Windows Phone 8.1: A Cyan kaland

Korábbi bejegyzésünkben megtárgyaltuk a Cyan újdonságait. Akkor úgy gondoltam, hogy nyugodt körülmények között, körülbelül egy hét múlva megírom a folytatását. A sors teljesen átírta a dolgokat. Kiszakadtam a komfort zónámból, a szatyor életemből, és a vadonban kellett boldogulnom, egy nem tesztelt szoftverrel. Viszont, ennél valósabb tesztet keresve sem találhatunk. Ráadásul, még egy közjegyzőm is volt.

Az előzőekben megfogalmazott véleményem még áll. A Cyan egy fontos, és viszonylag jó frissítés. A számomra radikális körülmények között is tette a dolgát. A hasznos apróságok tényleg felzárkóztatták a Windows Phone a többiekhez. Nyugodtan tettem oda bármilyen készülék mellé a telefonomat. Majdnem huszonnégy órán keresztüli igénybevételt eleinte nagyon jól vette a rendszer. A zenehallgatás csapnivaló volt, de végül is működött. Az offline navigáció jól tette a dolgát. Nagyjából dupla hatékonysággal tudtam navigálni, mintha Google Térképpel próbálkoztam volna.
A szoftver minősége a korábban tapasztaltakhoz mérten kettős. Sajnos a számomra idegesítő vizuális hibák megmaradtak, de nem hátráltatták semmiben a használatot. A teljesítményre nem volt panasz, kivétel a Zenelejátszó ugye. Cartman kollégával arra jutottunk, hogy ezt tíz számmal letesztelték, de, hogy valós körülmények között senki nem próbálta az is tuti. Maximum Xbox Music módban, abban biztos jó…
Az IE is jó volt, működött, észre sem vettem, hogy ott van. Az általános teljesítmény nagyon jó. Látszik is, hogy mennyire könnyű a jót megszokni, mert például amire én húztam a számat, Cartman szerint teljesen korrekt és gyors volt, hittem neki. Hinni akartam. Az általános teljesítmény egy ilyen hardvertől, mint az 520 csodás volt. Aztán amikor ránéztem az akkumulátorra jött a sokk. Három óra alatt 45%-ot merült a telefonom! Akkor már tudtam, hogy valami nagyon nincs rendben a motorháztető alatt. Pedig bevetettem mindent, amit ilyenkor kell. Takarékos mód, offline mód, meg ami épp eszembe jutott. A nap végén szórakoztunk még Cortana-val is. Egész jól működött, nagyjából a Google Now szintjén fej-fej mellett. Megbirkózott a “magyangollal” is, amit eleresztettünk a nap végén. A lokalizáció nagyon nem a Microsoft erőssége. Nem értem miért, a Google egyszerűen veri mindenben, ami nekünk Magyaroknak szólna. Windows Phone körülbelül a Mango frissítés óta tudja ezeket a funkciókat, csak egyszerűen nem jutott el hozzánk és nem is ismerjük őket. Pedig milyen jó lett volna, ha tudok helyi szórakozóhelyeket meg hasonló dolgokat keresni. Tudom, van erre Nokia szoftver, de az 520-ra nem elérhető.
Másnap, amikor indultam haza, észrevettem, hogy álmában is lemerült vagy 10%-kot, holott nem volt adatkapcsolat az éjjel, és fel is töltöttem rendesen. Nem foglalkoztam vele, nem volt erőm se. Elvitt még hűségesen az állomásig, ahol egyébként sose jártunk még. Körülbelül ez volt az utolsó olyan tette, amivel a kedvünkre tett.

maxresdefault
Forrás: YouTube

A hazaúton kiborult a bili. Néztem térképen, hogy hol járhatok erre újraindult a rendszer. Mondom, ó hát ezt csinálta már a 8.0 is. Keményen volt használva csoda, hogy még csak most avatkozott közbe a watchdog. Indítottam volna a zenét, ismét újra indult. Na jó, vártam egy keveset, most sikeresen elindult a zene. Nagyjából felénél járt az akkumulátor 1 óra alatt, amikor úgy gondoltam, elkezdem megírni ezt a cikket. A cikk felénél ismét újra indult, a cikk ment a levesbe. Máig nem tudom mi történhetett, de van egy tippem. A rendszernek nem tett jót, hogy nem csináltam HR-t telepítés után. Valószínűleg beragadt néhány (sok) alkalmazás a háttérbe. A teljes visszaállítás után, megismerhettem az üres Cyan-t is.
A Microsoft keményen lecsupaszította a megszokott Lumia szoftvereket. Majdnem Vanilla 8.1-et kap az ember. Nem is gondoltam, ugye hozta magával a szoftvereket korábbról. A nyugodt tesztelés még mindig tart. Elsőre sokkal jobbnak tűnik minden. Bánom, hogy nem ezzel kezdtem, de azon a nyomorult Zenelejátszón meg úgy általában a hang és videó részlegen még ez sem segített.
A tisztán telepített Cyan tényleg gyors, és takarékos. Az akkuidő teljesen jó lett. Nagyjából 9 óra alatt merült a telefon 32%-kot, úgy hogy közben mobilnettel is gyötörtem meg néztem, vagy félóra YouTube videót, meg fórumokat is olvastam. Azt vettem észre, hogy eddig melegedett a telefon amikor YouTube videókat néztem, úgy tűnik, most kevesebb energiát igényel ez a folyamat, mert teljesen hideg a telefon, és nem is merült nagyon. Szóval legalább ez a probléma megoldódott. Egyébként jelezte más is kommentben, hogy őt is megszívatta a rendszer.

Fura jószág ez a Windows telefonon is. A próbát még véres nyakkal is vette, nem adta fel, a legszükségesebb pillanatokban végig lehetett rá számítani. Amikor kellett mindig ott volt, viszont az a bizonyos „A fene megette az egészet, ha nem lehet simán felrakni a frissítést” sajnos előjött. Az tanácsolom, hogy frissítés után szánjátok rá az időt, és kezdjetek tiszta lappal! Egyébként a cikken kívül más adatvesztés nem történt. 🙂

 

 

26 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Ferrari458

  Ma délelőtt kijött egy új Developer frissítés. 34 megás volt a csomag. Telepitettem. Látványos változást nem tapasztaltam eddig. Annyi történt,hogy a Skype és a Microsoft fájlkezelőt újra kellett telepíteni mert szürke árnyalatúak voltak a menü ikonjaik,és csempéik nem lehetett indítani ezeket az alkamazásokat. Eltávolítás és újra telepítés megoldotta a problémát! Eddig Ennyit tudok mondani. Megfogadom a cikk írója tanácsát,és hard resetet csinálok! Gyors akku merülést mostanában én is tapasztaltam,főleg mobil internet használatánál. Éjszaka is sokat merül energiatakarékos módban. Nincs egy hónapos a telefon (Lumia 520 Telekomos…). Hard reset után megírom a tapasztalatomat.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of vfo

  Mikor lesz a windowsos Nokiákhoz olyan szoftver, mellyel le lehet menteni a gépre az SMS-eket és a címjegyzéket, hasonlóan a régi PC-Suite-hoz?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Valószínűleg soha. Viszont, minden üzenetet a One Drive-ba ment, ha engedélyezve van, így nem is nagyon van szükség helyi backup-ra, ha attól félsz, hogy nem lesznek meg az üzeneteid és névjegyek. Az a baj, hogy Windows Phone nélkül nem tudod látni ezeket a biztonsági mentéseket. A névjegyekkel nincs gond azokat tudod kezelni a webes felületről.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of vfo

    Remek, hogy le tudom menteni a One Drive-ra, de ha nincs netkapcsolat, fújhatom.
    Tudtommal az Androidos telefonoknál lehetséges lementeni a névjegyeket.
    Azt gondolom, a Microsoft ezzel egy meghatározott pályára akarja rákényszeríteni a felhasználókat, ami nem igazán tisztességes.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    Okostelefon net nélkül? Biztonsági okokból nem férhet hozzá semmi a telefonhoz. A névjegyeket amúgy is ki tudod exportálni én így hoztam őket át Androidról, és így is vinném vissza őket. Egyedül az SMS-ekkel van probléma. De azokat Android alatt sem tudod kiexportálni alapból, csak a rendszer nyíltsága miatt ki tudod menteni. Elvileg Windows Phone alatt is adott a lehetőség külsős programok által elérni az SMS tárolót. Van némi szándékosság, de nem a röghöz kötöttség volt a fő szempont szerintem.

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of Alucard

  Annak már elég rég óta Nokia Suite a neve. Nekem itt az N97-nél üzenget, hogy simán át tudom vinni minden cuccomat az új Windowsos mobilokra. Visszafelé nem működik? Mármint nem Symbianra hanem csak magában a Mobilt nem kezeli?

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of vfo

  Szerintem a röghöz kötöttség a motiváció, mert a PC Suite-al a régebbi Nokiákhoz minden lényeges adatállományt offline le lehetett menteni a számítógépre, pendrive-ra, bármire. Nincs ugyanis mindig netkapcsolat, pláne ha az ember nem fizet elő nethozzáférést, csak egy feltöltőkártyát használ az okostelefonjában. Ilyenkor a SkyDrive sem játszik, max. wifin, de az nem állandó kapcsolat.
  Emellett ahogy értesültem, a Windows Phone-ok adatállományaihoz simán hozzá lehet férni, ha pl. megvan hozzá a szervizszoftver.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   De még mindig nem értem, hogy minek okostelefon ha nincs az esetek nagy részében internet/Wifi/Mobil internet. Ez egy számítógép, most mire tudod használni a számítógépet internet nélkül? Én régen használtam a Nokia PC Suite-ot mentésre, de ott sem fértem hozzá a dolgokhoz, csak körülbelül annyira volt képes mint a mostani Backup amit a Windows Phone tud. Korlátozottan lehetett a névjegyeket szinkronizálni a Windows-zal, meg a naptárat az Outlook-kal, és lehetett 1 csomagban menteni mindent köztük az SMS-eket amikhez nem fértél hozzá mert titkosítva tárolta. Nagyjából ez tudja az Online mentés is. Csak nem a gépeden van hanem a felhőben. Onnan pedig lementheted a gépre a naptárakat meg a névjegyeket is. Ha úgy van beállítva a fényképeket és a videóidat is. Egyedül az SMS-eket nem tudod exportálni. Sajnos ebbe az irányba mozdultunk el. Örülnék ha lenne ilyen program, de tudomásom szerint WP8-ra nincs! Egyébként még most fejleszti a Microsoft a Zune utódját amivel talán később pótolható a Nokia PC Suite.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of vfo

    Pl. ahhoz kell okostelefon, hogy ne kelljen külön GPS-t venni. Meg pl. ahhoz, hogy lehessen rajta olvasni, amit rátöltöttem, esetleg játszani, fényképezni, stb. Van egy csomó funkció, amit az ember nem netkapcsolattal használ. Arról nem is beszélve, hogy roamingban mennyibe kerül a net.
    A számítógéphez se kell folyamatos netkapcsolat, ha nem tartalomfogyasztásra használják, hanem pl. fordításra, vagy 3D tervezésre, videovágásra, stb. Rengeteg olyan funkció és feladat van, amihez nincs szükség folyamatos netkapcsolatra.

    Tetszik (1)
 5. Profile photo of r0b33

  probáld ki a mobiledit! nevű alkalmazást (torrentet most hagyj ne mondjak de a TPB-n ott a legfrisseb verzió) vagy tudom még javallani az Oxygen Forensic Suite 2014 (régen ezt használtam a nokiámhoz s30 s40 s60 korokban)

  http://fileom.com/ax5r4e5wl8jx/Oxygen.Forensic.Suite.2014.v6.0.Analyst.Edition.cracked.rar

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of r0b33

  szóval VFO7 burkoltan arra célzol, hogy mégsem annyira uniform a winfo$ mint amennyire hirdeti magát? mert személy szerint arra gondolnék,hogy azért mert a hardware más, még az oprendszere ugyanaz, ugyanúgy USB a kapcsolódási felület, ugyanazok a kapcsolódási protokollok…

  – ebből a szempontból a windows sem fut VMWare-en (…és méééégis…) mivel az sincs rajta a MS által közölt támogatási listán…

  – más szemszögből teljesen jogos az érvelésed: ha ki sem próbálod, az téged igazol, akkor valóban nem működik. (a gyártó oldalán van próbaverzió…)

  …és hogy a prémium acc se lehessen kifogás:
  https://mega.co.nz/#!u1kmHKKa!ASUySlZfbvTN_uoySRH4U5g0o_PLmQT_XwJKjBYTWs4

  pass: DirtyWindows.hu

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of r0b33

  …és van itt még mivel próbálkozni (bár DevUnlock kell hozzá):
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1448197

  ja, nehogy elfelejtsem (ha már megemlítettem) itt a mobiledit! is:
  https://mega.co.nz/#!u1kmHKKa!ASUySlZfbvTN_uoySRH4U5g0o_PLmQT_XwJKjBYTWs4

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Szeemi Al-Taani

  Akinek 520-a van azért indul újra mert kimozdul az aksi, hiába van kipárnázva belül a hátlap. Próbáljátok, hogy celluxszal beragasztjátok. Nekem ez volt a megoldás. Nem az Windows Phone hibája

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of janikalacika

  Sziasztok! lumia 520ban hogyan tudok saját zenét beállítni csengőhangnak?
  Hiába másolom a ringtones mappába, nem jellennek meg a csengőhang listában.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez