Így lassítják le a 802.11b szabványú eszközök a Wi-Fi hálózatokat

A régi, 802.11b-s Wi-Fi eszközök lelassíthatják a közelben lévő, modern Wi-Fi hálózatokat pusztán azzal is, hogy ugyanazon a csatornán működnek. Lehet, hogy pont a szomszédaid elavult vezeték nélküli eszközei lassítják le a te Wi-Fi hálózatodat is?

Sok tévhit és pletyka kering erről a jelenségről az éterben. A legrosszabb pletykák túlzóak, de annyi bizonyos, hogy a huncut 802.11b-s eszközök valóban képesek lelassítani egy korszerű hálózatot.

Mennyire tud lelassítani egy korszerűbb hálózatot a 802.11b eszköz?

Sok ember félreérti, hogy pontosan hogyan – és mennyire – képes lelassítani a 802.11b szabványú router egy mai kornak megfelelő hálózatot. Néhányan azt hiszik, hogy ez az eszköz egy 802.11g vagy 802.11n hálózatra kapcsolva, különféle “kompatibilitási” okok miatt az egész hálózatot le fogja lassítani a saját sebességküszöbére.
Azonban ez nem igaz. Még ha van is egy 802.11b eszköz hálózatunkon, az újabb szabványok – mint a 802.11g vagy az n sorozat – nem fognak lelassulni a 802.11b útválasztó sebességére. Tehát nem ennyire rossz a helyzet.

A szomszédunk 802.11b szabványa tényleg lelassítja a Wi-Fi hálózatunkat?

Néhányan azt is elhiszik, hogy ha valaki 802.11b routert használ, akkor az az összes szomszédos Wi-Fi hálózatot le fogja lassítani. Nos, ez a kijelentés a szó legszorosabb értelmében ugyan nem igaz, de ennek ellenére van némi igazságtartalma.
Ha a 802.11b eszköz a saját hálózatunkon van, akkor az összes többi eszközünket le fogja lassítani. Ha viszont egy másik, közeli hálózaton használja valaki az elavult szabványt, akkor annak hatása a vezeték nélküli csatorna típusától függ. Szóval, ha a szomszédunknak van egy olyan hálózata, amely a saját hálózatunkkal együtt egy úgynevezett “átfedéses” (overlapping) vezeték nélküli csatornán található, akkor a routere nem csak a mi hálózatunkat, hanem az átfedéses hálózaton, a közelében lévő összes többi eszközt is le fogja lassítani. Ellenben, ha a szomszédunk hálózata egy nem átfedéses vezeték nélküli csatornán van, akkor biztosan nem fogja befolyásolni a saját hálózatunk sebességét. (Korábban itt írtunk a csatornák váltásának mikéntjéről…)

overlaping

Miért lassítják le a 802.11b eszközök a korszerűbb Wi-Fi hálózatokat?

A 802.11b egy viszonylag régi Wi-Fi szabvány, ami 1999-ben jelent meg, és a helyét a 802.11g vette át 2003-ban. A modern Wi-Fi routerek különféle modulációs technikákat használnak a jeltovábbításra, így összhangba kell hozniuk a beállításaikat ahhoz, hogy egy 802.11b eszköz is megérthesse őket, és emiatt lassulnak le.
A régi B-s szabványok sokkal lassabban továbbítják a jeleket, és a lassú kommunikációjuk pedig lefoglalják a rádióhullámokat, és arra kényszerítik a gyorsabb eszközöket, hogy tovább várjanak egy-egy szünetre a kommunikáláshoz. A 802.11b eszközök lassú kommunikációjukkal, a mi Wi-Fi hálózatunkat is képesek lelassítani, ha egy olyan, átfedéses csatornán vannak, amely megzavarhatja a kommunikációnkat.
Képzeljük el, ahogy az összes Wi-Fi routerünk felváltva kommunikál. Mikor a 802.11b eszközön van a sor, az lassan, vontatottan kommunikál, így a többi készüléknek tovább kell várnia arra, hogy befejezhessék a kommunikációjukat a routerrel. Ha viszont egy gyorsabb eszközre kerül a sor, akkor az ugyanolyan gyorsan kommunikál majd a routerrel, mint eddig. Szóval csak akkor lassul le a hálózat, ha az új eszközökön van a sor, és kénytelenek a megszokottnál tovább várni arra, hogy az elavult Wi-Fi eszköz befejezze a routerrel való kommunikációját.
Tehát ez nem azt jelenti, hogy az újabb routerek állandóan lelassulnak majd a 802.11b szabvány sebességküszöbére. A visszamenőleges kompatibilitás megteremtése volt a cél a Wi-Fi routerek fejlesztésekor, ezért van az, hogy a mai, korszerű eszközök még mindig támogatják az elavult darabokat. Az útválasztók és a csatlakoztatott eszközök a saját maguk módján biztosítják az ősrégi 802.11b szabványok megfelelő működését, és tulajdonképpen ez lassítja le a dolgokat.

router

A megoldás: váltsunk 5GHz-es Wi-Fi-re

Ha akarjuk, akkor az összes 802.11b készülékünket lecserélhetjük, de ha nem szeretnénk, akkor a 802.11b frekvenciasávját is letilthatjuk a routerünkön. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ha valaki a közelben egy 802.11b-s szabványt használ egy olyan Wi-Fi hálózaton, amelyen átfedéses csatorna is van, akkor ez az eszköz a saját hálózatunkat még így is le fogja lassítani.
A legkézenfekvőbb megoldás az, ha 5GHz-es Wi-Fi-re váltunk. Akár egy 802.11ac routert is beszerezhetünk, ami a 802.11ac szabványhoz 5GHz-et használ, de emellett a régebbi eszközök (802.11b/g/n) számára továbbra is 2,4 GHz-es frekvenciát kínál. A régebbi, 802.11n routerek gyakran ajánlanak duális frekvenciatámogatási konfigurációkat is, amellyel a 2,4 GHz-es és az 5GHz-es eszközeinket akár egyidejűleg is csatlakoztathatjuk a hálózathoz.
A régi, 802.11b eszközök nem képesek az 5GHz-es hálózatokhoz kapcsolódni – csupán a 2,4 GHz-esekhez. Ez annyit tesz, hogy az 5GHz-es Wi-Fi hálózatot nem zavarhatják a régi eszközök. Ha olyan eszközeink vannak, amik csak a 2,4 GHz-es frekvenciatartományt támogatják, akkor sem kell megijednünk, hisz ugyanúgy fognak működni, mint eddig. A módszer másik előnye az, hogy sokkal kevesebb interferenciát fogunk tapasztalni a közeli, 5Ghz-en ketyegő Wi-Fi hálózatok felől is. Így a többiek hálózata számára is sokkal több olyan Wi-Fi csatorna jut majd, amin szabadon terjeszkedhetnek.
Végezetül elmondhatjuk, hogy az összes, 802.11b-s szabvánnyal összefüggésbe hozható lassulást a legegyszerűbben egy új router vásárlásával szüntethetjük meg, ezzel egyidejűleg pedig kihasználhatjuk az 5 GHz-es frekvenciasáv előnyeit is. Ugyan a 802.11b eszközeink Wi-Fi hálózatról való letiltása nem fogja 100%-ban megoldani ezt a problémát, ám egy próbát megérhet ez a megoldás is, mert sok router támogatja ezt a funkciót.

disable b

Válassz tehát olyan csatornát, ami kevésbé zsúfolt, tiltsd le a b-s szabványt a routereden, illetve térj át 5GHz-re ha teljes sebességgel szeretnél netezni!

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Permafrost

  Az 5 Ghz hatranyait is erdemes lett volna megjegyezni , mert van , ilyen a kisebb lefedetseg , nehezebb falakon keresztuli penetracio , csatlakoztathato eszkozok nemkompatbilitasa
  – Sugarzasi csatornak felterkepezesere ….. Acrylic Wi-Fi: Free Wi-Fi Network Analysis Software ….. http://preview.rlu.ru/aPcC

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of chris-v

  Továbbá érdemes lett volna megemlíteni a cikkben is feltüntetett képen látható Wifi Analyzer appot. Egyszerűen és gyorsan meg lehet nézni az éppen szabad és elfoglalt csatornákat. Mutatja a az éppen aktuális wifi jel erősséget és már pár hasznis apróságot. Szerintem nélkülözhetetlen app, hogy kiválóan beálítsuk az otthoni routert hogy melyik csatornán működjön.
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of István Szevasz

  Tudtommal meg a saját hálónkat is korlátozzuk, ha mondjuk egy g-s kütyünk is csatlakozik hozzá, mert akkor biza az összes eszközünk csak azon a sebességen fog működni, hiába n-es a router meg mondjuk a tablet.
  Amúgy mellékesen jegyzem meg, hogy én nem vettem drága routert amivel sebességkorlátokat lehet beállítani, hanem beüzemeltem egy g-set, így maximum 22 Mbps-t “nyúlnak” le az eszközök maximum és így akárhányan is lógnak rajta, az utp-n kersztül mindig meg van a maradék 70.
  Szegény ember vízzel főz 🙂

  Tetszik (2)

Szólj hozzá a cikkhez