A Windows 10 értesítési központja közelebbről

Ahogy az applikációk egyre pro-aktívabbá válnak a felhasználókkal való kommunikáció szempontjából, úgy válik egyre inkább szükségszerűvé az is, hogy az alkalmazások által küldött értesítések összesítve jelenjenek meg.

Az okostelefonok már jó ideje rendelkeznek egy olyan egységesített értesítési rendszerrel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az appok által küldött értesítéseket visszaolvassák, és most valami hasonlót szeretnének létrehozni az asztali rendszerek esetén is. Az OS X-nek is hasonló értesítési központja van, mint az iOS-nek, és mára már a Chrome is egy meglehetősen korszerű értesítési központtal rendelkezik, most pedig úgy tűnik, hogy az előbb említett példák után a Windows 10 is beállt a sorba. Az értesítések egyébként eddig sem álltak túlságosan távol a Windows-tól, ugyanis már az XP-ben is megtalálható volt egy ilyen rendszer, csak akkor az még teljesen máshogy nézett ki. A Windows 10 új értesítési központja egyetlen, rendkívül könnyen kezelhető felületen ötvözi az értesítéseket, és a Windows 8-ból már jól ismert Charms bar számos funkcióját. Na de nézzük, hogy mit is tud valójában.

A Windows 10 értesítési központja élesben

Az értesítési központ megnyitásához, kattintsunk a tálcán lévő értesítési ikonra. Ha ez az ikon olyan, mint egy átlátszó szövegbuborék, akkor az azt jelenti, hogy nincs új/olvasatlan értesítésünk. Amennyiben viszont ki van töltve fehér színnel, az azt jelenti, hogy új értesítések várakoznak a központban.
Az értesítéseket időrend szerinti csoportosításban láthatjuk minden olyan alkalmazás neve alatt, amely jelzést küldött a számunkra. Az értesítési panel alján számos kapcsolópanelt láthatunk. Itt találhatjuk a tablet és a repülőgép mód, a megjelenítési beállítások, az eszközcsatlakoztatás, a Wi-Fi, a virtuális magánhálózatok (VPN), és a helymeghatározást jelölő gombokat, ráadásul a beállításokhoz is könnyedén hozzáférhetünk. Amennyiben nem látod az összes előbb említett opciót (mert lehetséges, hogy nem fogod), akkor egyszerűen csak kattints a “kibontás” gombra.

Notifications_center_windows-10

Milyen műveleteket végezhetünk el jelenleg az értesítési központban?

 • megtekinthetjük egy-egy adott alkalmazás összes értesítését
 • helyben válaszolhatunk az itt megjelenő üzenetekre
 • megnyithatunk egy alkalmazást úgy, hogy az általa küldött értesítésre kattintunk
 • kitörölhetjük az összes értesítést
 • átválthatjuk a tabletünket repülő üzemmódba
 • lehetőségünk van a WiFi be-, és kikapcsolására
 • megnyithatjuk a beállításokat
 • kapcsolódhatunk egy eszközhöz
 • megnyithatjuk a helymeghatározási beállítások paneljét
 • kezelhetjük a virtuális magánhálózatokat (VPN)
 • elérhetjük a megjelenítési beállításokat
Miben változott a központ a régebbi kiadásaihoz képest?

A Windows 10 értesítési központja a jelenlegi állapotában nagyon hasonlít az OS X rendszerek központjához. Mikor megnyitjuk, már nem úgy nyílik ki, hogy a művelet közben az asztalt is eltolja balra, hanem ehelyett inkább az asztal fölé csúszik ki. A kezdeti verziókban az értesítési központ még egy kissé rendetlen volt, ugyanis az értesítéseket nem csoportosította megfelelően és gyakran előfordult az is, hogy nem jelentett arról, hogy melyik alkalmazás küldte az adott értesítést. Ezen kívül a központ régebbi panelje még nem töltötte ki fixen a képernyő egynegyedét, hanem mindig az értesítések számához igazodva változtatta a méretét.

Érintőképernyőn használva a jobb oldali húzásra ezentúl már nem a Charms bar, hanem az új értesítési központ nyílik meg, ami így majdnem teljesen átveszi annak szerepét. Csak majdnem, mert az alkalmazás-specifikus funkciók nem ide, hanem az ablakok bal felső sarkában található hamburger ikon alá kerültek:

hamburgericons

A 9926-os build-ben sajnos még mindig nem működnek tökéletesen az értesítések, néha egy-egy kimarad, vagy eltűnik, máskor pedig teljesen inaktívak és nem reagálnak a kattintásra. Reméljük minél hamarabb javításra kerülnek ezek a hibák, hiszen ez lesz a rendszer egyik legfontosabb újítása. Az alkalmazás-fejlesztőknek is várniuk kell még egyelőre a Windows 10 SDK-ra, hogy felkészíthessék programjaikat az új lehetőségek kihasználásra.

Egyébként több helyen Action Center-ként (műveletközpont) is hivatkoznak rá, de a képernyőn Notifications-ként (értesítések) jelenik meg – jellemző Microsoftos névadási mizéria 🙂

Szólj hozzá a cikkhez