Windows Threshold: Helyzetjelentés

A Windows következő generációja már javában készül a Microsoft boszorkánykonyhájában. Nagyon jó hír, hogy egyes források szerint a Microsoft most elsősorban a visszajelzésekre alapozva fejleszti az új Windows-t. A neve ugyan még mindig ismeretlen, de felerősödtek azok a pletykák, miszerint nemes egyszerűséggel „Windows” néven érkezik majd, mellőzve a verziószámokat, és fantázia neveket.

screen_shot_2014-09-11_at_7_47_48_am
Megtudhattuk, hogy a Windows Threshold-ban helyet kap majd egy értesítőközpont is. Jelenleg elég puritán állapotban van, egyes források szerint még a gyorskapcsolók is belekerülhetnek majd, de szinte biztos, hogy a mostani előzetesre ezek a funkciók nem készülnek el. A héten többször is kiszivárogtak képernyőképek a rendszerről. A kiszivárgott képek a build 9834 Windows előzetesről készültek. Érdekesség, hogy most nem az Oroszok, vagy Kínaiak, hanem a Német barátaink nagyon aktívak az információ morzsák elhintésében. Ez megerősíti, hogy a közeli Microsoft partnerek már javában próbálgatják, tesztelgetik az új Windows kiadást. Ezek a képek sok korábbi pletykát megerősítettek.
Már most is sokan izgatottan várták a Windows Threshold híreket, de a csúcspont akkor következett be, amikor több videó is kiszivárgott, amiben végre nem csak a képzelőerőnkkel vetíthettük magunk elé működés közben a rendszert képek, meg pletykák alapján. Ez a két videó nagyon sok dolgot igazolt a pletykákból, de úgy tűnik, hogy a Charms-bar nem adja magát annyira könnyedén, előfordulhat, hogy ezt a meccset még meg kell vívniuk a fejlesztőknek, hogy kikristályosodjon a végleges termék.

screen_shot_2014-09-11_at_7_48_19_am

Start, nemes egyszerűséggel így neveztem el magamnak az új Startmenü/Startképernyő kombinációt. Éles működés közben inkább egy mini kezdőképernyőre hasonlít, ami szabadon bővíthető oldalra. A képernyő bal szélén, a megszokott listás-keresős-görgetős alkalmazás indítást találjuk, ahonnan akár az összes csempét el is tüntethetjük, ha zavarnak. Szerencsére (?) a kezdőképernyő is visszaállítható, így végre mindenki eldöntheti, hogy melyik felületet kívánja használni.

screen_shot_2014-09-11_at_8_09_20_am

A második nagy dobás, a Virtuális asztalok és a programok közötti váltás bevezetése lesz. Az OSX után cirka 14 évvel a Microsoft végre megvilágosodott, és egy olyan hatékony rendszert alkotott, amit már a kritikusok a Windows Vista bevezetése óta hiányoltak. Engem mégsem ezek a nagy dolgok fogtak meg. Olyan apróságokat fedeztem fel a videón, mint például az Ablakok mögötti Drop Shadow effekt, vagy az átlátszóság finom visszacsempészése néhány elemre. Az animációkat is csiszolgatták, az ablakok szépen dinamikusan az égből hullnak felénk. Úgy tűnik, a tálca mostantól 3 fix gombbal rendelkezik: Start, Keresés, Asztalváltó.

win9-build9834-explorer

A néhai Windows intéző is áttervezésre került, amiben mostantól “Home” alatt találjuk a kedvenc helyeinket, és korábban meglátogatott mappáinkat.

Az internetes közösség hozzáállása meglepően jó az új Windows kapcsán – „ Windows 7” érzései vannak az embernek. Szerintem szándékosan történnek ezek a szivárogtatások, jó előre fokozni akarják az érdeklődést a rendszer iránt, ahogy tették azt a Windows 7 esetében is. Valljuk be, a taktika beválhat. Egyedül a rendszer kinézetét kifogásolják sokan, hogy még mindig „metrós”. Igazat kell, adjak nekik, elviselhetetlenül ronda a flat felület asztali környezetben, nem ébreszt semmilyen birtoklási vágyat bennem, legalább egy átlátszósággal dobják fel az ablakkereteket, és az emberek többsége már elégedett lesz. De azt se feledjük, hogy ez még csak egy nagyon korai, előzetes verzió és még bármi belekerülhet!

Közeleg a hónap vége, amikor – ha minden igaz – mindannyian rátehetjük a kezünket a rendszerre és végre tesztelhetjük kedvünkre. Természetesen amint elérhető lesz a letöltés, azonnal közzétesszük mi is! Maradjatok velünk, várjuk együtt az új Windows-t!

Frissítés:
A legújabb hírek szerint a Windows Phone-on megismert „Tárterületsegéd” szolgáltatás is belekerül majd az előzetesbe, amelynek segítségével feltérképezhetjük, mi mennyit foglal, és törölhetjük a felesleges fájlokat.

 

35 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Nabuka

  Akarom! Most!

  De kérdem én, mi a fenének rakják vissza azt a semmirekellő Start menüt?! Komolyan mondom az agyamra megy mindenki, aki még mindig sír miatta. :'(

  Amúgy a kinézetével semmi bajom. Már beletörődtem, hogy most 5-6 évig minden flat lesz. De hogy nincs az ablakokon keret csak felül az kiverte nálam a biztosítékot amikor megláttam. Idétlenül néz ki így nagyon…

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of Cartman

  Pont miután kiment a cikk, jött az újabb hír: Egy Storage Sense nevű funkció is helyet kap az új rendszerben. Hogy pontosan mi lesz ez, arról csak a Neowin nem túl sokat mondó cikkéből következtethetünk, valami olyan alkalmazás, amin keresztül az összes tárhelyünket kezelhetjük: HDD-k, SD kárták, One Drive, stb és állítólag az összes eszközünkön, egy helyről. Ez így elég homályos egyelőre.
  http://i.imgur.com/IprwFTa.jpg

  http://www.neowin.net/news/windows-9-storage-sense-is-coming-too

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of
  dragonka79

  Az én benyomásom az, hogy az új windows csak a parasztvakító dolgokra fókuszál:start menü, mi hogy potyog meg drop shadow, stb. De amitől jobban használható,gyorsabb vagy stabilabb olyan van? Tegnap olyan féle lefagyást produkált amit 20 éves windowsos éveim alatt nem láttam. Ha megoldanák a régi progik kompatibilitási problémáit hatékonyan akkor váltanék is rá. Félreértés ne essék, a windows 8.1 nem egy rossz rendszer, de elég korlátozottan használható.
  Mellesleg az asus már rég tudja hogy az új név szimplán ‘windows’ lesz. Ha valaki rákeres egy régebbi gép drivereire a hivatalos oldalon látni fogja 🙂

  Tetszik (1)
  • Profile photo of istvankisss

   Az első két mondattal egyet kell értenem, bár legyen ez egy nagy pozitív csalódás ilyen téren (is)! 🙂

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Mondj egy példát amiben korlátozottan használható. Elhiheted hogy nálam folyamatosan a teljesítőképességének határán van használva, de eddig még nem találkoztam “korlátozottan használható” résszel. Egyszerűen nem kell erőltetni a Metrót és akkor nem fáj. Az első hét végén kiértékeltem milyen modern alkalmazás használható asztalon is, és a többit töröltem a picsába, így nincs rossz szájíz.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of
    dragonka79

    Példa kell: nem minden progi működik 8.1-en mint 7-en vagy xp-n (Isten nyugosztalja). Már pedig ez probléma, nem is kicsi.Nem a metróról van szó és TE tapasztaltál bizonyos dolgokat én viszont megint mást. Az nem elfogadott hogy régebbi windows verziókra írt programok nem mennek és extrém lefagyásokat produkálnak. Inkább ezen problémák megoldásába kéne feccölni pénzt, embert, időt és nem a szaros “kell start menü nem kell start menü” dedósoknak generált problémán csámcsogni. Van egy programom ami napi szinten használok és kitűnően ment 7 alatt de 8.1 alatt már nem az igazi. Csak a win7 meg nem netbookra való.Ha Wine alól menne már rég átmentem volna linuxra. De nem megy…

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Cartman

    Melyik az a program?

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Alma321

   “Az nem elfogadott hogy régebbi windows verziókra írt programok nem mennek és extrém lefagyásokat produkálnak”

   egyrészt nem lehet a végtelenségig támogatni elavult rendszereket, másrészt ha a programozó szarul irt meg egy programot, nem követve az ms előírásait majd nem aktualizálta, emiatt 3 generációval később gond van vele, az ne az ms sara legyen már.

   Tetszik (2)
   • Profile photo of
    dragonka79

    Az neked nem probléma hogy egy szoftver prímán fut 7-en és nem fut 8.1-en? A kompatibilitási beállítás jól működött 7-en addig a kis ideig míg be nem lassult és nem cseréltem le, 8.1-en meg nem csinál semmit.Sokan ezért mennek vissza a 7-re mert kompatibilitási problémák vannak. Ha ezek megoldására tett kísérleteket látnék az új windowsban (a külcsín foltozgatása helyett) ki se nyitnám a szám, de így szebb, esetleg jobban használható de nem jobb rendszerre való törekvést látok. Szóval én is várom hogy milyen lesz, remélem pozitívan fogok csalódni…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Alma321

    OFF miért nem lehet a rám válaszolt kommentre válaszolni?

    ON Nekem nem, jellemzően nem a középkorban írt programokat használom. Te elvárnád, hogy az XP-ig legyen visszafelé kompatibilis 100%-ban, jóskapista elvárná, hogy a w95 re összegányolt program fusson maradéktalanul, gézabéla meg vérig van sértve, hogy nem tudja a progman.exe-ből indítani a programjait pedig mennyire szerette azt használni a w3.1-ben A fejlődés azzal jár, hogy évtizedes dolgok futtatására emulátor meg virtuális gép kell annak akinek arra van igénye.

    Egyébként meg senki nem töri le a kezed, ha maradsz a w7-nél, de ha azért köpködsz egy 2013-as oprendszert mert nem futtat tökéletesen valami 2001-es oprendszerre írt programot, azzal csak kiröhögteted magad

    Tetszik (1)
   • Profile photo of
    dragonka79

    [moderálva]

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Tibike

   Kedves dragonka79!

   Egyrészt, ahogy már az előttem szólók kérték, konkrét példát mondj, ne általánosítsuk, hogy a Windows 8-al kompatibilitási problémák vannak! Másrészt, ahogy szintén elmondták már az előttem szólók, hogy ez miért lenne az MS és az os. hibája? Tessék a software gyártóját zargatni, hogy készítse fel a programját a legújabb Windows-ra! Elárulom, hogy épp most cseréltük le a gépeinket az (tervező)irodában és bizony volt olyan program melyből meg kellett venni a legújabb verzió, mert annak volt Windows 8 támogatása, és ezért nem az MS-ot zaklattuk (megjegyzem egyébként, hogy maga a konkrét program működött volna a Windows 8 alatt is, a hardware-kulcs kezelésben történt olyan változás, ami miatt a “régi” verzió nem látta a kulcsot a 8-as alatt)!
   Lásd az Apple-t,mely ha az iOS-ból kijön egy új verzió megköveteli, hogy adott idő után csak olyan program lehet/maradhat az AppStore-ban, mely evvel a legújabb verzióval is kompatibilis, s ezt bizony a programozóknak kell megvalósítaniuk!

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of SWAT

  Én azok közé tartozom akik kihagyták a 8 és 8.1-et, de nagyon várják az új Windows-t.

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of octolith

  Várom már. Főleg a start menü és az érintőképernyős felület kiiktatása miatt, de ez az értesítési központ is jó dolog. Remélem a fejlesztők hamar átállnak rá.

  A 8-cal, 8.1-gyel nem vagyok nagyon kibékülve, illetve van jópár olyan dolog a windows rendszerben már a Vistától, 7-estől kezdve, aminek a működésén lehetne javítani.

  Az egyik szívfájdalmam maga a fájlrendszer. Nevetségesnek tartom, hogy 2014 van és még mindig ott tartunk, hogy a rendszernek folyamatosan karban kell tartania a merevlemezt, hogy emberi sebességgel működjön. Azt kell, hogy mondjam, a Linux alapú rendszerek az EXT4 fájlrendszerrel sokkal előrébb tartanak ezen a téren.

  A telepített programok eltávolításkor sokszor nem törölnek minden általuk telepített/létrehozott fájlt, ez idővel felgyűlik. Tudom, hogy léteznek eltávolító meg tisztító, meg karbantartó programok, használok is egy-kettőt. De azt gondolom, hogy egy ilyen alap dolognak hibátlanul kellene működnie.

  Egy másik (szerintem végtelenül buta) dolog például, hogy csak két energiaséma fér el a kis tálcás menüben, amiből az egyik mindig a kiegyensúlyozott. De van ezen kívül még sok ilyen kis apró dolog, amik látszólag nem jelentőségteljesek, de összességében rontják a felhasználói élményt.

  De félre a negatív kritikával, remélem tényleg olyan hiper-szuper lesz az új Windows, mint ahogy azt sok helyen írják.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Véleményem szerint még mindig jobb, hogy van lehetőséged karbantartani a fájlrendszer állapotát, minthogy az legyen a hivatalos megoldás a töredezettségmentesítésre, hogy formázd a meghajtót és másolj mindent vissza… mert az Apple évekig ezt mondta a felhasználóinak. Linux dokumentációkba is ezt olvashattuk. Van a Microsoftnak már ilyen fájlrendszere, csak egyelőre még nem alkalmas a mindennapi használatra, mert egyelőre még nem naplózó fájlrendszer.

   Azt kell mondjam, hogy ez manapság már nem olyan nagy probléma. Adattárolásra használt merevlemezeknél pont úgy viselkedik az NTFS mint az EXT4, ameddig szépen egyben van az adat mindkettő egyformán jó. Majd ha töredezik (bizonyos részei, mondjuk a filmek amiket mindig töröl letölt az ember) EXT4 esetén minimális teljesítmény csökkenéssel jár, nem is javítható csak úgy egy kattinttással. NTFS esetén szintén minimális teljesítmény csökkenéssel jár, de javítható (!)

   Rendszerpartíciók esetén pedig az SSD SSHD szintén kiküszöböli a problémát, nincs sok értelme a fájrendszerről beszélni, mert a szabad területet ott hardveresen térképezik, trimmelik, megint nincs értelme az EXT4-nek már. Késő már a fájlrendszert változtani Windows alatt, az NTFS bevált, a technológia már mondhatni hozzá idomult.

   Most én nem tudok mit mondani erre a dolgora, ez nem igazán a Windows hibája, ott minden megvan adva, mit hova, merre, mivel, de a fejlesztők mindig a saját megoldásaikat erőltetik, sokszor még a megadatott mappákat sem használják, a Google is évek óta tesz a Windows kialakítására, és betömött mindent az Appdata-ba. A Microsoft a hibás, hogy hagyja hogy így garázdálkodjanak az emberek. Nézd meg a Windows Phone-t ott nincs ilyen probléma, mert nincs Win32, ott normálisan megoldották a dolgot. Itt meg muszáj vagy elviselni, a kompatibilitás miatt.

   Tetszik (0)
 6. Profile photo of Tibike

  MAC OS X:

  Keret nélküli ablakok:

  Értesítési rendszer:

  Mission Control (virtuális asztalok):

  Tetszik (2)
 7. Profile photo of vfo

  Ha a fejlesztőknek volt egy kis eszük, a kinézeten kívül igyekeztek a kompatibilitási problémákat kijavítani.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Tibike

   Kedves vfo!

   Ahogy már a korábbi hozzászólásomban jeleztem ez miért lenne az os. fejlesztőinek a kompetenciája? A programok készítőinek feladata, hogy programjukat (ha akarják) felkészítsék a legújabb os-re!

   Tetszik (2)
   • Profile photo of vfo

    “A programok készítőinek feladata, hogy programjukat (ha akarják) felkészítsék a legújabb os-re!”

    Ez igaz, csakhogy a Windowsoknak van ún. kompatibilitási módja, tehát a régebbi változathoz való szoftvereket is elvben lehet az új OS-en futtatni. Gondolom, azért tették bele az oprendszerbe, hogy az általad mondott esetben is lehessen használni a régebbi szoftvert.

    Én erről beszélek.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @vfo7

    Elég kiismerni hogy mire jó a kompatibilitási mód.
    Virtualizál neki egy regisztrációs adatbázist meg helyet ahova írhatja a dolgait, meg a Windows kernelverzióját meg verziószámát hazudja a beállított értékre. Ez nem arra készült hogy biztosítsa a visszafelé kompatibilitást. Ez a problémás programoknak készült amik kizárólag csak akkor mennek ha ezeket az adatokat látják. Régen divat volt azilyen abszolút Windows verzióra korlátozás. Manapság hasznavehetetlen ez a funkció a 2006 utáni programoknál.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Alma321

   Ha a Golf VII ülésére nem passzol a Golf IV-hez szabott üléshuzat akkor a VW-től várod el, hogy visszalakítsa az ülést vagy veszel egy Golf VII kompatibilis huzatot?

   Tetszik (3)
 8. Profile photo of AntiVirusMan

  Köszönöm a tartalmas cikket!
  Érdekes és tanulságos hozzászólások vannak már megint, azaz, mint mindig. Végre pezsdül az oldal, bár aki emlékszik a Windows 7 csodaváró izgalmára annak biztosan feltűnik a mostani “visszafogott izgalom”. Én magam várom az új rendszert, remélem, hogy a végleges verzió igazol majd.
  Egyetlen észrevételt: Windows 8 és 8.1 alatt nálam egyetlen program sem volt, ami makrancoskodott volna, még a feleségem ősrégi játékai is működnek. Egy – két érthetetlen és tisztázhatatlan fagyást leszámítva csak a “dög unalom”. Működék és passz! Gyors, megbízható! A startmenü, Windows 7-es Gadgetek – játékok nekem nem kellet volna, de meghajolván az előbb már emlegetett “házam parancsnokának” felkerültek ezek is, a Modern UI-s fullánkot néhány a Store-ból letöltött játékkal húztam ki. Felraktam egy kis Aero-t, így már “hetes hangulata” van. Én pedig elégedett vagyok, na meg az asszony is.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of vfo

  @nameless: “Ez a problémás programoknak készült amik kizárólag csak akkor mennek ha ezeket az adatokat látják.”

  A felhasználó szempontjából mindegy hogy milyen módon, csak működjön a programja. Lényeg, hogy tudja használni, én erről a kompatibilitás-javításról beszélek.

  A virtuális XP is erre való, s kezdettől fogva nem értettem, minek kellett elbonyolítani, hiszen sokkal egyszerűbb volna, ha egy XP-s programot elindítva a rendszer érzékeli ezt és egyből virtuális módban futtatja úgy, hogy az adott progi XP-t lát maga alatt. A gyakorlati használat szempontjából a virtualizációban ez lett volna kezdettől fogva szerintem a felhasználóbarát megoldás – legalábbis e téren.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of kaly sanyi

  Biztos vagyok benne, hogy a Win9 akora sikert arat majd mind a win7. A kompatibilitás az anonimitás, a használhtóság elönyt jelent. De nekem a az érdekel majd, hogy i van a motorháztető alatt

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of szemem75

  sziasztok! szeretnélek benneteket megkérni hogy valaki nem tud adni egy windows8 hoz egy kulcsot amivel fisithetném mert lassan lejár és nem tudom máshogy megcsinálni!

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez