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of chris-v

  Érdekes kis szösszenet, az biztos hogy a következő telefonom nekem is Nokia lesz, konkrétan egy LUMIA 1020-ban gondolkozok, de az még évek kérdése szerintem. 🙂
  És hogy kötekejek is egy kicsit, a végén a “cucc” szó kicsit gyakran hangzik el, ezért a végszó nem annyira “fasza”. 🙂

  Tetszik (2)
 4. Profile photo of rw-ultra

  Az éven cserélem a L800-at egy 930-ra. Beleszerettem abba a telóba 😀

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of polfer

  Már több mint 1 éve Lumián élek. 820-as volt és 625-ös van a palettán. Azt kell mondjam, a 820-as megvásárlása után számomra lezárult az Androidos korszak. Nem hiányzik. Még a Google Appok sem. Ezeket a Windows Phone telefonokat nagyon megcsinálták. A cikk szerzőjével egyetértek. Itt is megvannak a szürkefoltok, de az összkép csillagos ötös!

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Tellúr

  Kezdjem ott, hogy az Androidot nagyon utálom.
  (Itt most nem fejteném ki bővebben, személyes tapasztalatok érlelték meg az utálatot…)
  Jelenleg egy N8-as Nokiát használok, amit még 2011. vége felé vettem egy országosan elérhető műszaki bolthálózat üzletében kártyafüggetlenül. A vásárláskor Symbian Anna volt rajta, amit a Belle megjelenésekor, a Nokia hivatalos szoftvere segítségével laptopon frissítettem. Azóta így használom és gyakorlatilag 3..4, néha 5 napot is elketyeg a maga kis lassú módján…
  Szóval, lassan csere érett lesz, mert kezdek elégedetlen lenni a teljesítményével.
  Amiért még nem váltottam, az a fényképezője! Legtöbb okostelóval ellentétben az N8-nak xenon villanócsöves vakuja van, nem pedig LED-ek “pislákolnak” a hátában. A Carl Zeiss lencséről nem is beszélve… Abszolút vállalható képeket csinál, akár még gyér fényviszonyok között is és alap szinten még makrózni is tűrhetően tud.
  (Korábban egy C905-ös SonyEricsson volt, az is jó képeket csinált…)
  Igazából nekem nem sok választás van: a PureView808 kifutott, így nekem csak
  a Lumia 1020 maradt. Remélem, nem rontanak rajta az op.rendszer frissítésével!
  Nagy reményeket fűzök a Windows Phone 8.1 térnyeréséhez.
  (Tetszik a rendszer zártsága: zártság –> biztonság… 😉 )
  Talán nyáron, vagy kora ősszel benevezek egy Lumiára!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Rozmika

  Én is kipróbáltam (illetve még most is azt tesztelem) az új verziót. Engem annyira nem győztek meg az újdonságok. Amiket leírtam hibákat azok maradtak. A csilli-villi meg annyira nem érdekel. Átlátszó ikonok, meg végre háttér, meg már több ikont is kitehetünk a főképernyőre, meg hangulatfüggő színsémánk lehet, megoszthatjuk a wifi jelszavunkat a többi nokiással (persze csak ha valamilyen közösségi oldalon fent vagyunk)…. Hurrá! Viszont még most sem képes lejátszani egy 10 másodperces SMS hangot. Egyedül ami pozitívum, hogy már a csengő hangerőt meg az appok hangerejét külön lehet állítani. Kezdetben úgy szívta az akkut, hogy egy napot nem bírt ki a telefon. Ezen már javítottak, de nem lett valami akkubarát még így sem. Mondjuk a 930-as nokia tényleg jól néz ki. Csak azokat a “trendi” színeket minek erőltetni???

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Locky

  Hát, lehet hogy akad, de ha az android telefonommal hasonlítom össze:
  100:1-hez az arány.

  Xperia L-t cseréltem le Lumia 520-ra és nem bánom. Egyszer nem akadozott még.

  Volt hibája 2x is:

  Sose indítom újra, ez néha megbosszulja magát. Egyszer elhalt a kijelző érinthetősége – akkukivétel megoldotta.
  Másszor pedig szintén nem indítottam újra, süket volt a vonal, újraindítás megoldotta.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of SWAT

  Kérdezném a hozzáértőktől, hogy a Lumia800 telót amin7.8 van, lehet-e 8.1-re frissíteni?

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Attila Miklós

  1) Gondolom a WP 8.1-röl a 9-re már nem lesz frissítési lehetőség. Szerintetek?
  2) Nemsokára megjelenik az 530-as. Szeretnem megvenni (sosem volt windowsos telefonom), de a kérdés az, hogy menyire bírja a gyűrődést, szóval jó volna ha megjelenése után megfogdosnátok egy kicsit 🙂

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Petneházi

  Sziasztok,
  nem említitek, pedig nekem speciel az egyetlen ami nagyon hiányzott, hogy képes már az alkalmazásokat sd kártyára menteni. Nálunk pikk pakk összejött annyi app, amivel már nem tudtam újabbakat telepíteni. Ez most már nincs. A 3G gyorsgomb hiánya valóban fekete pont, sőt még feketébb, mert már 2 képernyőn kell kapcsolgatni, az adatforgalomból nyílik egy újabb amin a 2G választható.
  520-on igenis van lassulás, a csempék bejönnek, majd láthatóan kapják meg a tartalmukat. És az aksi, remélem igazak a mendemondák, hogy majd idővel kalibrálja magát, mert eddig 2 napig simán ment, most pedig délutánra 50% figyel. Ettől már a restore / downgrade topikokat bújom 🙁
  Azt mondjátok egy komolyabb, nem 520 példány napokat bír 8.1-gyel is?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez