Windows Technical Preview build 9860 újdonságok

A Cortanára még várni kell, de az új értesítési központ már elérhető. Új gépházzal, új animációkkal és néhány további újdonsággal érkezett a Windows Technical Preview első build frissítése.

Három héttel a Windows Technical Preview bemutatása után tegnap vált elérhetővé az első frissítés a Windows Insider programra feliratkozó felhasználók számára. A 9860-as buildben a Cortana még nem mutatkozott be, de az új értesítési központ már elérhető. Új gépházzal, új animációkkal és néhány további újdonsággal érkezett a Windows 10 TP első build frissítése.

Letöltés és telepítés

Nem készültek új képfájlok, az új buildhez az október elején kiadott Techical Preview frissítésével lehet hozzájutni. A frissítést a Gépház segítségével lehet letölteni és telepíteni, az „Update and recovery / Preview builds” menüpont alatt.

windows-technical-preview-preview-builds

Nincs folyamatjelző, ami mutatná a folyamatból hátralévő időt, a fájl letöltési mérete 2-2,74GB között mozog, processzor architektúrától és a rendszer nyelvétől függően. A letöltés és a telepítés végeztével újraindítást kér a rendszer, ami után további 10-20 perces telepítési folyamat következik és ezek után vehető birtokba az új rendszer (fórumbejegyzések szerint VHD-ra telepített rendszer nem frissíthető). Frissítés után a telepített alkalmazások és a személyes fájlok megmaradnak, azonban néhány rendszerbeállítás visszaáll az alapértelmezett értékre. Azok, akik korábban alkalmazták a registry trükköt, hogy megtekintsék milyen buildnél tart a fejlesztés, nem tudják frissíteni a rendszerüket. A registry visszaállításához itt találhatóak az instrukciók.

Értesítési központ és finomított animációk

ACDesktopFull

A korábban videón látható értesítési központ most érkezett meg az előzetesbe. A megjelenés előtt néhány nappal kiszivárgott híreknek megfelelően a felhasználói felületen is csiszoltak a fejlesztők, új animációt kaptak az ablakok megnyitáskor, bezáráskor és minimalizáláskor, ill. animáció kíséretében történik a virtuális asztalok közötti váltás is.

A virtuális asztalok közti animáció a tálcán lévő alkalmazások közötti váltáskor, ill. a Win+Ctrl+jobb/bal nyíl billentyűkombináció lenyomásakor látható.

zPC settings

A hagyományos és a metrós Vezérlőpult mellett az új buildben megjelent egy harmadik Vezérlőpult is, „zPC settings” néven. A már a metrós Gépházban meglévő beállítások mellett itt néhány további beállítás is elérhető, de még erősen fejlesztés alatt áll, néhány opciónak még csak a neve került bele, de maga a beállítási lehetőség még nem.

2014-10-22-23_52_13-zPC-settings-windows-technical-preview

Ezzel a találgatások szerint elindult a hagyományos és a metrós Vezérlőpult összevonása.

A tesztelés menete és a frissítés gyakorisága

A Windows Feedback tool segítségével eddig már 250 000 visszajelzés érkezett a rendszerrel kapcsolatban, valamint 25 381 bejegyzés született a közösségi fórumon és 641 javaslat a uservoice.com-on – derül ki Gabe Aul blogbejegyzéséből. A mostani buildbe ezek a javaslatok még nem kerültek bele, de azokat már elkezdte beépíteni a rendszerbe. Betekintést nyújtottak a tesztelési folyamatba is, első körben a „Canary” csapat teszteli a naponta elkészített buildeket, majd ha itt átment a szűrűn, akkor átkerül az operációs rendszereket fejlesztő csapathoz, a következő körben pedig a Microsofton belül folyik a tesztelés. Ezt követően kerül ki a nagyközönség számára. A Windows Insider programban résztvevőkön belül még további két halmaz van, először azok kapják meg, akik a frissítés gyakoriságát gyorsra állították, legvégül pedig azok, akik lassúra.

Ring2

A frissítési gyakoriságot a Gépházban a Preview Builds opció alatt lehet beállítani. Ez az opció a frissítést követően jelenik meg a beállítások között.

2014-10-23-00_09_49-PC-settings

 

Data Sense & Battery Saver

Bemutatkozott a Windows Phone felhasználóknak már ismerős Data Sense és Battery Saver funkció is. Előbbi segítségével egy tömörítési eljárásnak köszönhetően mérsékelhető az internetes adatforgalom, míg utóbbi segítségével a hordozható eszközök akkumulátor üzemideje növelhető meg.

A Windows 10 TP-t továbbra sem ajánlott elsődleges rendszerként használni, helyette virtuális gép alatt érdemes próbálgatni vagy dualbootban másodlagos rendszerként.

40 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Vidra

  Nekem tegnapelőtt jött le a frissítés. Tegnap délután három körül indítottam a telepítést és hát az a 10-20 perc csak az alapokra vonatkozik, mert kb. kilencre állt helyre minden a gépemen. Addig fagyott, lassúlt, villogott a monitor, mert vagy adatokat küldött a microsoftnak, vagy onnan fogadot adatfájlokat, vagy épp telepített, de nem ám egyszer, hanem sokszor. Már ott tartottam, hogy újra húzom a rendszert amikor láss csodát egyszer csak helyre állt a rend, de ez 6 óra volt. Szal a 10-20 perc csak úgy igaz, hogy a 2,8GB-os frissítés annyi idő alatt települ és csak utána kezd finomítani a rendszeren, úgyhogy akkor kezdjetek csak bele amikor van időtök a teljes folyamatot kivárni!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Vidra

  Amikor az előző hsz.-t írtam, akkor is jött valami a háttérben!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Ferenc Nagy

  nekem gond nélkül lejött aránylag gyorsan csak a virusirtot vágta haza kicsit 🙂

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of bagi56

  Nekem a letöltött új build 9860 nem működik rendesen. Rosszul jelenít meg betűket, korlátozottá teszi az internetkapccsolatot, frissíthetetlenné ezáltal a vírusadatbázist. Szóval az eredeti jól működött, ez pedig nálam csőd.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Almeida

  VHD-s problem megerősítve. Nem tudja frissíteni. Tapsikolok örömömben… ezt azért jelezhették volna valahol.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Feco65

  Nekem kb 3/4 óráig tartott amíg frissített, utána meg másfél órán keresztül karbantartott, viszont működik rendesen. Persze én egy orvosi lóra telepítettem ami amúgy sem a gyorsaságáról volt híres.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Aveoman

  Nekem magától kétszer újraindult a gép. Működik de a jobb alsó sarokban megjelent az aktiválja a windows-t felirat, “Activate Windows, Go to PC settings to activate Windows! Igen halványan látható. Aktiválásra meg hibát ír: “Windows can’t activate. Try again later!” Ez most mi? 😮

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of ifotep

  Segítségre lenne szükségem.Egy külső hdd-re telepítettem a Windows 10-et, eddig minden ok csak frissíteni nem tudom,a frissítést hiba nélkül letöltötte,de USB flash meghajtóra hivatkozva a telepítés leáll.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Vidra

  Sziasztok! Szóval ma 2x raktam újra a TP-t! Az elsőre szűzen ráengedtem a frissítést és ugyanaz lett a helyzet mint tegnap. Lassulás, akadás, fagyás! 1GB videókarim van, Intel Dual Core 2,5GHz(3,3GHz-ra húzva), 4GB DDR2 RAM. Ezen a windows alapon nem szokott szenvedni. Most a második telepítésre már nem engedtem rá a frissítés és minden működik! Szerintem azt csinálták, hogy a 8.1-re ráhúztak 1-2 dolgot, hogy mutassák, hogy milyen klasszat alkottak elsőre és mi örültünk. Szerintem ez a frissítés az igazi build, mert pontossan azt produkálja mint a 7-es és a 8-as első buildjai!

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of osztszoroz

  Nálam a betűkészlet esett szét..böngészőben,vezérlőpulton egyaránt..totál katasztrófa.minden harmadik sor vagy hibásan,vagy hiányosan jelenik meg.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of octolith

  Felraktam, látszólag nagyjából minden okés, bár bejött egy-két fura dolog. Automatára volt állítva a bejelentkezés, most két figura van bejelentkezéskor az én képemmel, de a gépház csak egy felhasználót mutat. Attól tartok, hogy azáltal, hogy a telepítés viisszaállított egy s más beállítást, kicsit összeakadnak a dolgok. Egyébként úgy tűnik, mintha pl a keresés sebessége jobb lenne. Azt hiszem, felrakom nulláról.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of AST

  Most már nem fogom fölrakni a gépemre. Van már SSD-m, viszont azon Win7 van és ezen a gépen amúgy is csak SATA 2 van, szóval…
  Januárban teljes gép upgrade egy X99-es csodára ha minden igaz, majd azon talán helyet kap.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Bars

  Frissítettem, de elrontott egy tök jó rendszert! a szövegek nem jönnek be rendesen pl: hungary helyett ungar meg a neten az e-mailok közt is a tárgy az mindig random pixelek képe.
  🙁

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of vfo

  A dupla bejelentkezési figurát leszámítva nálam normálisan működik.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez