Memória optimalizálók? Néha többet árt, mint használ!

Sok szoftvergyártó szeretne mindenféle optimalizáló programot ránk sózni. Ígérnek fűt fát, 200 + áfát, sajnos a tapasztalat azt mutatja, a memória optimalizáló programok nélkül jobban járunk, mint velük.
Ezek a programok egy elterjedt tévhiten lovagolnak, hogy ha sok szabad memóriánk van, akkor fut a számítógép jól. Ez a szerencsétlen helyzet sajnos az Androidos eszközöket is sújtja, de a Windows már évtizedek óta nélkülözi a megértést.
A Windows nagyon is jól tudja, hogy mit csinál. A RAM a leggyorsabb tárhely a számítógépben, minden, ami abban van, a nagyobb teljesítményt szolgálja, hát mi értelme akkor üresen tartani?

Tele a memória? Az a jó!

Sokszor előfordul, hogy az ember rápillant a feladatkezelőre, és azt látja, hogy mondjuk, 4 gigából 3 gigabájtot használunk. Sokak számára ez meglepő lehet, néhányan még fel is mordulhatnak, hogy milyen pazarlóak az új Windows-ok már! Hogyan fogok így például játszani, ha mindent megeszik előlem?
A valóság az, hogy a modern operációs rendszerek igen jól kezelik a memóriát saját maguktól is. A példában mutatott 3 gigabájt használat nem feltétlenül jelenti azt, hogy az jelenleg nem elérhető, és elpazarolta a rendszer. Ehelyett a rendszer itt tárolja a korábban megnyitott programokat, weboldalakat, hátha még szükség lesz rájuk és így nem kell majd a lassú merevlemezről vagy SSD-ről beolvasni.
Na de akkor hogyan lesz hely a játékomnak?
Amikor egy alkalmazásnak több memóriára van szüksége, akkor a Windows automatikusan eldobja a gyorsító tárazott adatokat, és azonnal pincér módjára tálalja a szabad memóriát. Ez a folyamat sokszor olyan gyors, hogy néha észre sem vesszük a grafikonon. Inkább azt vehetjük észre, amikor megpróbálja ezeket az eldobott adatokat visszatölteni a program futtatása után. Ha a memória üresen várna a hercegre, akkor a sok pénz, amit a számítógépre költöttünk kárba menne, feleslegesen használná az áramot, hogy csak alkalmanként egyszer feltöltsük 50% fölé a memóriát. Ez az igazi pazarlás, nem pedig amit a grafikonon látni vélünk!

01

A fenti képen látható, hogy jelenleg nincs szabad memória a gépemben. Így van már egy ideje, de köszöni, szépen jól van. Régen, amikor mindenki 512Mb memóriával használta a gépet, megszoktuk, hogy a magas memória használat rosszat jelent. Valójában a lapozó fájl használatától lassult a gép, ami jelezte, kevés már a memória az aktuálisan futó programoknak és a rendszernek.

Hogyan működnek akkor a RAM optimalizálók?

Amikor egy ilyen programot használsz 1 kattintással felszabadíthatsz egy kazal memóriát, ami talán gyanúsan könnyű győzelemnek tűnhet. Sajnos ez igaz is, ugyanis a dolgok koránt sem működnek ennyire egyszerűen.
Két féle memória optimalizálót ismerünk:

 • Az első a beépített Windows API-okat használja, hogy azonnal helyezzék a lapozó fájlba a felesleges adatokat. Így működik például a CleanMem. (Erre a témára még később visszatérünk)
 • A második általában pillanatokat alatt hatalmas memória lefoglalással, arra kényszeríti a Windows-t, hogy ürítse a gyorsítótárakat majd gyorsan üríti a frissen lefoglalt területet.

Mindkettő megoldás felszabadítja a memóriát, de ezzel a rendszerünk csak még lassabbá válik. Minden, ami a lapozó fájlba kerül másodpercekig tartó darálást fog eredményezni, még egy SSD esetén is. (5-10 szer lassabb, mint a ram)
Magyarra fordítva, csak annyit csináltunk, hogy egy gyors tárhelyről átpakoltunk mindent egy lassú tárhelyre.
Azok számára tűnnek hasznosak, ezek a programok, akik nem tudják mit csinálnak. De aki a dolgok mögé lát rájön, hogy igazából ezek a csodaszerek károsak lehetnek.

Mit tehetek akkor?

Ha nincs szabad memória, akkor elsőnek felejtsd el a memória optimalizálódat. Nem nagyon tehetsz semmit azon kívül, hogy nem futtatsz annyi alkalmazást. Ha még több memóriára van szükséged, és a géped már az agyadra megy, irány a sarki bolt, és vásárolj annyi RAM-ot amennyit csak bírsz(abból soha semennyi nem elég). Ma a leggyengébb gépek is már 4 giga memóriával érkeznek, amik alapesetben több mint elégséges a mindennapi feladatokhoz. Minimum 2 gigabájt memóriával érdemes próbálkozni mostanság a számítógépekkel, de én azt mondom, ha használni is akarod a gépet, akkor 4 gigabájt alatt ne is próbálkozz egyszerre több dologgal. Ez a szomorú valóság.

Sok memóriám van, kikapcsolhatom a lapozó fájlt?

Az az igazság, nem számít, mennyi memóriád van, a Windows mindig megtalálja a módját, hogyan tegye hatékonnyá a lapozó fájt. Kikapcsolt lapozó fájl esetén a rendszert a RAM használatra kényszerítjük ugyan, de ezzel kevésbé hatékonnyá is tesszük:
Először is, így nem tudja a rendszer felszabadítani a régen használt fájlokat a memóriából, így kiszorítja az aktuális fájlrendszer gyorsító tárat a memóriából.
Másodszor pedig olyan dolgoknak is kell fizikai memóriát fenntartani, amiket nem biztos, hogy valaha is használni fogunk.
Például ha egy alkalmazás lefoglal magának 4 gigabájt memóriát, akkor a rendszernek le kell foglalnia a fizikai memóriában, még akkor is, ha nem használja ki az adott program, holott közben lehet, hasznosabb lenne, ha a lemez gyorsítására használná a rendszer. Tehát így a rendszer kevésbé lesz hatékony. Kikapcsolt lapozófájllal, a következő hibaüzenettel szembesülhetünk egy-egy nagyobb memóriaigényű alkalmazás futtatásakor:

2014-10-21_23-15-02
Kell a lapozó fájl, ha a maximumot akarod kihozni a memóriakezelésből és a memóriából, még akkor is kell, ha soha nem nyúl hozzá látszólag a rendszer. A lapozó fájl segítéségével tudja kihasználni a rendszer az összes memóriát, és feltud készülni a váratlan eseményekre.
Akik tervezték a modern operációs rendszereket nem voltak buták. Lapozó fájt fenntartani inkább csak több lehetőséget ad, mintsem tönkreteszi az SSD-t meg foglalja feleslegesen a helyet.
Tehát a lapozófájlt hagyjuk bekapcsolva, a memóriaoptimizálóknak pedig ne dőljünk be!

Update: Természetesen ezek után sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy ezek a programok a sátántól valóak, tudunk olyan élethelyzetekről, amikor hasznosak lehetnek. Ilyenek például a rosszul megírt szivárgó programok okozta memória problémák.

 

29 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Tompika777

  Szia!Jó cikk!Viszont kíváncsian várom a későbbi visszatérést emiatt a mondat miatt:”Az első a beépített Windows API-okat használja, hogy azonnal helyezzék a lapozó fájlba a felesleges adatokat. Így működik például a CleanMem. (Erre a témára még később visszatérünk)”.
  Már csak azért is,mert ugye a “CleanMem: A kevesebb több” cikket is te jegyezted,és abban azért némi “ajánlást” érzett az ember már csak a bevezető mondatból is(“A CleanMem egy olyan, igen hasznos ingyenes segédeszköz, ami módosítja a Windows rendszerek memória-felhasználási szokásait.)”,ez a cikk meg pont arról szól,hogy semmi ilyen program nem kell,szóval pici ellentmondást érzek :D.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Nem csak te érzed az ellentmondást, a fejlesztő hivatalos álláspontját “tolmácsoltam” de ő is mondta hogy nem mérnök nem ért hozzá. A Cleanmem ELVILEG mindig fenntartja a szabad helyet a memóriában egy játéknak, és nem játék közben kezd kilapozni a gép.

   “CleanMem is snake oil! Snake oil I say!…Not. So far the only people calling CleanMem snake oil are the users who don’t bother trying it. I have one “memory expert” after another tell me one thing and say the other memory people are wrong! Its a war I don’t want to fight and that no one will win. The true memory experts are the programmers of Windows, the programmers! And lets face it, they are not going to find their way to my corner of the web :-)”

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Alucard

    Nos akkor ez alapján leállítottam az állandó futását. Kedves Nameless viszont arra még alszok egyet, hogy valami hosszan tartó csuklást kívánjak-e neked 😀
    Ha meg nagy néha tüsszentenél 1et 1et az nem miattam van, hogy emlegetném a neved csak valami nátha lehet. Vagy nem 🙂

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of Forester

  Egyetértek Tompika777-el! 🙂 Tetszik a cikk! És pláne most mióta win 8.1-nél maradtam (köszönet a DW-nek!) és van egy jó gépem is nem használok semmilyen ‘varázsszert’ de úgy érzem nincs is rá szükségem. sőt..egyszer próbáltam -igaz Win7-nél- hogy feltettem csak a legszükségesebbnek ítélt ilyen csoda szoftvereket, de a gépem olyan lett, amilyen sz..r csak lehetett.. (már elnézést a kifejezésért). Mondom oké, akkor többet se soha ilyen ‘csoda’ tevő programokat! És lám..nincs is rájuk szükség! Sőt, így csak igazán a gyors. Minél kevesebb dolog, program van a gépen, minnél jobban kíméljük, minél kevésbé szemeteljük a sok fölös telepítés, törlés stb, annál jobb marad a PC!
  Visszatérve..Szóval tetszik a cikk! Viszont a CleanMem esete engem is érdekelne az ellentmondás miatt. 🙂

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Zotya55

  Nos én egy kicsit visszaolvastam az alábbi linken: http://dirtywindows.hu/2014/06/20/cleanmem/
  Nincs ellentmondás a két cikk között, tulajdonképpen egyik a másikra épül, hiszen a korábbi cikkben egyértelműen leírja “Nameless”, hogy a CleanMem nem csodaszer (nagybetűvel kiemelve!),
  hanem egy olyan hasznos és ingyenes program, ami tulajdonképpen besegít a windowsnak, hogy a lehető legoptimálisabban tudja a rendszermemóriát használni a windows saját rendszerében levő lehetőségek még tökéletesebb kihasználásával. 🙂

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Tompika777

   @zotya55 Az igaz,hogy az előző cikkben kiemeli,hogy nem csodaszer a CleanMem,de az ellentmondás akkor is megvan,mégpedig ott,amit írtál is,hogy “hasznos,ingyenes program”,és itt a hasznoson van a hangsúly,mert ebben a cikkben meg ez a mondat van benne:”Mindkettő megoldás felszabadítja a memóriát, de ezzel a rendszerünk csak még lassabbá válik.”Na már most szerintem ha a rendszerünk lassabbá válik egy ilyen progi használatától,az minden,csak nem hasznos,még ha ingyenes is 😀 .

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    De hasznos, ha azt akarod hogy mindig üres legyen a memória. 😀 Meg ha már az ember ilyenekhez folyamodik, legalább ne fusson már állandóan! Azért ajánlottam egyet korábban…

    Nem létezik csodaszer

    Gondolom a legtöbb, kicsit hozzáértőbb felhasználó már a cikk elején gondolta, hogy ismét egy fizetett hirdetést olvashat (Pedig nem!-a szerz.), mert eddig minden memória „tisztító” alkalmazás kamunak bizonyult. Ez igaz is (Mármint, hogy kamu az összes.-a szerz.), egyszerűen kevés az 1GB manapság. Szóval én magam is azt ajánlom, hogy ahelyett hogy ilyenekre költenénk a drága pénzt, inkább gyűjtögessünk memóriára, böngésszük a használt börzéket, mert ha még szeretnénk használni a gépet a mindennapokban 2 GB alatt inkább időpazarlás, mint hatékony felhasználás.”

    Én ezzel mosom kezeimet a korábbi cikkem miatt is 😛

    @zotya55

    Tökéletesen fogalmaztál 🙂

    Tetszik (1)
 4. Profile photo of Shoe

  @Nameless 16GB-nál is él hogy ne tiltsuk le? Alap esetben 30% fölé nem sikerül vinni hacsak valaminek nem adom én oda, most a Primo Chache-t tesztelgetem (kapott 6848mb-t) de így sem nyüszít. 8GB-ot ha meghagyok neki még soha nem szólt hogy kevés a memória.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Tamás Durgó

  Nálam a laptopomnál ki van kapcsolva a lapozófájl (4GB), de eddig egyszer sem jelzett, hogy kevés a ram (igaz nem is használok olyan programot, ami zabálná a memóriát). Az asztali gépen meg egy másik merevlemezen volt (nincs benne ssd).

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Isodius

  Szerintetek hogy érdemes beállítani a lapozófájlt? A Windows kezelje magától, vagy érdemesebb fix méretet megadni? (És ha a fix méret a jobb, akkor mekkorát?)

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Chummer Mistachuck

  Tehát akkor lehet az SSD-n is a pagefile? Én kímélési szempontból eddig mindent átpakoltam róla egy sima merevlemezre (ami épp ezért a Support nevet kapta a keresztségben), amihez gyakran nyúl a Win és sok helyet foglal. (pl. dokumentumok, appdata, ilyesmi)

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Tőled függ, én biztos rajta hagynám, meg nagyjából mindent. Kivétel a felhasználói mappát, meg a torrentet.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Chummer Mistachuck

    Lényegében csak a pagefile-ra vonatkozott a kérdés, hogy érdemes-e az SSD-n lennie, nem-e nyúzzák meg túlságosan a plusz írási ciklusok.

    A kevésbé használódás mellett egy másik praktikus célból is jobbnak láttam, hogy az említett directory-k másutt legyenek: amennyiben a rendszer elmentésre kerül (backup) Macrium Reflecttel, ugye akkor ezek nem esnek bele a szórásba (mivel másutt helyezkednek el), tehát az esetleges játékállások, effélék is érintetlenek maradnak.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of ProGamer

   Lehet rajta, csak nem túl sok, elég egy fix méretet belőni, mert ezzel kíméled, több helyet nyersz. Nekem Samsung 850 Pro SSD-m van, és én is fixre állítottam, mert Windows 8.1 belőtte autómatikusan 20GB-ra, amire nincs szükségem + ott a sok ram is.

   Tetszik (0)
 8. Profile photo of Ender

  Ez a lapozófálj be/kikapcsolás eléggé függ a felhasználói igénytől, nem lehet rá ökölszabályt húzni.

  Pl. 8 GB memóriánál még új játékoknál se valószínű, hogy kifutsz a memóriából. Egy akár egész napos netezés-filmnézés-zenehallgatás esetén pedig gyakorlatilag kizárt. Ilyenkor nyugodtan kilőhetjük a lapozófájlt.

  De ha memóriaintenzív programokkal dolgozol akkor bizony hamar végére érsz a helynek. Pl. nagy képekkel, sok layerrel Photoshopban dolgozva még 16 GB mem mellé is kell néha lapozófájl.

  Szóval tök felesleges ebben a nagy általános igazságot keresni. Sokkal jobb a saját igényeidhez igazítva dönteni, hogy kell-e.
  Fogod, kilövöd a lapozófájlt, és teszed a géppel amit tenni akarsz.
  Ha előjön az out of mem akkor visszarakod. Ha meg megy minden így is simán, akkor örülsz, és nem koptatod feleslegesen az SSD-t/HDD-t. Ennyi.

  A memóriaoptimalizáló progik meg igenis a sátántól valók. Semmit nem javít a sebességen ha egyik oldalon az optimalizáló progi folyamatosan írkálja ki a dolgokat, a másik oldalról meg a futó folyamat megállás nélkül olvassa be a kiírkált dolgokat. Általában azért kerül bármi a memóriába, mert azt valami használni szeretné. És ha ehhez a lapozófájlból kell beolvasni az + idő.

  Szóval a fizikális memórihiányt egyféle módon lehet megszűntetni: fizikálisan.

  Az ilyen optimalizáló progik csak vajákolásnak számítanak.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Ufonauta

  Noh ez a lapozófájl dolog kezd engem is érdekelni. Most rakok a laptopba egy ssd-t a hdd mellé. Win 98 óta én mindig a második meghajtóra tettem át a lapozófájlt. Ki nem kapcsoltam, de átraktam a C rendszer partícióról a D-re és fixre állítottam a Win által ajánlott méretre. 4 Gigánál nálam 3528 MB-ot ajánl. Természetesen az ssd beszerelése ezt a kérdést még aktuálisabbá teszi. Lesz egy ssd a rendszernek és megmarad a hdd a felhasználói fájloknak. Szóval én alapból átpakolnám a lapozófájlt a hdd-re, kímélendő az ssd-t. De most egy kicsinyt elbizonytalanodtam. Hagyjam az ssd-n automatikusan? Nem fogja egyfolytában írni-olvasni? Mondjuk hely lesz az ssd-n bőven. Jelenleg is kb 32 Gigát foglal a rendszerem a programjaimmal együtt. A 128-as ssd-n sem fog többet foglalni. De csak nyugodtabb lennék, ha a hdd-t baszkurálná a lapozófájl és nem a véges írásciklusú ssd-t. Bár ha tényleg használnia kell a lapozófájlt, akkor lehet, hogy jobb volna a gyorsabb ssd-ről betölteni az adatokat. Most már tényleg nem tudom, mit csináljak.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez