Mi az a NAS és hogyan állítsuk be?

Mielőtt elkezdjük boncolgatni a témát, nem árt, ha tisztázzuk a fenti mozaikszó jelentését. A “NAS” (Network-Attached-Storage) szócska hálózati adattárolót jelent. Ez egy olyan megoldás, amelynek a segítségével hozzákapcsolhatunk egy (vagy több) merevlemezt a saját hálózatunkhoz, s így bármelyik otthoni eszközünk számára biztosíthatjuk az adattárolóhoz való hozzáférést. A NAS-t használhatjuk fájlmegosztásra vagy akár biztonsági mentésre is.
A tárolónk akár távoli fájlszerverként is funkcionálhat, így az interneten keresztül akár a világ másik végéről is elérhetjük a rajta lévő fájlokat.

Dedikált NAS eszközök

A legézenfekvőbb – de nem feltétlen a legjobb – módja a tároló beszerzésének, ha veszünk egy előre gyártott, használatra kész NAS eszközt. Látogassunk el pl. az Amazon oldalára, és keressünk rá a “NAS” szócskára. Rengeteg olyan eszközt fogunk látni a találati listában, melyeket otthoni fájl-, vagy médiaszerverként használhatunk. Ezek az eszközök már rendelkeznek beépített merevlemezzel – és olyan alap szerver szoftverekkel, amelyek segítségével a vezeték nélküli, és a vezetékes otthoni hálózatunkhoz egyaránt kapcsolódhatunk, s így egy mindenre használható, saját, helyi NAS szervert hozhatunk létre.

dedikált NAS eszközök

Ezeket az eszközöket általában valamilyen webes felületen keresztül irányíthatjuk, úgy, akár egy hagyományos routert. A fájljainkhoz különféle alkalmazásokon keresztül férhetünk hozzá, de egyes szoftvereket futtathatunk a NAS szerverünkön is, pl. olyan médiaszervereket, amelyek médiafájlok streamingelésére lettek kitalálva, vagy akár egy BitTorrent klienst is, hogy közvetlenül az adattárolóra töltsük le a fájlokat. Sok biztonsági mentésre szakosodott szoftver is képes pl. közvetlenül a hálózati adattárolóra menteni.

Routerek beépített merevlemezzel

Ahelyett, hogy vennénk egy dedikált hálózati adattároló eszközt, akár egy beépített merevlemezzel rendelkező, felsőbb kategóriás Wi-Fi router is elegendő lehet. Ezek az eszközök funkciójukat tekintve olyanok, akár egy átlagos hálózati útválasztó, azzal a különbséggel, hogy egy NAS szerver szoftvert, és beépített merevlemezt is tartalmaznak, ebben az esetben tehát nem szükséges külön adattárolót vásárolnunk.

Airport

Apple felhasználóknak ideális lehet az “AirPort Time Capsule” elnevezésű vezeték nélküli Apple router, ami szintén rendelkezik beépített adattárolóval. Ezt az eszközt a Mac tulajdonosok könnyedén beállíthatják a hálózati fájlmegosztáshoz. Ez talán az egyik legismertebb merevlemezes router a piacon, de sok ehhez hasonló eszközt találhatnak azok is, akiket nem vonzanak az Apple termékek.
Persze, ha elégedettek vagyunk a jelenlegi routerünkkel, akkor nem szükséges másikat venni.
A csere akkor lehet jó ötlet, ha a routerünk már olyan régi, hogy nem támogatja a legkorszerűbb hálózati sztenderdeket, amik gyorsabbak, és kisebb az interferenciájuk is, mint a régebbi modelleknek.

Routerek USB porttal

Sok routerben nincs beépített merevlemez, de USB port igen, ami szintén hasznukra válhat, ha adattárolót szeretnénk. Szép számmal akadnak olyan routerek – főleg a felső kategóriások között – melyek USB porttal rendelkeznek. Csatlakoztassunk egy külső merevlemezt vagy egy USB flash meghajtót (ha erőteljes igénybevételt tervezünk, akkor maradjunk az előbbi opciónál) a routerünk USB portjához. A router beépített NAS szoftvere ezután elvégzi a kalibrálás nagy részét, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a router webes felületén keresztül engedélyezzük, és beállítsuk a szervert.

Router USB porttal

Egy ilyen router általában nagyon jó választás, habár egy kissé lassú lehet, ha 2.0-s USB merevlemezt használunk – főleg a beépített merevlemezekhez képest, szóval, ha a sebesség is számít, akkor egy 3.0-s külső USB merevlemezzel, és egy 3.0-s USB porttal sokkal jobban járunk.

HDD nélküli NAS házak

Ha nem akarunk venni egy használatra kész hálózati adattárolót, vagy nem akarjuk a routerünket adattárolásra használni, akkor vásárolhatunk egy ún. NAS házat is. Ezek a dedikált NAS eszközök ugyanúgy rendelkeznek szerver szoftverrel, mint a nagytestvér, csak nincs bennük merevlemez. Egy (vagy több) merevlemezzel megtöltve viszont ugyanúgy használhatjuk, akár egy kész NAS-t.

 

NAS ház

Ez az opció akkor hasznos, ha olcsón be tudjuk szerezni a merevlemezeket, vagy már van egy-két régi merevlemezünk. Felettébb egyszerű, és kényelmes megoldás, ha egyszerre több merevlemezt is be szeretnénk pakolni az meghajtónkba.

Régi PC-k újratervezve

Ugyan miért vennénk NAS-t, ha egy régi hardverünket is átalakíthatjuk? Való igaz, hogy egy régi PC sokkal több energiát fogyaszt, nagyobb, és persze hangosabb, mint egy újonnan beszerzett hálózati adattároló, ám akinek ezek nem okoznak problémát, annak érdemes kipróbálni a FreeNAS nevű szoftvert, ami egy csapásra képes otthoni fájlszervert varázsolni a rég elfeledett gépünkből.

FreeNAS

Ez az opció biztos nem hangzik túl egyszerűnek, ám az igazi kockák számára érdekes lehetőség lehet. Akár egy régi laptopot is átalakíthatunk!

Hamarosan egy külön cikkben bemutatjuk lépésről lépésre ennek menetét!

Építs saját NAS-t!

Ha sok a szabadidőnk, akkor akár saját kezűleg is barkácsolhatunk egy hálózati adattárolót. A How-To-Geek készített egy útmutatót arról, hogy egy Raspberry Pi-t hogyan alakíthatunk át hálózati adattárolóvá. Ez egy kicsit olyan, mint amikor egy hagyományos számítógépet alakítunk át NAS-szá, de esetenként sokkal jobb választás, mivel kisebb, halkabb, és kevesebb energiát használ, mint egy átlagos méretű PC.

 

Raspberry Pi

A Raspberry Pi ráadásul még olcsó is, így megfelelő választás lehet a házi barkácsoláshoz. A merevlemezt persze nekünk kell biztosítanunk, de még így is sokkal többet spórolhatunk a villanyszámlán, mint ha egy régi gépet használnánk.

 

Nem mindenkinek van szüksége hálózati adattárolóra. Ha nem érzed szükségét a központosított otthoni fájlmegosztásnak vagy a folytonos biztonsági mentéseknek, akkor egyáltalán nem fontos beszerezned ezeket a hardvereket. Ha viszont elengedhetetlen késztetést érzel egy ilyen rendszer kiépítésére, akkor azt javasoljuk, hogy mindig készíts biztonsági mentést is az így tárolt adataidról, így akkor sem kell aggódnod, ha a hálózati adattárolód véletlenül elfüstöl. 🙂

10 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of astek86

  Milyen jó kis program jó is lenne a HP Proliant Microserver N36L-re csak sajnos faterom használja böngészésre meg kamera van még rákötve 🙁

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of istvankisss

  Régebben, a kérdezz felelünk rovatban boncolgattam a router okosítgatás témakört, amire valaki mintegy mellékesen odabökte, hogy ha torrentezni akarok, akkor vegyek NAS-t! Megvettem, és nem bántam meg. Biztosan jókat lehet építeni is, okosítgatni is, de az, hogy valami csak erre van kitalálva, az nagyon kényelmes tud lenni. Ezúton is köszönet a hajdani ötletadónak. Másokat is csak biztatni tudok. 🙂

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of Aftercooler

  Sziasztok!

  Akkor ha jól értelmezem, akkor a külső hdd-t csatlakoztassam a routerre, telepítsem a FreeNAS-t és úgy használjam?
  És ha el szeretném érni az adataimat máshonnan, akkor ott is a FreeNAS-t kell telepítenem?
  Vagy hogy kell beállítani és kapcsolódni hozzá bárhonnan?

  Köszi!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of pitralon

  játszadoztam ezekkel a open source nasokkal de az itban kevésbé jártasaknak a synology nas szerver programjából hackelt, desktop pcken elfutó (csak azok adott esetben a gyárihoz képest brutál teljesítményüek) XPEnoboot ajánlom
  telepítése nem követel alaposabb ismereteket és kész megoldásokat ad a saját cloude, különböző cms rendszerek, adatbázisok, dlna, megosztás stb…..
  ezek beüzemeléséhez se kell nagy tudomány
  a telepítes 1xrű: az ajánlott windowsos programmal felmasolod a boot imaget 1 pendrivera(elég a legkissebb, leglassabb amit csak otthon találsz)
  a mellékelt programmal megkeresed az ipcímét, beírod a böngészőbe, ott kiválasztod a letöltött dsm fájlt és vársz– rebbot és ott egy komoly teljesítményű gyári synology nas, rengeteg telefonos programmal
  nagggyon baba, aki nem akar szenvedni annak ajánlom
  http://www.xpenology.nl/
  http://xpenology.me/downloads/
  https://www.youtube.com/watch?v=MPna65AhWg0

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of doonat

  Sziasztok!

  Esetleges tapasztalatokra lennék kíváncsi.

  Cél: NAS Magyarországon PLEX-szel. Külföldről HD filmek megtekintése.
  Sávszél: itthon 30 mbit/s, kinn: 16 Mbit/s
  Működhet akadás mentesen? Ha ez a sávszél ok, akkor milyen NAS-okkal érdemes próbálkozni kizárólag a fenti cél elérésben?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez