Windows 8.1: Ismerkedjünk

A Windows 8.1 hatékony használatához kezdetben némi tanulás szükséges. Nem csak az új felület logikáját kell elsajátítanunk, de esetenként még a megszokott módszereinket sem árt újragondolni.

Logika

A Windows 8.1 kezelésében a képernyő sarkai és élei kulcsszerepet játszanak. Nem árt ezekkel tisztában lenni, ha egy klasszikus PC-n használjuk az új Windows-t.

01

 • Bal felső sarokba kattintás: Alkalmazás váltás, itt tudunk ugrálni a megnyitott alkalmazások között. Az Alt+Tab megfelelője a teljes képernyős alkalmazások között. Figyelem! Nem az asztalon futtatott alkalmazásokra vonatkozik.
 • Bal felső sarokba állás, majd finoman lefelé: Vizuális alkalmazásváltó, itt tudunk közvetlenül egy alkalmazásra ugrani, és itt megjelenik a start gomb is. Az egérgörgőjével be is zárhatjuk az alkalmazásokat. Innen tudjuk őket például egymásmellé pakolni. Egyébként, ha több modern alkalmazás fut, akkor halványan jelzi őket a képernyő szélén a rendszer. (Kisebb várakozási idő után magától is megjelenik / Win+Tab)
 • Bal alsó sarokba kattintás: Start gomb, jobb klikkes kattintás „Rendszereszközök”.
 • Jobb felső sarok kattintás: Általában bezárás gomb, vagy semmi.
 • Jobb felső sarokba állás, majd finoman lefelé: Vezérlő gombok az-az a Charms Bar. (Kisebb várakozási idő után magától is megjelenik / Win+C) Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor a mobiltelefonon egy pillanatra kilépünk a teljes képernyős alkalmazásból. Ekkor megjelenik a felső értesítési sáv, és az alsó menüsor, vagy navigációs sáv. A „Vezérlő gombok” pont erről szól. Itt találjuk a legtöbb előtérben lévő alkalmazás beállítását, mintha egy telefon dedikált gombjai lennének. Lehetőségünk van még keresni, megosztani, háttérbe küldeni, és a hardverünkhöz kapcsolt perifériákat is kezelhetjük. Bal oldalt lent láthatjuk az időt és a státuszikonokat.

02

Lássuk, hogyan néz ki ez a gyakorlatban az asztalon:

03 b

A beállítások ikonra kattintottam. Itt egyből megjelentek azok a beállítások, amik egy asztali környezetben fontosak.

Lássuk, hogyan mutat ez, a Kezdőképernyő esetében:

04

Ha az ember kicsit jobban szemügyre veszi, feltűnik a különbség. Itt ugyanis a Modern környezetre vonatkozó beállításokat találhatjuk. Ebből már elég hamar ráérez az ember, hogy minden alkalmazásnál így működnek a dolgok. Már csak azt kell tudatosítani magunkban, hogy ez ott van, és ösztönösen itt keressük a dolgokat.

05

Meg van az a furcsa érzésünk, hogy a metró beletolakodik az életünkbe (tulajdonképpen mi tolakodtunk, a Modern felületbe), mert az Asztal is csak egy sima alkalmazás. Egy „ablak” a sok közül. A beállításait részben a Modern felületet is érintik. Ez a vékony határvonal, amit nagyon nehéz pont jól megcsinálni. A Microsoftnak sem sikerült teljesen. Előfordulhat, hogy a „Gépházban” található egy beállítás, de az is, hogy a „Vezérlőpultban”.
A megoldás valószínűleg egy olyan változat lett volna, ahol egyedül a közös alkalmazásformátumnak és valamilyen módon a csempéknek kellett volna jelenteni az átjárhatóságot a Windows 8 kiadások között. A Microsoft valószínűleg pont ezt fogja megalkotni a következő Windows-ban. A Surface Pro szerű hibrid PC-kért viszont aggódom, nem lesz egyszerű a helyzetük. Azok pont erre a kettősségre épülnek.
Töröm a fejem a mostani állapotokon, nézem a Windows 8 referencia gépeket és mindig arra jutok, hogy „hát végül is elmegy” egyszerre tábla és asztali. Némi alkalmazkodással hatékony társ lehetne. Csak azzal a fránya visszafelé kompatibilitással meg pármillió klasszikus dobozzal ne kellene foglalkozni. Úgy tűnik, nincs helye a piacon félmegoldásoknak.

Nem kötelező

Ha klasszikus PC-n használjuk a Windows 8.1-et, akkor viszonylag könnyedén visszabarkácsolhatjuk a rendszert a Windows 7 szintjére. Így sem lehet 100%-ban megszabadulni a modern felülettől. Én indokolt esetben azt az utat választanám, hogy növeljük a szakadékot a Modern felület és az asztal között. Tapasztalatom szerint, könnyebben megérhető a logika, ha nincs összemosva a két felület.
A napokban lehetőségem is akadt kipróbálni a feltételezésem élesben. Adott egy olyan gép, ami eleve nem alkalmas a Modern alkalmazások futtatására.

Mit tehet az ember?

Megpróbálja a csonka részt eltüntetni. A Windows beállításait úgy módosítottam, hogy ne látszódjanak a Modern alkalmazások a tálcán. Kikapcsoltam a legtöbb sarkot és szélt. Az összes Modern alkalmazást eltávolítottam, amit ellehetett távolítani. Beállítottam, hogy az asztalra bootoljon a gép. Majd beszereztem a Classic Shell-Classic Startot. Nagyon aprólékosan sokat agyalva, és tesztelve úgy konfiguráltam, hogy teljes mértékben illeszkedjen az új rendszerhez, de élesen elválassza egymástól a két felületet.
A tapasztalatok azt mutatták, hogy így módosítva a rendszert 98%-ban egy tökéletesen működő asztali operációsrendszert kaphatunk. Néhány olyan korlátozó tényezőt kell csak megszokni, amik elsőre nem biztos, hogy feltűnnek egy átlagfelhasználónak. (Nem natív keresődoboz stb.) Erről a procedúráról bővebben már írtunk korábban.

06

Ez a kép volt a kiindulópont a Modern felület és az Asztal közötti határvonal eltörlésére. Az igazság az, hogy egy teljesen Windows 8 kompatibilis gépen értelmetlen, mert én szeretem használni az új alkalmazásokat, és mindig csak akadályozott a régi startmenü. Ezért én elbúcsúztam a Start Menütől, és megírtam a korábbi cikkemet. Ezt a módszert pedig meghagytam, az ilyen speciális esetekre.

Végszó

Remélhetőleg sikerült összefoglalnunk a Windows 8.1 alapvető kezeléséhez szükséges információkat, és segíthettünk megismerni az újratervezett elrendezést. Ez is csak egy Windows, vágjatok bele bátran!

33 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of istvankisss

  A címlapkép, mintha groteszk hangulatot adna egy picit a cikknek…

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of pasla09

  Aki WP telót használ, és a velejáró MS szolgáltatásokat annak tuti bejön. Mint nekem..pl 🙂

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of laserman

  Hasznos írás azoknak akik életükben nem látták még a Win8.1-et, másrészt úgy érzem igen csak megkésett írás annak fényében, hogy küszöbön van már a Threshold.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of istvankisss

   … de ugyanilyen írást treshold témakörben is szívesen látunk majd! 🙂 (gyanítom, ha kijön a prewiew, egy kicsit megélénkül a kommentelés)

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Majd ha jön a treshold ezt a cikket fogom összehasonlítási alapnak használni 🙂 Nem árt tisztán látni, erre a nagy 8.1, meg lelkes is vagyok mert pozitívan csalódtam.

   Úgy voltam vele, hogy megérdemel ennyit mielőtt mindekni elfelejti. Szóval vegyétek úgy a saját belsős jegyzeteimet osztom meg veletek 😛

   Tetszik (1)
   • Profile photo of istvankisss

    Nem hiszem, hogy ez a “mielőtt mindenki elfelejetené” dolog helytálló lenne. A 7-est, sőt, az XP-t sem felejtették el. Akik nem szeretik a 8-ast, elsősorban azért nem szeretik, mert nem ismerik, így előítéleteik vannak, vagy egyszerűen nem tudják kezelni. (próbáljanak ki egy linuxot) Így kesznek ezek a 9-el is. Nem kell nagy tehetség megjósolni, hogy eljön a “melyik jobb a 8, vagy a 9” fikázós korszak is, erre képzett fikázókat tenyésztett magának az internet. Annak pedig teljesen igaza van, aki azt írta, hogy az op-rendszernek csak másodlagos szerepe lenne ahasználat során. Ne egyen erőforrást, praktikus legyen, kezelje az eszközöket. Ennyiről kellene szóljon a dolog. Jah, hogy könnyebb fikázni valamit, mint megtanulni használni és beállítani, az már más kérdés. 🙂

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    A mielőtt mindenki elfelejti dolgot arra értem, hogy mindig van egy főhullámos operációs rendszer amire tömegesen váltanak az emberek, és mindig van egy hányatott sorsú elődje. 2000/ME – XP, Vista- 7, 8.x-Treshold

    A nagy elődöket általában a nagy többség “kihagyta”

    Tetszik (0)
 4. Profile photo of Ertner Antal

  A cikk, mint mindig jó, és szerintem nincseb későn. Igaz, hogy a Treshold hamarosan megjelenik, de én nagyot csalódnék, ha az irányvonal változna. Ezt támasztaná alá, hogy a misztifikált startmenü egyik oldalán ott vannak a modern felület képletei. Az, hogy visszakerül a STARTMENÜ, lenyeljük, pláne úgy ha az ki-be kapcsolható lesz, remélhetőleg. Nem a starmenü fogja eldönteni a Treshold használhatóságát, mint az a win 8-8.1-nél sem szerintem.
  A win 8-8.1 lezárt egy korszakot, amit a rendszerek jól-rosszul kiszolgáltak, de a világ sokat változott, szükségessé vált a váltás is. Persze aki nem akarja nem használja, de emiatt nem kell a másikat, az új feladatokat megoldani kívánót lehurrogni, pálcát törni felette.
  Üdvözlettel:
  ertner2

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   Az új alkalmazás formátumnak és az áruháznak a régi ablakos környezetben is működnie kellene, hogy valaki megpróbáljon kihozni belőle valamit. Azért szeretem őket annyira, mert a komoly fejlesztők figyelembe veszik a tervezési irányelveket, és minden alkalmazás ugyan arra a logikára épül, egyszer elég megtanulni és minden megy mint a karikacsapás. Szeretem a rendezettséget. 20 éve nem változott semmit, akkor is így indult a Windows 95-nél, hogy egységes menüsor meg stb. Itt az ideje egységes tervezési nyelvrendszernek és arculatnak is ismét, mert már elmentünk nagyon a káosz felé.

   Tetszik (0)
 5. Profile photo of vfo

  Desktop gép használata mellett, touchscreen híján nem igazán látom át az értelmét ennek a hibrid rendszernek.

  Egy audio- vagy videoszerkesztő progit, egy Photoshopot, egy kiadványszerkesztőt vagy Office-t amúgy sem lehet érintőképernyővel munkára használni, csak billentyűvel és egérrel. Marad a webböngészés, meg egyéb tartalomfogyasztás. Még Alaptörvényt se lehet rajta szerkeszteni.

  Én a Win 8.1-en azt látom, hogy a mindenáron való felhasználói élmény fokozása és a konkurencia nyomása hozta létre, ugyanis ha a gépet munkára használjuk és valamely programot elindítunk, akkor úgyis annak a szoftvernek a kezelése a lényeges, nem az alatta futó oprendszeré.

  Hogy még tovább sarkítsam: Akár Windows, akár Linux, vagy IOS, ezek csak alárendelt oprendszerek, melyek dolga az, hogy a ténylegesen használt szoftvereket támogassák, nem pedig az, hogy előtérbe tolakodva nyomják magukat az orrunk alá.

  Egy oprendszer dolga, hogy könnyen, intuitív módon biztosítsa a hozzáférést a rendszerbeállításokhoz és a telepített programokhoz, gondoskodjon utóbbiak között a megfelelő együttműködésről, kezelje a perifériákat, mindezt a lehető legkevésbé észrevehető formában. Persze ha mindenki optimalizált irányba kezdené a fejlesztést, ugyanoda jutnának, mint annak idején az Ericsson: kénytelen volt a Nokia telefonok intuitív kezeléséhez képest mindenképpen valami más logikájút csinálni, csak hogy ne legyen hasonlóság, esetleg ne ütközzön védett szabadalmakba. Ugyanakkor a butatelefon-korban a Nokiák kezelési logikája lényegében mit sem változott, mert nem volt rá szükség, annyira jól ellátta a feladatát.

  Az írás amúgy jó, gratula 🙂

  Tetszik (5)
  • Profile photo of Nameless

   “Persze ha mindenki optimalizált irányba kezdené a fejlesztést, ugyanoda jutnának, mint annak idején az Ericsson: kénytelen volt a Nokia telefonok intuitív kezeléséhez képest mindenképpen valami más logikájút csinálni, csak hogy ne legyen hasonlóság, esetleg ne ütközzön védett szabadalmakba. Ugyanakkor a butatelefon-korban a Nokiák kezelési logikája lényegében mit sem változott, mert nem volt rá szükség, annyira jól ellátta a feladatát.”

   Jó okfejtés 😀

   Tetszik (0)
 6. Profile photo of HUN SUB

  Jó a cikk bár én a telepítéskor is jócskán lecsökkentettem a felajánlott lehetőségek de számomra felesleges többségét. Az ,hogy a Sajátgép parancsikont ,hogy hozzunk létre akár Shell segítségével (ahol kihagyhatjuk a metró felületet ) az asztalon szóval … az külön kihívást jelentett. Az áruház csempét se nagyon engedi eltávolítani. A Gépházban található lehetőségekről ideértve speciális rendszerindítás adta kínálatról akár kiegészítést is lehetne fogalmazni.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   A sajátgép ikont ott lehet kirakni (a többivel együtt) ahol háttérképet vált az ember a sima asztalon. Ott van oldalt, hogy asztali elemek, és ott azt kattintasz be és ki amit szeretnél, és rendes funkciójuk lesz nem csak egy parancsikon.

   Rátapintottál a lényegre, a mélyvíz még csak ezután következik. Ez a cikk eredetileg annak a bevezetése lett volna, de úgy gondoltam annyira kerek lett, hogy nincs értelme tovább terhelni az olvasót, inkább ketté választottam a témát.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Alucard

    Jó a cikk Nameless, DE én ezt az egészet az előző W8.1 cikked bevezetőjének tudnám inkább elképzelni. Így elolvasva valami hiányérzetem volt. Azt kell mondjam, hogy ezt önmagában olvasva nem a Tőled megszokott színvonalat hozta. Az ismerkedés a 8.1-el hát nem kell power usernek lenni, hogy ezek nagy résére szinte bárki rájöjjön az első órányi ismerkedés után. Bár az hogy a sajátgép ikonját, hogy kell az asztalra tenni én is megkérdeztem, de mire a válasz megjött addigra azért legalább egy parancsikont produkáltam. Az már az én szégyenem, hogy ez a funkció, már a W7-ben is így működik és mégsem tudtam, de majd ráfogom az aggkori demenciára. 🙂

    Tetszik (2)
 7. Profile photo of Nameless

  @Alucard Köszönöm a kritikát! Örülök, hogy észrevetted, én sem vagyok teljesen elégedett a végeredménnyel, kicsit elkalandoztam és olyan nagy lett volna a cikk amihez tartozott, hogy ezután visszavonulót fujtam inkább, de törölni már nem volt szívem. Aki a Google-ből talál rá, nem fogja érdekelni a sorrend.

  Az előző cikkem meg inkább spontán született két év halogatás után, pont eltaláltam az emészthetőséget. Most nem sikerült voltna, na majd legközelebb.

  Tetszik (2)
 8. Profile photo of HUN SUB

  Csak úgy visszatekintve :
  Elég ha ennyit tudsz – Szándék 1 (napi 0-5p): PC – ki-be kapcsolás / rendszer – aktiválva + eszközkezelő – hibajelzés / böngészés + közösségi oldalak / levélírás – táblázatkészítés – bemutató / képek – zene – videók /
  Elég ha ennyit tudsz – Szándék 2 (napi 0-30p): Telepítés – OS típusok és gépigények + 32-64bit / személyre szabott (telepítési – asztal – funkció) beállítások / OS frissítés – eszközök illesztőprogramok – egyéni frissítése vs. telepítése akár azok visszavonása / segédprogramok -karbantartó – elemző – frissítés ellenőrző stb. / böngésző bővítmények + megjelenítők ( flash )ütközések együtt dolgozó vagy ütköző alkalmazások (32-64 bit) stb + WIFI – Router
  Elég ha ennyit tudsz : Szándék 3 ( napi 0-3 óra) Bios – Processzor – Videókártya – memória – (RAM – ROM ) be ,vissza és átállítások frissítések / Rendszerképmentés – Command és promt parancsok – Rendszer optimalizáció az agyban – idegen PC telepítés + kezelése
  Elég ha ennyit tudsz :Szándék 4 (napi 0-5-óra ) Szoftwer + Hardver + ……

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of vfo

  Én amúgy a Win8.1-et úgy állítottam be, mint a Win7-et. Desktop üzemhez, rendszeres munkához teljesen fölöslegesek a csempék és a csicsák, a lényeg, hogy az a szoftver legyen használható, amin dolgozom 2 monitoros üzemmódban.

  A 8.1-et érezhetően úgy rakták össze, hogy a user elmolyoljon a csempékkel, vegyen/letöltsön alkalmazásokat a boltból, élvezze a formai változatosságot, örüljön, hogy ilyen bonyolult oprendszert tud “kezelni”, stb. Csupa olyan másodlagos funkció, ami fölösleges, ha az ember a gépet munkára használja. Játékos masinánál dettó: ott is a játéknak kell jól futnia, az oprendszer másodlagos.
  Nyilván a felhasználók többsége nem ilyen mint én. Az ő figyelmük lekötésére rakták össze ezt a formai változatosságot és a (látszólagos) funkciógazdagságot, hogy örüljenek az újnak és idővel függővé váljanak tőle, de nem műszaki, hanem vizuális/érzelmi okokból.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of mrsteve

  win 95, win98, XP, win7, win8,win8.1 sorrendben használtam, használom a rendszereket. Ez eddig messze a legjobb windows. Classic Shell-el állítottam vissza a “hagyományos” start menüt,mert utáltam a csempéket. A programmal tetszés szerint alakíthatod a sarkokból leskelődő előugrókat,tálcát is, mindezt ingyen. Ezután semmi gond nincs vele. A win8.1 gyors és stabil. Ha nem telepítek semmilyen extra drivert, akkor is kifogástalanul működik, sőt “friss, még meleg” driverekkel csak a baj van. Kiválóan kezeli a vinyó-SSD párost is. Próbaképpen egyszer egy ezen a fórumon olvasott nagyon profi cikk alalpján UEFI biossal installáltam a rendszer. Remekül muzsikál az együttes, maradt a gépen. Persze sem a windowsom, sem a víruskeresőm nem piszkált, faragott verzió. Ez a kettő nálam alap, csak hivatalos verzió lehet. Némi pénzbe kerül, de azóta sokkal kevésbé hullik a hajam. Én csak ajánlani tudom a win 8.1-et.

  Tetszik (2)
 11. Profile photo of seneca07

  Sziasztok,azt hogyan tudom beállítani, hogy a pc. bekapcsolás után ne a microsoft fiókkal kelljen bejelentkezni, hanem simán töltőjön be az oprendszer (8.1 pro x64)? Kezdő windows 8.1 user vagyok.Köszönöm a választ.Üdv.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of aate

   Futtatás. Írjuk be: netplwiz, majd OK.
   A megjelenő ablakban pippa kivétele innen: “A számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni.” Majd kattints az OK gombra, ennek hatására felugrik egy újabb ablak, ahol kétszer meg kell adni a jelenlegi jelszót, írjuk be és OK. Következő újraindításnál már automatikusan bejelentkeztet a rendszer.

   Tetszik (0)
 12. Profile photo of seneca07

  Sziasztok, a “trustedinstaller.exe” az telepíthető a gépen ha “szeretne” feltepülni? Időnként feldob egy ablakot és nem tudtam mi ez.Olyasmit olvastam róla, hogy a win update-hez szükséges.
  Tehát mehet?Köszönöm a választ.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez