Windows 8.1: Elítélve

Két év. Majdnem ennyi ideje tologatom a Windows 8-ról szóló cikkemet. Gyártottam sok kifogást, és időm sem mindig volt. De amikor a Windows 7 valahogy már nem volt olyan dinamikus amilyennek szerettem volna, adtam egy esélyt a legújabb Windows 8.1-nek.

Telepítés

Az új Windows telepítője inkább hasonlít egy mobiltelefon első bekapcsolásához. A telepítés sebessége gyors. Logikájában teljes mértékben illeszkedik, a korábbi Windows-ok telepítőihez, de mégis friss. Az installáció után pozitívan csalódtam a beállítás folyamatában is. Ugyanazzal az azonosítóval használom a gépemet, mint a telefonomat. A felhőből a korábbi próbálkozásaimat is leszinkronizálta a rendszer. A jól megszokott témámat is visszaállította. Az Internet Explorer is gyönyörűen leszinkronizált mindent. A beállításkor világossá vált, hogy a rendszer szerves részét képezi a OneDrive. Nincs is ezzel semmi gond, jó dolog, egy bizonyos határig. Véleményem szerint a Microsoft pont jól eltalálta a felhős funkciókat.
Alig volt valami dolgom a rendszer belakásával. Egyszerű Ninite telepítéssel mindent felraktam és ennyi. Az apróságok beállítására ment el az idő főleg, meg a rendszer „Modern” részének megismerésével.

Bevezető

Megértem azokat, akik a Windows 7 mellett maradtak. Én magam is testközelből tapasztaltam. Az emberek egyszerűen utálnak új dolgokat megtanulni, főleg ha több mint tíz év tapasztalatát és rutinját kell megváltoztatnia miatta. Erre rátett egy lapáttal, hogy a Windows arculata nem hogy hívogatóan hatott volna, inkább elriasztotta a felhasználókat. A szépség erősen szubjektív dolog, viszont nagyon látszott, hogy a Modern felület nem nagyon lopta magát a kiszemelt felhasználók szívébe. Az új képességeket sem sikerült megfelelően kommunikálni, egyszerűen semmi olyat nem sikerült elénk tenni, amire azt mondtuk volna, hűha! Ha sikerült volna pozitív légkört kialakítani az új rendszer előtt, minden máshogy történt volna.  A Windows 7 sem volt annyira jó rendszer, a Vista pedig nem volt annyira rossz. Egyszerűen az emberek hozzáállása (köztük a hardver gyártóknál dolgozó embereké) volt más.
A Windows Phone-nak köszönhetően néztem bizakodva erre az új kapcsolatra. Arra voltam kíváncsi, hogy ha már ennyire beleástam magam a Microsoft szolgáltatásaiba a telefonom révén, mennyire tud teljes lenni a felhasználói élmény. Mennyivel csökken a szakadék a két eszközöm között. A cikk megírása előtt, próbáltam átnézni a hivatalos promóciós anyagokat, hogy mit érdemes kiemelni a rendszerrel kapcsolatban, mi az, ami szerintük érdekes. Egyszerűen semmit nem találtam a magyar oldalon. Semmi, ami kicsit is elárulná, hogy mit nyerek, ha ennyire Microsoft orientált eszközöket használok. Egyedül a súgóban vannak dokumentálva a funkciók, de azt meg minek olvasni, ha nem is sejtjük, hogy tud ilyet is meg olyat is az új rendszer. Magamnak kellett felfedezni a rendszer erényeit.

Ergonómia

Mivel mással is kezdhetném a bemutatást, mint a rendszer használatával. Hiszen itt történt a legtöbb változás. A betanulási folyamatot könnyedén vettem. Az elején voltak főleg gondjaim, míg kitapasztaltam hol a határ a Modern és az Asztali felület között. Nem nevezném intuitív folyamatnak. Valószínűleg a rossz beidegződéseimnek hála, néha előfordult, hogy meg kellett állnom egy másodpercig, hogy felvegyem a ritmust, mert egyszerűen nem tudtam mi miért történt. Nem tudtam mit hol találok, utána kellett járnom. Billentyűkombinációk megjegyezve, alapvető működés megértve. A kutatás után, már minden úgy ment, mint a karikacsapás.
A legtöbb problémát az okozza, hogy át kellett szoktatni magamat. A Windows+X menüben sok haszonságot találtam, aminek köszönhetően nem kell már keresgetni. Az újratanulásban pozitív volt, hogy szinte tiszta lappal kezdtem, és sokkal hatékonyabb utakat találhattam a dolgaim intézésére a Windows 8.1 alatt.

A szépséges szörnyszülött

A Windows 8.1 a ‘csúnya’ külső ellenére tele van olyan dolgokkal, amiket nem is feltételezhet az ember a képek és bemutatók alapján. Ezt a rendszert használni kell. Tele van apróságokkal, amik feldobják a használatot. A görgető-rutin gyönyörű, a gépelés is élményszámba megy. Az animációk nem tolakodóak, de nagyon dinamikusak. A lezáró képernyő is nagyon jó újítás, főleg hogy nem világít feleslegesen a képernyő percekig. Jut eszembe, még a fényerőt is szinte fokozatmentesen állíthatjuk a támogatott készülékeken. A kezdőképernyőt nem nagyon lehet ragozni, Modern felület és kész. Az asztal viszont számomra elfogadhatatlanul ronda volt. Egy kis ügyeskedéssel visszaállítottam az átlátszóságot, hihetetlen mennyit rátett a felhasználói élményre. Végre nem utálok ránézni, sőt tetszik.

Modern felület és alkalmazások

 

Screenshot 2014-08-26 19.30.41

Az új Modern alkalmazásoknak sajnos két év alatt nem nagyon sikerült áttörést elérni. Ezt én, főleg a teljes képernyőre korlátozásnak tudom be. Az univerzális alkalmazások között találunk rendkívül hasznosakat, és csapnivalóakat. Főleg csapnivalóakat. Csak szeretne az Áruház felérni a Windows Phone áruházához. Egyszerűen nincs miből választani. Ami van az pedig korlátozott, elavult, vagy fizetős. Nem sok jót kecsegtet azoknak, akik Windows RT-t használnak. Még így is sikerült megtalálnom a telefonomon legtöbbet használt alkalmazásaim megfelelőit. Számomra előrelépés, hogy sok weboldalnak van alkalmazása. Nekem ezzel egyértelműen többet nyújt a rendszer. Utálok böngészni, csak a baj van vele. Az ilyen alkalmazásokban pedig nyugodtan koncentrálhatok a tartalomra.  A Modern alkalmazások legnagyobb baja tényleg a teljes képernyő. Egyszerűen nem működik együtt az asztal és a Modern felület. Akárhogy próbálom, ezen a felbontáson nem. Egyszerűen helypazarlás. A második probléma pedig, hogy teljesen érintőképernyőre vannak optimalizálva. Egérrel és billentyűzettel nagyon körülményes használni őket. Egy klasszikus PC-n inkább információ szerzésre, keresésre, és programindításra fogjuk használni a Kezdőképernyőt, mintsem a Modern alkalmazások használatára. Ma reggel próbáltam használni csak a Modern felületet. Meglepetésemre minden számomra fontos dolgot elintéztem. Sajnos hibákkal is találkoztam. Például a Facebook alkalmazásban egy linkre kattintva is minimum 5 másodperc telt el mire megnyílt a böngésző, és sokszor türelmetlen voltam és így 30X is megnyitotta a linket. Nem az igazi. Akárhogy nézzük, két év alatt ideje lett volna már a Windows Thresholdban meglobogtatott dolgokat megvalósítani. Nem érintős PC-n még mindig nem kifizetődő a Modern Ui-ra készült alkalmazások használata. Ha az igazi felhasználási területén nézzük a dolgot, akkor meglepően jó a Modern felület. Van többfeladatos környezet, az alkalmazások beállításait is következetesen egy helyen találjuk. Ha beleszokunk, megfelelően intuitív a használata. Az például elég béna, hogy nincs értesítési központ, és hogy ki kell lépnek a kezdőképernyőre, ha az eszköz beállításait szeretném módosítani.

A klasszikus környezet

 

Screenshot 2014-08-26 19.30.46

Lépjünk túl a Start Menü eltávolításán. A Windows 8.1 sokat fejlődött. A Windows intéző Fájlkezelő néven fut tovább. A könyvtárakat háttérbe szorították, inkább a Windows XP-re hasonlít a logikája.
A fájlok biztonságáért is sokat tettek, van egy újszerű fájlelőzmények nevű szolgáltatás, ami a biztonsági mentésekért felel, ráadásul a OneDrive-ot is integrálták, így tényleg mindenünk biztonságban lehet. A Windows+X menü is nagyon hasznos, még többet is tud, mint a Startmenü. A fájltípusok társítása is egész kulturált lett, bár néha az idegeimre ment a sok értesítésével. A keresést mostantól a Kezdőképernyőn érhetjük el, ez is sokat fejlődött. A Tároló helyek funkcióval több meghajtót lehet egyetlen virtuális térré változtatni. Akinek sok merevlemeze van, annak ez a funkció szerintem megváltás. A rendszer biztonsága is sokat fejlődött, az összes letöltött fájlt átvizsgálja a rendszer és beépített vírusvédelmet is kapott. Sok dolgot alapoktól biztonságosabbra készítettek. Az újgenerációs Windows 8-ra optimalizált Office-szal is élmény a munka.

Hardverek+Teljesítmény

Olyan apróságokkal is kedveskedtek a felhasználóknak, mint az érintőpadok intelligens kezelése. A rendszer nagyon csínján bánik az erőforrásokkal. Az új feladatkezelőben mindent egyértelműen láthat az ember. Az akkuidő is sokkal jobb Windows 8.1 alatt. A teljesítmény páratlan. A rendszer nagyon jól van optimalizálva. A legdurvább használat során sem ment a memória használat 50% fölé. Folyamatosan az volt az érzésem, hogy egy mobileszközt használok. A hibrid leállításnak köszönhetően a betöltés sebessége is példás. Az alvás ébredés is sokat gyorsult. Az alkalmazások is nagyon gyorsan indulnak. Az Internet Explorer is olyan mintha a Windows Phone böngészőjét használná az ember, tényleg fényévekkel gyorsabb, mint a Windows 7-es verziója. Stabilitás szempontjából sem csalódtam, nem is nagyon emlékszem egyetlen összeomlásra sem. Szinte minden tekintetben egy jobb rendszert tisztelhetünk a Windows 8.1-ben.

Összegzés

 

Screenshot 2014-08-26 17.02.25

A Windows 8.1 egy jól sikerült operációs rendszer. A hibáival egy átlagos PC felhasználó simán együtt tud élni. Minden hiányolt Windows 7 funkció visszaállítható, így nem nagyon látom értelmét félni a frissítéstől, ráadásul egy sokkal modernebb, és jobb rendszert kapunk. Azok, akik táblagépen tervezik használni a rendszert sem kell nagyon tartani a dolgoktól. A Modern UI szerintem a legjobb felület, amit érintőképernyőn el lehet képzelni. Sajnos még kiforratlan, és engem nem mozgattak meg még annyira az alkalmazások, hogy teljes képet kaphassak az áruház állapotáról. Valószínűleg várni kell még egy két verziót. De látszik, hogy nagyon oda kell figyelni a Microsoftra. Egyedül a sebességükkel van baj, elég lassan reagálnak és fejlesztenek. A szubjektív dolgokat, mint a szépség ideje átértékelnünk, mert ez a rendszer többet érdemel mint a felületes lesajnálás.

86 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Darknoz

  Szeretem a DW-t itt nem a lehúzásról van szó mint másutt 🙂

  Tetszik (5)
  • Profile photo of BlackWindows

   Hmmm…. Jó cikk, de… Lehúzás ide vagy oda, akárhol is olvastam ilyem + olyan véleményt mindig, és mindehol a win7 -es kinézetét, és funkcióit akarták visszaállítani a 8 alatt. Ebből egyetlen dolog jön vissza, hogy a 7 mégis jobb a 8 -nál, mert szeretnénk a 7 dolgainainkat, és kinézetét is VISSZA. Természetes pusztán a kinézetért nem érdemes váltani, a technológia a lényeg – ahogy a leírásban is jól látszik, vannak hatékony megoldások -, de a tálalás kérem…. Mi vevők vagyunk, a gyártók szolgáltatók, és ha kereslet nem egyezik a kínálattal annak sosem volt jó vége (már a termékre nézve). Nemsoká itt a kilenc, szvsz a vállalkozó szelleműeknek érdemes próbálkozni, én várnék a 9 -re. Még ide tartozik – mivel a szervermag is ugyanerre épül-> a W2012R2 -t használva: még a 8.1 -nél is lehetelenebbek a megoldásai…. katasztrófa…. nyilván nem asztalira szánták, de a W2008R2 -höz képest ugyanez a szitu.

   Tetszik (1)
 2. Profile photo of bartalix

  Szia!
  Az átlátszóságot hogyan csináltad meg? Azt én is nagyon szeretném.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of pasla09

  Épp hétvégén váltottam én is a telefon miatt. Asus notin hasznalom egér nélkül. Nagyon bejön. Ha a Modern IE tudná a bővítményeket nem is használnám az asztalit. Már csak az Elantech W8 driverét kell megszokni…ezek ellenére nekem 100%-os. 🙂

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of EdStarK

  Nagyon jó írás @nameless, eddig mindenünnen csak azt hallottam hogy ilyen szar meg olyan szar a rendszer végre egy optimista hangvételó cikk, ezért is jó a DW. A cikk olvasása után ismét kedvem lett rá hogy feltegyem megint és barátkozzak vele.

  Tetszik (2)
 5. Profile photo of Lakkcipő

  Sziasztok!

  @Nameless köszönöm hogy megírtad a cikket! Remek lett ismét! 🙂
  Jól érthető, pontos és meggyőző írás egy hiteles szakembertől!
  Én pont ezért szeretem a DW-t és a borgjait!
  A tudás, a segítség amit adtok, felbecsülhetetlen!
  Már adtam egy esélyt a 8-asnak de nem lett a kedvencem, sőt, kicsit tartottam tőle.
  A cikk kicsit tompította az “ellenszenvemet” a 8-as iránt, úgyhogy kalandor lévén ismét próbát teszek vele! 😀
  Köszi!

  Tetszik (3)
 6. Profile photo of Zotya55

  Nagyon jól megírt és rendkívül tárgyilagos cikk! Ritkán olvashattam ilyen leírást. Köszönet érte! Nekem is nehezen ment a barátkozás a Windows 8-al, pontosabban a 8.1-el, de időközben én is megszerettem. Bár csak pár hónapja használom folyamatosan, de nem váltanák vissza a hetesre.
  Nekem bejött.

  Tetszik (3)
 7. Profile photo of senkialfonz

  A cikked hatására elővettem a jegyzeteimet (megjelenés óta használom a nyolcat) – minden új rendszernél csinálok ilyet de csak magamnak.Egy jelenséget,hibára egy megoldást,jót,rosszat,leírom és később a szükség van rá hasznosítom.

  Öszevetettem ezzel amit írtál – kiváncsiságból – 15-20 helyen egyezik a véleményünk.

  Összességében nem olyan rossz rendszer ez 🙂

  Tetszik (3)
  • Profile photo of Nameless

   Örülök, hogy nevedben is szólhattam 🙂 Ugyanezt megkaptam már a korábbi Alkalmazás ajánlós cikkemnél is. Legalább tudom, hogy nem hülyeség amit csinálok, vagy gondolok. Köszönöm a kommentet! A sok pozitív visszajelzést is mindenkitől aki hozzászólt. Miattatok csináljuk, miattatok él az oldal, örülök hogy hasznosnak találjátok!

   Tetszik (1)
 8. Profile photo of SacseK

  A cikk minősége szokás szerint nagyon rendben van! Köszönjük az összes felhasználó nevében! 🙂 Én egy picit maradi vagyok és még maradok a 7-es verziónál. Pár hónapig én is próbálgattam, próbáltam magam meggyőzni, hogy milyen jó (nagyon sok helyen egyetértek Veled abban, hogy jobb, mint a 7-es), de személy szerint semmi olyat nem találtam a modern alkalmazások között, amit az asztalon ne tudnék megvalósítani. Éppen ezért számomra elég kényelmetlen volt váltogatni a modern kezdőképernyő és az asztali felület között, ha állítani akarok valamit. Egyébként elismerem, hogy nagyon jó az irány, amin a MS elindult az eszközök közötti szakadékok lebontására. Ha a threshold kiküszöböl néhány, általam kényelmetlen dolgot, biztos lesz a váltás.

  A cikkhez még egyszer gratulálok! 🙂 Öröm olvasni a DW-t

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of Criosphinx

  A cikk jó, mindig elolvasom ezeket, de a rendszer hiába modernebb stb. kinyírja magát.
  Itt egy példa, sajnos nem kezdtem el jegyzetelni már azóta amióta próbálgatom, és az már azóta van amióta a Win8 RTM kijött. (még a steam-et sem lehetett akkor telepíteni!)

  http://dirtywindows.hu/questions/miert-megy-folyamatosan-a-karbantartas-win8-1-industry-enterprise-x64/#answer-90602

  Én szeretem az új dolgokat, félreértés ne essék, én tőlem lehet pl a Start gomb a bal felső sarokban is nem érdekel, megtanulom és kész, ilyenekkel soha nem volt bajom.
  A linkelt karbantartási probléma kb 1 héttel a telepítés után jelentkezett, most mit lehet erre mondani 😀 A rendszer azóta is fenn van a 7-es mellett a hibával együtt, nyüstölni jó lesz meg kísérletezni rajta.

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of Balerik

  Öröm volt olvasni ezt a cikket.:) Végre egy pozitiv ítélet. Én személy szerint már az elejétől fogva 8 / 8.1 óta használom, és nagyon meg vagyok elégedve vele. Szerintem is
  “….A Windows 8.1 egy jól sikerült operációs rendszer …… ráadásul egy sokkal modernebb, és jobb rendszert kapunk”
  Kösz a pozitív “hangot” @Nameless!

  Tetszik (2)
 11. Profile photo of E F

  A sok lehúzós cikk nyilván nem véletlen.
  A felhasználók már véleményt mondtak az op.rendszerről.
  A részesedése (8+8.1) még mindig csak 3. a Windowsok között, még ennyi idő után is elmarad az XP-től is. Vállalati környezetben valószínűleg rémálom. A W9-ben nem győzik visszacsinálni a funkciókat és az egész logikáját.
  Én biztos nem fogom feltenni.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Majd megint kapnak egy csontot és nem győzik nyalni egymás seggét meg az új rendszerét alá Windows 7

   Nem csodálkozom hogy nem megy. Totál Consumer orientált rendszer.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @ast5515 láttad mivel kezdtem a Windows 7tel kapcsolatban… És nem én változtam meg… Hanem az lett egyre szarabb.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of AST

    @Nameless Sajnos a 8.1 is ezt csinálja, csak kevésbé drasztikusan. Egyébként meg: svchost.exe… Üresjáratban miért ír 5 megával a vinyóra? Miért fut belőle egyszerre 5 példány? Miért nem lehet tudni mit csinál?
    Egy vírus vagy akármi használhatja, sosem vennéd észre, mert már előtte is futott belőle 5 példány és nem tudod melyik folyamathoz tartoznak és mit csinálnak.
    És egy szerintem nagyon fontos dolog: Pause Break gomb. Kékhalálnál miért nem működik? Az XP esetében meg lehetett állítani, meg lehetett nézni a hibakódot. Ha van 3 másodperced elolvasni pl ezt: 0xC0000221… Win7 alatt megtalálni a hibakódot tovább tart mint az újraindítás. 8 alatt legalább ezt megoldották.
    Tudom, megint kicsit túlzásba viszem a mérgelődést.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @ast5515

    A svchost.exe a Windows szolgáltatásait futtató alkalmazás, futnia kell akará 40 példányban is ha használni szeretnéd valamire a gépet.

    Üresjáratban 90% valószínűséggel az előtöltés szolgáltatás használja a vinyódat. De lehet még a Windows Search is, bár úgy emlékszem az nem SVChost folymat.

    Egyébként az erőforrás figyelővel és a feladatkezelővel meg a services.msc-vel könnyedén kideríthető miaz a szolgáltatás ami használja az erőforrásokat. A folyamat azonosítókat kell nézni.

    Ha ennyire zavar, akkor ajánlom a “cleanmem” és a “tweakprefetch” programokat megtekintésre 🙂

    http://dirtywindows.hu/2014/06/20/cleanmem/

    Tetszik (0)
 12. Profile photo of AST

  “Windows 8 was trying to solve problems that people didn’t have”

  Jaime Rivera, Pocketnow

  Tulajdonképpen ezért keletkezett a 8.1. Létrehozzon “problémákat”, amik nem zavaróak, hanem segítenek.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   A Microsoftnak volt komoly gondja az új tabletekkel meg telefonokkal ezert jött létre a metró. Ezt elsősorban magukért csinálták hogy legyen jövőjük. Nem értünk.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of AST

    És itt a gond. Ha az OS nem a felhasználónak készül akkor minek van? Tudom, kissé eltúlzom, de én tulajdonképpen egyik verzióval sem voltam teljesen megelégedve.
    A 7 régebbi gépeken idővel NAGYON durván lassul.
    A 8.1 többszöri újrainstall után is lefagy ahogy elkezdek torrentezni + néha random elszáll VIDEO_SCHEDULER_INTERNAL_ERROR kékhalállal, amit 1 darab registry kulcs módosításával meg lehet oldani, mégsem teszik, mert minek? A nem válaszoló GPU driver NAGYON gyakori sajnos, de 2 darab másodperc ne legyen már olyan fájdalmas hogy kékhalált kell okozni! Egyébként meg a 4 giga RAM egyszerűen nem elég. Rendszeresen elkezd vinyóról olvasni ablakok közötti váltáskor, amit a 7 az életbe nem tett.

    Ami meg az összesre igaz: Az eseménynapló és a minidumpok átlag ember számára szó szerint semmit nem segítenek hibaelhárításban, a Microsoft súgó meg olyan sablon baromságokkal van tele, hogy az már fáj.

    Tetszik (1)
 13. Profile photo of Feco65

  Nem vagyok egy számítógépzseni. Én nem tudom ki hogy van vele de én se az XP-nél se a hetesnél nem használtam a start menüt, úgyhogy nem is éreztem a hiányát. Nekem tetszett a 8-as is de a 8.1 még jobban. Vannak ugyan problémáim de előbb utóbb mindig kiderül hogy vagy az én hülyeségem, vagy valami csodaszoftver kavart be, úgyhogy mióta szépen lassan leszoktam az optimalizáló, tisztító és gyorsító (mellesleg soha nem lett gyorsabb ellenben rosszabb igen) csodákról tizedannyi problémám van vele. Most már marad az én hülyeségem mint kockázati tényező. Én nem mondom hogy hibátlan rendszer, de szerintem a hetes sem az, és azért az jóval idősebb rendszer mint ez. Én csak egy teljesen átlagos (vagy az alatti lúzer júzer) vagyok de én is érzem hogy lehetne ez jobb is. Mindettől függetlenül szerintem sokkal jobb, gyorsabb (és szerintem stabilabb) rendszer mint a 7-es. Mind a két rendszernek megvannak a maga hibái és van aki a 8.1 hibáival kevésbé tud együtt élni mint a hetesével. Végezetül még annyit hogy a közelmúltban telepítettem egyik ismerősöm gépére 7-est. Már telepítés közben előjöttek olyan hibaüzenetek amire mióta 8/8.1-est használok nem is emlékszem. A fagyásokról, kék szöveges képernyőkről már nem is beszélek. Mielőtt valaki azt kezdené el hogy honnan töltöttem le (stb) elmondanám hogy teljesen legális boltban vásárolt szoftver volt és hivatalosan volt aktiválva nem pedig valami kütyüvel. És ez még csak a telepítés volt, a többit meg inkább hagyjuk. Egy szó mint száz, nekem jobban bejött a 8/8.1 mint a 7-es és szerintem jobb is mint a 7. Viszont ez csak az én véleményem és ezzel aki nem akar nem kell egyetérteni. Vannak sokan akik sokkal jobban értenek a Windows-okhoz mint én, és közülük is sok mondja hogy jobb a 7 és biztos igazuk is van. Épp ezért mondom el még egyszer hogy ez a (kicsit hosszúra nyúlt) szösszenet, egy inkább átlag alatti hozzáértéssel rendelkező ember szubjektív véleménye volt.

  Tetszik (4)
 14. Profile photo of Alloy

  Már egy ideje használom a 8.1-et. Nagyon korrekt cikk, ha eddig gondolkodtam volna rajta hogy feltegyem-e, az írás alapján nagy kedvvel ugrottam volna neki. Lényegében én egy átöltöztetett Win7-et látok benne, 1-2 dolgot másképp lehet elérni, és ha a metro felülettel megtanulunk együtt élni akkor inkább ezt ajánlanám a felhasználóknak. A kompatibilitásról meg annyit, hogy a 64 bites 8.1-en egy Dungeon Keeper is simán elfutott, pedig ugye az már nem mai game…

  Tetszik (2)
 15. Profile photo of
  dragonka79

  Köszönöm a cikket!Én épp tegnap raktam fel a 8.1-t mert elegem lett a 7 állandó belassulásaiból.
  Első blikkre eléggé patent a rendszer. Egy asus 1011px netbookon használom és egy szavam nem lehet a sebességre. Internet explorer alatt 720p-ben a youtube videók szaggatás mentesen futnak(nem mintha ez fontos lenne, csak a teljesítmény miatt írtam). Xp-re írt szótárprogramok csont nélkül futnak.
  Minden kicsit máshol és sok minden máshogy van van de ez kényelmetlenség pár nap múlva elmúlik.
  Az illesztőprogramok némelyike (AHCI, gyorsbillenytűk) nem működik de nem is hiányzik; net,wifi,videókártya, hangkártya drivereket nem is kellett telepíteni.
  Eddig imádom, ha nem lassul be tuti helye van addig míg működik a gép…

  Tetszik (4)
 16. Profile photo of Ertner Antal

  Kedves Nameless!
  Az első cikk amit Tőled elolvastam “A hosszú élet titka” volt. Én nem vagyok informatikus, de abban megtanultam dolgokat egy profitól. Azóta újratelepítésem a család több gépén csak akkor volt, ha új változat jött. Nagy örömmel olvastam ezt a cikkedet is, mert sokan, majdhogy nem hülyének néztek, mert én megpróbáltam dícsérni ezt a rendszert. A fő ok a misztifikált STARTMENÜ hiánya volt. Én csak annyit válaszolok mindig, ez csak pénz kérdése, mert mindnenkinek akkora a startmenüje mint a monitorja.
  A cikked egy józanul megfogamazott, az újat el nem utasító remek munka.Olvassák csak sokan, az ellenlábasok elsősorban, mert Veled egyetértésbben ilyen jól öszerakott rendszert szerintem még nem adott ki a Microsoft.
  Üdvözlettel:
  ertner2

  Tetszik (2)
 17. Profile photo of Ertner Antal

  Hát nem vagyok bőbeszédű az igaz, de azt nem jelenti, hogy nem olvasok. Mindkét cikket keretbe teszem, mert örök igazságokat tartalmaz., amit csak profitól kaphat az ember, vagyis gyatra végfelhasználó, vagy átlag user, lehet válogatni…
  Mégegyszer köszönöm ezt a remek cikket. A jövő a win 8.1-vonal…
  Üdv:
  ertner2

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of vfo

  Köszi a cikket, igazán csak megerősítettél abban, amit magam is tapasztaltam. A 8.1 sokkal stabilabb a 7-nél, ezt lehet “érezni”, amikor dolgozik vele az ember. Jobban bírja, ha föltesznek-leszednek programokat, mindenféle karbantartóval gyötrik, stb.

  Nekem csak az nem tetszett, hogy nem akart futni néhány korábban kedvenc programom, mint pl. az EarthView, ami egy élő háttérkép, mindig a napszakhoz igazítja a beállított látványt. Az oka a megváltozott biztonsági protokollok lehetnek, amik úgy gondolom, egyrészt biztonságosabbá teszik a rendszert, de a másik oldalon olyan progikat, melyeket nem megfelelően módosítottak a 8.1-hez, nem engednek normálisan futtatni.

  Aztán tapasztaltam olyan jelenséget is, hogy az AIDA legújabb verziója, noha beállítottam autostartra a rendszerrel együtt, egyszer csak nem indult, ugyanakkor manuálisan indítva minden további nélkül működött. Ez akkor sem változott meg, ha a kompatibilitási fülön rendszergazdai módban futtattam. A Task Scheduler-be is beépült telepítéskor, rendszergazdaként, mégis elkezdett sztrájkolni, igaz csak a laptopomon.

  Szóval efféle apró gondokat leszámítva stabilabb ez az oprendszer, mint a Win7, bár az is évekig képes normálisan futni, ha nem piszkálják rendszeresen és nem telepítenek-leszednek folyamatosan progikat.

  Még egyszer, gratula az íráshoz 🙂

  Tetszik (1)
 19. Profile photo of E F

  Ha ilyen jó, meg olyan jó, miért használjuk 2 év után is ilyen kevesen?
  Ez bizony nem a véletlen műve!

  Tetszik (2)
  • Profile photo of senkialfonz

   Ennek több oka van.De semmiképpen nem az h rossz a rendszer.A cégek jó nagy százaléka még xp-t használ, a másik nagy hányada 7-t. A magán felhaználók nagy többsége pedig különböző okokkal (ebbe most nem megyek bele) el lehet olvasni akit érdekel – elutasítja ezt a rendszert.Egy bíztos semmivel sem rosszabb,mint az előző rendszerek!

   Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   Tényleg lehetne órákig keresgetni az okokat.
   A sima Windows 8 előtt túl sokat vártunk, a Windows 7-hez képest nagyobbat robbantani nem lehet. Úgy tudnám jellemezni mint a Nirvana Nevermind és In Utero albumát. A Windows 7 a Nevermind, a 8.1 pedig az In Utero. Ha vágod, hogy miről beszélek akkor tudod, hogy az egyik a közönséget a másik pedig a kritikusokat fogta meg jobban…

   Na a kitérőm után a nagy elvárások mellet a Windows XP elhúzódó halálozása sem nagyon segített a 8-nak mert “kivárunk még” amikor lejárt a támogatás kezdtek Windows 7-re migrálni a cégek, sokhelyen ez többéves folyamat és nem lehet csak úgy 8-ra cserélni a dolgokat. Tehát a Windows 7-et a lendület még vitte, a gépezet beindult és XP ről 7-re váltottak tömegesen.

   A Vistához hasonlóan nem nagyon akartak a hardvergyártók drivereket készíteni nekem 1 évbe telt mire lett GPU driver. Teljesen Vista feelingje volt a kész terméknek. OEM gépeken szépen ment a dolog, de ott meg a felhasználók gondolkodás nékül visszaváltottak 7-re, mert megtehették.

   Na már most a felhasználók jobban hisznek egy közeli ismerősnek, mintsem egy “szakembernek” hiába próbálod elmagyarázni hogy ez itt és itt lépett előre, őket nem érdekli, csak az hogy a Windows 7 a legjobb windows mindenhon ezt hallotta. Ez volt jobbik eset.
   A rosszabbik eset pedig a fórumokból kigyűrűző negatív hozzállás, hogy a Windows 8 egy katasztrófa. Ezt szépen a legutolsó tudatlan user is átvette, ahogy átvette korábban hogy a Windows 7 király.

   Erre rátett a Microsoft is, vezetőváltások, marketingkudarc, vasakarat, a felhasználók figyelmenkívül hagyása, és a többéves lemaradás okozta kapkodás.

   Tetszik (4)
  • Profile photo of Alucard

   Magán felhasználók esetében még elég jó indok a vas is. Az a gép amin az XP szárnyal a 7-es is elcammog. A 8-as adott esetben fel sem hajlandó települni. Elég hozzá egy régi Bios és annyi.

   Tetszik (0)
 20. Profile photo of Sracz Bjhome

  Én is olvastam már sok rosszat és kevesebb jót erről a rendszerről, de úgy döntöttem, nem az amatőr kockáknak hiszek, hanem a pártatlan profiknak, akik nem eladni akarják nekem a szoftvert, hanem objektíven látják az előnyeit és hátrányait is. Így váltottam windows7 SP1 64 bit-ről 8.1 Embedded Industry Pro 64 bitre… Azért ezt a verziót választottam, mert elég sok, számomra lényegtelen szolgáltatás ki van véve belőle, ugyanakkor a hasznos szolgáltatások és funkciók csomagja akár az Enterprise verzióé is lehetne. Kutakodtam picit, mert nem tervezem, hogy évente-kétévente én igazodjak egy számítógép rigolyáihoz, így tökéletesen átformáltam a 8.1-est olyanra, ahogyan a Win 7-et használtam 4 éven keresztül. Igaz, van néhány régebbi program, amik nem futnak rajta, de egy kis beszélgetés Google barátommal általában elém lök két három programot, amik ugyanazt a célt szolgálják, csak már a Windows 8 is benne van a támogatott OS-ek között. Tehát végül is azt kell mondjam: nem rossz rendszer ez, csak kevesen tudják kiaknázni a lehetőségeit az enyém most így néz ki, ez a kép fogad az automatikus bejelentkezés után:

  Tetszik (3)
  • Profile photo of Nameless

   Szép Vista hangulata van, még a háttér is Vista 😀

   Egyébként ezzel az a baj, én szívesen ajánlanám mindenkinek, de ez tipikusan az amit a DirtyWindows boltból licencel az ember. Ezt nem lehet megvenni a tescoban meg stb. Én szeretek magamaradni átlagembernek szánt dolgoknál, olyanoknak szeretek írni és olyanokat használni amit bárki legálisan is használhat.

   Tetszik (1)
 21. Profile photo of E F

  Nagyon régóta XP-t használok. Mivel nem tudok megfogalmazni olyan igényt – legalábbis az én esetemben, – amit az XP nem tud a 7 és a 8 tud, nem fogom lecserélni az oprendszert csak azért (a szoftverek újratelepítéséről és a millió beállításról ne is beszéljünk), mert az MS-nél az XP után (pontosabban a Vista után) hétfőn reggel bementek dolgozni és azt mondták maguknak: most aztán mit csináljunk, mégis csak munkaidő van? Aztán kötelességszerűen elkezdték hegeszteni az új oprendszert, ha kell, ha nem. Különösen nem fogok cserélni, hogy még a kezelést is alaposan megváltoztatták, jóformán csak azért, hogy más legyen.
  A 8-as bukta, akárhogy is nézzük. 10-12% fölé sosem fog menni. A 7-esről 9-esre fognak (majd) váltani, már csak azért is, mert az sokkal jobban fog hasonlítani rá, mint a 8-as.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Az a baj, nincs erőm összeszedni, hogy mennyivel tud többet egy NT6.X mint egy NT 5.1 a Windows XP alatt. Nem ilyen egyszerű, hogy felhasználói szemmel melyik tud többet. Aki ilyen szinten leegyszerűsíti a dolgot, az inkább csak szándékosan nem vesz tudomást a nyilvánvaló dolgokról. Úgysem tudod örökké az XP-t futtatni.

   A Windows XP-ből nincs rendes 64bites kiadás, nem használja a DX10 és 11-es kártyák adottságait, sok driver kernelszinten fut, ezért az egész rendszer összeomlik miatta, nem rakhatsz alá rendes vasat mert csak 4 giga memóriát képes megcímezni rendesen, a régebbi kiadásokban még SATA driver sincs. A felhasználói felület is szoftver renderelt. Ki akar ilyet használni 2014-ben? Egy tudatos ember biztos nem.

   A Windows ME-vel is eltudnám végezni a mindennapos dolgokat… Ha érted mire gondolok. Kicsit se akarlak győzködni. Amit te mondtál a fejlesztésről kb olyan.. minek élni úgyis meghalunk.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of E F

    Mi az, hogy nincs rendes 64 bites kiadás?
    Minden 32 bites oprendszer csak 4 (gyakorlatban 3 körüli) memóriát kezel, nem csak az xp.
    Hiába tud amúgy többet az op.rendszer, ha nekem a többlettudása nem hiányzik. Ez nem ok önmagában a váltásra.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @E-F http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_Professional_x64_Edition

    Latest release
    SP2 (5.2.3790.3959)March 13, 2007; 7 years ago
    Angol + MUI: német, japán, francia, olasz, spanyol, kínai, koreai, svéd.
    Támogatás alig, Only 64-bit drivers are supported in Windows XP x64 Edition, but 32-bit codecs are supported as long as the media player that uses them is 32-bit.

    Nem jött ki magyarul sem, és igazából a Server 2003 kódjára épül, mintsem valódi Windows XP lenne. Támogatása még a Windows Vistáénál is kevesebb volt annak idején amikor kijött.
    Nem is volt soha Consumer termék. Home verzió se volt belőle. Egy kényszer termék volt. A Windows Vista Sp1-re ért be ez a 64bites alap. Egyébként sokkal fejlettebb mint a 32Bites XP, ezt jobban használnám.

    Egszerűen limitál hogy a Windows XP gyakorlatilag 32bit only a halandóknak. Ez tény.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Ez is egy vélemény,amit természtesen illik tiszteletben tartani,én azt teszem 🙂
   Temészetesen – mint mindenben – az egyéni szokás nagyon sokat számít.Vannak felhasználók,akik soha sem fríssítenek (ki van kapcsolva,mert lassítja a gépet),virusvédelem hiánya stb.Akinek jó az xp,az használja egészséggel 🙂

   Igen,a 8 nem lett és már nem is lesz olyan sikeres mint az xp,másak a körülmények.De eljön majd az az idő,amikor az xp-n már lényegében semmit nem lehet majd csinálni,akkor úgy is váltani kell 🙂

   Tetszik (2)
 22. Profile photo of Forester

  Mindenkinek van egy véleménye amit tiszteletben kell tartani..és megértem mindkettő szemszögét. Majd vált, ha úgy érzi vagy vki tud felmutatni neki egy olyat, amit már ő is szívesen kipróbálna és szeretni fog. Biztonság terén valóban rizikós már xp-t használni…de hátnem titkos ügynök, hogy féltse az adatait…ha nem tárol semmi személyeset…vagy nem úgy használja…netbank stb…vagy épp a gépe olyan régi, akk még épp eltudja használni..
  ami a Win 8.1-est illeti…legelőször egy Aldis Ultrabook kínálatában ismerhettem meg…nem volt különösebben rossz…inkább szokatlan volt…de nagyon. végül ugyan abban az árban egy sokkal erősebb géphez jutottam.. Asus X450C szériából…14 col, Intel Core i5-ös processzor, NVIDIA GEFORCE 720M vidikarival, 4 giga rammal…erős kis gép..nem sok van belőle…csak neten lehetett kapni a Media márkban..számtech boltban azt mondták, ilyet cégeknek gyártanak…nagyon jó vétel volt annyiért..na de nem gép bemutató van…a lényeg, hogy erősebb az Aldis Medion Ultrabooknál..és kimondottan Win 8-asra szánták már…ennek ellenére Win7 64-est raktam rá kapásból…van is egy jó rendszermentésem…így 10 perc alatt feltudom újra rakni.
  na de sokat olvastam a 8-asról..a vágy megvolt…de a leírások visszatartottak…várjunk még…lehet hogy még csak kiforratlan és majd adnak rá egy frissítést..végül határoztam és felraktam egy 32 bites 8.1-est amit innen töltöttem le. optimalizáló programok…rendszerben való állítgatások…amivel…hát a jelmondatom ellentétét sikerül létrehoznom… ‘Gyors, stabil, kevés helyet foglaló rendszer’ Mindig ez a célom így elég sokat kísérletezem..na szal csalódnom kellett…törlés..másolatról win 7 vissza….nagyon tetszett és szerettem volna megtartani…de néha csinált a 8-as olyan értelmetlen lassulásokat, hogy néztem hogy ez meg mi…pld online filmnézés (chromban) kiléptem teljes nézetből és alig akarta bezárni…ablakot váltani, meg még egy két pici apróság…ami már magán kényelem.. stb stb..oké..8-as biztos nem lesz többet..
  na szal 7-es…azt is megnyomtam optimalizálókkal, mert a mentésben csak a legfontosabb dolgok voltak…vírusírtó, böngésző, office, ilyenek..hát…pocsék teljesítmény lett..oké, újra az egész, ezúttal semmi ‘szemetet’ nem teszünk rá, úgy volt jó, ahogy elmentettem. Eredmény: gyors indulás, gyors működés….szal attól gyorsabbat…nem igen lehet és nem is kell kihozni…csak hát ugye mindent tesztelek, próbálgatok..ismerkedem…hogy másoknak is tudjak segíteni.
  Aztán Nemless cikkét olvasva…csak rászántam magam ismét..ezúttal 64-est szedtem le…’optimalizálók’ nyista, rendszert pedig szintén nem piszkáljuk. Eredmény: eddig tökéletes, gyors…eddig nem tapasztaltam azt az értelmetlen lassulást..jelenleg teszt üzemben, de tetszik! Ha ilyen lesz akkor nagyon köszönöm Nemlessnek, hogy e cikkével újra erőt adott és bizakodást!
  Bocsánat, hogy kissé hosszúra sikeredett a cikk..leírtam a tapasztalataimat..hátha segít másoknak…eleve ne kövessék el az én hibáimat. A lényeg a mértékletesség…mindent csak ésszel..telepítsd fel a gépednek megfelelő verziójú, bit számú rendszert. Ne piszkálj bele állat módjára a rendszerbe! Csak mértékkel, de inkább ne is mássz bele. Csak a gép indulását állítottam át 1 magról 4-re..
  És….önmagukban jók az optimalizáló programok…de ész nélkül nyomatni őket több kár mint haszon..kicsik…de a gép elindulásakor a sok kicsi megeszi az egészet és rosszabb lesz mint a csigák versenye..ráadásul ilyen teljesítményű, gépre pld nincs is szükség rá…csak ront a helyzeten…CCleaner és Ámen..
  ÉSSZEL MINDENT!

  A másik…ez az oldal lett a kedvenc oldalam! Egy Kincs…Érték ez az oldal!
  Rendszeresen olvasom a tartalmakat…használom a letölthető anyagokat…megbízható…nagyon jó! Nemless cikkeit is! Ez is egy szuper cikk lett! Köszönjük! És az oldal létezését is! Ez egy tisztességes oldal!

  Tetszik (3)
 23. Profile photo of szomiboy

  Nagyon jó cikk lett Köszönjük!
  Szerintem kicsit túl lihegik a windows7 jóságát,és a 8/8.1 hibáit,a 7-es már nem mai darab megszoktuk kiismertük persze hogy mindenki isteníti,a 8 egy új modern rendszer újdonságokkal megszórva még ha ez nem is tetszik mindenkinek. Én mindig is win 7-et használtam de vettem egy új HP laptopot amihez már nincs 7-es támogatás csak 8,8.1 először kicsit furcsa volt minden de kis nettezés és kb 1,5 óra alatt a megszokott 7-es felület fogadott,nem vagyok egy PC-guru de ha én meg tudtam csinálni más is, nem panaszkodni kell hanem mindenkinek magához igazítani a rendszert. Sokan azért szidják a win 8/8.1-e mert mások is szidják ez olyan divat szerűség 🙂 ,olyan rendszer sose lesz ami mindenkinek jó és tetszik.Én azt mondom nincs semmi gond a 8.1-el az a kevés idő amit a bütyköléssel kell tölteni meghálálja magát és egy gyors stabil rendszer tulajdonosai lehetünk. Tehát Windows 8/8.1 -re Magyar!! 🙂

  Tetszik (2)
 24. Profile photo of bazso

  Emlékszem az xp be tudot bootolni ha alaplap csere volt,csak rá kelett dobni a friss drivereket és kész. :)A vista teljes mértékben kimaradt,erről nem tudok nyilatkozni.A win7 már nem tudta ezt,sajnos minden esetben újra kellett telepíteni.Win 8.1 ezzel szemben ha,van aktiv inernet kapcsolat kis keresés után alap drivereket felteszi és,már bootol is.Ez személyes tapasztalat.Egy intel gépből miben egy 4570 proci volt hd4600-as grafikával raktam át a HDD-t egy amd gépbe amiben már nvidia gt 630 vga van. 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of vfo

   Ez így van, én is megcsináltam egyszer, hogy másik vasba tettem át a vinyót, csak újra kellett (volna) aktiválni a rendszert. Aztán visszatéve a régibe, ott már nem indult, pedig a driverek megvoltak. (Core i7 920/X58 > Core2Quad/P35)
   Win7-nél is ment nekem ugyanez, ott aktiválást sem kért.

   Amúgy szerintem a Win9 nem fog a motorháztető alatt lényegesen eltérni a Win8.1-től, csak visszarakják bele a Win7 fícsörei egy részének modernizált változatát.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    A Windows XP esetén a hardverprofilok miatt volt könnyebb dolga az embernek. Windows NT 6.x esetén sem lehetetlen a művelet, csak utána kell nézni a dolognak, egyszerű parancs az egész. bcdedit /set {current} safeboot minimal

    Annyi a lényeg, hogy úgy kell használni az adott szoftvert ahogy az adott szoftver megkívánja, nem úgy ahogy megszoktuk régebben, seggelni kell hozzá mert eltelt 13 év. Hogy melyik a jobb az nem a mi tisztünk eldönteni, mert általában a legkényelmesebb megoldások mögött van a legnagyobb gányság… (Mindenki rendszergazda XP alatt meg miegymás)

    Tetszik (0)
 25. Profile photo of vfo

  “Annyi a lényeg, hogy úgy kell használni az adott szoftvert ahogy az adott szoftver megkívánja, nem úgy ahogy megszoktuk régebben, seggelni kell hozzá mert eltelt 13 év.”

  Ha a szoftverfejlesztés normális, akkor a felhasználói visszajelzések alapján igyekeznek optimalizálni az oprendszert, ill. a fejlesztést. Ez nem mindig megy tökéletesen, mert a visszajelzéseket is súlyozzák, s a fejlesztők vélhetően gyakoriság, vagy más szempontok alapján összeállítanak egy prioritási listát, ami a többségnek előrelépést jelent, de mindig vannak júzerek, akiknek néhány változás nem jön be. Emiatt soha nem lesz tökéletes oprendszer/szoftver.

  Tetszik (0)
 26. Profile photo of vfo

  “És kezdetben volt a csempe …” 😉

  Tetszik (0)
 27. Profile photo of Peter17

  Nekem nem jött be a Windows 8. Átlagos, hétköznap felhasználó vagyok, amilyen programokat használok, az tökéletesen elfut a Win 7-en is. Nem tudom, a 9-es milyen lesz, de a Microsoft egyre sűrűbben ad ki új op. rendszert, amit követni sem tud az ember, a cégek biztosan nem. A folyamatos váltogatás anyagilag sem semmi, ha valaki úgy veszi meg, cégeknek legalább is muszáj.

  Tetszik (1)
 28. Profile photo of dirty.ata

  Köszönet a cikk írónak! Mindenben egyetértünk! Kár, hogy magukat “menő informatikusnak” képzelő ismerőseim is riogatják a W8-cal az egyszerű felhasználókat! (Pl. állandóan a Start menü hiányra hivatkozva, ami nevetséges ugye a cikket olvasván.)
  …Sajnos a minap valami nagy bajságot összeszedtem, ezért törölni kellett a W8.1-emet (állandóan hibákat írt, meg az egyik nem rendszergazdai fiók használatakor rendszeresen összeomlott), és most Ubuntu fut… Persze csak addig, amíg (szegénységem bizonyítványa!) összekaparok egy W8.1 telepítőt, illetve az meg van, épp itt a DW-n, inkább csak egy megfelelő pendrive, vagy DVD lemez kéne már (mondom, hogy szegény vagyok, de legalábbis nincs időm venni ezt-azt!:)
  Mindenkinek! BÁTRAN HASZNÁLJÁTOK A W8.1-T, MERT TÉNYLEG A LEGJOBB!

  Tetszik (1)
 29. Profile photo of photosam

  A hagyományos desktopon (ablakban) dolgoztam Windows 8.1-ben, amíg aztán monden leállt.
  Miért ?
  Mert válaszra várt a futtatott program.
  Hol ?
  Hát persze hogy a “Metro” felületen, vagyis a MÁSIK ablakban.
  Nos, ennél idiótább, átgondolatlanabb dolgot csak a Microsofttól tudok elképzelni.
  Arról nem beszélve, hogy félórát kellett matatni alapvető beállítások után, amit a Win7-ben vagy az XP-ben normálisan elért az ember.
  Ez nem “megszokás”, hanem hülyeség kérdése.
  A számítástechnika az információról szól és nem annak az elrejtéséről, főleg nem külcsín miatt !
  A kompjuter irányítása, kézbentartása, használata meg egyenesen az agyilag zokni marketingesek ellensége lehet ott a cégnél.
  Valamint az átlag IQ nem mindenhol és nem mindenkinél 80 körüli, mint az usában; ahol lehet, hogy a felhasználótól védeni kell a saját kompjuterét, de ez nem mindenhol érvényes. Van aki használni akarja és nem keresgélni benne, hogy mit hová dugtak, stb.
  Legalábbis nem kellene ezt rátukmálni a világra.
  Szóval a Windows 8,8.1-et a “metró alá löktem” és vissza tettem az “öreg” 7-est.
  A Startmenü legyen veletek !

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Alma321

   “Arról nem beszélve, hogy félórát kellett matatni alapvető beállítások után, amit a Win7-ben vagy az XP-ben normálisan elért az ember.”
   erre írhatnál példát, mert egyébként a balsarok+jobbklickre vagy win+x re ott van minden amivel a wint be lehet állítani és amihez a felhasználóbarát xp-ben 10 különböző helyen menük aljáig el kellett kattogtatni

   Tetszik (0)
 30. Profile photo of vfo

  A 8.1-hez is van startmenü, ráadásul olyan, ami több oszlopban kilistázza az összes telepített programot, nem kell scrollozni benne, mint a 7-esben. Horribile dictu, még a Win7 sidebar is használható az összes régi gadgettel, hála egy kis segédproginak.

  Amúgy tényleg stabil és gyors, nekem csak a biztonsági házirendjei tűnnek szigorúbbnak, mint a 7-nél. Ahhoz, hogy a sebességét igazán lehessen érezni, SATA 3-as alaplap kell, ami viszonylag új feljesztés.

  Tetszik (0)
 31. Profile photo of Süni

  Nagyon jó a cikk! Azért szólok hozzá, mert azt látom, hogy sokan a kinézet és az új dolgok miatt idegenkednek a Win 8.1-től. Teszteltem, próbáltam az összes operációs rendszert. Az XP óta ez az első igazán jó Windows. A 8-as nem igazán sikerült, de a 8.1-be kijavítottak sok mindent. Ha valakinek problémája van a skin-nel, akkor telepítse az Iobit termékét, az Advanced System Care-t és megoldódik a problémája, de nagyon sok Startdock program kínálja ezt a lehetőséget. A hazai felhasználók többsége, csak lát és használ számítógépet, de ha valami eltér a megszokottól, hiába jobb, az számukra nem hasznáható……

  Tetszik (0)
 32. Profile photo of gyurma174

  Teljes mértékben igazat adok az előttem szólónak.Éppen ezért használok minden oprendszert teljesen csupaszon alapon úgy se lát az ember semmit belőle most vagy nézegetem az asztalt vagy használom.

  Tetszik (0)
 33. Profile photo of Criosphinx

  Tessék megint sikerült hazavágni a csodás win8.1 -et 😀
  Lejátszókat tesztelgettem:

  Ideer blue ray player
  Leawo blue ray player
  Daplayer

  A végeredmény az lett hogy semmilyen video fájl nem lehet semmilyen lejátszóhoz társítani, azután sem, hogy töröltem mindet, még a WMP se társítja semmilyen formában, az alapértelmezett programok választásánál sem, csak villan egy pillanatra az egész explorer és annyi de nem történik semmi, csak drag&dropp -al játszák le a filmet!
  Természetesen kipróbáltam ezeket Win7-en is és az nem szarta össze magát.
  (de ez megér sztem egy (Kérdezz, Felelünk!” -et is)

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Ebből ismét csak azt tudtuk meg, hogy a rendszer legnagyobb problémája a külsős gány programok és a user.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of senkialfonz

    Két példával szeretném alátámasztani én is a külső gyártók problémáját.A 8 megjelenése után az epsonnal 5 hónapot. a gigabyttal,több mint fél évet leveleztem,mire zöld ágra vergődtünk 😀 Mindkét cég saját tesztprogramot küldött és ennek eredményét a végén már hetente küldtem el nekik.Mindkét cég elismerte és elnézést kért a hiányosságokért ,sőt a gigától kaptam egy fríss,ropogós tunert egyenesen a távol keretről :)Ez volt a fájdalom díj 🙂

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Criosphinx

    Szerinted ezek gány programok? Én meg mint user vagyok a hibás?
    Nem csak MPC meg VLC -ből áll a világ, de mint írtam teszteltem őket,jaaa értem a win8 nem erre való, és szerintem ha egy ilyentől megfekszik ez OP rendszer ezen funkciója akkor szerinted a software a szar? Ezt a lelked mélyén te sem gondolhatod.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    Hiába érvelsz ezzel, mégis a valami külsős telepítő gányolta el a fájltársításokat nem a Microsoft.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Criosphinx

    Oké én értem, csak ilyen problémákkal soha nem találkoztam a 7-nél, sőt még Vistánál sem, azonnal a 64 bitessel kezdtem, nekem avval sem volt soha semmi bajom(sőt szerettem), bár már megvolt hozzá a hardver és a driverek is(x64), XP soha nem volt ezen a gépen.
    Itt csak az a baj ha egyszer megreccsen akkor kuka, mint ahogy korábban vhol írtam a hibás működésről a karbantartónak,ezek már nem lehetnek véletlenek a 8-as RTM óta használgatom, ennyi “bugot” életemben nem tapasztaltam vmivel jöhet az újratelepítés, dehát ezért használom mind két OP rendszert egymás mellet.
    Nehogy már csak azért legyen “hibátlan” egy OP rendszer mert pl irodai környezetben – Office, IE, Nyomtatókat Gizi néni tudja kezelni és ugye minden más ami létezik le van tiltva számára.
    Mindegy még próbálkozok pár dologgal hátha helyre lehet hozni, már csak h van e megoldás.

    Tetszik (0)
 34. Profile photo of Nameless

  @Muli Ebben egyet tudok érteni veled, nem olyan kiforrott mint a 2009-óta javítgatott Windows 7, nagyon könnyű elbarmolni, és ha jól belenyúl valami, akkor abból reinstall lesz. Tapasztalat. De ha ésszel használod akkor nincs gond, csak ne legyenek olyan nagy igényeid.

  Tetszik (0)
 35. Profile photo of Szala-i

  A cikk jó, jól kiemeli a fontos dolgokat a rendszerrel kapcsolatba és teljes mértékkel egyet is értek vele, mindig szívesen olvasom el az itt megjelenő cikkeket.

  Én is mint mindenki nem a cikk miatt, de megpróbálkoztam a windows 8.1-re való átállással. A felület tetszett teljesen megszokható mi hol van, sokszor gyorsabban megtaláltam dolgokat, mint 7 alatt. Gyorsabban is elindult mint a 7.

  Bármennyire is szerettem volna használni vissza kellett térnem a Windows 7-re, Olyan apróságok történtek, hogy az óra melletti ikonok néha megjelentek, néha nem a folyamatok között láttam, hogy a vírusirtó folyamat fut, de zavart hogy nem láttam az ikonját a sorban. A logitech eszközeimhez használt Setpoint program is folyton kifagyott runtime error üzenettel a fórumokat böngészve ez nem egyedüli dolog volt és nem csak nálam fordult elő. Nálam sokkal dinamikusabban fut a 7-es és tapasztalás kérdése csak, hogy kinek melyik rendszer válik be igazán.

  Nekem egy régebbi Asus P35 chipsetes alaplapom van lehet emiatt nem győzött meg a rendszer. A tapasztalataim csak azért írom le, hogy nem vagyok ellensége az újnak és nem a nincs start menü van start menü dolog miatt használok továbbra is 7-et, hanem amiatt mert nálam hangsúlyozom nálam ez vált be a legjobban.

  Tetszik (0)
 36. Profile photo of enzo

  Én nem rég telepítettem egy régebbi gépemre:
  Pentium Dual-Core 5200
  MSI P45 NEO3 FR.
  4 GB DDR2 800 MHZ Ram
  Nvidia Gforce 8600 gt 256 MB DDR3 GRAM (kondi cserés kártya, nem az igazi már)
  320 GB-os WD Winyo
  Elsőnek én is tartottam tőle, hogy szokatlan, bonyolult stb. …. És nagyon meglepet a a 8.1-es Windows :P. Gyorsan indul, a programok gyorsan nyílnak meg, nem tapasztaltam akadást, ha volt is az is minimális volt. Igaz, a kezelő felülete kicsit szokatlan, de én kb 5 óra használat után megszoktam, igaz még azért pár funkciót keresek, mert eldugtak párat XD.
  Azért Összességében el lehet mondani, hogy egy nem rossz Op.rendszer, igaz a Win 7 kiforrottabb, és könnyebb kezelni, de ha az ember neki esik és átböngészi, akkor rájön az ember, hogy a Win 8.1 is egy jól használható operációs rendszer.

  Tetszik (1)
 37. Profile photo of Máté

  Ne haragudjatok, de hogy lehet, hogy mindig ezt a cikket hozza be az oldal?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez