Opera Chromium: Van-e élet a…

Egy nagy múltú sorozat, egy veterán zenekar, de csak egy sima program megszűnése is szomorú pillanat. A Remake, az újraalakulás, vagy reboot általában sok sebet tép fel. A Norvégok több mint egy éve jelentették be, hogy befejezik a Presto motorral való kínlódást, és simán váltanak a Google Chome motorjára. A power userek legfájdalmasabb perceit hozva el, ami azóta sem enyhült sokat. Ma kiderítjük, hogy van-e élet a halál után. Egy kevésbé objektív cikk következik.

Az Opera soha nem a fejlesztési sebességéről volt híres. Ők találták fel a modern webböngészőt, egy szűk, de mindennél hűségesebb rajongótábort sikerült kialakítaniuk, majd 20 év alatt. Magyarországon is sokan kedvelik őket. A hozzáállásuk a dolgokhoz, mindig is megosztotta az embereket, sőt a cégen belül is viszályokat keltett. Minden fanatikusra jutott legalább tízszer annyi heater, és legalább egy mérges webfejlesztő, hogy még ezzel is kínlódjanak.
Soha nem sikerült olyan sikereket elérniük az asztali számítógépeken, mint mondjuk a Firefox-nak, vagy a Chrome-nak. Technikailag elég modernnek számított Opera, de mégis a felhasználó szívott a legtöbbet, a hibásan megjelenő weboldalakkal, noha nem mindig a Presto volt a hibás. A hibák valamikor a 10.5 kiadásakor kezdtek kezelhetetlenné tornyosulni. Olyannyira, hogy az Opera 12-nél megszületett a döntés, az Opera fejlesztését új alapokra helyezik. 20 év munkáját selejtezték egyik napról a másikra.  Az Opera Levelezőjét külön letölthetővé tették, de az összes meglévő funkciónak búcsút inthettünk. A felület, és a leggyakrabban használt funkciók újraírása azóta is tart.


Opera 22: Egy év után is fapados

Amikor bejelentették a dolgot, örültem, hisz akkor épp Chrome user voltam. Azt hittem, pillanatok alatt összedobják a régi Opera minden funkcióját, és megszületik a világ legjobb böngészője. Hát nem így lett. Az asztali Opera egyszerűen nem kap elég prioritást, bármit is nyilatkozik a cég. A többi platform fejlesztése is lelassult, a feltörekvő platformokon nem képviseltetik magukat. Nincs Windows Phone kiadás, nincs Modern UI / RT kiadás, és majd 1 év késéssel készült el, az első fejlesztői Linux kiadás, az is csak Ubuntu+Unity 64-bitre.

linux-23

A jó

Az Opera 22 felülete jó. Nagyon simák az animációk, a régi Opera usereknek igazán ismerős lehet. Van gyors-hívó, van egy ilyen vizuális gyűjtőlap, és egy operás hírolvasó is. Ilyen szempontból nincs vele akkora baj. A böngésző sebessége is zseniális. Minden oldal hasít benne. Vannak témák is, így kicsit személyre szabhatóbb az egész. Van privát böngészés, helyesírás ellenőrző, letöltés kezelő, Opera Turbó, bezárt lapok listája is. A böngésző már támogatja a csendes frissítéseket is, és ráadásul a Program Files-ba települ. Szóval elég kellemesnek tűnik a dolog. Az Opera mit sem veszített, az évek során felmutatott példás biztonságból. Az elérhető kiegészítők is elég jók, és lehetőség van a Chrome kiegészítők telepítésére is. Az induláskor azt hitték, ez majd elég lesz, de láthatjuk (Windows 8) milyen nehéz megváltoztatni, a felhasználók szokásait.

A rossz

A Chrome minden csúfságát hozza magával a böngésző. A takarékosságot hírből sem ismeri. A letöltéskezelő is olyan béna, mint a Chrome, még mindig nincs Temp mappa támogatás. A legnagyobb szégyen, amit az Opera elkövethetett, hogy 1 éve szinte nincs klasszikus könyvjelző támogatás. Nagy duzzogva sikerült nekik belerakni egy könyvjelző sávot, de sem importálni, sem szinkronizálni nem tudunk. A régi Opera Linkes tartalmakat még a mai napig csak egy weboldalon érhetjük el. Gyalázat.
Annak aki tisztalappal indul, nincs nagy gáz, de szinkronizáció és exportálás hiányában, nincs lehetőség az egyszerű biztonsági mentésre, ami aggasztó. Nincs finom görgetés, az is a régi Opera jellegzetessége marad. A legtöbb tesztre-szabhatóságot is kukázták. Nincsenek saját gombok, még az eszköztárat, és a kiegészítők sorrendjét sem változtathatjuk meg. Nincs RSS támogatás sem. Néhány oldalon, az Opera böngésző azonosítóra a „nem támogatott böngésző” köszön még mindig vissza, ami finoman szólva is nevetséges, tekintve hogy Chromium alapú böngészőről van szó amit maszkolni sem lehet alapból. Ezek fényében, ugyan ki akarna Operázni 2014-ben?

A remény

Valami készül. Az opera:flags oldalon megtalálható néhány hiányolt béta funkció. Van importálás, még a régi Operából is, szinkronizálás, újfajta Turbó, okos erőforrás kezelés, meg egy sor másik dolog, még érintőkijelző támogatás is. Szerintem, pont rosszkor írom ezt a negatív cikket, ugyanis mintha fény lenne az alagút végén. Egyetlen probléma az, hogy elkéstek. A hűséges rajongók már rég elpártoltak, vagy még a 12-es szériát nyüstölik kitartóan. A program minősége hozza az elvárhatót, stabil, gyors, nagyjából jól is néz ki, de a funkciók még mindig csiga lassúsággal csordogálnak. Főleg olyan embereknek való, akik szeretik a gondtalan böngészést, és nem vágynak semmire. Olyanoknak is ajánlott, akik nem szeretnék a saját, vagy egy szeretteik személyes adatait egy amerikai multira bízni. Meg olyanoknak, akik nem akarnak órákat vesződni a távsegítséggel, meg a böngésző hegesztéssel.

asdf

Verdikt

Nos, igazán megosztóra sikerült ez is, Operához méltóan. Az új kiadást is alapvetően lehet utálni, és szeretni. Annak aki alapvetően irtózik a Chrome-tól, utálja a Firefoxot, és nem akar valamilyen kínai fejlesztésű böngészőt, egész jó lehet az új Opera. A lényeg, hogy ne várjon túl sokat, és ne akarjon túl sokat. Európai felfogásban, európai ízlésnek készült a böngésző, ami látszik rajta. Egy öszvér, ami mindig teszi a dolgát, mintha ott sem lenne. Remélem, minél hamarabb megírhatom a cikk csupa áradozó, pozitív folytatását. Sajnálom, hogy ide jutottak.

 

Geir Ivarsøy (1957. június 27. – 2006. március 9.) emlékére.

27 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of István Szevasz

  Hát én még a 2000-es ávek elején használtam utoljára operát.
  Aztán firefox, majd MyIE (igen, A kínai 😉 ) ami most már Maxthon.
  Mindegyik böngészőkészítő követhetné a példáját, az összes platformra van már programjuk. Ráadásul van külön, minimum 8 colos tabletre optimalizált változat.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   A Maxthon igazán jó lenne, ha nem lenne annyira giccses kicsit lehetne nyugatibb.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of István Szevasz

    Ezen mos mi a giccses? A kedvenceksávot is külön kapcsoltam be, a baloldali sáv meg kikapcsolható (nekem a számológép és a cetli miatt van beállítva) 🙂
    Mondjuk látnád a kolléganőmét… Ajánlottam neki, pár nap múlva megköszönte, minden eszközén az van, megmutatta, na és az tényleg giccses.
    Cseresznyés a káva XD
    Dehát nő, elnézem neki 🙂

    Tetszik (3)
   • Profile photo of Szappan

    Maxthon se áll a helyzet magas fokán Linuxon. AZ első és utolsó verzió 6 hónapja jött ki és azóta semmi. (Egyébként nem giccses)

    Tetszik (0)
  • Profile photo of paisano

   Évekig PaleMoon-t használtam mert nagyon megfogot, hogy mennyivel gyorsabb mint a sima Firefox… kb egy hónapja raktam fel a Maxthon-t és egy hét használat után ha véletlenül a PaleMoon indult el (még az volt az alapértelmezett) szinte fejbevert a milyen lassú a Maxthon-hoz képest… egyedül a LastPass vacakol rajta pár oldalnál de egy oldalfrissítés többnyire megoldja a gondot… könnyen kezelhető, minden kézreáll benne és nagyon sok apróságot tud ami megkönnyíti az életet… most már ez az alapértelmezett… 😀

   Tetszik (1)
 2. Profile photo of László

  Maxthont egy frissítés erejéig félretettem, de amint javítják a bugot Opera nem lát meghatározhatatlan ideig. Maxthon hiába kezeli külön a folyamatokat kevesebb memóriát eszik. Sok beprogramozott eszköz: videóleválasztó, osztottképernyő, erőforrás figyelő. A böngésző motor váltogatása megoldja az esetlegs problémákat, de még nekem nem az igazi pl.: youtube. Több kompatibilitás és jobb lesz.

  Chrome: felteszem elvagyok vele, gyors, de mindenhez kiegészítő.

  Operára jellemző komolyabb névjegyeket hiányolom. A gyorshívós fehérség nagyon idegesít. Még eltüntetni sem lehet. Felső címsor nem testreszabható.

  Kiegészítősori letöltésvezérlő legalább van.

  A gyorsaságra nincs panasz, de alternatívaként jó. Ennyi fejlesztési idő után új témacsere –> verziót váltunk; elrendezhetjük….

  Köszönjük a cikket!

  @paisano Palemoon tényleg nagyon jó csak alapértelmezetten fagyva tölti az oldalakat és lelassult. :/

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of chris-v

  Jó kis cikk, maximálisan egyetértek minden gondolattal!
  Nagyon régóta operát használok. Azt hiszem mindig is azt használtam. 🙂
  Akár mennyi idő is telt el az új verzió bevezetése óta, folyamatosan az az érzésem, mintha csak félkész lenne. Látszik azért hogy foglalkoznak vele, de borzasztó lassan. A könyvjelző alap lenne, de még mindig nem sikerült megcsinálniuk. Az hiszem számomra ez és a szinkornizálás a legfájobb pont.

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of dodeskaden

  Én is a 2000-es évek elejétől “Operáltam” , mikor megtörtént a váltás azt hittem pikk-pakk megszűnik a kinlódás , esetleg 1-2 hónap és lesz egy tökéletes böngészőnk …sajnos nem igy törtémt 🙁 De nem adtam fel , és nem hagytam el hütlenül a kedvenc zenészemet , megkerestem mivel tudnám a hiányosságait befoltozni , amig végre el készül az igazi ! 🙂
  Telepitettem a Download Chrome Extension-t , és ezzel minde , szinte minden Chrom kiegészitő , bővitmény integrálható az Opera-be . Igy a Könyvjelző kérdés is rövidre zárható . A finom görgetést most már a jól bevált Chromium Wheel Smooth Scroller telepitésével abszolválhatjuk .A Data Compression Proxy nekem fontos kiegészitő , az Oőpera-nak van ugyan hasonló , de ez nekem jobban be jött 🙂 Ez is telepithető a Chrome bazárból hála a D.C.Ex. -nek .
  Szóval én nem keseregtem , abbahagytam a szinkronizáció miatti mérgelődést , és igy megoldottam . Remek , gyors , stabil , biztonságos ! Ja én a 64-bitest használom ! 🙂

  Tetszik (2)
 5. Profile photo of shadow

  A 22-es meg a 12.17 (x64)-et párhuzamosan használom, egyedül a könyvjelzőket hiányolom az újból, vagy régiből a mega.co.nz támogatást.
  H jól emlékszem a 6os verziónál került képbe azóta ez az elsődleges böngésző, van hogy hónapok tellnek el hogy elindítanám a firefox-ot.
  Lehet fikázni az Operát, de sok jó tulajdonsága mellett ez az a böngésző amit (különféle reklámblokkolók nélkül) a legkevésbé raknak tele a reklámok és különféle kattingatós-fordítós oldalak marhaságai.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Az Opera immunis a külsős programok módosításaira, ennek nagy figyelmet szenteltek már korábban is. Azért is döntöttek úgy régen, hogy mindent fog tudni ami kellhet, hogy ne kerüljön ellenőrzőzetlen forrás a böngészőbe kiegészítőkkel.

   Ha fenti csúfságokat megoldják, helyre áll majd a rend. Lehet dolgozni a marketingelésen.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of zonee

    az opera elveszítette az egyediségét azzal hogy Chrome-ra cserélték a saját böngészőjüket
    Chrome alternatívákban benne van a könyvjelzőkezelés
    fapados böngésző illik a windows 8-hoz egyiket sem szeretem

    Tetszik (0)
 6. Profile photo of saxon

  Na igen itt szerintem az a lényeg hogy amilyen volt a régi Prestos Opera olyan csak egy volt amilyen most olyan meg már van vagy száz ,arctalan egyéniségtelen semmi böngésző lett belőle rendkívül nagy fájdamlamra!!!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of László Kiss

  Én sokáig maxthon-t használtam meg most is fent van a gépemen,mert gyors és a könyvjelzőim abban vannak elmentve!De engem az Opera Next fogott meg igazán mert baromira gyors sőt mondhatnám a leggyorsabb böngésző ami valaha a gépemen volt-van!!Eggyetlen hibája van hogy a könyvjelző nincs benne vagy csak én nem találom!! 🙂

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of bikat

  A krómozott opera semmire sem jó, méltatlanul viseli az egykori kedvenc böngészőm nevét. Hiányát pótolni nem tudom, alternatívaként krómot és maxthont használok.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of VikingPanzer88

  Maradok opera mentes minden területen! Nekem tökéletesen megfelel a Mozilla Firefox mindig aktuális új kiadása. Az opera böngészőben és mindenben elbukott csúfosan a safarival együtt. Már csak azt nem értem hogy ezt a készítők miért nem látják már be és húzzák le végleg a rolót.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Nlajos

  Én is nagy Opera rajongó voltam. A Google Chrome Canary mellett az Opera 12.17-est még mindig használom, a Next-tel próbálkozom. A könyvjelzőkezelő nagyon hiányzik. dodeskaden – melyik könyvjelző alternatívát ajánlod?

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Chummer Mistachuck

  Naja, könyvjelző az nincs. Van helyette használható speed dial és stash. Én ezekbe teszek mindent. A 12-es széria valóban többet tudott, de ez sem rossz. Én mindenesetre kedvelem.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Gnor

  Tényleg kihalt nálam is a 10. akárhány környékén mert nem működtek benne az oldalak és a chrome addigra már felszívta magát annyira hogy nem volt érdemes váltani. Az opera nálam olyan 3. tartalék volt mindig is de a régit szerettem mert használható kis stabil progi volt.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of ikg2

  Én még nem találtam minden tekintetben hibátlan böngészőt, és gyanítom, nem is fogok 🙂
  Én sosem voltam nagy Opera fun, bár régen valamikor kipróbáltam én is. Lehet, hogy csak mélyebben kellett volna foglalkozni a témával. Ma gyakorlatilag több böngészőt használok más-más célra, ugyanis mindegyiknek más az erőssége. A céges VIR rendszerekhez, IE alapú oldalakhoz a mai napig a Maxthon-t használom (v2 és v3 verziót is). Nekem nagyon bevált, jól testre szabható, alapból sok hasznos funkcióval rendelkezik. A Chrome használata viszonylag egyszerű, támogatja azokat az oldalakat, amiket a Maxthon nem. Használok hozzá kiegészítőt, de mégsem olyan, mint amikor alapból tudja az adott funkciót a browser. Firefox csak végszükség esetén.
  További Maxthon sajnálatos hiba: Mega letöltést nem támogatja (Your browser seems a bit outdated)
  A cikket köszönjük, reméljük idővel magára talál az Opera is, és lesz egy újabb jó alternatíva a “nagyok” mellett.

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of MekElek

  Egyedül az tudna elcsábítani FF-ről, hogy hasonló felület, de talán támogatja/támogatná a Chromeos Youtube HTML5-öt. Bár ahogy tudom még ott is van problem.
  Egyébként manapság nem tudom mit kell problémázni azon ki mit használ, gyors mindegyik, azonkívül meg csak egy 2-3 centis sáv, amit látsz a böngészőből. Egyedül a pluginek, meg a jól megszokott, mégis modolható felület, ami miatt FF-et használok, de ha tegnap léptem volna be az internet, azt kezdeném el használni, amire először rátalálok és megtetszik.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez