Hogyan működik a vírusirtó

Sokszor találkozunk a neten olyan kritikákkal, hogy egyik, vagy másik vírusirtó “rossz”, vagy épp “tökéletes”, de vajon mi alapján ítéljük meg őket? Ahhoz, hogy korrekt ítéletet hozhassunk róluk, előbb ismerjük meg hogyan működnek, de legalábbis legyünk tisztában az alapfogalmakkal!

Vegyük tehát sorra, milyen arzenállal vonulnak fel a biztonsági programok, hogyan és milyen eszközökkel próbálják felderíteni és megakadályozni a kártevőket.

Vírusdefiníciós adatbázis

Arról már írtunk korábban, hogy mik is azok a vírusok, de vajon hogyan ismeri fel őket a vírusirtó? Mivel a vírus (vagy egyéb kártevő) is többnyire csak egy programkód, ami valahol egy fájlban (vagy épp a memóriában) tárolódik, egyszerűen csak meg kell vizsgálni a tartalmát rosszindulatú kódsorok után kutatva. Ahogy mi egy szövegszerkesztőben rákereshetünk például a “vírus” szóra, az antivírus programok hasonló módon keresnek a fájlokban rosszindulatú kódokat rejtő karaktersorozatokra. Ahhoz, hogy felismerjék mik a kártékony kódsorok, úgynevezett vírusdefiníciós adatbázist használnak, ami nem más, mint egy nyilvántartás az ismert (már felfedezett) rosszindulatú kódokról. Lényegében tehát a vírusirtó végigpásztázza a fájlokat és egyezést keres bennük, a listájában található kódokkal és ha talál egyezést, akkor jelez, hogy kapás van.

Ez a vírusdefiníciós lista, vagy adatbázis alapú keresés a legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer, de természetesen nem az egyetlen. A módszer hátránya, hogy gyakorlatilag lehetetlen olyan adatbázist készíteni, ami minden kártékony kódot tartalmaz, így 100%-os hatásfok nem érhető el vele. Az adatbázis mérete is kritikus szempont, ugyanis a túlzottan nagy adatmennyiség kezelése a rendszer erőforrásait emészti fel (tipikusan a memóriát), a túl kicsi adatbázis pedig a keresési hatékonyság rovására megy. Rendszerint úgy egyensúlyoznak a biztonsági programok e két véglet között, hogy a leggyakoribb, legveszélyesebb, vagy legújabb kártevőket tartják az adatbázisban.

A felhő alapú vírusirtók itt egy lépéssel tovább menve, nem a gépünkön, hanem egy távoli szerveren tartják az adatbázisukat, így leveszik a terhet a gépünkről és nagyobb listával is dolgozhatnak, ráadásul nekik nem kell óránként, vagy naponta a felhasználók gépeire küldözgetni a legfrissebb listákat (frissítéseket), hanem azonnal a legújabb adatokkal dolgozhatnak. Tehát, úgy tűnik hogy a felhős víruskergetők lepéselőnyben vannak, de fontos megjegyezni, hogy csak akkor, ha élő internetkapcsolatunk van! Egy offline gépen egy csak-felhős víruskeresés problémás.

Malware code

Heurisztika

Az előző módszerrel ellentétben a heurisztika, nem előre definiált kódsorokat keres, hanem a programok viselkedése alapján próbálja felismerni a rosszindulatú folyamatokat. Ha például egy program megpróbálja önmagát lemásolgatni, vagy szokatlan módon módosítgatná a rendszerfájlokat, azzal nyomban felkelti a vírusirtó figyelmét és szerencsés esetben blokkolásra kerül. Sajnos azonban az ilyen viselkedésminták definiálása nem egyszerű dolog, emiatt gyakran félre is értik a túl szigorú vírusirtók az egyes alkalmazások tevékenységeit és ilyenkor hamis riasztást produkálnak. A másik véglet pedig, ha túl engedékeny a heurisztika – ebben az esetben a malware-ek nyernek értelemszerűen.

Fals Pozitív?

Annak ellenére, hogy a biztonsági programok fejlesztői mindent elkövetnek az adatbázisok és viselkedésminták optimizálásakor, elkerülhetetlen módon mindig akad olyan eset, amikor egy ártatlan kódot bélyegeznek kártékonynak. Felhasználóként, ha nem vagyunk biztosak egy vírusriasztás hitelességében, érdemes a VirusTotal, vagy egyéb hasonló szolgáltatást igénybe venni, ahol több más víruskergető eredményével is összevethetjük a találatokat. A gond csak az ilyenkor, hogy itt már mi döntünk, és nem a vírusirtónk és bizony mi felhasználók sokkal gyakrabban hozunk téves döntést, mint a választott védelmi programunk. Sok felhasználó akkor sem riad vissza egy-egy kulcsgenerátor használatától, ha az VirusTotal-on 10 riasztást kapott a 40 vizsgálatból – mondván: csak az (általa) ismeretlen, cuccok riasztottak rá.

Időzítés

Pro-aktív, on-access, realtime, miegymás… a lényeg az időzítés! Egyáltalán nem mindegy mikor lép közbe a vírusirtó, megvárja míg futtatni akarjuk a letöltött alkalmazást, vagy már magát a letöltést is megakadályozza, ha gyanús fájlt észlel. A különböző víruskergetők, különböző taktikákat alkalmaznak, vagy épp többet is egyszerre. A legtöbbjük rendelkezik valamilyen böngészőbe épülő, vagy tűzfalas megoldással, ami már a letöltőoldal linkje alapján is blokkolhat, ha az szerepel a feketelistáján. Gyakori eljárás még, hogy a letöltött fájlok is azonnal ellenőrzésre kerülnek automatikusan.
Az on-access, vagy realtime (valós idejű) védelem, a fájl megnyitásakor végzi el az ellenőrzést, tehát, amikor egy fájlra kattintunk, az nem rögtön nyílik meg, hanem először átvizsgálásra kerül. Ebből mi jó esetben semmit nem veszünk észre, mert nagyon gyorsan történik, kivéve persze, ha fennakad a szűrőn a fájl.
Mindezek lényege, hogy a vírusirtó nem csak úgy képes elkapni a malware-eket, ha kézzel (vagy időzítve) elindítjuk a keresést, hanem képes folyamatosan figyelni a háttérben, így megelőzve a bajt.

Sandbox

A sandbox (homokozó) is számos biztonsági program beépített funkciója ma már. Ez nem más, mint egy elkülönített terület, ahol kedvünkre játszadozhatunk a kétes eredetű alkalmazásokkal, mert minden ami a sandbox-on belül történik ott is marad, a rendszert, vagy a fájljainkat nem érik el (ill. nem módosíthatják) az itt futó esetlegesen kártékony kódok. Ez az elmélet legalábbis. Gyakorlatilag a sandbox sem nyújt tökéletes védelmet, mert a karantén nem 100%-os, időről-időre napvilágot látnak olyan malware-ek, amik sikeresen ki tudnak szökni onnan, tehát bánjunk ezzel is óvatosan!

Eredményesség

Security layersÁltalánosságban igaz, hogy minél több rétegűbb, összetettebb védelmi megoldást érdemes használni, hogy az átfedések segítségével befoltozzuk az egyes elemek réseit. Ha csak adatbázis alapú védelmet használunk, a legújabb (zero-day) kártevők, amik még nem kerültek be az adatbázisba, átbújhatnak a résen, de egy heurisztikus keresés már elkaphatja ezeket is. Rajtunk áll, mennyit vagyunk képesek és hajlandóak áldozni a rendszerünk erőforrásaiból az adataink védelmére, de a spórolás nagyon sok fejfájást okozhat!

Az egyes vírusirtó alkalmazások hatékonyságát értékelni nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg kritériumot állíthatunk fel, ráadásul tudásban, összetettségben, funkcionalitásban is akkora különbségek lehetnek az egyes termékek között, hogy az összehasonlításnak csak külön kategóriánkét van értelme. Szerencsére léteznek erre szakosodott, hozzáértő oldalak, ahol tájékozódhatunk, és bár az itt közölt teszteredményeket sem vehetjük mindig készpénznek, még mindig inkább bízzunk ezekben, mint a különböző fórumok kommenthuszáraiban! Az av-test.org, vagy az av-comparatives.org jó kiindulási alapot jelenthetnek biztonsági program választásakor.

Hogyan működik a tört, carak-elt vírusirtó?

Nem tudjuk. Te sem. Senki sem, csak az aki a törést készítette. Amikor egy crack-et, vagy patch-et telepítesz, hogy megúszd a fizetést egy vírusirtóért, azzal magát a vírusirtót és annak fájljait, kódját módosítod. Mivel fogalmunk sincs milyen módosításokat eszközölnek ezek, nem tudhatjuk, hogy valóban csak ártalmatlanul “jóárasítja” a programot, vagy emellett még különböző hátsóajtókat is nyit a gépünkön. Tehát, amikor tört vírusirtót telepítesz, akkor lényegében a törést készítő cracker kezébe adod a teljes géped, az összes fájlod, az összes jelszavad, minden családi fotód, a legtitkosabb dokumentumaidat, e-mailjeidet, még akár az élő webkameraképed is! Megéri? Nem lenne jobb inkább ingyenes alkalmazást használni?

Szerencsére ma már sok, valóban jó, ingyenes alternatíva közül választhatunk, közülük jelenleg a Panda Cloud Antivirus és a 360 Internet Security megoldásait javasoljuk. Előbbi régóta bizonyította rátermettségét és egyszerűsége mellett meggyőzően és szerény erőforrásigénnyel védi a gépünket, utóbbi társa egyelőre még most bontogatja szárnyait, de máris kiemelkedő eredményeséggel és bővebb funkcionalitással hívja fel magára a figyelmet.

59 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of istvankisss

  Köszönjük! Jó cikk. Szerintem minden embernél eljön majd a pillanat, amikor elgondolkodik azon, hogy tényleg kellene egy normális antivírus, ami nem produkálja magát feleslegesen és megbízható. Nálam akkor jött el, amikor először akartam beütni a bankkártya számomat.

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of N3xT

  Carak-elt vírusírtó ?? Valószínű a lakáskulcsot se Sopronkőhidán másoltatnák ??? LOL

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of abissus

  Rövid, igényes és időszerű írás, mely jó áttekintést ad a védelmi programok sokrétű, többlépcsős felépítéséről és működéséről. Mindezt közérthetően, hogy világos legyen mindenki számára, először, védelmi program nélkül bármilyen gépet üzemeltetni botorság, de nyugodtan mondhatom, mások iránti felelőtlenség is, másodszor, tudnunk kell, nincs 100%-os védelem, csak egy olyan kegyelmi állapot, ami akkor áll elő, amikor gépünk megfelelő védelmi programmal van ellátva és mi magunk is mindent megteszünk saját biztonságunk érdekében, harmadszor, a nekünk tetsző program kiválasztásánál a cikkben is említett és autentikusnak tekinthető laborok mérési eredményei, illetve egyes hazai és külhoni elismert internetes oldalak felelős megnyilatkozásai és ajánlásai legyenek a mérvadóak. 😉

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of L7wy

  Szép cikk, 2 helyen kiegészíteném. Az adatbázisban nincs olyan hogy mit tartanak benne és mit nem. Amikor nagyon sok hasonló minta van már az adatbázisban, akkor arra csinálnak egy általános jellegű mintát(úgy tudom h a gen szavacska jelzi a vírusazonosításnál), ami azt mind felismeri, az egyedi azonosítókat pedig kiveszik. A másik a heurisztika, nem olvastam most utána, de emlékeim szerint az az adatbázisra építkezik, és felismeri olyan variánsokat is, ami nincs pontosan meghatározva az adatbázisban, csak van egy hozzá hasonló régebbi már beazonosított vírus mintája. A viselkedéselemés egy totál más védelmi réteg.

  Tetszik (2)
 5. Profile photo of r600

  Jó kis összefoglaló, s ha már itt vagyok, egy kérdés. Gondolom azért az Avast! Free is bőven az ajánlott kategóriában van, vagy talán már nem olyan hatékony?

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Cartman

   Detektálásban elmarad a fent javasolt kettőtől.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Soha nem is volt elég hatékony. Ahogy az AVG-sem. Az Avira és a Bitdefender férne még bele a felsorolásban, csak az első agresszív reklámokkal zavarja a felhasználót, és nagy teljesítmény csökkenést okoz, a második pedig furcsa hibákat produkál.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of MaRkDaImOn

    A Legujabb avirában már nincs reklám emlékeim szerint viszont kapott cloud-ot
    Az Avast pedig Bőven beleférhetne az ajánlott kategóriába mert igen igen erős technologiát vonultat fel a védelem terén.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    http://www.av-test.org/en/home/

    A védelem szerint rendezve az avast csak jó közepes. Teljesítményben is átlagos, olyan 90% körül fogta meg az zero day malwareket, de még az ismerteket sem sikerült 100%-ban megfogni a teszten. Benyelt 2 fals riasztást is. Az MSE-nél jobb, de ingyen van ennél sokkal jobb is.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Locky

    Panda. Szerintem jobb.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Criosphinx

    A 14.0.5 -ös Avira most 2 napja van fenn (nem bírtam tovább a 360 IS-t, majd ott lehet kifejtem) és még 1 reklám ablak sem jött, ami max jöhet az már csak 1 kis ablak a jobb alsó sarokban, igen van benne már Cloud védelem is, és ez hogy “és nagy teljesítmény csökkenést okoz” háááát én pont az ellenkezőjét mondanám, már 4 magos procim van de mikor 2 volt akkor sem éreztem h a gépen van HDD -vel és szaros 800Mhz -es ramokkal.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of MaRkDaImOn

    Nameless mondta 2014. június 29. 11:50

    http://www.av-test.org/en/home/

    A védelem szerint rendezve az avast csak jó közepes. Teljesítményben is átlagos, olyan 90% körül fogta meg az zero day malwareket, de még az ismerteket sem sikerült 100%-ban megfogni a teszten. Benyelt 2 fals riasztást is. Az MSE-nél jobb, de ingyen van ennél sokkal jobb is.

    Nem akarok felesleges vitát generálni de az általad preferált av test org egy nagy lófügyi..Az alapján vírusítót választani és elmondani azt hogy az jó vagy nem ajánlott vagy nem igen nagy dőreség lenne.
    ÉN ugyan a 360 Is -t használom DE régebben minden mást is használtam és SOSEM SOSEM a TESZTEK alapján választottam..Pláne azóta hogy a teszteket is lehet manipulálni meg lehet “szponzorálni” a tesztlaborokat..Szóval szerintem amire a mezei userek használják a gépüket és az internetet ahhoz nyugodtan lehet bármelyik ingyenes vírusírtót használni és csakis az user személyes szimpátiája dönti el melyiket…
    AVIRA , AVAST, AVG, 360 IS , BD FREE , FORTICLIENT , mind mind mind kielégítő védelmet ad főleg ha kombináljuk őket pár ingyenes megoldással pl OA FREE, COMODO FW FREE..De pl a COMODO IS is nagyon biztos védelmet ad.
    Mindehhez még hozzáadjuk mondjuk az EMET -et ami szintén ingyenes.plusz ha mondjuk a Chrome böngészőkbe telepítjük az ADGUARDOT FF be az adblock ot
    Cagy mindkettöre mondjuk a K9-et vagy használjuk esetleg az MS családbiztonság szoftverét akkor látható ugye hogy az hogy az AV TEST orgon éppen ki az első talán annyit ér mint bolhaseggén a pattanás..Nem beszélve hogy kb 4-5 tizedszázalékról vanb szó mert az egyik mondjuk elért 99,5 % ot míg a másik 99,1 százalékot és ez alapján BIZTOSAN ÁLLÍTJUK hogy az amelyik 0,4 % kal többet ismert fel az a jobb …

    Tetszik (0)
 6. Profile photo of cukiapa

  Nekem Avast van,én meg vagyok elégedve vele,másnak is ajánlottam már.
  A védelem is tűrhető…..

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Nameless

  @jenei-laszlo Szépen le is lassult, pedig régen ez volt a leggyorsabb vírus-irtó. Szerettük az AVIRA-t, volt promó amikor lehetett igényelni 3 hónapos kulcsokat úgy használtuk. Most egyébként beelőzték a bitdefendert. Ismét elsők a teszten.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Nameless

  @Locky

  Az utóbbi hónapba kezdett minden vírusnak nézni a Panda, írtam nekik, küldtem false pozitív mintákat, meglátjuk hogy mi lesz. Szeretem hogy sallang mentes.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of saxon

  Sziasztok!!!
  Én az Outpost Secutity Suite Pro 9.1-et használom eddig gond nélkül szerintetek jól teszem!!??

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Szerintem van néhány megszívlelendő tanács mindannyiunk számára, ha már számítógépet használunk:
   – legyen védelmi program a gépen (uram bocsá’, ez lehet a rendszerbe beépített Windows Defender is), ez az első és alapvető kiindulási pont…
   – internetezés és programok telepítése közben járjunk el kellő körültekintéssel és óvatossággal (lásd Nameless megjegyzését, mely szerint mindig a hivatalos oldalról töltsünk le, lehetőség szerint), ez a második lényeges szempont…,
   – tartsuk frissen rendszerünket, telepített programjainkat (többek között ezért hívjuk fel folyamatosan a figyelmet Windows frissítésekre (lásd Séf bácsi munkáját), illetve indítottuk a DW oldalán a Szoftverfrissítések rovatot, ez szintén alapvető..,
   – amennyiben nem vagyunk biztosak egy program, egy link megbízhatóságában, használjuk a bátran a VirusTotal adta lehetőségeket…, stb. és lehetne még sorolni…,
   …ehhez képest az a kérdés, melyik védelmi programot használjuk, szerintem már személyes kötődés, szokás, általunk megbízhatónak tartott oldalak ajánlásai, haverok ráhatásai alapján dől el. 😉

   Tetszik (2)
  • Profile photo of VikingPanzer88

   Cseréld le Kasperskyre vagy egyéb nevesre. Az Outpost nem mondható rossznak de a fejlesztések terén sajnos borzalmasan elhanyagolt szóval így nem tartja a színvonalat a mai kor elvárásaival sem.

   Tetszik (0)
 10. Profile photo of VikingPanzer88

  Ezek a vírusnyuvasztó és tűzfal tesztek sem reálisak lévén h amelyik cég jobban szponzorálja a tesztet annak lesz jobb eredménye a teszten. Példa rá a panda nevű óborzalmas mocsoktaliga is aminél az eredmény csúcsnak minősül miközben valójában a panda szoftverek nem mások mint gyorsan össze dobott hulladékok mint azt egykoron tapasztaltam vírusnyeső és tűzfal szinten is tehát csak az nem megy át rajtuk ami nem akar viszont a Kaspersky és a G-data tényleg nem minősíthető rossznak bár sajnos a G-datában lehetetlen letiltani hogy egy kiválasztott app ne menjen netre vagy ne kommunikáljon a nettel pedig mindent megpróbáltam h elérjem a leírtat ezt tényleg javíthatnák végre mert fatális és bődületes hibát. A cikk mellesleg nagyon jó lett hatalmas gratuláció a készítőjének! 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   Hmmm… Nem akarok vitatkozni, de “gyorsan össze dobott”? Évek óta folyamatos a fejlesztése.

   Hogy a tesztoldalak mennyire befolyásolhatóak, arra meg csak annyit tudok mondani, hogy szerinted egy ilyen kis cég fogja őket megvesztegetni, vagy a nagy márkák? Logikusan én az utóbbira tippelnék, ha már ezt feltételezzük.

   Tetszik (1)
 11. Profile photo of Monk

  Sziasztok!

  Nem tudom, hogy a megfelelő helyen teszem-e fel a kérdést, de azért írok ide, mert végig olvasva a topic-ot és a “360-ast” is, itt szintén megemlítitek kiegészítő védelemként a Comodo tűzfalat.
  Előzetesen csak annyit, hogy telepítettem, de települt vele együtt a böngészője, meg vmi GeekBuddy vagy mifene szoftver is, melyek elkerülésére nem találtam a telepítés során semmilyen manővert.
  Kérdésem lényege: hogyan lehetne törölni a registry-ből az alábbi bejegyzést?
  Windows Registry Editor Version 5.00

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\COMODO]

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\COMODO\CIS]

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\COMODO\CIS\Installer]

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\COMODO\CIS\Installer\Sym_Cam]

  A bejegyzés nem törölhető üzenetet kapom, ezen kívül a registry bugyraiban is találhatóak törölhetetlen bejegyzések, melyek ott maradtak az uninstall után.
  A telepítés az Uninstall Tool (vásárolt) felügyelete mellett történt, az eltávolítással együtt.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Cartman

  @Monk ha máshogy nem megy távolítsd el a teljes Comodo-t és telepítsd újra. Van opció a böngésző és a GeekBuddy kihagyására, csak ne kattintgass a next, next-re túl gyorsan 😉
  Egyébként a “Programok hozzáadás eltávolítása” résznél is el lehet távolítani külön-külön a komponenseit állítólag.

  Tetszik (1)
 13. Profile photo of Monk

  Köszi a segítséget! Most már tudom, hogy mit hogyan kellett volna! De! Elvileg már el van távolítva, ennek ellenére van a registry bejegyzés, mely nem törölhető. Az újra telepítést nem engedi, mert a rendszer úgy látja, vagy a telepítő készlet úgy látja, hogy egy korábbi verzió telepítve van és 1638-as hibakóddal leáll.
  Ennyire béna talán még sosem voltam, pedig olvastam máshol az Unchecky nevű, hasonló gyagyásoknak való progiról.
  Ennek ellenére…
  Mindenesetre először az általatok javasolt külön-külön eltávolítással próbálkoztam, látszólag sikerrel, utána jött a tűzfal. A fenti pedig lett a végeredmény.
  H nincs

  Tetszik (0)
  • Profile photo of WERE

   Használd a CCleaner rendszerleíró modulját,az kigyomlálja a törölt programok után vissza maradt reg bejegyzéseket,én is ezt szoktam használni.De légy óvatos,és használd a progi álltali mentés opciót.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Monk

    Köszönöm a segítséget, de minden maradt a régiben. A rendszer működését látszólag nem zavarja, vagy nem látom. Nem gondoltam volna, hogy ennyire beleeszi magát a Comodo a win-be!

    Tetszik (0)
 14. Profile photo of Monk

  Bocs, elcs…tem.
  Szóval, ha nincs jobb ötlet nagy baj nincs, tanultam a hibámból, de azért pszichiáterhez nem fogok rohanni, csak jó lett volna, jó lenne a végére járni.
  Mint ahogy mondani szokták: nincs lehetetlen csak tehetetlen. vagy mégis…?

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Permafrost

  proba … Can not delete a certain registry key in Windows 7
  1.http://bit.ly/1m5Gu1d
  2.A Registry Crawler minden programhoz tartozo akár hátramaradt kulcsot kilistáz , amit aztán lehet törölni

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of gyurma174

  Monk én a windows_doktort használom erre mert jártam már én is így csak a én norton antivírussal de ha ez se jó próbáld csökkentett módba és ha ezse vállik be akkor erd commander -el ki fogod tudni törölni a registrit.
  A vírusirtókról meg annyit hogy én 10 évig nem használtam semmi ilyesmit soha nem volt gondom most 4 éve használok írtót és mostmár nagyon sok problémám van azóta norton antivirus volt az első azt le se lehetett formáznise a gépről, Outpost is volt az tényleg jónak bizonyult de sajnos már jó crack nincs hozzá az avastot nem engette évekig feltelepíteni a gépem akár mit csináltam vele most jelenpillanatba az van fent free mert ezt érdekes módon engedte mellé használom a malwarebytet fizetős nagyon csúcs!De lehet újra letörlök mindent és tőlem azt lophatnak meg azt tehetik a géppel amit csak akarnak én merem azt állítani hogy nincs feltörhetetlen dolog csak kevés idő!Szóval mindenki azt visz visz amit akar.És lehet hogy azt mondjátok hülye vagyok .j-vel de a legtöbb vírust a vírus irtó cégek csinálják nagyon egy pénzéhes világ lett ez a mienk akinek sok van annak mégtöbb kel de nyugodtan megcáfolhattok.Ha sokat tölt le valaki akkor ajánlom én is az outpost-ot ha nem akar reklámot a letöltés helyett és már repül is a jó kis vírus.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of gyurma174

  Ja még valami bocsánat a két hozzászóláshoz de már nem engedte szerkezteni az oldal.Tudod szegény ember vízzel főz bocsika az őszinteségemért és hozzáteszem nem szégyenlem 3-gyermekes apuka vagyok ezt persze nem félreérteni mert nem éhezünk meg nem járnak a gyerekeim lyukas cipőbe.Tehát én speciel nem tehetem meg azt hogy 10/20-on ezrekért megvegyem a vírus irtót inkább leszedem torrentről mert az ingyen van és tudod mit azt se bánom ha pont olyan hacker csinálta a cracket aki beleakar nézni a gépembe szerintem megérdemli nézze!De akkor kérdem én Magyarországon hány magánembernek van fizetős oprendszere és vírus írtó a gépen elárulom inkább statisztika 30/40 %-nak.
  Üdv:gyurma174

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Monk

  Nem a három gyereknek és az ahhoz kapcsolódó dolgoknak szól, mielőtt félreértés lenne belőle!
  Sőt egy gyerekkel is lehet nélkülözni!
  Én nyugdíjas kedvezménnyel vásároltam NOD32-öt, 7.107.- Ft-ért. A dupláját én sem fizetném ki érte, de vehettem volna a két gyerek diák igazolványára is. Bízom benne, hogy valamelyik skacodra vagy esetleg nyugdíjas, orvos, tanár rokon segítségével hozzá tudsz jutni, ha akarsz. Sokáig avast free-t használtam, kicsit bonyolult lett és nem eszik kevesebb memóriát.
  Lehet, hogy én vagyok a gyagyás, de elkezdett zavarni a sok crackelt progi, és szép lassan vásárolgatni kezdtem akcióban pl. Uninstall Tool, IDM stb.
  A Win7-em még tisztaszoftver.hu-s, ha úgy tetszik legális.
  Szóval azért van alternatíva és engem sem vet fel a pénz. A statisztikai adatokat meg inkább hagyjuk…
  Üdv!

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of gyurma174

  Hát ezt köszönöm szépen ezt nem tudtam hogy így is lehet érdekes mert ilyennel senki nem dicsekszik pedig elég jól informáltnak érzem magam dolgokban de erről ha te nem írod le soha az életben meg nem tudom hálás köszönet érte mostantól így fogok cselekedni amúgy én is azon az elven lennék ha olcsóbb lenne valami biztos meg spórolnám rá a pénzt példát mondanék amit boltban vettem régen eredetit de olcsóbban win95/win98/winxppro/360security/nortonantivírus de rá kellett jönnöm hogy nem tudok lépést tartani sehogy anyagilag meg főként nem és azért vagyok pár éve ezen az elven norton és 360-at tizen ezrekért vettem és csak 1 évig használhattam utána kuka na pont ezt untam meg én nem szeretnék senkit arra buzdítani hogy kalózkodjon.
  Amúgy meg a topik leíráshoz hogy nagyon tanulságos és érthető leírás köszönet érte.

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of Monk

  nem tudom más hogyan csinálja, én így, nekem bejött. 1-2 havonta egy-egy legális szoftver és jobb a lelkivilágomnak.
  Vagy ingyenes, sokat tudó alternatívák.
  Amiket felsoroltam szoftverek kb. 5-6 ezer Ft/év.
  A NOD védelme havi 592.- Ft-ba kerül az általam említett konstrukcióban.
  Lehet, hogy OFF-olok, akkor bocsánat!!

  Permafrost!
  A Registry Crawler-rel ki tudsz segíteni?
  Nem barátom a gugli, ezért kérdezem, nem tudom letölteni sehonnan.
  Ha szabály ellenes, akkor mea culpa!!

  Az első linkedhez jobban kellene vágjam az angolt, de nem reménytelen…

  Természetesen köszönöm a segítségeket!

  Tetszik (1)
 21. Profile photo of dobi76

  Gyurma legfrissebb Nod32 letölthető a http://www.eset.hu oldalon.
  http://sg.hu/listazas.php3?id=1111644056 oldalon pedig regisztrálhatsz magadnak hivatalos kódot,jogtisztán használhatod a fizetős viruskeresőt ingyen.Kb másfél havonta 1 perc munka.
  Remélem segítettem.

  Tetszik (1)
 22. Profile photo of seneca07

  Sziasztok!
  Az üzenőfalon már nyilván fenn van, de azért én is tudatom, hogy Panda IS 2014 promóban az alábbi linken
  http://sharewareonsale.com/s/panda-internet-security-sale
  Ezenkívül lenne még kérdésem: néztem én is különböző teszteket, pl. a toptenreviews.com oldalon az Internet sec. résznél a Panda pl. csak a 11. helyen van.Nyilván itt más szempontokat néznek, mint az erre szakosodott tesztlaborok.Ezen az oldalon is már többen leírtátok, hogy akár az MSE, vagy a Win defender is elégséges védelem,máshol viszont azt olvasom,hogy nem ér egy kalap sz..t egyik sem.
  Ugyanakkor azt is lehet olvasni (itt is), hogy sok teszt fizetett, nem valós. Most akkor melyiknek higgyen egy átlagos felhasználó,mi az igazság? Már tényleg csak kapkodja a fejét az ember, melyik a jó megoldás, bár tudom a vírusirtó is egy kicsit szubjektív, ki erre,ki arra esküszik, ill.milyen a konfigurációja. Én most Bitdefendert IS használok,de ahogy @Namelles írta,időnként érdekes hibákat produkál. Gondolkodom, hogy lecserélem a Panda IS-re, de elég védelmet nyújt? Olyan bizonytalan vagyok,vagy mégsem…? Ti, mint tapasztalt felhasználok,mit ajánlotok,érdemes váltani? Válaszotokat előre is köszönöm!
  Üdv.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of dobi76

   Próbálj ki többet,melyiket tudod kezelni,melyik nem lassítja a gépet…stb
   Párat kipróbáltam én is eddig a nod ami nem cseszte szét a gépet és nem lassította( ez nem a reklám helye ).
   Mindenki másra esküszik.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   A kérdés jogos, viszont sok dolgot érdemes megvizsgálni.

   1 Mindig nézd a dátumot! Az lehet hogy 2010-ben az MSE sokkal jobb detektálást mutatott, mint a konkurens ingyenes megoldások, de azóta kvázi ők lettek az alsó mérce. Mindenki őket tekinti alapnak… tehát az elégségest az ALAP védelemre kell érteni.

   2 A DirtyWindows egy amatőr blog+közösségi szájt. Csak a saját kis játszóterünk, meg önmegvalósításunk eszköze. Mindig vannak közös fellángolások valaki talál valamit, és onnantól szép lassan átveszi az egész közösség. Ilyen volt anno az MSE, Panda Cloud, TS360 stb.
   A legjobb amit tanácsolhatok, hogy csatlakozz a közösséghez, és figyeld a történéseket, mert utólag nehéz következetességet találni az egyéni döntésekben.

   3 A DW-n nincsenek fizetett tartalmak. Főleg Cartman tartja életben az oldalt a fizetéséből. Egyetlen centet nem kerestünk még az oldalból, utáljuk a reklámokat, a bannereket, és az emberek agymosását. Önállóságra tanítjuk őket!

   Tetszik (3)
   • Profile photo of seneca07

    Köszönöm a válaszokat. Egyébként hidd el, az átlag user kétféleképpen tanul:a tapasztalt hozzáértő,megbízható felhasználóktól és/vagy a saját hibáiból.Én, ha mást nem is, de a Dirtywindws-ra mindennap “benézek” egy kicsit olvasgatni, mert megbízhatónak, érdekesnek tartom az itt leírtakat!
    A vírusirtó témaköre egy kicsit ,úgy gondolom érzékenyebb terület mert amellett, hogy esetleg gallyra vágja a gépet egy felelőtlenül letöltött fertőzött fájl,(ez kevésbé fájdalmas) de mint sokan mások, én is használom az online banki szolgáltatásokat. Fontos tehát, hogy az eddigi tapasztalatok alapján melyek a megbízható célszoftverek, bár tudom, hogy az informatika világa elég gyorsan változó terület és állandóan “toppon” kell lenni e témakörben. Köszönöm a cikket is, hasznos leírás! Üdv.

    Tetszik (1)
 23. Profile photo of Feco65

  Hardver és ízlés kérdése. Ajánlgathatunk akármit ha neked nem jön be, vagy lassítja a géped. Csatlakozom az előttem szólóhoz.

  Tetszik (1)
 24. Profile photo of Gábor

  Jó cikk, nekem tetszett, és a hozászolások is.
  ….a vírusirtó is olyan mint az asszony, nem mindig normális 🙂

  Tetszik (1)
 25. Profile photo of overland

  Nekem a panda fél alatt úgy lelassította a gépemet (i5), hogy tegnap az esetonline 25 hibát takarított el…

  Tetszik (0)
 26. Profile photo of dobi76

  Valaki Kasperskyhez tud kódót illetve oldalt ahol van hozzá kód?Persze aminincs tiltólistán vagy nem tiltják le 10 perc után.

  Tetszik (0)
 27. Profile photo of user13

  Hát, én nem tudom hányan gondolják, hogy egyáltalán érnek valamit az antivírusok, de szerintem nagyot tévednek. NE FIZESSETEK EGYIK AV-ÉRT SEM!!! Nem éri meg, és a leg komolyabban mondom! Simán kijátszható egy Kali Linuxal az összesnek a védelme!!! Persze, komoly tudás kell hozzá, de higgyétek el sokan képesek rá! Egy kis Meterpreter payload, azán jó kis FUD és már kész is az észrevehetetlen elkódolt vírus. Saját tapasztalatból beszélek! Szóval semmi értelme vásárolni, többet ér Warezon biztos forrásokból összeszedni a dolgokat, meg végtére: HASZNÁLJ LINUXOT! Itt meg elkezdheted az alapokat: http://www.kali.org/ . Hatóságoknak, kormányoknak, médiának ne higyj! Egy idő után magad rájössz te is.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Blekfero

   Igaz, az autót sem kellene bezárni, lakást meg pláne, elvégre a legbonyolultabb zárat is ki tudja nyitni egy tolvaj pár másodperc alatt.
   Egy átlagfelhasználó honnan tudná, hogy melyik a biztos forrás warezon?
   Egy átlagfelhasználó szerinted majd egy angol nyelvű oldalról fogja megtanulni a linux használatát?
   Azért, mert elolvastad a Hacker kézikönyvet, még ne vonj le messzemenő következtetéseket.

   Tetszik (2)
 28. Profile photo of dobi76

  És warezon kutakodva szeded be a legtöbb szemetet…..

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez