Telepített Windows klónozása bootolható USB meghajtóra

Mostanra valószínűleg már tudod mi is az a Windows To Go és azt is, hogy hogyan készíts egyet Windows 8/8.1 alatt. Azok számára, akik a Windows 7-et használnak és azok számára, akik nincsenek tisztában azzal mi az a Windows To Go, ez egy új lehetőség, ami a Windows 8-ban debütált és lehetővé teszi, hogy USB-s meghajtóra telepítsünk Windows rendszert, hogy bárhol nálunk lehessen a belakott OS-ünk.

A Windows To Go kizárólag az Enterprise kiadásban fellelhető, bár van 1-2 ingyenes eszköz, amelyek segítségével létre lehet hozni Windows To Go meghajtót bármelyik Windows verzió alatt.

Az egyik ilyen program a WinToUSB. A Windows 10 és a Windows 8.1 mellett a WinToUSB Windows 7-tel is kompatibilis. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen lehetséges vele Windows 7-et telepíteni USB meghajtóra.

2015-01-23_17-05-52

A közelmúltban, a fejlesztő kiadta WinToUSB 2.0-t. A legújabb WinToUSB képes klónozni a meglévő Windows telepítést egy USB meghajtóra úgy, hogy arról majd bootolni is tudjunk. Más szóval, akár az aktuális Windows 7/8/10 telepítést képes egy USB meghajtóra klónozni, hogy bármikor magunkkal vihessük azt.

Ez a szolgáltatás egy áldás azon felhasználók számára, akik nem kívánnak csak azért telepíteni egy rendszert, hogy legyen egy hordozható rendszerük. A funkció rendkívül hasznos, hiszen nem kell újratelepíteni a kedvenc szoftvereinket, sem megváltoztatni a Windows beállításait.

A Windows To Go meghajtó létrehozása a WinToUSB-vel nagyon egyszerű. Csak ki kell választani a Windows ISO-t és az USB meghajtót, amire telepíteni szeretnénk, hogy elkezdődjön a folyamat.

Aktuális rendszer klónozása bootolható USB meghajtóra

1. lépés: Csatlakoztasd az USB meghajtót a számítógéphez és bizonyosodj meg róla, hogy készítettél biztonsági mentést a rajta lévő adatokról.

2. lépés: Látogasd meg a WinToUSB weboldalát és töltsd le a program legfrissebb verzióját. A mérete 4MB alatti lesz.

3. lépés: Indítsd el a letöltött állományt és kövesd az utasításokat a telepítéshez.

4. lépés: Futtasd a telepített programot rendszergazdaként és a bal oldali oszlopban kattints a harmadik ikonra (Physical to USB).

2015-01-23_16-53-07

5. lépés: Kattintson a “Következő” gombra. Itt kapsz egy pop-up ablakot, ami figyelmeztet, hogy a következő folyamat eltarthat néhány percig.

Kattints a “Yes” gombra.

2015-01-23_16-52-49

6. lépés: Miután a WinPE image elkészült, ki kell választanunk az USB meghajtót, amire telepíteni akarunk.

Itt ki kell választanod még a rendszer partíciódat valamint a klónozni kívánt rendszer boot partícióját. A rendszer partíció általában a kis 100 vagy 200MB-os partíció. A boot partíció nem más mint, ami tartalmazza a telepített Windows fájljait, vagyis általában ez a “C” meghajtó.

7. lépés: Végül, kattints a “Next” gombra. Kattints a “Yes” gombra, amikor a program megkérdezi, hogy szeretnéd-e újraindítani a számítógépet.

A számítógép újraindulása után elkezdődik a klónozási folyamat, ami akár órákig is eltarthat, attól függően, hogy mekkora a rendszer partíciód, illetve milyen a számítógéped teljesítménye. Ennyi lenne.

Miután a Windows To Go USB meghajtó készen áll, egyszerűen csak át kell állítani a boot sorrendet a BIOS-ban, vagy UEFI-ben, hogy az USB-ről bootoljon a gépünk. Sok szerencsét!

13 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of vfo

  Ha egy másik gépen indítom el az USB-s Windowst, mi a helyzet a driverekkel?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nabuka

   Gondolom, ha a PC csatlakozik a netre akkor automatikusan telepíti a drivereket.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of vfo

    Ennek szerintem érdemes lenne utánajárni, mert lehet olyan helyzet, hogy az adott gép nem csatlakozik a netre és az USB-Win nem talál drivert. Persze lehet, hogy fölösleges az aggodalmam, mert a Win tartalmazza azokat az alapdrivereket, melyekkel képes működni józan határok között bármely alaplapon.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Ebben az esetben úgy viselkedik, mint Win2Go, azaz addig nem indul, míg az idegen géphez szükséges drivereket le nem tölti, illetve telepíti. 🙂

   Tetszik (1)
   • Profile photo of BlueEyes

    Win8 esetében ez igaz, mármint az automatikusan letölti és telepíti, win7 esetében nem.
    Win7 sorn az eszközkezelőben kell elindítani, elsőre lehetőleg a hálózati kártya illesztőprogramjának frissítését, után a a többit, de monitor driverplnálam nem sikerült, igy maradt az alapbeállítás.

    Játszani jó… 🙂

    Tetszik (1)
   • Profile photo of abissus

    Windows 7-tel nem próbáltam ki ezt a megoldást, bár ezután sem tervezem, köszi az infót. 🙂

    Tetszik (1)
   • Profile photo of BlueEyes

    ráadásul én készítettem a magarítást 😀 még a régebbi verzióhoz, amiben nem volt benne akkor még csak a win to go, lehet ideje irnom nekik 🙂

    Tetszik (1)
 2. Profile photo of ksa1

  Helló !
  Iso fájlból is lehetne készíteni USB meghajtóra ?
  Pro vagy enterprise verzióból lehetne ?
  Én amit csináltam elkezd betölteni és ezt a képet adja,
  mi lehet a hiba ?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Lehet készíteni külső meghajtóra.A hibához akkor jutunk közelebb ha erről a kékhalálról lesz valami információ (un.dmp fájl),amit a win készít el,amennyiben az ” autm.rendsz.ind ” elől ki van véve a jelzés.Természetesen ehhez hozzá is kell férni h értelmezni lehessen.

   Tetszik (0)
 3. Profile photo of Heller

  Az üres helyet is klónozni fogja? Szóval, ha a felhasznált hely 35 GB a maradék mondjuk 200 GB, akkor elég neki egy 80-as külső hdd, vagy minden méretet számolva kell a 250GB?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of hiena68

  Usb kiválasztása után ez a hiba üzenet jön.

  Ilyenkor mi van?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez