Windows Phone 8.1 + Nokia Cyan

Végre, hozzám is megérkezett a Cyan!

Bevezetés

Nagyon szerettem a Windows Phone 8-at, nem is vágytam semmilyen frissítésre. Persze voltak a 8.0-nak is hiányosságai, de egy kiforrott, kiszámítható / hibáit tekintve kiismerhető szoftver. Erre jött ez a 8.1 izé, és mindent felforgat nekem.

A frissítés menete

A telefon két frissítést tölt le az internetről. Az első, felkészíti a telefont, a második pedig maga az új ROM. A telepítés viszonylag hosszadalmas. A betöltés után sem ér véget, ugyanis rengeteg alkalmazást kell majd frissítenünk. Olyanokat is, amiket a rendszer frissnek jelzett korábban, hála az univerzális alkalmazásoknak. Nem árt tudni a jelszavaikat is, mert újra be kell majd lépni néhány szolgáltatásba, azt ajánlom a töltő is legyen bedugva. Biztos, ami biztos. Sokan tanácsolják a gyári beállításokat is frissítés után, én ettől eltekintek, ugyanis valamennyire átlagfelhasználó szemmel kell vizsgálnom a dolgokat. Így is tökéletesnek kell lennie. Ha nem az, akkor, a fene megette az egészet. A beállításokat, alkalmazásokat, és adatokat is simán átvitte a frissítés, nem volt gond vele, és nem akadt meg sehol. Anomáliát sem tapasztaltam.

Első pillantások

 

wp_ss_20140814_00d02wp_ss_20140814_0003wp_ss_20140814_0026

Betöltés után, óhatatlanul is a külsőségek ragadják meg az ember figyelmét elsőnek. Én nem teljesen laikusként álltam a rendszerhez, szinte minden képességét ismertem már jó előre. Az első bekapcsoláskor az új lezáró-képernyő tárul a szemünk elé. Alapértelmezetten nem változott túl sokat. A betűtípusokkal variáltak kicsit. Viszont a 8.1 egyik újdonsága a Live Lock screen, amivel, egyedi animációkkal és funkciókkal láthatjuk el a telefonunk lezáró-képernyőjét. Egyelőre még béta, és nem volt kedvem tesztelni. Elég sokkoló a változás nekem így is.
A második újdonság, amit az ember észre vehet, hogy megváltozott az értesítési sáv. Mostantól ott figyel a térerő, az akkumulátor, és a WiFi ikonja, és a valós státuszt mutatja. Nekem annyira nem tetszik, szerettem, hogy olyan letisztult a telefon. Sok alkalmazásnál, már-már valami régi iPhone érzetem van, amikor ott van a sáv felül, ahol eddig nem volt. Kétség kívül hasznos. A másik nagy újdonság szintén az értesítési sávval kapcsolatos, ugyanis lehúzva azt, egy Action Center nevű központba juthatunk. Ezt a funkciót egy az egyben az Androidból merítették, itt láthatjuk az elmulasztott értesítéseket, és a gyors-beállítások kapcsolóit is. Funkcionalitása lehetne kicsit bővebb, a mobilnet kapcsolóját valamiért kifelejtették a választható kapcsolók közül. Az értesítések meglepően jól skálázhatóak, saját hangot is állíthatunk hozzájuk, kedvünkre megadhatjuk, mi küldhet értesítéseket. A függő értesítéseket egy névjegykártya-szerű ikon mutatja a térerő mellett. Meglepő, de az akkumulátor százalékos kijelzése is helyet kapott a kapcsolóknál. Az alkalmazásváltóban végre, lefelé suhintó mozdulattal eltávolíthatóak a legutóbb használt alkalmazások is.

Alapfunkciók

 

 wp_ss_20140814_0005wp_ss_20140814_0006wp_ss_20140814_0009

Rendet csináltak a telefonban, főleg ezzel lehetne jellemezni a változásokat. Szépen áttervezték a hívás közben látható felületet is. Lehetőség van mostantól gyors-tárcsázásra is, egy külön ennek szentelt panelen. A Skype-ot is bele integrálták a telefonálásba, elvileg zökkenőmentesen tudunk váltani Skype hívásokra, ha az illető szerepel a partnerlistánkon. Az üzeneteknél első ránézésre csak azt látom, hogy eltávolították a Chat részleget belőle. Így már nem érjük el a Facebook és Windows Live ismerősöket az appon keresztül. Minden más teljesen kulturált. Sok beállítása nincsen, de pont jó, ne bonyolítsuk. A kapcsolatoknál is főleg takarítottak, kiszedték a Facebook meg a többi rendszerszintű integrációt a közösségi oldalakból. Nem kell megijedni, csak áthelyezték őket a hivatalos appokba, így hatékonyabban tudják frissíteni a szolgáltatásokat. Miután mindent feltelepítettem, minden olyan, mint régen. Eddig kellemes. Az ikont kicsit átszabták a listában, nem mosolyog többé, szerencsére az élő-csempéje még igen. Az óra még mindig maradt sima ébresztőóra, a számológép sem változott első ránézésre.
A Windows Phone 8.1 naptárja átköltözött az Áruházba, hogy hatékonyabban tudják frissíteni. Meg is lett az eredménye. Jól felturbózták az alkalmazást. Kapott egy új heti nézetet, és még az időjárást is képes előre jelezni. Ahogy látom, a tennivalók listája is külön menüpontot kapott. Bejövős.

Internet Explorer 11

 

wp_ss_20140814_0010 wp_ss_20140814_0011 wp_ss_20140814_0012

A böngészőt is jól átszabták szerencsére! A frissítés általam legjobban várt funkciója az új IE volt. Kapott felhős szinkronizálást, gesztusvezérlést, letöltések mappát, jelszó kezelőt, adat-tömörítést, és részletes stíluslap beállításokat és olvasó módot és még privát módot is. A címsor nagyon ügyesen egészíti ki a beírt dolgokat, olyan, mint régen mobile Opera alatt, sokkal gyorsabb így használni. A sebességgel nincs gond. A YouTube/videó élményt teljesen átszabták, hogy külső app nélkül is majdnem teljesen élvezhető legyen a dolog. A sebesség rendben van, stabilitás szintén. Nem egy benchmark bajnok ez tény, nem is erre van kihegyezve. Problémát egyedül a kattintható, mozgatható elemeken találtam. Mintha direkt az agyamra akarna menni, gyakorlatilag néhány oldal/fórum használata nagyon körülményes lett asztali nézetben, ezzel már korábban is voltak bajok például a menetrendeken…
Ettől eltekintve, simán az egyik legjobb böngésző a piacon. Igen, az IE 11 mobil verziójáról beszélek.

E-mail és fiókok

Az Email appot is polírozták egy kicsit. Még az ikon is szebb lett. Főleg a képeket tartalmazó üzeneteket érinti a változás. Beállítható, hogy automatikusan a teljes üzenetet töltse le a program. A szinkronizálás módját is megváltoztatták, ugyanis automatikusan a felhasználó szokásaihoz adaptálódik, így kevesebb energiát használ, és elvileg mindig időben érkeznek majd a levelek, miután kiismert a szoftver. Kikerültek a közismert szolgáltatások, mostantól mindenre saját hivatalos appot kell telepíteni, és úgy tud integrálódni a rendszerbe. Elvileg ez az integráció a megosztás menüt is érinti majd.

Áruház

 

wp_ss_20140814_0007 wp_ss_20140814_0008

Az áruháznak igazán jót tett, a hubos elrendezés elhagyása. Kellemes csempés lett. Az appok oldalai is nagyon jók. Végre nem olyan, mint egy publikus béta, hanem rendes Áruházra hajaz. Van már automatikus frissítés, meg frissítések keresése is. Előzmények is meg minden. Nagyon jó, megtartották a régi listákat is, meg OEM gyűjteményeket.

Office

Fontos újítás, hogy mostantól jelszavas doksikat is megnyithatunk. Nyomkodtam egy kicsit, de semmit nem tapasztaltam. Eddig se volt rossz, most sem.

Fényképek és kamera

 

wp_ss_20140814_0015 wp_ss_20140814_0023

Itt inkább visszalépést érzékelek első pillantásra. Itt is úgymond takarítottak. A régi Hub elrendezést felváltotta, egy kutya közönséges ömlesztett lista. Oldalra görgetve lehet elérni az albumokat, sajnos ezt mindig meg kell tennünk, mert nem állítható az alapértelmezett lap. Második pillantásra, viszont nagyon pozitív, hogy sokkal gyorsabb lett, és használata is könnyebb, egyértelmű minden, nem mintha rossz lett volna korábban… A Kamera alkalmazás tök jó lett! Egyszerű, gyors, jól is néz ki, tud is pár dolgot és személyre is szabható. Nem is kell több.

Zenék+Videók+Játékok

 

wp_ss_20140814_0013 wp_ss_20140814_0014 wp_ss_20140814_0016

Sajnos itt tényleg visszalépés történt a korábbi rendszerhez viszonyítva. Egyszerűen csapnivalóak lettek az Áruházba helyezett alkalmazások. Lassúak, sokszor hibásan működnek, szaggatnak, és nagyon látszik, hogy egyszerűen nem készültek el időre. Ahogy látom, a Zene alkalmazás kapja a legnagyobb prioritást, lévén ez a legösszetettebb program az Xbox csomagból. Ott már elég használható szintre sikerült hozni a dolgot, de sajnos még így is vannak nagyon durva lassulások, és hibák. A Videók alkalmazás csak videók listázására és lejátszására alkalmas. Pont. A Játékok pedig egy teljesen felesleges alkalmazás, ugyanis már a főmenüben láthatjuk az összes telepített alkalmazást, egyszerűen nincs már szükség rá. Nagy Xbox mókusoknak, talán hasznos lehet. Azért, hogy nézzem az avatárom számomra felesleges. Hiányoznak a régi élőcsempék is.

Podcastok, FM rádió

 

wp_ss_20140814_0017 wp_ss_20140814_0018

Ez is egy hiánypótló alkalmazás, megérdemelt egy saját appot. Még nem volt alkalmam kipróbálni, csak remélni tudom, hogy olyan jó, mint amilyen hasznosnak tűnik. Az FM rádiót eddig is tudta a rendszer, de most már ennek is saját appja van. Talán, így könnyebben megtalálják a felhasználók, és kevesebb ezzel kapcsolatos kérdésre kell majd válaszolni a fórumokban. Szerintem jó lett ez a két alkalmazás is.

Fájlrendszer, Tárterület segéd, Takarékos üzemmód

wp_ss_20140814_0019 wp_ss_20140814_0020 wp_ss_20140814_0021 wp_ss_20140814_0024

A rendszer végre támogatja natívan a Letöltések mappát, így elég egy helyre menteni a dolgokat. A legjobb a dologban, hogy ez a fájlrendszer támogatását is magával hozza! Kaptunk hivatalos fájlkezelőt, és egy natív fájltallózót is, amit már egyre több program ki is használ. Az IE-vel is feltölthetünk végre fájlokat az oldalakra. A „Tárterület” is a boltba költözött a beállításokból. Sokat fejlődött, lehetőség van végre SD kártyára telepíteni appokat. Minden egyéb fájlt is átirányíthatunk az SD kártyára. Kipróbáltam a játékaimmal, és tökéletesen működött, és nem lassult a rendszer semmit. Listáz rendesen, mi mennyit foglal, lehet törölni az ideiglenes fájlokat is. Nincs gond ezzel a résszel sem. A takarékos üzemmód nevű alkalmazással, hatalmas lemaradást sikerült behozni. Százalékosan látható, mi meríti legjobban az eszközt. Itt szabhatjuk meg mostantól, hogy mi fusson a háttérben. A híradások szerint, a Cyan a legjobb eddigi Nokia frissítés az akkuidő szempontjából. Én úgy látom, a nagyobb szabadság több akkumulátor felhasználását teszi lehetővé kikapcsolt képernyővel is, így néhány embernél a beállítás után talán jobban fog merülni, mint az eredeti Windows Phone 8. Szerintem nem vészes.

1cyandrain
Forrás: allaboutwindowsphone.com
Újdonságok, csak a kiválasztottaknak

Cortana, a digitális asszisztens nem elérhető a régiónkban, ezért nem is érdemes róla szót ejteni, sajnos, így az egyik legjobb szolgáltatásról is le kell mondanunk. A csendes órák sem elérhető magyar beállításokkal.
A Swype alapú billentyűzetről is le kell mondanunk. Szerencsére, a billentyűzet sokkal pontosabb, és okosabb lett magyarul is.

A motorháztető alatt

 

wp_ss_20140814_0025wp_ss_20140814_0027 wp_ss_20140814_0028

Áttervezett vissza gombnak köszönhetően, mostantól nem záródnak be az alkalmazások, ha a vissza gombbal lépünk ki, csupán felfüggesztésre kerülnek. Ez jót tesz a rendszer sebességének, és a gomb is következetesebben működik. Az Áttervezett kereső gomb is kevésbé fog az agyunkra menni a Bing, a véletlen megnyomások okozta frusztrációt próbálták minimálisra mérsékelni. A hangerő gombok is másként működnek, mostantól a média és a csengés hangerejét külön állíthatjuk. A memóriakezelést is átgondolták a mérnökök. Mostantól csak annyi memóriát foglalnak az alkalmazások amennyi a futásukhoz feltétlen szükséges, így ritkábban fordul elő, hogy egy pár kilobyte-os program bezárja a böngészésünket. A többfeladatos munkavégzés sebességére is igen jó hatással van ez az optimalizáció. A csempéket is felvértezték néhány új funkcióval, gyakoribb frissítéssel, és átlátszóság támogatásával is.
Ezek után nagyon árgus szemmel néztem a rendszer teljesítményét. Kicsit két véglet felé sikerült kitolni az egészet. Vannak hihetetlen gyorsulások a korábbi kiadáshoz képest, és vannak számomra igen zavaró lassulások főleg az újonnan Áruházba tett appoknál. A kezdőképernyő is néha megdöccen, amikor visszatérek rá, egy komolyabb böngészés után. Az értesítési sáv elég jó. Nem lassul, nem szaggat. Az appok is nagyon gyorsan indulnak. Az animációkat is kicsit felgyorsították, sokat segít az appok látszólagos sebességén, de a simaság érzetének néha rendesen betesz. A rendszer indulásának sebessége, valami brutálisan gyors lett, a csúcs Androidos készülékeket is simán behozza, és betöltés után azonnal használható a rendszer.
A Cyan frissítésről most nem tudok olyan hosszan nyilatkozni. Hozták az elvárhatót, frissítették a drivereket, optimalizáltak. A Microsoft meglépte, és minden Lumia tulajdonos számára ingyen elérhetővé tette a Here Drive+-ot. Így minden Cyan-ra frissített Lumia ingyenes, offline, világ navigációt tudhat magáénak. Feltűnt egy új “Készülékközpont” nevű alkalmazás, ahol az okos kütyüinket lehet menedzselni.

Megéri –e frissíteni?

Rengeteg pozitívum, és csak néhány negatívum szól a rendszer mellett, amiket talán javítanak heteken belül. Egyelőre azt mondom, ha nem fontos annyira a Zenelejátszó, akkor simán. A Lumia Cyan egy igen fontos mérföldkő. Nem hibátlan. A józan ésszel vizsgálva mégis azt kell mondanom, hogy ez, még így is egy jó frissítés lett. Sokkal többen lesznek boldogok, mint ahányan siratják a Hub-okat, meg a régi megszokott dolgokat. A rendszer működését a mai trendekhez és elvárásokhoz próbálták igazítani, a saját elgondolásuk erőltetése helyett, ami valószínűleg helyes lépés, biztosan sokat segít majd a Windows Phone elfogadottságán.

18 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Totya TNG

  Gratula a cikkhez, és köszi! Ami(k)re kíváncsi voltam megtudtam, és még sok mást is. 🙂

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of András Orbán

  Hát én elég jól szívtam vele. Feltettem a Lumia 925-ösömre és egyfolytában lefagyott a telefon nem lehetett a képernyőt feloldani csak a fény és mozgásérzékelő szenzor világított pirosan. Csak a hangerő le + bekapcsoló gombal lehetett újraindítani. Vissza lett téve a windowsphone 8.0 black. Azzal tökéletesen működik. A neten sokan írják, hogy hasonló problémájuk van vele.

  A dolog orvoslása a következő képpen sikerült:

  – Telefon visszaállítása gyári állapotba.
  – Telefon frissítése Windowsphone 8.1-re.
  – Hard reset
  – Telefon beállít.
  – Minden program újra telepítése, frissítése (Ne töltsd vissza a Backupot)
  – A Wifi beállításoknál kapcsold ki az automatikus keresést és csatlakozást.
  – A sikeres frissítést és alkalmazások telepítését követően a Data Sense és Battery Saver alkalmazásokban tiltsd le a háttérben működni nem kívánt alkalmazásokat valamint az internet használatot.
  – Amennyiben használsz a Clock Hub alkalmazást töröld le azt és a dátum/idő beállításain belül kapcsold ki az automatikus dátum/idő beállítást.
  – Fontos az is, hogy töltsd le az újabb naptár alkalmazást:
  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.windowsphone.com%2Fhu-hu%2Fstore%2Fapp%2Fnapt%25C3%25A1r%2F36f9fa1c-fdad-4cf0-99ec-c03771ed741a&h=VAQGe0noB
  – A zárolási képernyőről kapcsold ki a naptárt!
  – Néhány esetben még a Viber is okozhat fagyást.

  Üdv.

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of rgida

  A Lumia 635-öt én gyárilag 8.1-el telepítve vettem , tökéletesen működik.Talán egy alkalommal fagyott le navigáció használat közben.
  Nekem nagyon bejön , régebben androidos telóm volt , azzal szívtam rendesen.soha többet droid.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of solder1

  Lumia 520 ujjá született a frisités után. Mappák a kezdő képernyőn, nagyon hatékony. Cortana meglepően jól boldogul az akcentussal. Érdemes kipróbálni. 

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Locky

  Van negatívum bőven a frissítésben! De pozitívum is. Igazából a kettő majdnem egy súlyt nyom, szóval 8-al megvoltam alkalmazásközpont nélkül, de elég nehéz volt, itt van alkalmazásközpont csak felhasználóellenes az egész.

  Pozítivumok:
  – Kamera testreszabhatóság.
  – Alkalmazásközpont.
  – FM Rádió update
  – Hiváslista +opciók

  Negatívumok:
  – Ez a hülye betűsoros elválasztás már az alkalmazások között is. (én eddig nem találtam opciót a kikapcsolatáshoz.)
  – A Riasztás még mindig gyerekes, módokat kell változtatni, nem lehet kiakpcsolni ha aludni megyek. (megszoktam már, eleinte nem is tudtam használni, mert nem riasztott, mivel megszokásból kiakpcsoltam.)
  – A kapcsolatok menü még mindig förtelem, ott is ez a hülye elválasztás, bár már kikapcsolhatóak a skype kontaktok ami jó. De még mindig ott az a hülye Hotmail fiókom ikon meg kép.

  Ha a kapcsolatok menüpont lett a telefonkönyv, akkor mi a fennéért kell azt túlcsicsázni?!
  Névjegyek szépen egymás alatt képpel telefonszámmal, saját kép nélkül, opciónális betüelválasztással.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of BBazs88

  Üdv.! Már több napja is elérhető a cyan frissítés T-mobile-os 520 is, legalábbis a http://www.nokia.com szerint, mert a telefonom nem talál új frissítést, Preview for Developers ként regelve mindig frissítettem a wp8 at jelenleg a 8.10.14147.180 as verziójú Wp 8.1 up van a telón a belső vezérlő pedig: 3056.40000.1349.2004 . Tudja valaki, hogy ez miért lehet és hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy tudjam én is frissíteni a cyant? Előre is köszi a segítséget!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Ferenc Nagy

  sziasztok lumia 520 ra fel lehet valahogy trükközni a cyant független telo segítségeket elöre is köszi

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of kovmesz

  Nokia Software Recovery Tool szerintem frissíti nektek.Egy próbát mindenképpen megér…..

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of BBazs88

  Tökéletes! Egyből felkínálja a frissítés telepítését! Köszönöm!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez