Küszöbön a Windows Threshold

A Windows következő verziójának előzetese a küszöbön van, de még mindig nem tudjuk azt sem, hogyan fogják nevezni. Nem szeretek feltételezésekbe bocsátkozni, de mivel rengeteg pletyka kering már az új rendszerről, ideje kicsit összeszedni őket, még ha esetleg többnyire tévesek is. Előre szólok, semmit ne vegyetek készpénznek a következő sorokból!

A Windows Threshold kódnéven fejlesztett verzió sokak szerint Windows 9, míg mások szerint Windows 8.2 névvel kerül majd piacra, egyelőre bármelyik igaz lehet, vagy akár egyik sem.
A Threshold fejlesztése leginkább a Windows 8.1-éhez hasonlít, az eddig látottak (vagy leginkább csak hallottak) alapján az új rendszer által hozott változások nem igazán indokolnak egy főverzió-váltást. Bár a Threshold egyelőre még csak kezdetleges fázisban tarthat és lehet hogy végül nagyobb változásokat is hoz, egyelőre logikusabbnak tűnne a Windows 8.2 elnevezés. Az egyetlen ok, amiért esetleg mégis Windows 9-ként lesz véglegesítve, az a Windows 8 általános negatív fogadtatása. Bár a rendszer nem nevezhető rossznak, a felhasználók nem fogadták olyan lelkesedéssel, mint a Microsoft szerette volna, hasonlóan a Vista negatív hírnevéhez, a cég nem fog tudni megszabadulni a stigmától egykönnyen. A legegyszerűbb menekülési útvonal a főverzió-váltás, vagyis a Windows 9 elnevezés.

Bármi legyen is az új rendszer a neve, annyi biztos, hogy hamarosan (feltehetőleg szeptember 30.-án) a Microsoft bemutatja a nyilvános és bárki számára elérhető Technical Preview nevű előzetesét.

Mit várhatunk

modern apps

 

Metro

A Modern felület ezentúl nem lesz az asztali felhasználókra kényszerítve (még kevésbé mint a 8.1-ben), ellenben a tablet tulajdonosok felkészülhetnek, hogy náluk meg a Desktop szűnik meg. Ezzel rombadőlni látszik a Microsoft azon terve, hogy minden platformon egységes felületet biztosítson. A Modern alkalmazások ablakban is futtathatóak lesznek, kerettel, fejléccel, ugyanúgy, mint a hagyományos programok.

Charms bar

A Charms bar is eltűnik a Desktopról és az eddig azon helyet kapó funkciók, az ablakok jobb-felső sarkába kerülő új gombbal lesznek előhívhatóak.

Startmenü

A Startmenü-t is sikerült végre visszasírniuk a felhasználóknak, ha minden igaz a Threshold-ban viszontlátjuk, bár némileg megváltozik majd, helyet kapnak rajta a Modern alkalmazások csempéi is.

threshold start

Tálca

A tálcán megjelenő ikonok állítólag élő értesítéseket is tudnak majd közölni a felhasználóval, de egyelőre erről még semmilyen képet nem láttunk, így nehezen tudjuk elképzelni.

Cortana

A Windows Phone-ban debütált személyi asszisztens is beköltözhet a rendszerbe, ami a fejlesztői rendszerben egyelőre egy normál alkalmazásként szerepel – legalábbis ezt mondták, akik látták…

Cortana

 

Virtual Desktops

A virtuális asztalok a Linuxokon már régi bútordarabok, épp ideje volt, hogy a Windows felhasználók is kinyújtózhassanak a monitoruk fizikai határain kívülre.

Egyszerűsített frissítés

A Windows Threshold fejlesztői változataiban a következő build telepítéséhez nem kell újrainstallálni a rendszert, hanem egy vadiúj beépített funkció segítségével, egy klikkre upgrade-elhetünk. Hogy végül ez a feature bent marad-e a végleges verzióban is, azt nem tudni, mindenesetre hasznos lenne, ha továbbra is ilyen ütemben (vagy még gyorsabban) jönnek a frissítések a rendszerhez. A funkció nem azonos a Windows Update-el, attól teljesen elkülönülten működik. Valószínűsíthető, hogy a Szeptember végén letölthető Technical Preview telepítésére vállalkozó felhasználók a következő verzióra már ezzel a módszerrel frissíthetnek, vagy akár a végleges verzióra váltáshoz is használható lesz.

Nagyjából ennyit lehet sejteni a várható változásokról, de jövő év elejéig, ami a várható megjelenési időpont, még nagyon sok minden történhet. Szerintetek elég ennyi változás, hogy Windows 9-nek hívják, vagy nem érdemel 8.2-nél többet?

A Technical Preview bejelentéséről Szeptember 30.-án valószínűleg kapunk Live Stream-et, így élőben is követhetjük a történéseket. Tartsatok velünk 😉

 

20 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of vfo

  Élek a gyanúperrel, hogy ugyanaz történik, mint a Vista-Win7 váltás esetén: akkor is a Vista gyerekbetegségeit kezelték ki az új verzióval, de lényegében semmi újat nem hozott. Használtam Vistát kb. 1,5 évig, ha jó vas volt alatta, teljesen problémamentesen és megbízhatóan futott, nem is értettem, másoknak mi a baja vele. Utána a Win7-re váltva ugyanazon a hardveren, nem vettem észre lényegi különbséget, max. egy kicsit gyorsabbnak tűnt, de nem lényegesen.
  Ez a mostani fejlesztés érzésem szerint, ahogy írtad is, inkább szépségtapasz lesz, mint lényegi fejlesztés és a nyájas publikum megnyugszik, mert visszaraknak olyan fícsöröket, amik a Win7-ben még megvoltak.

  Tetszik (4)
  • Profile photo of fzolii

   Tökéletesen egyet értek, végre valaki leírta ezt! és itt főleg arra gondolok ha rendes vas volt a Vista alatt azzal sem volt gond! a W8 sem műszakilag nem lett eltalálva hanem bele akartak rakni mindent ami a józan ész ellen megy. Bár azt gondolom a W8.1 már egész elviselhető nincs vele gond.

   Tetszik (0)
 2. Profile photo of istvankisss

  Én megfogadtam, hogy a 7 után már csak a 9-re fogok váltani, remélve, hogy valami transformerbook jellegű szerkentyűvel “csak most, csak neked” bevezető akcióban jó áron meg lehet majd venni. Mekkora dilemma lesz, ha 8.2-nek fogják hívni! 🙂

  Tetszik (3)
 3. Profile photo of senkialfonz

  Én személy szerint mindig várom az ujdonságot,így ezt is.Szerintem forradalmi változások nem lesznek.Valószínű nem is nagyon lehet már ilyet alkotni,talán majd a ddr4 és az ssd fejlődésével esetleg lehet sebességet növelni,nem tudom.

  Ki fogom próbálni az bíztos.Azt h megveszem e azt még nem tudom.Ez még a jövő zenéje.

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of Cartman

  “Forradalmi újdonságok” ?
  Én elképzelni se tudok már olyat. Ugyan mit lehetne még betenni a rendszerbe, amitől jobb lenne? Nekem már a Win7 is elég volt. Talán esetleg még….
  – egy compiz szerű ablakváltót
  – rendszerszintű helyesírás ellenőrzőt
  – több wifi-hez való csatlakozás lehetőségét úgy, hogy okosan elossza a terhelést közöttük
  – többmonitoros rendszeren lehessen altatni a moncsikat egyesével
  – programok sandbox-ban futtatását
  – restart nélküli update-eket
  – normálisan ellenőrzött appstore-t, ahonnan hagyományos alkalmazásokat is le lehet tölteni és a frissítésekre is figyelmeztet
  – egy normális értesítési rendszer is jöhetne, mint amilyen a mobil os-ekben van
  – ne kössenek a SkyDrive-hoz, bocsánat, OneDrive-hoz, legyen opcionális melyik online tárhellyel akarok szinkronban lenni
  – legyen HTML + CSS -el testreszabható a rendszer kinézete

  …meg biztos lenne még mit kitalálni.

  Tetszik (2)
  • Profile photo of senkialfonz

   Szigorúan csak mezei felhasználó szempontot figyelembe véve értettem a “forradalmit” – már az előbb is macskakörmözni akartam de kimaradt.

   Hozzám nagyon sok gépet hoznak,csináljál már vele valamit,mert nagyon lassú.Most az okokat ne nézzük h ez miért van,mennyi belőle a rendszeré és a felhasználóé.De talán ezen a területen is lehetne változtatni,mert azt hsizem a win még mindig túl sokat szemetel.

   Tetszik (1)
 5. Profile photo of Nameless

  @Chis-v

  Ha megcsinálnák naplózóra az exfat-ot örömömbe ugrálnék, és csak azt használnék, mert villámgyors.
  A registry egy tervezési tulajdonság, nincs vele semmi gond.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of BG

  Érdekesnek tűnik 🙂 én nagyon izgatottan várom a Windopws 8.2-t 🙂 mert olyan mintha kapna egy Update 2 frissítést de komolyan 😀 vagy egy skin váltást mint anno a Windows XP-k nél voltak 😀 NA jó nem de hasonlóság megvan 😀 A lényeg az hogy ahogy le lehet tölteni ez lesz az elsődleges rendszerem mint anno a windows 8 costumer prewiev 😀 CSak az újdonság 🙂 Nyitni az újfelé Régi Total Commanderrel 🙂 akarom mondani Northon Commanderrel 🙂 Kiváncsi leszek viszont a ram kezelésére és a magok időbeli feladatok és párhuzamosan egyszerre több feladatok kiosztásával hogy javítanak e még rajta egy kicsit 🙂 Pl program eltávolításáná ne keljen már mindíg várni arra az 1 re ha telepíteni viszont akarok akár 3-4 et is egyszerre. Érdekes

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Lakkcipő

  … mint mezei user mondom, a 7-es után nem tudom nekem mivel tudnának örömet szerezni egy új op rendszer esetén!? Most van egy normális konfigom, kifogástalan a 7-esem ezért ingerszegény a környezet! 😀 Talán azért váltanék 8-ra vagy 9-re hogy újabb “problémákat” kelljen orvosolni. (mondjuk megint tanulnék jó sok dolgot tőletek 😀 )
  De nem nagyon hiszem hogy akkora durranás lenne a változás hogy rárugózzak a következő kiadásra! … no de majd meglátjuk …
  😀

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Shoe

   Ha neked a hetes az ingerszegény környezet, akkor a 8-8.1 méginkább az. A hetest álandóan szegeltem hogy gyorsabb legyen de a 8-8.1 telepítés után csak minimális beállítást és testreszabást igényel. A hetes minimum fél napot elvett az életemből mig jó lett, a 8-8.1 pár óra alatt kész! A heteshez kellet a DW tweaks(köszi Nami!) és jópár apró trükk hogy gyors legyen, a 8-as ezt szinte alapból hozza! Próbáltam régi és egészen új konfigon is, a régebbi konfigokon lehet hogy kicsit játszadozni kell hogy minden jól menjen de ott is jelentős a gyorsulás. Az eléjén hiányoltam a gadgeteket +az aerot és elismerem hogy alapból szebb a hetes de nekem többet ér a belbecs mint a külcsiny. 🙂

   Tetszik (0)
 8. Profile photo of senkialfonz

  Még van egy fontos szempont,az pedig az ára,amiről ugye még semmi hír.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of ProGamer

  Na erre én is kíváncsi leszek. Remélem nem egy módosított windows 8.1 lessz, mert akkor továbbra is maradok a 7nél. Nekem személy szerint nem jött be a windows 8/8.1 se , még ha visszaraktam rá mindent és úgymár hasonlított is a win7 re (az aero-t leszámítva).

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of Hits Rádió Georg

  Sziasztok!

  Szerintetek van mérhető sebességkülönbség játékok futtatásánál a 7, vagy 8.1 között!
  Azt olvasta az AMD Bulldózer architektúrát jobban kezeli. Valami infó valakinek előre is kösz.

  Georg

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of szbarna

  Sziasztok !

  Egy erdekes irasra bukkantam ami szerint a kovetkezo windows-t nem Windows 9 de meg Windows 8.2 -nek sem fogjak hivni 🙂 (nem lovom le a poent) olvassatok el a cikket

  forras : http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/13024

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of scheibl

  Sziasztok!

  Egy kis történelem: Az első windowsokról inkább semmit, de aztán:
  Win 3.1 Jó volt (Persze ez még DOS volt)
  Win95: Rossz.
  Win98: Jó.
  WinMe: Rossz. (Win2000 szerver a mai napig müxik)
  WinXP: Jó
  Win Vista: Rossz. (Win2008 szerver jó)
  Win7 Jó.
  Win8 Rossz.
  Win-következő: Csak jó lehet, nem????

  Tetszik (0)
  • Profile photo of ProGamer

   Hát, ezek után, bármi lehet, de ahogy így elnéztem, nekem a start menüje bejön 😀
   De , nem tudom még mindig mivan a microsoft-osokkal, hogy a felhasználóknak hányszor kell megemlíteniük, hogy rakják vissza az áttetszőséget, szerintem az lényegesen dobott volna a win8/8.1-en is , nem a win7 aero-ra gondolok, valami szebbre, mert igy hogy minden egy méretezett négyzet, szerintem egyhangú nagyon.

   Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez