Unchecky – Védekezz a kéretlen programok ellen

Tegye fel a kezét az, akivel nem fordult már elő, hogy kéretlen programok másztak fel a gépére. Még azokkal is megeshet, akik tényleg odafigyelnek telepítés közben, nem is olyan régen volt példa arra, hogy az Oracle Java frissítés közben felhasználói felhatalmazás nélkül telepítette az Ask toolbar-t a felhasználók rendszerére. Akkor mégis, hogy tudunk védekezni a kéretlen programok ellen, ha már fokozott figyelem mellett is felkúsznak a nemkívánatos szoftverek? Védekezz a kéretlen programok ellen az Unchecky segítségével!

Tegye fel a kezét az, akivel nem fordult már elő, hogy kéretlen programok másztak fel a gépére. Még azokkal is megeshet, akik tényleg odafigyelnek telepítés közben, nem is olyan régen volt példa arra, hogy az Oracle Java frissítés közben felhasználói felhatalmazás nélkül telepítette az Ask toolbar-t a felhasználók rendszerére. Akkor mégis, hogy tudunk védekezni a kéretlen programok ellen, ha már fokozott figyelem mellett is felkúsznak a nemkívánatos szoftverek?

Ügyes kezű programozóknak köszönhetően a problémára a megoldást az Unchecky nevű program szállítja. Az ingyenes, többek közt magyarul is tudó program telepítője nem zaklat sok kérdéssel, a Több opció alatt is csak a telepítési mappa kiválasztásának lehetőségével bővül a telepítési folyamat.

2014-07-16 23_18_12-Unchecky-1 2014-07-16 23_19_18-Unchecky-2

 

A telepítés végeztével a háttérben elindul a szolgáltatás, ha konfigurálni szeretnénk, akkor a Start menüben megtaláljuk a programot. A kezdőlapon tudjuk felfüggeszteni a programot, ill. itt kapunk visszajelzést a szolgáltatás működéséről és a blokkolt programokról.

2014-07-17 03_29_35-Unchecky

Igazán sok beállítási lehetőséget nem kínál a program, a Beállítások fülön tudjuk a nyelvet változtatni, a Speciális beállítások gombra kattintva pedig letiltható a szoftver automatikus frissítése. A program – többek között – a hosts fájl segítségével is blokkolja a nemkívánatos telepítéseket, a Ne használja a kiszolgáló fájl-szabályokat opció ezt a lehetőséget takarja.

2014-07-17 01_29_54-Unchecky

Működés közben többnyire észrevétlenül teszi a dolgát, azonban néhány esetben felhasználó beavatkozás is szükséges. A program a telepítőkben található kéretlen programok telepítését lehetővé tévő jelölőnégyzeteket üresen hagyja, mint pl. a µTorrent telepítése közben:

unchecky-vedekezz-a-keretlen-programok-ellen-µTorrent-1
unchecky-vedekezz-a-keretlen-programok-ellen-µTorrent-3 µTorrent telepítése Unchecky nélkül – a jelölőnégyzetek alapértelmezésben be vannak jelölve

unchecky-vedekezz-a-keretlen-programok-ellen-µTorrent-2
unchecky-vedekezz-a-keretlen-programok-ellen-µTorrent-4 Az Unchecky mellett nincsenek bejelölve a jelölőnégyzetek

Más esetekben figyelmeztet a nemkívánatos programokra:

unchecky-vedekezz-a-keretlen-programok-ellen-smart-defrag

Míg ezek mellett olyan is előfordulhat, hogy az Unchecky használata mellett nem is találkozunk a kéretlen program telepítési ablakával:

unchecky-vedekezz-a-keretlen-programok-ellen-gom-player
Az Unchecky mellett nem fogunk találkozni ezzel az ablakkal.

A szoftver ajánlott minden felhasználónak, különösképpen azoknak, akik nem sokat olvasgatnak, hanem gyorsan át szeretnének esni a telepítési procedúrán, így bőszen nyomogatják a Next-Next-Finisht. Míg a háttérben fut, nem emészt fel sok erőforrást, így szerényebb konfigurációval rendelkezők is bátran feltelepíthetik. A program letölthető Windows Xp-től Windows 8.1-ig minden operációs rendszerre a fejlesztő honlapjáról.

23 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Tompika777

  Köszönöm,szerintem is nagyon hasznos.Mondjuk én is az odafigyelős fajta felhasználó vagyok,de azért hulla fáradtan előfordult már,hogy elsiklottam valami felett,aztán kínlódás volt levakarni.Úgyhogy már fel is raktam 🙂 ,biztos ami biztos alapon 😀 .

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Bobobot

  Köszönöm!
  Bár nekem nincs szükségem rá, oda szoktam figyelni, elég sok ismerősöm van, akinek az internet explorerje így néz ki:

  Nagyon hasznos kis program 🙂

  Tetszik (5)
 3. Profile photo of SWAT

  Már több hónapja használom. Én is nagyon ajánlom mindenkinek.

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of demura

  Nagyon köszönöm ! Én is mindig vigyázok a telepítéseknél, de így is szívtam már meg többször is. Felraktam.

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Charlie2

  Jó szerencsém hozott ide a dirty-re, már fel is raktam a progit! Nemrég birkóztam éppen az Ask toolbarral, remélem ez segiteni fog az egyre sürübben fertőző “rettenetek” ellen

  Köszönöm.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Zotya55

  Köszönet a programért!
  Velem is előfordult, hogy a háttérben sunyin feltelepült egy kéretlen program és igen nehéz volt utólag eltávolítani.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of HUN SUB

  Igen pár hete már működik a frissítését tegnap oldottam meg nem volt egyszerű magából a programból nem is ment – sem a honlap betöltetése sem belső frissítése. Kívülről indulva megvolt a honlap és letöltés után frissítette is magát. Ügyes ,hogy a programok többségével ellentétben nem rakott új parancsikont.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Tompika777

  Használom,többször is jól jött(pl. flash player frissítésnél is kiveszi a pipát a McAfee vagy mi elől 🙂 ),de azon meglepődtem,hogy ma a java update futtatásakor az ASK toolbar telepítésnél simán otthagyta bejelölve a pipát(persze én kivettem),ezért aztán száz százalékig nem nevezném “bolond-biztosnak” 😀

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of shan

  Unchecky telepítőjében nincs crapware? Az lenne ám a mulatságos. 🙂

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez