Mit tudunk eddig a Windows 10 újdonságairól

A Microsoft 2015. 01. 21.-én tartott bemutatóján sok új részletet tárt fel a megjelenő Windows 10 Technical Preview-ról, illetve a végső Build-ről. Aki követte velünk a bemutatót élőben, annak sok újat már nem tudunk mondani, mégis érdemesnek tartottuk összefoglalni a hallottakat és a legtöbb újdonságot még egyszer.

Ingyenes frissítés

Tagadhatatlan, hogy a felhasználók szemszögéből a bemutató csúcspontja az a bejelentés volt, mely szerint a Windows 7/8/8.1 és a Windows Phone 8.1 felhasználók, a megjelenést követő egy éven belül, ingyenesen frissíthetnek Windows 10-re.
Ez óriási hír volt, mert az előzetes találgatások Windows 7 kiadásait kizárták erről a lehetőségről. A Microsoft tehát két fontos dolgot erősített meg ezzel a hírrel, először is, hogy bárki, aki a fent említett jogtiszta Windows kiadásokkal rendelkezik, ingyenesen frissíthet Windows 10-re, másodszor, hogy bármely telefonra, amelyen Windows Phone 8.1 fut, arra is ingyenesen frissíthet a majdan megjelenő Windows Phone 10 kiadásra. Ez utóbbival csak azt jelezte Microsoft, hogy jelenleg is nyugodtan vásárolhatják a telefonokat, nem lesz gond a frissítéssel.

Upgrade all Windows 7881 and Phone

Nézzük akkor a további legfontosabb bejelentéseket sorjában.

Cortana a digitális asszisztens

Hosszú hetek pletykái után Microsoft a konferencián megerősítette, hogy a Cortana lesz a Microsoft digitális asszisztense az összes Windows 10 kiadásban, azaz az Asztali gépeken is. Társaloghatunk vele, felszólíthatjuk, hogy keressen meg számunkra olyan programokat, fájlokat dokumentumaink között, melyekre nem tudunk, vagy nem szeretnék időt pazarolni. Tájékoztat teendőinkről, határidőkről és így tovább….

cortana_win10

Start menü és az új dizájn, avagy a Continuum UI

Némelyek szerint kissé Androidra hasonlító – Action Center/Műveleti Központ gyors hozzáférést biztosít majd a legfontosabb beállításokhoz. A cég ígéreteinek megfelelően visszatér az annyira áhított Start menü, de némileg módosított változatban. Erről már szóltunk “A Continuum UI engedélyezése a Windows TP3-ban” című írásban, mely szerint „….a Microsoft, az új Windows kiadás filozófiájának megfelelően egy olyan felhasználói felületet kíván elkészíteni, ami zökkenőmentes váltást tesz lehetővé az érintőképernyős és az egér/billentyűzet központú felhasználói felület között attól függően, hogy éppen melyik perifériát csatolták a géphez, és hogy rögzített vagy hordozható üzemmódban működik-e az eszköz.” Az új dizájnon belül várhatóan egy szem-barát sötét téma is megjelenik majd.

Win-10-Start-Menu-01
Mobil eszközökön és asztali környezetben.

Egy termékcsalád, egy felület, egy áruház

Microsoft elképzelése szerint a Windows 10 egy olyan operációs rendszer lesz, amely mind a telefonokon, mind az asztali és mobil táblagépeken egységes felületként jelenik meg, ezáltal minden mindennel szinkronizálható és együttműködik, beleértve a felhőszolgáltatásokat is.

2015-01-23_19-21-21

Spartan az új böngésző

Mint arról már itt a DirtyWindows-on is beszámoltunk, Microsoft végre elszánta magát és egy igazi böngészőt fejleszt Spartan fejlesztői kódnévvel. Az Internet Explorer utódja a bemutatón elhangzottak szerint Cortana segítségével olvas, beszél, intelligens és segítőkész program lesz. Úgy legyen! Az új jövevény egyébként a régi IE-el párhuzamosan jelen lesz a Windows 10-ben, az esetleges kompatibilitási problémák elkerülése végett.

Project Spartan2

DirectX 12

Microsoft beszélt DirectX 12-ről is és állítása szerint akár 50%-kal nagyobb teljesítményt fog nyújtani azonos hardveren, mint elődje. A CPU és GPU fejlesztéseknek köszönhetően egyúttal jobb szabályozást tesz lehetővé.

directx-12

OneDrive felhőszolgáltatás

Az már régóta látszik, hogy Microsoft, amennyire csak lehet, mindent elkövet a saját felhőszolgáltatás népszerűsítésére, arra ösztökélve a felhasználókat, hogy minél többen vegyék igénybe, akár ingyenes tárhely keretek biztosításával is.
A bemutatón tett bejelentés szerint Windows 10 minden eszközön mindent szinkronizál, ami csak a OneDrive tárolóban van.

OneDrive11 600px

XBoxOne

Csakúgy, mint a Sony Remote Play funkció az XBoxOne is lehetővé teszi a távoli játékokat minden Windows 10 kiadást futtató telefonon, asztali gépen és tableten.

windows10xbox jelölt

Word, Excel és Powerpoint

A bemutatón megerősítést nyert, hogy univerzális Word, Excel és Powerpoint appok kerülnek mobilra és tabletekre. Elhangzott az is, hogy az office ezen alkalmazásai minden Windows 10 kiadást futtató mobilon és tableten alaptartozék lesz. Tervezik még az Outlook alkalmazás kiadását is, mely szintén minden eszközön a csomag része lesz.

office in phone

Annak ellenére, hogy csak a jövő hétre ígérték, a Microsoft az esti órákban elérhetővé tette a Windows 10 Technical Preview letöltését, amit itt megtaláltok…

Hamarosan újabb, friss információkkal is jelentkezünk!

 

65 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of vfo

  Vajon a MAK kulccsal élesített Win8.1-eket is lehet 10-re frissíteni?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   Bulvárrémisztgetés. Ez nem Amerika, de az IP cím kevés még ott is szerintem.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of istvankisss

   Amolyan nesze semmi fogd meg jól cikk. Ahhoz hogy elítéljenek kézzelfogható bizonyíték legyen arra, hogy TE szándékosan használsz, vagy aktiválsz nem jogtiszta megoldással szoftvert. Ez jó esetben egy házkutatást jelent, amihez meg olyan indok kell, ami egy ügyész, vagy bíró előtt is elégséges. A másik dolog, hogy nem a kiberbűnözés elleni szak-akármi fog nálad házkutatni, hanem olyan valaki akinek jó esetben fogalma sincs mit keressen. Jó példa pl: az nCore. nem olvastam sehol olyat, hogy felszámolták volna a több-százezer felhasználóval együtt.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of vfo

   Ez a cikk a lényegre nem válaszol. Egyébiránt pedig ha valaki valahonnan szerez egy érvényes MAK kulcsot és azzal aktiválja a rendszert, akkor a picipuhánál eggyel odébb ugrik a számláló és az a mennyiségi liszenszes vásárló, aki kifizette a kulcsokat, eggyel kevesebb Windowst/Office-t fog tudni aktiválni. Vagyis a Microsoft semmit nem veszít, hiszen az adott darabszámú licenszet kifizették, csak a vevő szív, ha betelik a licensz darabszáma és még volna gépe, amit aktiválni kellene.

   A kérdésem ezért szólt arról, hogy a “szerzett” MAK-kulcsokkal aktivált Windows 8.1-eket lehet-e frissíteni 10-re vagy sem, mert egy ilyen módon megszerzett MAK-kulcs ugyan lopott, de a károsult nem a Microsoft, hanem a mennyiségi licenszet vásárló cég/személy. Ha viszont utóbbi nem tesz följelentést, a Microsoft nem foglalkozhat az üggyel, mert jogilag nem is teheti, hiszen nem őt károsították meg, hanem a licensz vásárlóját.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of istvankisss

    Ez korrekt, és itt a patthelyzet, mert amikor a “személy” azt mondja, hogy nekem az egyik barátom adta a kulcsot, én azt jóhiszeműen feltelepítettem a telefonon kapott válaszkóddal, akkor az MS félrevezetett, akkor, amikor a telefonban megköszönte hogy a szolgáltatásait használom? Hát érdekes kérdés. Ha van egy 1000 kulcsos licenc, akkor a legálisan aktivált 900 felhasználót nem fogják kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy a maradék 100 miatt megpiszkálják a licencet.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of aviata

    Nos erről ennyit,: [link moderálva, fizetős warez oldalakat nem reklámozunk]

    Tetszik (0)
   • Profile photo of istvankisss

    Bizony ilyen is lehet… Egyébként nem egy mai cikk. 🙂

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of aviata

  Nem Az IP a lényeg a megosztott kulcsokat le tudják tiltani CtrlC @ CtrlV-vel.
  Legfeljebb elküld a telepítő melegebb éghajlatra. 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of aviata

  Mondjuk azt vásárol valaki egy OEM win7-et 27743Ft-ért az tudja frissíteni, de csak arra deszkára. Az előtelepített laptopossoknak jó vásár volt. Kapnak egy új oprendszert, de majd meglátjuk… Puding próbája az evés. 🙂

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of aviata

  Ne feledjem véleményem szerint max egy Base rendszert kap a user, a többit majd a piactérről jópénzért… Ahogy az almások csinálják. 🙂

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Tóth Jani

  Ingyenes de csak 1 évig, vagyis ha valakinek újra kell telepíteni a gépét, akkor 1 év után a legális Windowsra (7-8) sem tudja felrakni.
  Igaz azt ígérik elpusztíthatatlan, de a felhasználó nagyon találékony. 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of istvankisss

   Szerintem az egy év az azt jelenti, hogyha jogszerű régebbi 7-8 használó vagy, akkor egy éved van, hogy ingyen átállj 10-re, utána fizetős. Ezt azért ajánlja fel a MS, mert szeretné a sok-sok W7 használót és a csekélyebb W8-8.1 használót átállítani 10-re. Nekem olybá tűnik, kényelmesebb nekik hosszabb távon egy oprendszerre koncentrálni, mint 3-4 félére. Eltelik majd az egy év, és aki nem állt át, az azzal fog szembesülni, hogy szépen elsorvasztja a MS a terméktámogatást. Az oprendszer helyett szolgáltatás szisztéma nem feltétlenül az oprendszerek eladásából, hanem az egyéb más sallangok vonzataként kifizetett pénzekre koncentrál. A piaci részesedés arányára, illetve a konkurencia kiszorítására fognak szerintem koncentrálni. Márpedig ha az oprendszert bagóért fogják adni, akkor a linuxnak is borús jövője lesz… Persze, lehet hogy tévedek.

   Tetszik (1)
 6. Profile photo of Aveoman

  Failed to download the preview build , please try again later. 0x80240031 Ezt a hibaüzenetet kapom. http://answers.microsoft.com/en-us/insider/forum/insider_wintp-insider_install/error-0x80240031-when-tring-to-download-new-build/26521f64-b670-4ee7-8a9a-b02657db2bc5 megcsináltam, de semmi…. Gigabite vezetéknélkül vagyok a routeren keresztül a neten, minden egyéb program működik a neten. (speedtest.net) Ötlet mit lehet még tenni? 😮

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of HUN SUB

  Üzenőfalon is feltettem ugyanebben a témakörben:
  No most van egy két kérdésem : ha nem ajánja fel a W.U. akkor
  – nem minősítette legálisnak a jelenlegi Win 8.1 64 bit Enterprisét ?
  – nem Microsoft fiókkal regisztrált a jelenlegi Win 8.1 Enterprise ?
  – nem települ Win 8.1 64 bit Enterprise verzióra ?
  -ha 24h múlva se talál frissítéseket akkor tegyem fel a kérdéseket ?
  – x ?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Windows kiadások közül az Enterprise egyébként sem tartozik az otthon frissíthető kiadások közé, mivel mennyiségi (kis-közép- és nagyvállalati)licence hatálya alá tartozik. Windows 10 esetében is úgy fogunk eljárni a megjelenést követően, mint 2013-ban a 8.1 frissítésekor, azaz az Áruházon keresztül tudjuk majd a Windows 8.1-et upgradelni Windows 10-re.
   Szerintem a következő Windows kiadások tartoznak ide:
   – Windows 7 HP, Pro, Ultimate/8/8.1 Core/Pro retail, OEM kiadások
   Nagy valószínűséggel ez az eljárás lesz érvényes Windows 10 esetében is….

   Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Kiváncsiságból megpróbáltam két rendszerről 8.1 pro (vásárolt kulcs) 7 (oem kulcs).
   Windows10TechnicalPreview.exe futtatva,gép újra,fríssítés keresés indul,a végeredmény egy nagy nulla.Erről ennyit.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Kíváncsiságból ezt már én is végigcsináltam Windows 7 kiadással, de az eredmény szintén 0. Persze, miért is várunk mást, ha a rendszerünk magyar és egy angol nyelvű rendszert kívánunk rá telepíteni (upgradelni). Szerintem csak ez lehet a sikertelenség oka, mert az interneten többeknek sikerült, a hsz-ek szerint, upgradelni minden esetben az angolt angolra. 🙂
    Átállítottam angolra, úgysem jött be. 🙁

    Tetszik (1)
   • Profile photo of senkialfonz

    Lehetséges ok.Talán nagy litániában le ís van írva az oldalon,de hát magyarul sem igen olvastam volna végig, ha belegondolok – mivel nagyon sok mindent fölül kell írni – így még logikus is lehet.De én csak rendszerben gondolkodtam,nyelvben nem.

    Tetszik (0)
 8. Profile photo of aviata

  Nos az upgrade-lés nem csoda, hogy nem települ. Ha valaki jelentkezett az Insider projectbe, már az elején le írják neki, hogy nem lehet más nyelvi csomagra csak a clean english-re telepíteni. Vagy Csak külön partícióra. 🙂 Türelem csak lesz nyelvi támogatás. Vagy tanuljunk angolul, hamarabb jutunk információkhoz, és nem fordítják félre.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of Szityu

  figyu megtudja nekem valaki mondani h mert nem tudom telepiteni aWin 10? Azt a hiba kodot irja 0x80070570. Pedig az itt belinkelt ISOt szedttem le.

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of aviata

  Olvasni való, hogyan készítsünk egyéni telepítőt. Igaz hogy a win7-et irja le, de….:
  http://pcworld.hu/szoftver/szemelyre-szabott-windows-7-telepito-20091230.html

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Nameless

  Vajon az OEM kiadásokra is vonatkozik a frissítés?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Szityu

  Figyuzatok a tematól teljesen más. Letöltöm a hivatalos Win 10 iso-t,kiírom egy írhato dvd lemezre Windowslemezkepíroval. Telepitesnèl szepen bebootol s olyan 24-32% tartt amikor hiba üzenet jelenik meg h valami hianyzik. Mi lehet a gond?

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Szityu

  Nem alkigattam semmit az iron de ha hazamegyek megprobalom Neroval is. Köszi

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Szityu

  A nativ bootot probaltam mar probaktam de valamiert nem sikerült.

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Jax

  Lehet megéri venni mostanában valahol egy olcsó win7-t és majd az frissíteni win 10-re….nem tudom.

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of balzak0908

  Sziasztok! Én letiltottam a Cortana-t, de most szeretném újra aktiválni,hol tudom megtenni? Néztem minden beállítást,de nem találom. Amúgy nem lesz ez rossz,remélem ezt a hozzáállást a felhasználók felé a később megjelenő windows-okra is jellező lesz,mert akkor (igaz lesznek akkor is) sokan a linuxról vissza fognak váltani win-re, bár azért mobil szinten mégvan mit teeni( appok, névjegyek mentése, + extra szolgáltatások az eddigiek mellé).

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of balzak0908

  Abissus! Köszönöm a választ, és működik. Amúgy valaki próbálta már? Vélemény?

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of HUN SUB

  Otthon csoport : Adott 3 Pc mindegyiken 8.1 fut (2db 64bit +1 32bit) A 32bites pc-n az alapértelmezett 8.1 mellett fut a kezdetektől a Windows T.P széria .
  Az otthon csoport gond nélkül látja és adatokat cserél egymással de mikor az új Win 10 9926-os verzió (ezzel a verzióval próbáltam először az otthon csoporthoz csatlakozni) tökéletesen észleli az otthon csoportot de a csoportjelszót hosszas vizsgálat után nem fogadja el . lehetséges okok:
  – mivel a billentyűzet nyelve és kiosztása magyar nyelven lett alapértelmezésként beállítva (nem módosítottam így települt) a jelszóban található y betü esetében értelemszerűen akkor jelenik meg helyesen a beviteli szövegdobozban ha az a Z betü lenyomásával történik meg.- mi van akkor ha más a megjelenítés szerinti és más a leütött karakter belső azonosítója ha eltér egymástól az igenis számít – vagy ez oltári marhaság ?
  – lehet ,hogy egy PC-t azonosításához csak egy oprendszer egy otthon csoporthoz érvényesül tehát ha más oprendszer fut aktívan ott már gebasz van a routernél? Ugyanis ha egy oprendszeren de több fiók is van akkor is simán fiókonként de stabil az otthon csoporthoz való csatlakozás
  – lehet ,hogy a Win 10 fejlesztése úgy van beállítva ne lehessen otthon csoporton keresztül megadott más PC-n lévő adatot nyilvános rendszerben fogadni csak küldeni. Ugyanis hálózatban simán látja és engedi is az adatküldést de csak a másik gép nyilvános mappáját elérve.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Szerintem egyik érvelés sem helytálló, mert nálam is három gép van, ebből kettő az Otthoni csoport tagja és nincs probléma, igaz a Win 10-es azonnal adott jelszót, de azt a fő gépen, jelen esetben ez nálunk az asztali gép, beírtam, majd a mappák megosztását, illetve speciális megosztását engedélyeztem, azóta nincs gond.
   Tehát, javaslom változtasd meg a jelszót úgy, hogy fogadd el a Win 10-es által javasoltat. 🙂

   Tetszik (1)
   • Profile photo of HUN SUB

    Köszönöm – érthető és logikus – magam a jelszó megváltoztatását és az újjal egy tesztelést követő eredményekkel visszatérek majd a témához.
    Azt ,hogy a Win 10 generálja a hálózat többi részére egy új jelszót az csak az előzőekben leírt próba sikertelensége után jöhet – ugyanis
    A win 10 Tp naponta maximum 1-órát üzemel azon PC-n elsődlegesen futó 8.1 32bit több mint 3-at ráadásul a hálózati nyomtató más helységben a főgépen van alapértelmezettként beállítva és kalibrálva. Ráadásul a hálózathoz wifin keresztül + kapcsolódik egy 4-ik gép amely ráadásul de innen már nem látom mit írok a szövegdoboz nem követi a kurzort.

    Tetszik (0)
 19. Profile photo of seneca07

  Sziasztok! Nekem dual boot-ként van fent a win7 mellett, a win 8.1. A win 8.1-et tudom már frissíteni a 10-re? A dual boot opció ezáltal bejelentkezéskor nem fog változni? A frissítés gyakorlatilag ua. mint a telepítés, csak itt a frissítés opciót kell megjelölni, tiszta telepítés helyett?Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Amíg magyar nyelvű Preview nincs, addig nem, ugyanis a magyar rendszerre nem lehet idegen nyelven frissíteni. 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of HUN SUB

    @ABISSUS
    Nos érdekes jelenséget tapasztaltam – miután a KMSpico – felülaktiválta a 9926-ot (amellett ,hogy újraindítás után minden jobb alsó szövegdobozban lévő vízjel eltünt a kereső mezőbe beírt ( én a DXdiag-ra voltam kiváncsi ) mikor megtalálta a helyi alkalmazást – legfelül ikonnal – alatta észrevettem apróbetűvel -beállítás ) mikor azt megnyitottam magyar nyelven több választási lehetőség is megjelent.

    Tetszik (0)
 20. Profile photo of abissus

  @hunsub
  A képen uaz látható minden KMSPico, vízjel eltüntetés és aktiválás nélkül, tehát, levonhathuk a tanulságot, valószínűleg tartalmaz némi magyar kifejezést is, mivel, egyrészt magyar a billentyűzet, a forma, a hely etc.., másrészt tartalmazhatja a magyar nyelv lehetőségét is, de nem tudjuk előhívni. 🙂

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of Trianta

  Lehet hogy valamit félreértettem a hozzászólásokban?
  Én ráfrissítettem a magyar Win7 Ultimate 64-re a Win10-et és felment gond nélkül és működött is.

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of seneca07

  Windows 10-re milyen virusirtót ajánlotok?Nekem eddig a Bitdefender TS van fent,de nem tudom megfelelő erre az oprendszerre.
  Üdv.

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of HUN SUB

  Megdöbbentő : harározott pirospont a Win 10/ 9926-nak 🙂 A hálózaton azonnal felismerte az LG Smart TV-t és az is vica verza.lejátszik mindent amit a megosztott mappába teszek (persze a Media Playeren előzőleg ehhez az adatfolyam és a távvezérlés engedélyezését meg kellett lépni… a piros pont pedig azért mert 3 Win 8.1 gép fut ugyanazon a hálózaton de egyik sem látta és látja a smart TV-t. Mikor a TV megérkezett ezt csalódottan vettem tudomásul – csak a Plex Media Center alkalmazásával tudom kijuttatni a TV-re a tartalmat. A Win 10-nek külső szoftverre ehhez az alkalmazáshoz nincs szüksége !

  Tetszik (1)
 24. Profile photo of Aveoman

  A 9926 build-el lett egy Roll Back indulási lehetőség, ezt le lehet szedni? egyszer véletlenül rányomtam, és visszaállította a build-et az előzőre….

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez