Windows 10: Mire számíthatsz ha letöltöd

Holnap érkezik a Windows 10 Technikai Előzetese. Mit várhatunk az új rendszertől? Kinek érdemes letölteni?

Aki követte az élő közvetítésünket, az már tudja nagyjából milyen lesz a Windows 10, de persze a puding próbája az evés, igazán csak saját tapasztalat útján lehet jól megítélni. Az elmúlt napokban, hetekben kiszivárgott információk ismeretében sok meglepő újdonságot nem láttunk a bemutatón, hacsak az elnevezést nem hívhatjuk annak. A 8-ról 10-re ugrás mindenkit váratlanul ért, de a Microsoft szerint a végleges rendszert meglátva, mindenkinek egyértelmű lesz, hogy megérdemli a 10-es verziószámot. Úgy legyen.

Jelenleg elérhető újdonságok

Egyelőre csak néhány funkciót sikerült elkészíteni, de még ezek sincsenek kőbe vésve. A Startmenü hivatalosan is visszatért, de immár élő csempékkel. A keresés is visszafoglalta a régi helyét, de immár internetről is szerezhetünk információkat. A Windows Áruházi alkalmazások végre rendes Windows programokként viselkednek, van címsoruk, és támogatják az eddig megszokott ablakos műveleteket. Megjelent a tálcán egy új Alkalmazás nézet (Task View) gomb is, ahol rendszerezhetjük, kezelhetjük a megnyitott alkalmazásokat, de akár virtuális asztalokat is létrehozhatunk. Tovább fejlődött a paranccsor is. Biztosra veszem, még rengeteg dolog van, amit csak akkor tudunk majd megírni, ha mi is kipróbáltuk a rendszert…

Célok

 

Tech-Preview_Start-menu

A Windows 10 célja, hogy a Windows XP, 7, és 8 helyébe lépjen. Legalább egy évtizedre biztosítson a vállalati és az otthoni felhasználóknak egy kiszámítható szoftverkörnyezetet, amit minden tábor könnyedén kezelni tud. Továbbá a már meglévő eszközök támogatását is jelenti. A Windows Insider programban részt vehetünk a fejlesztésben, ha te is elég elhivatott vagy vágj bele!
Talán a legnagyobb újítás kapott a legkisebb hangsúlyt a bemutatón, ez pedig az új visszajelzési / frissítési rendszer. Ez a szolgáltatás az Asimov kódnevet kapta, amit még eredetileg az Xbox-hoz fejlesztettek ki a valós idejű hibajelentésekhez. A rendszer ennek segítségével automatikusan küldi a felhasználási adatokat a rendszerről, ezzel segítve a fejlesztők munkáját. Ezzel egy lépéssel közelebb kerülünk a Windows as a service, ( az az Windows mint szolgáltatás ) modellhez, ami sokkal gyorsabb ütemű válaszokat és javításokat tesz lehetővé. A rendszer szinte folyamatosan kaphat update-eket, ezzel növelve a rendszer biztonságát és stabilitását. Az újítás aggályokat vethet fel a vállalati szektorban, ugyanis ott jellemzően ragaszkodnak a stabilabb, bár lassabb fejlesztési ciklusú megoldásokhoz.

Töltsd le…

 

Tech-Preview_Virtual-desktop

Akkor érdemes letöltened, ha nem nagyon zavar egy félkész szoftver. A Windows 10 TP egyelőre alfa fázisban van. Elég tapasztalt vagy, jól beszélsz angolul? Ha igen, akkor bátran letöltheted az előzetest. A követező hónapokban fontos lesz, a visszajelzésünk. Mindenképp ajánlott, egy viszonylag naprakész konfigurációval próbálkozni, de elvileg a régebbi (vagy virtuális) gépeken is működnie kell a Windows 10-nek.

Ne töltsd le…

Felesleges az idegeidet borzolni, ha szeretnéd elsődleges rendszernek használni a Windows 10 előzetesét, akkor inkább várj még egy kicsit. Ez egy előzetes kiadás, arra szolgál, hogy betekinthessünk az új rendszer funkcióiba, működésébe, visszajelzéseket küldjünk, tehát ne várjatok tőle túl sokat. Ha elégedett vagy a Windows 8.x szériával, akkor főleg nem érdemes kísérletezni, várjunk, míg kisül a pite. Valószínűleg úgyis érkezik majd egy Felhasználói előzetes is a Build konferencián, jövő Áprilisban, addig hagyd a profikra a dolgot. Hidd el, kíméletlenül ostorozzák ők a Microsoftot. Reméljük, meghallgatásra is lelnek.

Tech-Preview_Three-program-snap-and-suggestions

Kétélű fegyver

Bár egyrészt észrevehető, hogy a Microsoft tanult a Windows 8 sikertelenéségéből és igyekszik a felhasználók visszajelzéseire hallgatni, mégsem szakít azzal az elképzeléssel, hogy egy rendszert készítsem minden platformra. A Windows 8-cal ez nem sikerült nekik, a felhasználók nem akarnak egy tudathasadásos rendszert, így kíváncsian várjuk hogyan próbálkozik most újra a vállalat. Az minden esetre bíztató, hogy a bemutatón úgy fogalmaztak: “Nem akarunk dualista rendszert”.
Annak idején a Microsoft “a legkockázatosabb vállalkozásának” nevezte a Windows 8-at, vajon tanultak-e a tapasztalatokból és ezúttal sikerre viszik-e az elképzelésüket? Sikerül meggyőzni a vállalati szektort, hogy végre szakadjon el az XP-től és a Windows 7-től?

Letöltés

-Te kipróbálod az új Windows 10 Technical Preview-t?

Cartman&Nameless

67 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Darknoz

  Én felrakom élesbe, ha a WoW meg a Diablo meg a Hearthstone megy akkor marad 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of istvankisss

  Egy Próbát megér, kíváncsi vagyok, ubuntu mellé telepítve a grub felismeri-e? 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of HUN SUB

  Tudunk valamit a gépigényről ?? Egy Xp-t néztem ki 1Gb RAM-mal + 1 8.1-et 32biteset 1.5-el

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of István Szevasz

  Na ha kijön a végleges 10-es, tán még PC-t is veszek 🙂

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Cartman

  A hardverkövetelmények megegyeznek a Windows 8.1-ével (via Neowin):

  Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster with support for PAE, NX, and SSE2
  RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)
  Hard disk space: 16 GB (32-bit) or 20 GB (64-bit)
  Graphics card: Microsoft DirectX 9 graphics device with WDDM driver

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Cartman

  Itt egy újabb videó (amit az előadáson is vetítettek), ezen látszik hogy működik a “Continuum”, azaz a váltás hagyományos és érintéses mód között az erre alkalmas készülékeken:
  https://www.youtube.com/watch?v=F_O-LrGL-YQ

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of octolith

  Reggel óta lesem, hogy mikor lesz végre letölthető, de egyelőre semmi.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of otony

  Kíváncsi leszek, hogy a Microsoft szerverei meddig fogják bírni a rohamot 😀
  Szerintem ( ámbár nem nagyon értek hozzá ) fel ér majd egy Ddos jellegű támadással annyian szeretnék majd letölteni 😀
  Köztük én is 🙂

  Valamint kíváncsi leszek Séf_Bácsi első 10-es ISO-jára bő 1 év múlva 😀

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of AST

  Ki fogom próbálni, 2 reménnyel.
  1: Szüntessék meg a VIDEO_SCHEDULER_INTERNAL_ERROR kékhalált, amit kb egy évig próbáltam a 8 és 8.1 alatt megjavítani, írtam májkrémszoftnak, nvidiának meg minden ráknak logokkal és mindennel együtt, de semmi.
  2: Legyen driver mindenhez ami a gépemben van.
  3, ami nem igazán azon múlik: tudjak elmenni a boltig az SSD miatt.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of senkialfonz

  Nem tudom ezek hogyan vannak vele, de nálam már rég elmúlt öt óra,,,,,,!!!!

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of Tomix0002013

  istenem mi tart ennyi ideig komolyan ideje lenne már valamit mutatni rég elmúlt 5 óra!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of AST

  Éééés virtuális gépen nem indul…

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Tomix0002013

  hát ez elég szar de még ez is enyhe kifejezés senkinek se ajánlom éles rendszerként! A másik dolog meg hogy semmit se változott a 8.1 képest ebbe csak az a vicces hogy ez maga a 8.1 a hülye is észre veszi 😀 raktak bele egy start menüt oszt csoki meg az tálcán van 2 új gomb ennyi! Megint nagy volt a kapkodás sajna!

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Cartman

  A publikus kulccsal nem lehet szolgáltatásokat hozzáadni, pedig a Cortana-t megkerestem volna 🙂

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Cartman

  A virtuális asztalok között az ablakokat nem lehet egérrel vonszolni (vagy még nem jöttem rá) csak így jobbklikkel lehet átküldeni a másikra:

  Tetszik (1)
 16. Profile photo of rgida

  Feltettem “élesbe”. Egyenlőre a napi feladatok intézéséhez jó (email , netezés , stb.).
  Már most jobban tetszik mint a 8.1 .
  Kíváncsi vagyok ,hogy a (nálam) 8-8.1 alatt jelentkező lassulás itt jelentkezik e…

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of xpforever

  Virtuális gépben kipróbálom. Bár szerintem majd maradok a Win7-nél még egy jó darabig.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of istvankisss

  Jah, aki dual boot rendszeren szeretné használni egy másik winnwl, az ne lepődjön meg, ha az eredeti Win-nél kibukik, hogyha nem eredeti. 😉

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of Darknoz

  Felraktam élesbe, teljesen jól megy. Mindent felismert, eddig semmi nyűgje, játékok mennek, Nero, Office, Photo Shop szintén megy. Eleve aktiválni nem lehet az Officet csak telefonon, de a DW-nek hála az is ment 😀

  Tetszik (1)
 20. Profile photo of Criosphinx

  Első bug meg is van, “ApplicationFrameHost.exe” már másodjára akasztja ki az egyik magot(a 4ből), nem tudom minek a hatására csak idővel észrevettem a Rainmeter-en, a feladatkezelő tartós 25% terheltséget mutat rajta, ha bezárom akkor a metrós appok nem nyílnak meg tehát ahhoz van köze(pedig nem is használom őket).
  Na ezt tartom röhejnek, értem én hogy Technical Preview, de attól mert 6.4 -re ugrottunk és visszatért a Start menü meg ablakban futtathatóak az appok ezért egy processnak be kell ragadnia?(egyike a legbosszantóbbaknak) ….hát sztem ennél még az is jobb ha valami crashel!

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of thoms

  Feldobtam éles rendszernek egy laptopra.
  Simán megy, minden driver jó ( az az egy, ami kellett).
  A többi majd egy komolyabb tesztelés alatt kiderül.

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of vfo

  Már csak az Aero kellene bele. A 8.1-hez van ilyen segédprogi, de ennél nem műxik.

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of superboyka

  Sziasztok valaki a vizjelet tüntette el? nekem összejöt de kiüti ajobb kliket hogy lehet azt vissza kapcsolni

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of Criosphinx

  Úgy látom ebbe a sz@r rendszerbe is korlátozva marad a drag&drop, agyam eldobom, nem tudom mi értelme volt ennek, ja tudom a kib@szott biztonság megint(bár így sem értem), de evvel nem h felgyorsítják/megkönnyítik a “munkát” hanem pont az ellenkezője, lassít!
  És ugye az UAC fullos letiltása megoldja ugyan, de a metrós appok többsége nem fog elindulni, öngól!
  Jól tudom h semmiképp nem lehet visszaállítani ezt a fos házirendet mint ahogy a Win7 -be van?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Én sem értem, hogy miért nem dolgoztak már ki egy egységes D&P rendszert a Windows Vistaban, ami felülemelkedhet az UAC-n. Jó megértem elvan szeparálva egymástól az admin és a user process, de akkor is, valami megoldásnak csak lenni kéne… nem csak A/B a világ.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Criosphinx

    De a Vista-ban és 7-ben ez nincs korlátozva, mi volt avval a baj?(ha a Vista tudná a DX11-et még lehet használnám is, annyira nem volt vele bajom)…és ha már Rendszergazdai fiókkal nyomulok hagy döntsem már el én h akarom e dobálni a fájlokat vagy nem, mint h nyitogassam őket mint egy hülye, a korlátozás maradhatna a sima User fióknál, egy normális helyen úgysem kap Rendszergazdai fiókot.

    Tetszik (0)
 25. Profile photo of Nameless

  @Muli, de sajnos korlátozva van! Admin vagyok, UAC aktiív, és se 7 se 8 alatt nem tudok képeket dobálni egy rendszergazda folyamatba az asztalról meg sehonnan. 7 taskbar tweakerrel hackeltem meg hogy open with parancsot küldjön amikor rádobok valamit az ikonra.

  Tetszik (0)
 26. Profile photo of SL7AE

  Kedves Mindenki!

  A nemzetközi színtéren nagy vihart kavart “keylogger”, azaz az Asimov elnevezésű felhasználó követési, telemetriai technológia részleteit szeretném megosztani. Én személy szerint kissé kényes vagyok az ilyen technológiákra, noha megértettem, hogy ez szükségszerű egy olyan zárt forráskódú oprendszer esetében, amely rolling release módon akar működni (szvsz. ez nevetséges), és nincsenek nyílt kódot fejlesztő, átnéző önkéntesek, mint nyílt forrás esetében. Ezenkívül biztosra veszem, hogy az MS mindennél nagyobb mértékben akarja összekapcsolni a felhasználókat, adataikkal és metaadataikkal, és ebből marketing bevételt és “egyéb mást” is produkálni a jövőben. Nekem az a véleményem, hogy ez a technológia a Windows-ok része lesz, noha ebben a formájában az európai adatvédelmi szabályok célhoz és eszközhöz kötött, pontosan definiált adatvédelmi elveit sérti. Nekem legalábbis ez a véleményem. Lássuk a konkrétumokat:

  Services: Diagnostic Tracking Service, letiltás. Ez egy teljesen új szolgáltatás a W10-ben.

  ProgramData\Microsoft\Diagnosis mappa.

  Itt van minden, példul extra részletes naplófájlok, adatbázisfájlok mind-mind egyértelműen olyan névvel, ami messzemenőkig utal funkciójára.
  Én ezt az egész mappát kompletten letöröltem. Wireshark-os kapcsolat ellenőrzés MS szerverekkel folyamatban van, összehasonlítandó az előző és a törlés utáni állapotot. Az is érdekel, hogy az Update visszaállítja -e, vagy valamilyen belső mechanizmus.

  Két képernyőkép is, egy kép többet ér száz szónál.

  Tetszik (0)
 27. Profile photo of SL7AE

  Hopp, az első képet mellélőttem. Na mindegy, keressétek a ProgramData-n belül a Microsoft és az alatt a Diagnosis mappát.

  Tetszik (0)
 28. Profile photo of photosam

  Mire számíthatsz ? A beépített keylogggerre.
  “http://www.geeks.hu/hirek/141006_keylogger_a_windows_10_ben”
  Bravó !

  Tetszik (0)
 29. Profile photo of photosam

  (ha nem prellegne a keyboardom, akkor helyesen loggerre lett vóna, de má mindegy….)
  Lehet, hogy a win7-esemben is van….

  Tetszik (0)
 30. Profile photo of xpforever

  Most is Windows 10-ről írok, nekem nagyon bejön, végre valami értelmes, amire leválthatok win7-ről. 8.1-es drivereket jól kezeli és összességében nekem nagyon tetszik.

  Tetszik (0)
 31. Profile photo of osztszoroz

  Windows 10 Technical Preview Watermark Remover elérhető.szépen teszi a dolgát.

  Tetszik (0)
 32. Profile photo of bazeee

  feltettem, megnéztem, leszedtem 😀
  ezt az időt soha nem fogja tudni visszaadni a ms. TROLOL

  Tetszik (0)
 33. Profile photo of osztszoroz

  létezik automatikus bejelentkezési mód ebben a verzióban? próbálgattam,de eddig nem sikerült.pin,password,vagy képfelismerés nélkül nem tudok belépni.tudom,biztonság…de nekem akkor is kényelmetlen.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez