Teszt: Raxco PerfectDisk 13 Professional

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én mindig is szerettem nézegetni a kis blokkokat a képernyőn szaladgálni egy-egy töredezettség mentesítés során. Perverz viszonyom a töredezettség-mentesítőkkel nem múlt el az évek során, ezért most kipróbáltam a legújabb PerfectDisk-et is.

Mindig is Diskeeper-es voltam, így nehezen szántam rá magam a váltásra. Sajnos a 12-es DK bármennyire is profi szoftver, nem teljesen kompatibilis a Windows 8-as szériával. A fejlesztése is megtorpanni látszik az SSD-k korszakában. Ezeket szem előtt tartva nézelődni kezdtem a piacon, és rátaláltam a PerfectDisk-re.

Történelem

A Raxco Software története 1978-ig nyúlik vissza. A SMARTPlacement-et 1995-ben szabadalmaztatták az Egyesült Államokban, és 1997-ben bemutatták az első PerfectDisk-et. Saját bevallásuk szerint az NTFS támogatás 1999-es megjelenése óta tartják piacvezető pozíciójukat.
A legújabb 13-mas verzióban teljes támogatást élvez a Windows 8.1, ez nagyon fontos szempont volt a választás során. Az utolsó kiadás akár 20%-kal gyorsabb HDD és SSD optimalizálást biztosít. Hatékonyabban tesz javaslatokat az SSD élettartamának növelésére, és flexibilisebb ütemezési beállításokat tartalmaz, mint valaha.

OptiWrite

Úgy voltam vele, hogy ha már felrakok egy ilyen programot, az a minimum, hogy csináljon is valami hasznosat. Az OptiWrite technológia megelőzi a töredezettség kialakulását, valós időben figyeli a Windows lemezműveleteit, és intelligensen átirányítja az I/O kéréseket, hogy megakadályozza a fájlok töredezetté válását. Ezzel nagyban csökken a későbbi esetleges optimalizáláshoz szükséges erőforrásigény.

Intelligens Optimalizálás

 

00

A maradék esetlegesen előforduló fragmentációt a SMARTPlacement segítségével kívánja megszüntetni a program. A felhasználó szokásaihoz idomulva helyezi a fájlokat a lemezre, és törekszik a legnagyobb összefüggő szabad terület fenntartására, hogy tovább csökkentse a jövőben előforduló fragmentációt.
SSD optimalizálást is kínál a program, ahol töredezettség mentesítés nélkül próbálja a legnagyobb összefüggő szabadterületet fenntartani a lemezen, ugyanis ezeket a meghajtókat nem érintik a fájlok töredezettségből eredő problémák.

Automatikus Optimalizálás

 

02

StealthPatrol segítségével felügyelhetjük az optimalizációs műveleteket. Alapesetben nincs szükség interakcióra, a rendszer üresjáratában történik a munka nagy része. Többféle módon is konfigurálható, de tapasztalatom szerint az alapbeállítás is tökéletesen kielégítő. Megadhatjuk, napra-órára pontosan, hogy mikor szeretnénk, és mikor nem szeretnénk optimalizálni a lemezeket.
Az ütemezés fül alatt, saját kötelezően futó feladatokat is beállíthatunk.

Boot Defrag

Rendszerindításkor futtatható töredezettség-mentesítést is kínál a program, így olyan fájlokat is optimalizál, amiket egy éppen futó rendszeren nem lenne lehetséges.

Tárterület kezelés

04

A PerfectDisk tartalmaz egy lemeztisztító részt is, amiben duplikált fájlokat kereshetünk és törölhetjük a szükségtelen fájlokat. Úgy gondolom, ez eléggé felesleges. Még egy ingyenes cCleaner is hatékonyabb tisztítást végez a fájlrendszeren, mint a PerfectDisk. Nem is nagyon mertem kipróbálni, ugyanis nem túl sok visszajelzést ad arról, hogy éppen mit akar törölni.

S.M.A.R.T

 

05

A program képes aktívan monitorozni a merevlemezek állapotát, és jelezni a várható meghibásodásokat. Ez szerintem roppant hasznos funkció, szoktam nézegetni, de legalább így nem kell külön programokat telepítenem hozzá.

Hasznos?

Ha keményen használod a számítógépedet, és rengeteg tartalmat generálsz a mindennapok során, akkor mindenképpen ajánlott a szoftver használata. Azért volt szükséges feltelepítenem egy ilyen szoftvert, mert kétnaponta képes voltam akár 15% töredezettséget létrehozni, és folyamatosan idegesített a változó teljesítmény. Nekem határozottan megérte.

Biztonságos?

Az egyhetes teszt periódus alatt nem tapasztaltam semmilyen hibát. Töredezettség mentesítéshez pedig a beépített Windows API-kat használja, így a biztonság garantált.

Gyors?

Nem mondanám, inkább a minimális erőforrás használatra van kihegyezve a program. Az első optimalizáció órákig is eltarthat, de közben a gép teljesen használható marad.

Élesben

 

06

Természetesen kipróbáltam rendesen a programot a cikk előtt. Nem sok mindent kell beállítani, a program elég hatékonyan észleli, melyik merevlemez mire vágyik. A rendszerpartíciót SMARTPlacement módszerrel optimalizálja a program, de például a felhasználói fájlokat tartalmazó nagyobb partíció esetén csak a szabad terület egyesítésével optimalizál. Ez teljesen logikus, felesleges lenne ennyire megterhelni a HDD-t a fájlok sorba állításával egy főleg tárolásra használt partíción. Ha minden folytonos szinte mindegy hol található. A program egyébként rendkívül jól testre szabható. Van külön kímélő mód is, amikor a lemez mechanikus élettartamát is próbálja megóvni. Megadhatjuk, hogy mekkora töredezettség fölött lépjen akcióba a program, ezzel is minimalizálva a felesleges lemezműveleteket. Alapesetben folyamatosan dolgozik a program üresjárat esetén, a minimális fragmentáció szintre törekedve. Akár egyes fájlokat is töredezettség mentesíthetünk a program segítségével. Beállíthatjuk, hogy a gép automatikusan kikapcsoljon az optimalizáció után. A kedvencem egyébként a fenti képen látható Dashboard, ahol minden lényeges információt láthatunk egyszerre.

PerfectDisk vs. Diskeeper

Ez egy olyan vita, amit lehetetlen lenne, csak a saját tapasztalataim alapján eldönteni. Arról nem is beszélve, hogy az otthoni és a vállalati felhasználás nagyban eltér. Rövidtávú tapasztalataim szerint, talán a PerfectDisk kevesebb erőforrást használ a mindennapok során. Egyedül a felhasználó saját belátásra van, bízva melyik szoftver mellett teszi le a voksát. Mindkettőt egyformán ajánlom, de a teljes Windows 8.1 támogatás miatt mégis csak a PerfectDisk mellett köteleztem el magam. Jó pont a PerfectDisk Free Defrag is, ami a gyári Windows megoldás kiváltására is alkalmas.

Verdikt

Nagyon örülök, hogy rávettem magam a PerfectDisk kipróbálására. Pozitívan csalódtam, megismertem egy sor másik töredezettség mentesítő programot, mire sikerült egy nekem megfelelőt találni. Talán egy kicsit kevesebb marketing bullshit és mellébeszélés tovább emelné a szoftver profizmusát, de ezeket maximum csak a letöltésig látjuk. A háttérben már tökmindegy hogy hívják a funkciókat. A felület is lehetne kicsit tetszetősebb ezért:  9/10 DW Pontot adok.

47 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of HUN SUB

  Jó a cikk én is tesztelném – esetleg letöltési link?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of HUN SUB

  Ott a pont pedig naponta itt leledzek de nem láttam …. köszönöm

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of HUN SUB

  Nos ajánlom mindenkinek a programot a cikket gyakorlatban visszaigazolom . Alap beállításokkal indítottam el a tisztítást vagy és – optimalizálást . Megdöbbentő módon a C meghajtón minden eddigi töredezettségmentesítéssel defragmentációval sőt időszakonként az üres terület törlésével (egymenetes felülírás módban) nem tudtam 186Gb nál többet felszabadítani (persze csak a rendszer biztonságos működésének biztosításáig ) – bármivel próbálkoztam . + 5 GB azaz 191Gb-ra tornázta fel a szabad területet. A Boot azaz az indítási útvonalat is optimalizáltattam ezután (bár a betöltési idő nem változott ) de mindha simábban tenné meg a lépéseket a vindows 8.1 64bit egészen az asztalig.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of HUN SUB

  Ui: Tegyük hozzá : alaposan és pontosan dolgozik ezért időt kell hagyni érdemes legalább fél órára magára hagyni a gépet (mondjuk addig a másig képen ismerkedjünk kostolgassuk a TP – egyre érdekesebb izgalmasabb fejlesztéseit. Én 24-óra után levettem a programot – majd felteszem és használom havonta egyszer . a Windowson kívül a túl sok segédprogram ( feladatkörönként majd /3db) azaz min 27db naprakészen tartása éppen elég idő / nap.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Buster

  Nekem is Diskeeper 12 van fenn, amiota ajanlottad a 11-est. Megszavazom ennek is a bizalmat 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of nyufi

  Hosszú évek óta használom. A legjobb !

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Nameless

  http://hubs.ly/y0hVPp0

  Lehet frissíteni!

  PerfectDisk 13 Service Pack 3 (Build 842) has been released, with updates fixing the SMART drive temperature, Hyper-V Host and Guest and XP issues in the PerfectDisk client and license pane and defrag monitoring pane issues in the console.

  What’s New in PerfectDisk 13 SP3

  What’s new in PerfectDisk 13 Service Pack 3 (Build 842)
  ◾SMART drive temperature issue fixed.
  ◾Hyper-V Guest – Invalid Class error when attempting to defragment a guest when Virtual Awareness is enabled on Server 2012 R2 issue fixed (PD13 Hotfix 02).
  ◾Hyper-V Host – Added support for virtual hard disk shrink operation for Hyper V Server 2012/2012 R2
  ◾During XP shutdown, PDAGent.exe creates an application error issue fixed.

  What’s new in PerfectDisk 13 Console Service Pack 3 (Build 842)
  ◾License Pane – License key sorting does not work issue fixed.
  ◾Defrag Monitoring Pane – Drive Information pane clears when Console refreshes issue fixed.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Miklós Tóth

  Ez működik a PrimoCache-vel együtt? Az SEBESSÉG lenne! Nem mintha lassú lenne a gép, mivel a PrimoCache ott van: 1 TB HDD + 0,5 GB RAM cache és 120 GB SSD + 0,5 GB RAM cache és 1 GB RAMDisk… De azért ez is jól jöhet. 🙂 Amúgy van már “megoldás” a PrimoCache-re?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of dirty.ata

  Az a jó a Piszkos Vindóz pont hu-n, hogy vérprofiktól kapom a világos, igen csábító megoldásokat egy csomó problémámra.
  Az a baj a Piszkos Vindóz pont hu vérprofijaival, hogy nem kapok minden esetben világos, egyértelmű választ arra a hitvány felhasználói szokásra, amit jómagam képviselek.
  Itt és most: havi 30-40 gigás internetes és tár terhelés mellett vajon van-e jelentősége a Windows 8.1 lemezkezelő mellett/helyett használni Perfectdisc-et? …Avagy túl merész kérdés ezen a fórumon? (Persze köszönöm a leírást, amíg a válasz érkezik, talán kipróbálom egyszer 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Attól függ milyen fájlokból áll az a 40 giga forgalom. Ha mondjuk sok kicsi fájlból akkor mindenképp megéri. Ha modjuk 10 gigás lemezképekből akkor már nem annyira. Magadnak kell eldönteni, hogy mennyire jelent neked problémát a töredezettség. Egyszerű kérdés: Sokat darál a géped amikor egy letöltött fájlt meg szeretnél nyitni a háttértárról? Sokat törölsz fájlokat és a helyükre másolsz újakat? Sok programot telepítesz? Ha igen akkor lehet, hogy a töredezettség a gond. 12% felett érdemes kezelni a problémát. Ha alatta vagy alapból, akkor felesleges.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of dirty.ata

    Köszönöm! Korrekt! …Tehát ha a “beépített” lemezkezelés nem mutat mondjuk 10%-nál nagyobb töredezettséget (nekem még nem volt ilyen, hetente automatikusan fut a Win Lemezkarbantartó), nem érdemes róla másik lemezkezelőre/karbantartóra váltani… (Úgy 20 éve lehetett, hogy Win 3-hoz a Windows mentorom Norton Disc Doctort használt, illetve inspirált használatára, akkor még valószínűleg megérte a “gyári” helyett használni kisebb töredezettség esetén is. MOST azt hiszem, “látványszintű” eltérés lehet a Windows lemezkarbantartó, meg egy másik közt diszkrét felhasználóknál.) Természetesen azért memorizálom az általad írt lehetőséget!
    …Hm. Valahol éppen itt a Piszokvindózon olvashattam, hogy a MS fejlesztők rengeteg dologról tudják, mit-miért-hogyan csinálnak, ezért nem feltétlen jó a magát jobbnak “reklámozó” megoldás egy-egy feladatra, mint a gyári. A TE válaszod számomra azért is szimbi, mert nem logikus (nem spec.) érvelést írtál a fáradtságmentes döntésem érdekében…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of dirty.ata

    ELÜTÉS volt az előző hozzászólásom utolsó mondatában: “nem logikus” helyett értsd: “NEKEM logikus”. Nem mindegy: sír mellett sz.rni, vagy sz.r mellett sírni, mondja a tanult ruszki, ha angolul akar villogni. (Avagy: mire gondoltam? A p.nára, de hogy jön ez most ide??? 🙂

    Tetszik (0)
 10. Profile photo of Alveus

  Én is jó sokáig használtam ezt a progit win7 alatt, de win8-nál, nálam generált egy olyan jelenséget, hogy a Hybrid boot egyszerűen nem ment. Másnál nem produkál ilyet?

  Tetszik (0)
   • Profile photo of Alveus

    Bocsánat, rosszul fogalmaztam, nálam a legújabb is csinálja (13, build842, sajna az összes gépen

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @alveus

    Kicsit több információt tudnál mondani, hogy mit hogy csináltál. Ahogy észrevettem a Hybrid boot csak leállítás és indításkor működik, újraindításkor nem. Nem lehet, hogy ez tréfált meg?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Alveus

    Tudom, hogy a hybrid boot hogyan működik. Először én is arra gondoltam, hogy esetlegesen a töredezettségmentesítés miatt nem megy, ezért újraindítás után szabályosan leállítottam, majd bekapcsolom, a feladatkezelőben a számláló mindig újra indul, akárhányszor állítom/indítom el. És ahogy letörlöm a progit, rögtön újra megy. Magát a híbrid boot funkciót nem kapcsolja ki, legalábbis a vezérlőpultban elvileg megy, de biztosra mentem, így egyszer azt is megcsináltam, hogy kikapcsoltam, megszüntettem a hibernációs fájlt, a gépet újraindítottam, majd újraindítás után, szépen mindent visszakapcsoltam, és nem, akkor se megy. A program nincs se megcrackelve se semmi, a windows az innen letölthető MSDN verzi, telefonon aktiválva.

    Tetszik (0)
 11. Profile photo of EdStarK

  Amúgy ha valakinek szüksége lenne a Professional Business verzió fent van nCore-on és már a DW is kapott reklámot 🙂

  Tetszik (1)
 12. Profile photo of Solarkiss

  Csak kipróbálom mit is tud. Az Auslogics Disk Defrag Professional egyenlőre megy a levesbe 🙂

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of stefi1969

  Van olyan program amivel kimutatható, hogy egy defragmentáló program mennyire javítja a rendszer teljesítményét? Arra gondolok, hogy lemérhető-e valamilyen programmal, hogy a Windows töredezettség mentesítője és Perfect Disk között van-e különbség a merevlemezen tárolt fájlok olvasási sebessége között?

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Martaloc

  Sziasztok! Hol állítom be, hogy a rendszerrel együtt induljon? (esetleg késleltetve)
  Köszi.

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of szatoka

  Lehet ez egy “hülye” kérdés lesz, de elárulnátok, hogy a grafikán amikor csinálja a dolgát a progi, mi a különbség a fekete kerettel rendelkező kockák a keret nélküli kockák között? 🙂
  itt a kép, hogy mire gondolok: http://prntscr.com/56ner1

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Reiki

  Sziasztok!

  Ez a program a trimmelést is megcsinálja ? Nekem eddig O&O defrag volt ott külön meglehetett adni, hogy mikor hajtsa végre, míg itt nem látok ilyesmit.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of astek86

  Hali.
  Ezzel a programmal tudok segíteni azon, hogy a d meghajtóra van 1-2 játék téve és eléggé sokat darálja a vinyót főleg, hogy a d-re töltögetek kicsi meg nagy fájlokat is. A c meghajtóval meg érdemes foglalkoznom? ( ssd )

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of FIRE

  Nekem személy szerint nagyon bejött a program szép gyors lett utána a rendszer.De megkérdezem:
  Magyarítás létezik hozzá? Néha nagyon jól jönne.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez