Windows Technical Preview – újabb részletek

Ismét újabb részleteket tudhattunk meg a készülő legújabb Windows előzetes kiadásáról, ezúttal Paul Thurrott jóvoltából. A korábban kiszivárgott képek és videók a build 9834-es verzióról készültek, most viszont a legújabb 9841-es build került terítékre, amely talán a végleges Windows Technical Preview kiadás is lesz. Nem sokban különbözik az előző verziótól, viszont minden részletét tovább csiszolták a fejlesztők, így érdemes végigvenni a változtatásokat.

Start menü

Ahogyan már korábban is láttuk, a Startmenün helyet kapnak a metrós alkalmazások csempéi, melyeket átméretezhetünk, vagy akár az összeset el is tüntethetjük. A menü bal oldala szinte teljes mértékben úgy működik, ahogyan azt a Windows 7-nél megszoktuk. A beállításokban lehetőségünk van választani az új Start menü és a Windows 8-ban megismert Start Screen között. Ami itt újdonság, hogy átméretezhető lett a Start menü maga is és a színét az asztal hátterének megfelelően magától változtatja.

Start-menu

Alkalmazások

A Store egyelőre nem változott a Windows 8.1-hez képest, bár a Microsoft azt sem hagyja érintetlenül, a háttérben igyekeznek javítani a megjelenő alkalmazások minőségén.
Az alkalmazások ezután ablakban futnak az asztalon és a bal felső sarkukban találunk egy új “…” ikont, amivel a Charms Bar funkcióit jeleníthetjük meg. Az érintéses bevitelre alkalmas eszközökön továbbra is a hagyományos Charms Bar jelenik meg, de az csak érintéssel kezelhető, ha egérrel próbálunk rá kattintani, nem történik semmi.
Az összes Windows 8.1-es alkalmazás futtatható az új verzión is és viszont.
Az alkalmazások közti váltáshoz használhatjuk az új “Task view” gombot is a tálcán, amellyel virtuális asztalokat hozhatunk létre, amiken az egérrel rendezgethetjük is az alkalmazásokat.

Fájlkezelés

A File explorer egy új Home nézetet kapott, ami ezután az alapértelmezett nézet lesz. Innen találhatjuk a kedvenceinket, a legutóbb használt mappákat és fájlokat.
A OneDrive integráció megegyezik a Windows 8.1-ben megszokottal.

home-fx
A Fájl explorer Share fülén egy új megosztás gomb található, ami hasonlóan a Windows Phone-ban lévőhöz a telepített modern alkalmazásokkal tudja megosztani a kijelölt fájlokat.

share-fx

Testreszabás

A PC Settings nem változott és az összetettebb beállításokért továbbra is a Vezérlőpultba kell látogatnunk.

Visszajelzés

A Microsoft életre hívott egy Windows Insider Preview Program-ot, aminek célja, hogy a felhasználók visszajelzései alapján gyakrabban adjanak ki további előzetes kiadásokat ill. frissítéseket. A feliratkozást követően a Windows Feedback alkalmazáson keresztül nyílik lehetőségünk a rendszer részleteinek véleményezésére, sőt akár megnézhetjük azt is, mások is jeleztek-e már egy-egy általunk észlelt problémát. A rendszer használata közben külön értesítésként is kapunk kérdéseket, amelyek a rendszer egy-egy adott komponenséről alkotott véleményünkről kíváncsiskodnak.

not

Alig több, mint egy hét múlva kaphatjuk kézhez az új verziót mindannyian, így várhatóan a fent megismert részletek már sokat nem fognak változni addig, ellenben vannak még olyan területei a rendszernek, amikről keveset hallottunk. A Cortana integrációjáról, vagy az új Internet Explorer-ről még mindig nem sokat tudtunk meg, de így legalább marad valami érdekes a bemutató napjára is, ami most már biztosan Szeptember 30.-án lesz. Apropó bemutató! A Microsoft úgy döntött, hogy nem lesz élő videóközvetítés az eseményről, de közvetlen utána szolgálnak majd hírekkel.

 

6 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Az első dolog, amit tenni fogok vele telepítés után 😀

  Tetszik (6)
 2. Profile photo of Cartman

  Itt egy csomó szép kép róla, hogyan változtatja okosan a színét a Start menü:
  http://winfuture.de/news,83686.html

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez