Windows.old mappa törlése Windows 10 alatt

A “Windows.old” mappa akkor jön létre, amikor a régi Windowsunkat (a 7-es vagy a 8-as verziót) a rendszer formázása nélkül, közvetlen módon telepítjük a Windows 10-re vagy akkor, amikor rendszerfrissítést hajtunk végre.

Amennyiben a rendszerünk gyökérkönyvtárában megtalálható a “Windows.old” mappa, akkor egész biztos, hogy a Windows 10 telepítésekor nem tiszta telepítést végeztünk, hanem egy korábbi rendszerverzióra frissítettünk.

A “Windows.old” mappa a korábbi Windows verziónk összes fájlját és alkalmazását tartalmazza. Ez a mappa egyrészt azért is fontos, mert a Windows telepítőnk ezt a mappát használja majd abban az esetben, ha vissza akarunk térni a korábban telepített rendszerhez, másrészt pedig akkor is szükségünk lehet rá, ha az aktuális Windows verziónk frissítése valamiért nem sikerül.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-1

Mivel a “Windows.old” mappa a korábbi operációs rendszer összes fájljait és telepített alkalmazását tartalmazza, így jelentős lemezterületet foglalhat el. Előfordul hogy a “Windows.old” mappa akár 10-15 GB is lehet, attól függően, hogy mekkora volt az előző Windows telepítés mérete.

Azok a felhasználók, akik egy kisebb kapacitású SSD meghajtóra telepítették a Windows 10-et, vagy azok, akik nem tartalékoltak elég helyet azon a meghajtón, ahová a Windows-t telepítették, talán le szeretnék törölni a korábbi Windows telepítés mappáját.

A “Windows.old” mappa eltávolítása azonban nem egyszerű, mivel nem oldható meg a szokásos “jobb klikk + törlés” kombinációval, ennek ellenére már létezik néhány megoldás a régi Windows telepítési mappájának az eltávolítására. A feladat elvégzéséhez használhatjuk például a rendszerbe integrált “Disk Cleanup” (Lemezkarbantartó) nevű segédprogramot, vagy akár egy olyan – harmadik féltől származó – eszközt is, mint a CCleaner.

A Windows.old mappa eltávolításához és a lemezterület felszabadításhoz kövessük az alábbi instrukciók valamelyikét.

Vigyázat! NE töröljük le a Windows.old mappát akkor, ha még vissza szeretnénk térni a régi Windowsunkhoz.

Amennyiben még tervezzük, hogy visszatérünk majd a korábbi rendszerünkhöz, akkor semmiképpen se töröljük a “Windows.old” mappát, mivel e nélkül nem lesz lehetőségünk arra, hogy a Windows 10 formázása nélkül visszatérhessünk a korábbi verziónkhoz.

Első módszer: a Windows.old mappa törlése a Windows 10 segédprogramjával, a Disk Cleanup-pal

1. lépés: Először nyissuk meg a “This PC”-t, majd kattintsunk jobb gombbal arra a meghajtóra, ahová a Windows-t telepítettük, végül pedig klikkeljünk a “Properties”-re.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-2

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-3

2. lépés: A “General” fülön klikkeljünk a “Disk Cleanup” gombra.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-4

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-5

3. lépés: Amint a Disk Cleanup segédprogramban előbukkan az itt látható párbeszédpanel, kattintsunk a “Clean up system files” gombra a vizsgálat megkezdéséhez.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-6

4. lépés: Ha látjuk az alábbi párbeszédpanelt, keressük meg a “Previous Windows installation(s)” vagy a “Windows.old” nevű mappát, majd jelöljük ki a kettő közül azt, amelyiket látjuk, végül pedig kattintsunk az OK gombra.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-7

Ha sikeresen elvégeztük az eltávolítást, akkor a Windows.old mappát most már biztosan nem találjuk meg a Windows gyökérkönyvtárában.

A második módszer: a Windows.old mappa eltávolítása a CCleaner segítségével

Amennyiben a “Disk Cleanup” nem listázza a Windows.old mappát, akkor sem kell aggódnunk, hisz még mindig van lehetőségünk arra, hogy eltávolítsuk azt, például a “CCleaner” nevű rendszertisztító szoftver segítségével.

1. lépés: Töltsük le és telepítsük fel a “CCleaner” nevű szoftvert. A program legfrissebb verzióját innen tölthetjük le.

2. lépés: Indítsuk el a CCleanert, majd kattintsunk oldalt a “Cleaner” feliratú csempére, és az “Old Windows Installation” kivételével az összes többi opció mellől vegyük ki a pipát. Az utóbbit akkor tegyük meg, ha nem akarjuk kitakarítani az egész rendszert, hanem csak a “Windows.old” mappát szeretnénk eltávolítani – szóval, ha az egész rendszert ki akarjuk tisztítani, akkor ne foglalkozzunk a szelektálással.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-8

3. lépés: A vizsgálat megkezdéséhez kattintsunk az “Analyze” gombra. Miután a CCleaner befejezte a rendszerünk analizálását, a programablak jobb oldalán látni fogjuk a régi Windows telepítést és annak méretét. Végül klikkeljünk a “Run Cleaner” gombra.

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-9

Ennyi!

A harmadik módszer: A Windows.old mappa törlése a Windows 10 Parancssorának segítségével

1. lépés: Nyissuk meg a Parancssort. A megnyitáshoz gépeljük be a “CMD” szavat a tálca keresőablakába vagy nyissuk meg a Start menü keresőablakát, majd ezzel egyidejűleg nyomjuk meg a Ctrl+Shift+Enter billentyűkombinációt a Parancssor rendszergazdaként való futtatásához. Ha látjuk az UAC párbeszédablakot, akkor nyomjunk “Yes”-t.

2. lépés: Másoljuk be a Parancssorba az alábbi parancsot, majd a Windows.old mappa törléséhez nyomjuk meg az Enter-t:

RD /S /Q %SystemDrive%\windows.old

windows-old-mappa-torlese-windows-10-alatt-10

Ha bármilyen hibát tapasztalunk, győződjünk meg arról, hogy a Parancssort rendszergazdaként indítottuk el. Sok szerencsét!

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of László Vas

  Vagy bootolsz pendrive-ról egy linuxot, és azt törölsz amit csak szeretnél 🙂

  Tetszik (5)
 2. Profile photo of kabala

  Mindig tanul valami újat az ember. A parancssoros megoldás nekem új, de tetszik! 😀

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Tamás Durgó

  Csak egy kérdés, hogy hogyan lehet visszatérni az előző Windows-ra, mert tudtommal a Windows.old mappából már nem lehet visszaállítani a rendszert (Vista óta így van).

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Buster

  A 10-et mikor ajanlja felupdaten keresztul?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Zoli898

  Nekem cmdben indított törléskor, azt írja ki,hogy hozzá férés megtagadva..lefuttattam az elő módszert is, nem törölte azzal sem. Tipp esetleg ? 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of York

  Nálam szintén hozzáférés megtagadva (rendszergazdaként futtatva), de CCleaner megoldotta a problémát. Köszöntem.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Ist Vid

  1. módszer nem jött be, insider preview-ben nincs meg ez a lehetőség.
  2.-at nem próbáltam.
  3. admin commandban is hibát jelzet: nincs jogom.
  DE:
  a http://dirtywindows.hu/2015/08/09/windows-10-frissitesi-mappak-biztonsagos-torlese/ -ben leírtak alapján a 3 lépéses trükk kitakarította a teljes mappát!
  takeown /F C:\Windows.old\* /R /A
  icacls C:\Windows.old\*.* /T /grant administrators:F
  rmdir /S /Q C:\Windows.old\

  🙂

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Tacsi

  A CCleaner-es megoldás nagyszerűen működik!Köszönöm!

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of CsonkaB

  Nekem a CCleaneres megoldás ORIÁSI csalódás volt. Miután
  letörölte a Windows.old mappát, utána pár percel későb összeomlott a rendszer, CRITICAL_PROCESS_DIED-et írt, be adta a hibaelhárítót ahól volt kettő opció, a mégse, meg a visszaállítás alapállapotba, az utobbira mentem rá. És utána Windows 10 logo , de alatta semmi kör. semmi, és ez van fél órája.
  Valaki segítsen

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez