Windows 8.1: Automatikus karbantartás [Hibaelhárító]

Tiszta telepítés után előfordulhat, hogy a számítógép nem képes befejezni az automatikus karbantartást. Még akkor sem ha órákig fut a háttérben. Harmadjára tapasztaltam ezt a hibát, szóval úgy döntöttem megosztom veletek, hogyan sikerült orvosolni a problémát. A cikk egy korábbi hozzászólásomból született, hozzászóláshoz képest elég sok munkát fektettem bele, úgy gondoltam megér egy bejegyzést.

Sokan próbálkoznak mindenfélével. Kikutatják a feladatütemezőben a karbantartást és végleg kikapcsolják, letiltják a Windows Update szolgáltatást stb. Véleményem szerint, van jobb megoldás is.

A probléma:

Egy bizonyos Windows Modules Installer Worker nevű folyamat vagy TiWorker.exe rengeteg CPU erőforrást felhasználva nem tudja befejezni a megkezdett folyamatot. Az is előfordulhat, hogy a gép már több mint 30 napja nem tudta elvégezni a karbantartási feladatokat. Ilyenkor a következőket lehet tenni:

Lehetséges megoldások:

1. Kézzel elvégzett karbantartás:

Vezérlőpult\Rendszer és biztonság\Műveletközpont\

Karbantartás: Automatikus Karbantartás, Karbantartás indítása

2. Automatikus karbantartás kikapcsolása, újraindítása, stb

” …

A hiba elhárításának érdekében kérjük hajtsd végre a következő lépéseket:

Nyomd le a Windows + R billentyűt, gépeld be az taskschd.msc kifejezést, majd kattints az OK gombra.
A Feladatütemező ablakban a bal oldali lenyíló mapparendszerben lépj a következő helyre: Feladatütemező könyvtár\Microsoft\Windows\TaskScheduler
Kattints jobb egérgombbal a középső panelen lévő Regular Maintenance elemre és válaszd a Vége parancsot a feladat leállításához.
Ha továbbra is jelentkezik a hiba, akkor próbáld meg szintén ugyanitt a Letiltás, majd Engedélyezés parancsot választani az ütemezett folyamat leállításához, majd újraindításához.
További hiba esetén kattints jobb egérgombbal a Regular Maintenance elemre és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget, majd a megjelenő panelen a Beállítások fülön tegyél pipát az Igény szerinti futtatás engedélyezése előtti jelölőnégyzetbe.
Reméljük, tudtunk segíteni és kérjük, jelöld válaszként posztunkat amennyiben megoldást nyújtott. Esetleges kérdések esetén a Community pedig továbbra is nyitva áll számodra!

Köszönjük!

Roland_KU”

Forrás: MS Answers

Valószínűleg nagyon sokáig fog futni a karbantartás, mivel rengeteg dolgot kell majd kitakarítania.

 

iStock_000019534916XSmall
Már attól féltem, reggelre elfüstöl a gépem

 

 

Ami nekem bevált:

1. Windows Update hibaelhárító kézi futtatása.

2. WinSxS kézi takarítása.

(TIPP: Ezzel visszanyerhetünk egy kis szabad helyet is)

Zárj be minden programot, és tedd a gépet teljesítmény-centrikus profilra, hogy ne aludjon el!

Egy rendszergazda Parancssorba add meg a következő parancsot:

DISM.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

3. Üresjárati folyamatok indítása kézzel:

Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks

Ezek után, már sikerült a gépemnek befejeznie a kézzel, és az automatikusan elindított karbantartást is. Remélem nektek is sikerül elhárítani ezt az idegesítő hibát. Megköszönném, ha megosztanátok Ti is a tapasztalataitokat, és azt, hogyan sikerült megoldani a problémát. Elvileg Windows 10 TP alatt is használható a fenti leírás.

37 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Buster

  Nekem kicsit osszetettebb a dolog. Nem ragadt be az tuti, mert peldaul most se csinalja, illetve nem jelzi a muveletkozpont ikon. Valamikor pedig elkezdi, es orakig ott van.
  Volt olyan is, hogy egesz nap…
  Lehet azert lefuttatom kezileg.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Nem összetettebb, nekem is pont ezt csinálta. Nekem sem ragadt be, mert simán letudtam állítani, csak egyszerűen nem fejezte be soha.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Criosphinx

    Pont ettől mentem én is a falnak régebben, még valahol meg is említettem és a Kérdezz Felelek -ben is kérdeztem mi lehet az oka ennek, azóta rájöttem, nálam az Emsisoft AM -el nem értették meg egymás, mihelyst kikapcsoltam/töröltem egyből úgy működött ahogy kell, ez egy kicsit szerintem szégyen az Emsi részéről azért is mert nem túlzok ha azt mondom 90% fölött van a detektálása, tehát akár No.1 is lehetne, de emiatt kukáztam is, igaz azóta több Build is jött de azóta(kb 3 hónapja) nem próbáltam megint.
    Szóval szerintem előfordulhat másoknál is hogy az adott Védelem vicceli meg.

    Tetszik (1)
 2. Profile photo of vgyula12

  A WinSxS mappa tartalmát milyen progival lehet takaritani?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of István Szevasz

  Autoupdate legváratlanabb pillanatban újra indítja a gépet és az többet el sem indul?
  Csak recovery segít.
  3 külömböző gép, vadi új, előre telepített 8.1.
  Még érdekesség, hogy a német Nem az erőségem, így súgónak egy magyar win 8.1-et használtam… …volna, de Nem ugyan úgy vannak a menük. Pl oulookban a magyarban 2 más is feljön jobb gombra

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Újratelepíteni egy Windows 7-et RTM-ről SP1 a mai napig frissítve olyan kín, amit senkinek nem kívánok. Egy Sima RTM 8.1-et is felfrissíteni a mai napra + Office szintén hasonló kivitelezhetetlen művelet. Ez a szerencsétlen mindent egyszerre akar felrakni, és mindig az van sikerült 1 frissítés nem sikerült 44 stb. Nem értem miért nem lehet őket egybe összevonni, SystemUpdate Office Update és cső. Legalább a biztonságiakat.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of vfo

  Az RTM a “Released to Manufacturing” állapot, ami a kód lezárása után gyártásra bocsátott szoftvert jelenti. Az RTM és a véglegesen legyártott változat között lehetnek eltérések.

  Amúgy az egész problémát nem teljesen értem, mert ha úgy lenne, ahogy a cikkben szerepel, akkor az olyan súlyos hiba, amit kevéssé valószínű, hogy a picipuha azóta nem orvosolt volna, vagy ha nem, akkor vétkesen hanyagok.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of vfo

  Ilyen nálam még soha nem volt, az opcionális updateknél mindig kiírta, hogy mi a kínálat. Most Win8.1Pro/x64 van fent, annál ezt föl se kínálja.
  A 7-es telepítéseknél egyszer sem láttam ilyet, az Ultimate-nél mindig a nyelvi csomagokat ajánlja fel az opcionális frissítéseknél.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Nameless

  @vfo7 Nagyjából én is 15 éve kezdtem az ipart. Rengeteg cifraságot láttam már 😀

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of HUN SUB

  Szükséges volt ez a cikk – de magában a téma megfogalmazásában benne van a RENDSZER tökéletlensége miszerint – az automatikus karbantartás hibajavítása 🙁
  teszem hozzá holnap megyek és “telepítek” 2db (7-es) vagy max 3db (+laptop xp) gépre Win 8.1-et . Ha meglátnák ennek a cikknek csak a nevét már el se kéne indulnom mert azzal ,hogy – “csak akkor rakhatod fel a gépre ha csempétleníted a windows 8.1-et” – 3 hetem ment el .jpg fileok a leendő asztalról + szinte rábeszéléssel vagy és tukmálással . És mivel az Isten fizesse meg + karácsonyi ajándék alapon csinálom – azért nem mind 1 mekkora ellenszélbe dobok ki 12 órát az életemből szombaton.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of vfo

  A startmenüknél is a praktikum előbbre való a megszokásnál. A Classic Shell, vagy a Win10 startmenüje ha rákattintunk, nem dobja ki az összes telepített programot, scrollozni kell, hogy eljussunk a kívánthoz.
  Ezekhez képest a StartMenuX a Start gombra kattintva földobja egy méretezhető ablakban az összes telepített progit, a Vezérlőpultot, a dokumentumokat, stb. Lényegesen egyszerűbb és áttekinthetőbb a használata.
  Persze a megszokás nagy úr, nemritkán felülírja a rációt.

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Balerik

   “Ezekhez képest a StartMenuX a Start gombra kattintva földobja egy méretezhető ablakban az összes telepített progit, a Vezérlőpultot, a dokumentumokat, stb”
   Erre szerintem bőven megfelel, és nagyon jól át tekinthető a “Kezdőképernyő” is.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of vfo

    Nem, mert a kezdőképernyő a win8.1-ben nem az összes programot dobja föl, csak azokat, amiket odaraksz. Az összeset a Start menü mutatja, de scrollozni kell benne, hogy mindegyiket meg lehessen jeleníteni, mert egymás alá vannak rendezve. A StartMenuX ehhez képest földob egy ablakot az összes programmal, kb hasonlóan az XP Start menüjéhez.
    Azért jó, mert nem kell az asztalt, vagy a kezdőképernyőt telerondítani ikonok vagy csempék hadával, hanem szépen ABC sorrendbe rendezve egyetlen kattintásra megjeleníti a gépre telepített összes progit + az egyebeket: dokumentumok, képek, vezérlőpult, hálózat, stb.

    Tetszik (1)
  • Profile photo of HUN SUB

   http://imgur.com/OzchCg2.jpg?DirtyWindows.jpg
   A bal oldali függőleges sávban az ikonok a “sajátgép” (ez a gép) a vezérlőpult a hálózat stb A görgethető mezőbe jelenleg közepes méretbe ott az összes “csempe” azaz programelérés. A lomtár ikont hagytam meg + 1 játékot a többi felgördül ha akarom. Rengeteg beállítási lehetőséggel magyarul stb. amit nem használok az a négy különféle asztal külön kattintásra beugró változata ez teszt nálam…

   Tetszik (0)
 9. Profile photo of Criosphinx

  A szentségit, éjszaka megint előjött ez a “nem áll le soha a karbantartás”
  Én már nem tudom mi a sz@r ez, most 360 TS beta 6.0.0.1099 van fenn, lehet ez is ugyanúgy elb@ssza mint az Emsisoft.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Criosphinx

  ….hát most nem tudom mi miatt de most leáll ahogy megmozdítom az egeret, most lehet, hogy az újraindítástól(bár tegnap előtt óta volt már újraindítva), vagy azért mert a BIOS-ban bekapcsoltam a “C1E support” -ot(mert ez ugye az energiagazdálkodással kapcsolatos).

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of blazsi55

  Köszönöm! Nekem sikerült megoldani a problémát.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez