Az új naptár és óra alkalmazás engedélyezése a Windows 10-ben

Az elmúlt napokban több olyan alkalmazás utólagos engedélyezését mutattunk be különböző írásokon keresztül, melyet a legutóbbi 9926-os build nyilvánosan nem tartalmazott. Ilyenkor a felhasználókban joggal vetődik fel a kérdés, miért nem tette ezeket Microsoft elérhetővé, ha egyébként a rendszer tartalmazza?

Feltehetően azért nem publikusak ezek az újdonságok, mert fejlesztésük nem áll azon a szinten, hogy minden gépen és mindenkinél viszonylag stabilan működjenek. Éppen ezért azt javasoljuk, amennyiben az adott alkalmazás engedélyezés után nem az elvárt módon működik, állítsuk vissza az eredeti állapotot a stabilitás érdekében.

Már az internetre kiszivárgott 9901-es előzetesben felfedezték, hogy egy új naptár és óra alkalmazás bújik meg a rendszer mélyén, mely nem csak kinézetre, de funkcióját illetően is praktikusabb, illetve tetszetősebb lett elődjénél.

A jelenlegi naptár és óra alkalmazás:

Régi naptár és óra1

Az új alkalmazás aktiválásához a következőket kell tennünk:

 1. Nyissuk meg a Beállításszerkesztőt a Start Menu – Run – regedit útvonalon keresztül.
 2. Navigáljunk el a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell kulcsig
 3. Készítsünk egy új DWORD-öt UseWin32TrayClockExperience néven, a 0 értéket hagyjuk változatlanul, nyomjunk Ok-t, majd zárjuk be a Beállításszerkesztőt.

Beállításszerkesztő1

Most kattintsunk a tálcán a dátumra és máris láthatjuk az új naptár és óra panelt:

Naptár és óra jelölt

Kétségtelen, hogy az új panel tetszetősebb és áttekinthetőbb, de az alkalmazás tartalmaz még egy izgalmas és praktikus funkciót is az Additional clocks opció mögött rejtve.

Nyissuk meg az új felületet, majd kattintsunk Additional clocks-ra és láthatjuk is az új kombinált panelt, mely tartalmazza a rendszerben eddig is megtalálható legtöbb alkalmazást, de már új egységes felületen, némileg bővített funkciókkal:

Panel1

Részletesebben néhány képben bemutatva:

Alarm

 Alarm/Ébresztő

World Clock

World Clock/Világóra

Timer

Timer/Időzítő

Stopwatch

Stopwatch/Stopper

Megjegyzés:

Azok a felhasználók, akik aktiválják az új naptár/óra alkalmazást és meg vannak elégedve a működésével, ezért nem térnek vissza a régi programhoz, abban az esetben a naptár és óra beállításait már nem a szokásos helyen lehet módosítani, illetve beállítani.

Az új alkalmazás elérési és beállítási útvonala: Start Menu – Settings – Time & language:

Settings

 

Time & language

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of csiki56

  10041 verzioban a fentleirt modon nem jön létre az uj naptar

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of vanpersie10

  Szia! Ha a leírás szerint jársz el akkor jó lesz!

  1.Nyissuk meg a Beállításszerkesztőt a Start Menu – Run – regedit útvonalon keresztül.
  2.Navigáljunk el a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell kulcsig
  3.Készítsünk egy új DWORD-öt UseWin32TrayClockExperience néven, a 0 értéket hagyjuk változatlanul, nyomjunk Ok-t, majd zárjuk be a Beállításszerkesztőt

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of nauta

  Nos, nálam ez sehogyan sem működik! Nem tudom, melyik verziót használom, mivel tavasz óta ugyanaz van fent, s frissíti önmagát. Hol nézhetem meg a verziót, illetve vajon miért nem megy nálam ez a naptár-óra beállítás?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez