SSD meghajtód van és kevés a hely?

Egyre nagyobbak és olcsóbbak az SSD meghajtók, de még sokan küzdünk azzal a problémával, hogy nincs elég hely a kedvenc meghajtónkon. Nézzük mit tehetünk, az optimális helykihasználás érdekében!

Az ideális az lenne, ha minden az SSD-n lenne, mert így lenne a legnagyobb a lemezműveletek sebessége és ezáltal a rendszerünké is, de sajnos ezt nem tehetjük meg. A megoldás az, hogy csak azt tartjuk rajta, amit érdemes. Általában elmondható, hogy igyekezzünk csak a rendszert és azokat az alkalmazásokat ide telepíteni, amiknél fontos a lemezműveletek sebessége. Nincs sok értelme például sok gigabájtos filmeket tárolni rajta, mert ahhoz túl értékes a tárterület és a videólejátszáshoz bőven elég egy hagyományos HDD olvasási sebessége is. A letöltések mappáját is pazarlás a leggyorsabb és legkisebb meghajtónkon tartani, ahogy a családi fotóalbumot is. Egy kis átszervezéssel rengeteg helyet szabadíthatunk fel az SSD-n, anélkül, hogy veszítenénk a teljesítményből.

Lomtalanítás

A legkézenfekvőbb első lépés a lomtár ürítése, de ezt gondolom nem innen tudtátok meg. Ez viszont még bemelegítésnek is kevés, mert az igazi helyzabálók nem adják magukat ilyen könnyen, hanem jól elbújnak a rendszerpartíción. Keressük meg őket!

Nagy segítséget nyújthat a feleslegesen helyfoglaló fájlok felderítésében a WinDirStat nevű ingyenes alkalmazás, ami látványos diagramon mutatja, melyik állomány mekkora helyet foglal a partíción.

WinDirStat

Ha már tudjuk mi foglalja a helyet, akkor legalább nem kell vaktában lövöldöznünk. Ha valamiről nem tudjuk mi lehet, ne töröljük meggondolatlanul, inkább keressünk rá a neten a fájl, vagy az azt tartalmazó mappa nevére és csak azután hozzunk ítéletet. Még ekkor sem feltétlenül a törlés a legjobb megoldás, talán elegendő csak áthelyezni egy kevésbé értékes, több szabad hellyel rendelkező meghajtóra. (A fenti képen látható mappára ráguglizva egyébként meg is találtam a megoldást…)

Felhasználói mappák áthelyezése

A Windows telepítéskor létrehoz a felhasználói mappánkban néhány könyvtárat a zenéknek, videóknak, stb. és ha elkövettük azt a “hibát”, hogy használtuk is valamire ezeket, akkor most ezek is a rendszerpartíción csücsülnek, ami – mint fentebb kifejtettük – nem okos dolog. Helyezzük át ezeket a mappákat egy másik meghajtóra, de úgy, hogy a Windows továbbra is megtalálja őket.
A Zene mappán keresztül mutatom, de ugyanígy kell a többi esetében is:

 1. Hozzunk létre egy új mappát egy másik lemezen, ahol van bőven szabad helyünk és nevezzük el mondjuk “Zenék”-nek. Ha van esetleg már valahol olyan mappánk, ahol a zenéinket tároltuk eddig is, akkor nem kell újat csinálni, használhatjuk azt is a következő lépések során.
 2. Intézőben nyissuk meg a profilmappánkat (C:\users\felhasznlóneved) és a Zene mappán kattintsunk jobb gombbal, majd válasszuk a “Tulajdonságok” opciót a helyi menüből
 3. A megjelenő ablakban válasszuk ki a “Hely” fület, majd az “Áthelyezés…” gombra kattintva tallózzuk be az 1.-es pontban említett Zenék mappátMappa áthelyezése
 4. Az “Alkalmaz” gombbal véglegesíthetjük a döntésünket.Mappa áthelyezése

Létezik egy nagyszerű ingyenes segédprogram is a fentiek elvégzéséhez, mégpedig a Special Folders Manager.

SpecialFoldersManager

Profil mappa áthelyezése

Az előző lépést tovább fokozva, akár az egész profil mappánkat is áthelyezhetjük egy másik lemezre, itt viszont már számolnunk kell a rendszer sebességcsökkenésével is, mivel az itt mentett játékállások, programok beállítási és egyéb itt tárolt fájlok betöltése lassabban fog történni, mintha az SSD-n maradnának. A művelet nem túl egyszerű, ezért csak haladó felhasználóknak javasoljuk és előtte készítsünk biztonsági másolatot!

 1. Hozzuk létre a kívánt helyen az új könyvtárat (pl.: D:\users)
 2. Készítsünk egy rendszer-visszaállítási pontot!
 3. Bootoljunk be egy Windows telepítőlemezről
 4. A nyelvválasztásnál nyomjunk SHIFT + F10-et
 5. Ellenőrizzük a meghajtókat, mert a recovery környezetben a betűjelek megváltoznak! A “C” a virtuális lemez, amiről a telepítőrendszer fut, az “E” általában a valódi “C” meghajtó (SSD), a “D” az első extra partíció, stb…
 6. Parancssorban adjuk ki a robocopy E:\users D:\users /mir /sec /xj
 7. Ha nem hiba nélkül futott le a másolás, akkor itt hagyd abba a műveletet!
 8. Töröljük a régi profilmappát: rd E:\users /s /q
 9. Hozzunk létre egy hardlinket, az új mappához: mklink E:\users D:\users /j
 10. Lépjünk ki a parancssorból az exit paranccsal és indítsuk újra a gépet

Ha bármi balul sülne el:

 1. Mentsük el a mappát: move D:\users D:\users2
 2. Töröljük a hardlinket: rmdir D:\users
 3. Másoljuk vissza a mappát az eredeti helyére: robocopy D:\users2 E:\users /mir /sec /xj
 4. Használjuk a létrehozott rendszer-visszaállítási pontot
 5. Újraindítás közben imádkozzunk, hogy minden a régi legyen
Temp mappa áthelyezése

A Temp mappák feladata, hogy a programok itt tárolják átmenetileg a különböző műveletek között a fájljaikat. Például egy .RAR fájl kicsomagolásakor a fájlok először ide bontódnak ki, majd innen másolódnak a megadott helyre. Ha kevés a hely a meghajtónkon ez akár hibákat is okozhat, elfogyhat a szabad terület egy-egy ilyen művelet során. Ezekből a mappákból automatikusan törlődik minden (elvileg), hiszen csak átmeneti tárolásra valók, néha viszont beragadhatnak ide fájlok, azokat nyugodtan törölhetjük.
A Temp mappa áthelyezése megoldás lehet helyszűkében, de ez a lépés is teljesítménycsökkenéssel fog járni, ha egy lassabb meghajtóra kényszerítjük az átmeneti fájlok lemezműveleteit.
Két Temp mappánk is van, egy a rendszernek, egy pedig a felhasználói profilunknak, mindkettőt el tudjuk mozgatni:

 1. Hozzunk létre két üres mappát egy másik meghajtón, pl.: D:\Temp és D:\System\Temp
 2. Nyissuk meg a “Speciális rendszerbeállítások”-at, majd a “Speciális” fülön kattintsunk a “Környezeti változók”-ra 2014-10-06_00-40-35
 3. A felhasználói Temp mappa áthelyezéséhez jelöljük ki a “TEMP”-et a listából, majd kattintsunk a “Szerkesztés” gombra 2014-10-06_01-38-59
 4. A “Változó értéke” mezőben adjuk meg az 1. pontban létrehozott D:\Temp mappánkat 2014-09-15_11-19-32
 5. Ismételjük meg a 3-4 pontot a “TMP” változóval is.
 6. A rendszer Temp mappájának megváltoztatásához görgessünk lejjebb a Környezeti változók ablak alsó szegmensében a TEMP és TMP értékekig, majd egyesével szerkesszük őket, ezúttal a “Változó értéke” mezőben a D:\System\Temp mappát megadva. 2014-10-06_01-46-36
 7. Indítsuk újra a gépet a változások életbeléptetéséhez
Hibernálás letiltása

Ha nem használod a hibernálás funkciót, akkor le is tilthatod és törölheted a hiberfil.sys fájlt a rendszermeghajtóról, ami a RAM 75%-ával megegyező méretű, tehát egy 4GB RAM-al rendelkező gépen 3GB-ot foglal.

 1. Rendszergazdaként futtatott parancssorban add ki a következő parancsot: powercfg -h off
 2. Ellenőrizd az energiagazdálkodási beállításokban, hogy sehol ne szerepeljen a hibernálás, mint kiválasztott opció.

2014-10-05_23-43-29

Windows.old mappa törlése

Ha a rendszered frissítéssel telepítetted egy korábbi verzióra (upgrade), akkor a rendszerpartíciódon jó eséllyel található egy “Windows.old” nevezetű mappa, amiben a korábbi rendszer fájljai találhatóak. Ezt a mappát nyugodtan törölheted (esetleg készíts róla biztonsági másolatot egy másik meghajtóra) a Lemezkarbantartó segítségével…
Ugyanitt törölhetjük a telepített szervizcsomagok által létrehozott biztonsági másolatokat is.

lemezkarbantartó

Programok és Játékok

A következő problémát a játékok és egyéb telepített programok jelentik. Gyakran meglepve tapasztaljuk, hogy a Program Files mappánk óriásira hízott az idők során és ezen csak úgy segíthetünk, ha uninstallálunk egy-két programot – de biztos, hogy ez a jó megoldás?
Nem muszáj mindent a C:\Program Files mappába telepíteni! Bár ez az alapértelmezett telepítési könyvtár, néha érdemes lehet inkább más útvonalat választani a telepítés során. Persze ha ezt választjuk, akkor már számolnunk kell némi teljesítménycsökkenéssel, mivel a programok indulása gyorsabb, ha az SSD-ről futnak. A legnagyobb helyzabálóknál, a játékoknál nehéz döntést kell hoznunk, ha spórolnunk kell a hellyel, feláldozunk-e egy kis sebességet 10-20 GB szabad tárterületért.

2014-10-05_12-42-40

Arra is lehetőségünk van, hogy a már telepített programjainkat elmozgassuk a Pogram Files mappából, ehhez pedig a már korábban bemutatott Steam Mover-t hívhatjuk segítségül.
Az eszközt eredetileg a Steam-játékok pakolászására fejlesztették ki, de mint kiderült, kiválóan alkalmas más telepített alkalmazások áthelyezésére is, tehát, ha fogytán a hely a “C” meghajtódon, a Steam Mover-rel helyezz át néhány nagyobb játékot, programot egy másik meghajtóra!

SteamWindow2

Takarító programok

A lista végére hagytam a különböző csodaprogramokat, amik rendszerint tökéletes, gyors, önálló, tiszta munkát ígérnek, de valójában nem mindig sikerült ezt nyújtaniuk. Nem kívánok senkit lebeszélni a CCleaner és társai használatáról, de kis odafigyeléssel és a fentiek ismeretében nem biztos, hogy szükséges egy újabb programmal terhelni a gépünket, meg különben is sokkal jobb érzés sajátkezűleg szétbarmolni a rendszerünket.

További hasznos tippeket találhattok a sevenforums tutorials részlegében…

Az én meghajtóm Ilyen volt, ilyen lett:

elotteutanna

29 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Nabuka

  Mint SSD tulaj csak egyetérteni tudok mindennel. 😉

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of Nameless

  Megmondom őszintén, főleg én aki mindig azon nyavalyog hogy már mindent láttam, kipróbáltam, megírtam, most tanultam egykét új dolgot. 😀

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of Radufer

  Nagyon jó cikk. Gratulálok!

  Ez nagyon tetszett: “meg különben is sokkal jobb érzés sajátkezűleg szétbarmolni a rendszerünket.” 😀

  Tetszik (4)
 4. Profile photo of Szala-i

  Nagyon jó írás! Még csak 3 hete használok SSD-t, a teljes felhasználói mappát én nem javaslom, de a többivel egyet értek teljesen 🙂

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Alucard

  A cikk jó!
  Megjegyzem nem használok SSD-t de a 70 GB-os Rendszer particiómon van 14,5 GB szabad hely úgy hogy minden használatban levő programom oda van telepítve, és a telefonom oda menti a képeket meg minden egyéb mást is. A letöltés mappám másik meghajtón van és filmeket sem tárolok rajta.
  Időnként lefuttatom a CCleanert, kitakarítom a registrit és ennyi.
  Viszont a Rendszer már 2 éves és mind a mai napig stabil. Még győzködöm magam, hogy esetleg lecserélem a W 8.1-re, amit lehet előbb utóbb megteszek, de semmi nem kényszerít rá.
  SzVSz ha van egy 128 GB-os SSD beállítva Rendszer particiónak akkor nem igazán indokolja semmi ezt a nagy ide oda pakolgatást, no kivéve az ha saját kezűleg kívánod szétbarmolni a jól beállított rendszeredet 😀

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Nyul2012

  Jelenleg a 120 Gb SSD-ből 70 Gb foglalt, még talán várhatok a lomtalanítassal, de a cikket elteszem mert nagyon jó cikk. Köszönöm Cartman !

  Tetszik (2)
 7. Profile photo of Szala-i

  A cikk nem említi meg a swap – lapozófájl áthelyezését másik meghajtóra. Érdemes vagy csak túlságosan kímélnénk az SSD-t és csak sebességcsökkenés tapasztalható vele?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Nameless

  @shoe Nem ilyen egyszerű a kérdés, de tény, hogy így a leggyorsabb a rendszered. Egy félgiga lapozófájlt legalább hagyj azért neki. Hogy ha netán valamikor bsod-val találkozol akkor tudjad kiolvasni a hibalogot.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Isodius

  Köszönöm a cikket!

  Nekem a notimban csak egy 64 GB-os SSD van, amin állandó küzdelmet folytatok, hogy legalább 1-2 GB szabad hely legyen. Mappákat ugye nincs hová áthelyeznem. Viszont a Windows mappában az Installer és a WinSxS mappák egyre csak híznak, a kettő együtt már 20 GB-ot is felzabál. Szerintetek ezekkel lehetne valamit kezdeni?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Sanzistift

   Én ilyenekre a Glary Utilitest használom.
   Sőt, bántódás ne essék, de szerintem sokkal többet ér, mint a CCleaner.
   Sokkal jobban kezelhető, több felhasználói szinthez igazítható, tud magyarul is.
   Nem beszélve arról, hogy nem tolja be magát mindenhová, mint a CC, tehát nem olyan pofátlan.

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Isodius

    Bejött a Glary Utilities, több mint 3 GB-nyi tárterületet sikerült szabadítania, amit a CCleaner nem talált meg. Köszönöm a tippet.

    Tetszik (0)
 10. Profile photo of Permafrost

  SSD Boost Manager ….. Seamlessly Moves Files and Programs Between Hard Drives

  http://bit.ly/1rW3Mbb
  http://bit.ly/1rW3Ojp

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of vfo

  Ami SSD esetén rendkívül hasznos, ha a TEMP fájlt nemcsak egy másik vinyóra teszi az ember, hanem az rendszerindításkor mindig törlődik.
  Ehhez kell csinálni egy autoexec.bat fájlt és berakni a Windows Indítópultjába. Notepad, ami lejjebb van beleír, majd átnevez autexec.bat-ra.

  @echo off
  rd /S /Q x:\temp
  md x:\temp
  exit

  X: a meghajtó betűjele, amelyen a Temp fájl van. Természetesen előtte a Rendszertulajdonságok/Speciális fül, “környezeti változók” gomb alatt az összes (4 db.) Temp fájl helyét át kell írni X:\TEMP-re és az X meghajtó gyökérkönyvtárában létre kell hozni egy TEMP könytárat. Ugyanide át lehet irányítani a Firefox/Explorer ideiglenes internet fájljait is, amik így rendszerindításkor szintén törlődnek és nem dagasztják a merevlemezt.

  Tetszik (3)
 12. Profile photo of vfo

  Elfelejtettem megadni, hol található az indítópult:
  C:\Users\[felhasználónév]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

  Tetszik (2)
 13. Profile photo of Glaz-doz-fhut

  Ami nem került szóba mint lehetséges alternatíva, a telepítés közbeni áthelyezése HDD-re a ProgramData és az User mappának audit módban. http://www.nazca.hu/2012/01/14/felhasznalo-mappak-athelyezese-a-windows-7-telepitese-kozben/ Éppen megkérdőjelezhető hasznossága, mert a legfontosabb fájlok elérését lassítja a HDD, viszont rendszer-helyreállításkor áldásos tud lenni. Akkor tényleg csak a rendszert kell újrarakni. Most azon agyalok, hogy 2 SSD esetén lassabb lenne a rendszer vagy gyorsabb. Mert ha RAID-be használnám nem tudom, hogy működne-e a TRIM. (remélem jó a link)

  Tetszik (2)
 14. Profile photo of Chummer Mistachuck

  Jómagam nem a kevés hely (bár 120GB, illetve a belőle használható ~112 sem a világ), hanem az SSD kímélése miatt raktam át minden lehetséges adatot sata3-as merevlemezre. Átmentek a dokumentumok, az AppData három subfoldere, sőt még a ProgramData\Package Cache is kapott egy symlinket. (A Link Shell Extension nevű programocskával lehet ezt nagyszerűen végrehajtani. Biztosan van ilyen célra más is, ám én ezt ismerem.)

  Tetszik (2)
 15. Profile photo of seneca07

  Sziasztok!Bár régóta nem írt ide senki, azért én mégis felteszek egy kérdést. Corsair force gt ssd-m van. Ezen win7, a hdd-n pedig dual boot-ban win8.1. Novemberben telepítettem a rendszert, de mostanában érdekes dolgokat csinál az ssd. Az Uncleaner nevű teljesen veszélytelen programmal szoktam karbantartani, tisztogatni időnként. Kiírta az Uncleaner, hogy 12,2 gb. adat törölhető. Meglepődtem mert ez a program ennyit nem szokott találni, ennyi szemét egy hónap alatt nem gyűlik össze. Töröltem. Aztán két nap múlva látom, hogy az ssd-n már megint csak úgy kb. 2-3 gb-al kevesebb a hely. Megint Uncleanerrel keresés, majd legalább 10 giga törlés.És ez így megy néhány napja. Tudtok erre vmi magyarázatot, hogy miért ingadozik magától a szabad hely a meghajtón? Csak internetezni szoktam a vele.Előre is kösz a választ, ha írtok. Üdv.

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Lutz Zsolt

  Sziasztok!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy Windows 8.1-es tabletem. Gondoltam megpróbálok helyet felszabadítani helyet az eszközön, mivel alapból csak 7-8 GB helyem van a gépen. Van benne egy 32 GB-os kártya.
  Csak az alkalmazások áttétele akadt meg. Az a gond, hogy amikor a Steam Mover-el áttettem alkalmazásokat, akkor nem akarnak elindulni. Ahogy elindítom, kilép.
  Próbáltam a registry átírásával is megoldani, de ugyan az lett az eredmény.

  Ha van megoldás, kérlek segítsetek.

  Köszönöm
  Zsolti

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez