A 4 legjobb alternatíva a µTorrent helyettesítésére

Emlékeztek még azokra az időre, mikor a µTorrent tündökölt? A feltörekvő BitTorrent kliens számtalan riválist utasított maga mögé. Ez az időszak még azelőtt volt, mielőtt a BitTorrent vállalat megvette, s teletömte volna a µTorrent-et mindenféle szeméttel, meg kamu hirdetésekkel.
A jó hír az, hogy nem csak ez az egy kliens létezik a piacon, így mi sem vagyunk kiszolgáltatott helyzetben. Ebben a cikkben – hogy legyen miből válogatni – kapásból 4 µTorrent-helyettesítő szoftvert is bemutatunk nektek.

Deluge

A Deluge egy nyílt forráskódú, platformfüggetlen BitTorrent kliens, ami Windows-hoz, Linux-hoz, és Mac OS X-hez egyaránt elérhető. A Deluge a libtorrent-et használja egyfanta “utánfutóként”, és számtalan kiegészítőt is támogat. Ilyen pl. a BitTorrent titkosítás, a DHT, a peer-csere, a magnet linkek, az UPnP, az RSS, a sávszélesség-ütemezés, a torrentek letöltési sebességének limitálása, vagy a webes kezelőfelület is.
A program beépített kliens-szerver architektúrával rendelkezik – így a Deluge futtatható “démonként”, vagy a háttérben is, mialatt a kezelőfelülete képes végig a “démonhoz” kapcsolódni. Ez azt jelenti, hogy a klienst egy olyan távvezérlésű rendszeren – vagy headless szerveren – is futtathatjuk, amit a Deluge-val irányítunk. A Deluge ebben az esetben ugyanúgy fog viselkedni, mint egy normál asztali alkalmazás.
Plusz pont, hogy a Deluge interfésze kísértetiesen hasonlít a µTorrent egykori, reklámmentes kezelőfelületéhez, ráadásul a telepítő sem próbál ránk sózni semmiféle kéretlen alkalmazást.

deluge

Transmission

A Transmission egy népszerű, Mac OS X-re és Linux-ra tervezett BitTorrent kliens. A szoftver Ubuntu-ra, Fedora-ra, és egyéb Linux disztribúciókra előre telepítve van, de sajnos a Windows-t hivatalosan nem támogatja.
Ellenben létezik a programnak egy nem hivatalos Windows változata is, a “Transmission-Qt Win project”. Ezt a verziót különféle módosításokkal, és kiegészítésekkel optimalizálták a Windows-hoz. A Transmission a saját, “libTransmission” névre keresztelt könyvtárát használja utánfutónak. Akár a Deluge, a Transmission is futtatható “démonként” egy másik rendszeren, és szintén használhatjuk a kezelőfelületét a Transmission távoli vezérlésére is.
A kliens kezelőfelülete másabb, mint a µTorrent-é, így nehéz rögtön hozzászokni. A design olyannyira letisztult és minimalista, amennyire csak lehet. Nélkülözni tudja a sok kapcsolót és pecket, ami a tipikus BitTorrent kliensek interfészének állandó kiegészítője. A kliens viszont sokkal erőteljesebb, mint amilyennek elsőre látszik. Dupla kattintással pl. plusz információkat is megnézhetünk a torrentekről, de kiválaszthatjuk a letölteni kívánt fájlokat, és egyéb opciókat is elintézhetünk vele.

transmission

qBittorrent

Akár a Deluge, a qBittorrent is egy nyílt forráskódú, libtorrent-en alapuló BitTorrent kliens. Ez a projekt őszinte a céljait illetően is: “A qBittorrent projekt célja, hogy a ingyenes alternatívát nyújtson a µTorrent felhasználóknak.” Pont ez az, amire most szükségünk van, nem igaz?!
Mivel ez a kliens is libtorrent-en alapul, így tulajdonságait tekintve teljesen megegyezik a Deluge-val. Kinézetre hasonlít a µTorrenthez, így könnyen hozzá lehet szokni, ráadásul Windows-ra, Linux-ra, Mac OS X-re, FreeBSD-re, és még OS/2-re is elérhető.

bittorrent

µTorrent 2.0.4, vagy 2.2.1

Azok, akik mégis a µTorrent mellett maradnának, inkább valamelyik régebbi verziót ajánlanánk. A kliens 2.2.1-es és a 2.0.4-es verziói még mindig népszerűek, és a telepítésük sem jár semmilyen biztonsági kockázattal.
Elhihetitek, hogy ez az opció nem őrültség, sőt! Így legalább megtarthatjuk a µTorrentet, és amiatt sem kell aggódnunk, hogy a frissítések által kéretlen szoftvereket, vagy visszataszító hirdetéseket akarnának ránk erőltetni.
Azonban azt se feledjük, hogy, olyan, biztonsági sérülékenységet kihasználó kódok is lehetnek a µTorrent régebbi verzióiban, amik már soha nem lesznek kijavítva, és frissítések sincsenek hozzájuk, így olyan hivatalos fejlesztéseket sem kaphatunk a jövőben, amelyek pl. felgyorsíthatják a letöltéseinket.

utorrent

Miro

Végül, de nem utolsó sorban, a Miro elnevezésű médialejátszóról is érdemes említést tennünk, a szoftverbe ugyanis egy komplett BitTorrent klienst integráltak. Csakúgy, mint a Deluge vagy a qBittorrent, a Miro is libtorrent-en alapul, és az RSS-t is támogatja. Ez a kliens viszont csak olyan videófájlok vagy audiófájlok letöltésére alkalmas, amelyeket a Miro-val szeretnénk lejátszani.

shot1

Természetesen sok más BitTorrent kliens is kering a netes éterben, így a fentieket csak azért emeltük ki, mert véleményünk szerint ezek azok szoftverek, amik biztosan nem fogják teleszemetelni a rendszerünket. A µTorrent régebbi verzióinak kivételével a fent felsorolt kliensek – beleértve a Miro médialejátszót is – mind nyílt forráskódú alkalmazások, így szabadon terjeszthetők, módosíthatók, vagy átalakíthatók. A közösségi alapú fejlesztéseknek köszönhetően a cikkünkben említett szoftvergyártók mindegyike ellenállt annak a kísértésnek, hogy teletömjék a klienseket mindenféle szeméttel, csak azért, hogy pénzhez jussanak.

53 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of otony

  Köszönöm szépen a cikket. 🙂 Pont jókor jött. 🙂 Nemrég tettem fel kérdésként, a kérdezz felelünk topikban. 😀 És tessék, már itt is a válasz egy komplett cikk formájában. 😛
  Köszönöm Helena

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of octolith

  Én qBittorrentet használok egy ideje, előtte Deluge volt. A Deluge nem tud magától automatikusan indulni a Windows-szal és egyéb problémák is vannak vele, viszont a qBittorrentet melegen ajánlom!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   Bármelyik programot indíthatod automatikusan a Windows-al, csak be kell másolni az ikonját a Startmenü Startup mappájába.
   Bővebben itt: https://support.microsoft.com/kb/2806079?wa=wsignin1.0

   Tetszik (1)
   • Profile photo of octolith

    Tudok erről a módszerről, de valami miatt mégsem sikerült ilyen egyszerűen megoldanom, nem indult el. Végül bemásoltam a saját fiókomban ebbe a mappába, az All Users ezen mappájába és csináltam hozzá a feladatütemezőben is bejegyzést… Ez esetben viszont még mindig nem tálcára kicsinyítve indul, hanem kidobja az ablakot indításkor. Szóval nem olyan egyszerű ez. qBittorrenttel két kattintás. Ezen kívül ha a Deluge ha teljes képernyős módban van, majd lekicsinyíted, hogy csak tálcaikon jelenjen meg lent jobbra, majd visszaállítod, sosem hajlandó normálisan visszaállni. A felhasználói felületet (jobb klikkes menü kinézete, stb) sem való Windowsra. Jó a Deluge, Linuxon, azon én is ezt használom. Windowsra viszont nem ajánlom.

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of Monk

  A cikk jó, nem árt, ha az ember tisztában van az alternatívákkal.
  Ilyenkor jönne a de, és jön is: DE!
  Nem okoskodom, hanem inkább kérdés a cikk írója vagy a a többi hozzáértő felé, hogy mi van azokkal a trackerekkel, ahol kizárásos alapon meghatározzák, hogy milyen klienseket használhatok, milyen kliensekkel kompatibilis az oldal, azaz lesz elszámolva rendesen a le/feltöltési arány?
  Próbáltam a qBittorrentet, nekem bejött, nem emlékezem, hogy lett volna “zöld pipa” nélküli időszak, sajnos vissza kellett térnem a 2.2.1-es uTorrenthez, mert egy ismert tracker ezt szereti.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of pasla09

  Nem telepítem a mellékelt szemetet, és a reklámok kikapcsolására is van mód. Nekem jó a uTorrent, nyomát sem találtam az előző cikkben leírtaknak. 🙂

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Blind Man. [B$C]

  És ne feledkezzünk meg a klasszikus BitTorrent kliensről se.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Debilgenerator

  én most teném ujra a gepem és anyit kérdnék hogy ezekt klienseket rendorseg nem koveti le es csuknak le torentkedésé kalozkodásé??,

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Hekosz

  Sziasztok
  Ajánlanám a figyelmetekbe a “Vuze” nevű programot (régebben Azureus) programot.
  kb. 10 éve ajánlották nekem, rengeteg beállítási lehetősége van és kiegészítőket is le lehet tölteni hozzá, ha esetleg nem lenne megfelelő a tudása.
  Telepítés után/közben érdemes átállítani hogy a régi “arcát” mutassa a program akkor jobban hasonlít egy torrent kliensre.

  Tetszik (4)
 8. Profile photo of FunThomas

  Sziasztok!
  Én Win 10 alatt használom Transmissiont már 4 hónapja és tökéletesen megy semmilyen kiegészítő nem kellett hozzá! 🙂

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Norbee

  Sziasztok!
  Felraktam qbittorrentet, de vissza nem tölt nagyon egyik torrentnél 1-2 megát. Kell különösebben babrálni a beállításokat? Routerem van de UPnP be van pipálva, feltöltési limit nincs.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Norbee

  Megint én. Kipróbáltam Transmissiont és panda síkít a dbus-daemon.exe-re! Nem tudom fals riasztás-e.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of dirty.ata

  Kösz! Próba-cseresznye! Máris tesztelem a qBittorentet… Ha más nem, egyelőre az tetszik, hogy úgy harmadannyi erőforrást emészt, mint a régi cuccom, az itt éppen lehúzott microTorrent. :)))

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Sas Tamás

  Sziasztok!
  Csatlakozom NORBEE hozzászólásához, ugyanis nekem is dettó így van, amíg viszont az uTorrent meg tölt fel max sávszéllel.
  Ha esetleg tudjátok hogy ez mitől van, akkor kérnék egy kis segítséget hozzá!

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of zsiga68

  A utorrenttel nincs gond csak a régi verziókat kell használni.PL: 2.2.1

  Tetszik (2)
 14. Profile photo of Relax

  Nálam is a 2.2.1 a favorit. Viszont ezelőtt néhány hónappal újra telepítettem az oprendszert és nem tudtam felrakni a 2.2.1-et. Ez nem egyedi eset mert más is így járt. Nameless mondott egy trükköt erre az esetre és bejött. 🙂
  “Kapcsoljátok ki a netet telepítéskor!”

  Tetszik (3)
 15. Profile photo of Species

  Sziasztok!
  Hozzá bigyesztek még 1-et, évek óta használom és magam részérõl a lejobbnak tartom: Tixati

  Minden jót!
  🙂

  Tetszik (2)
 16. Profile photo of Blacker20

  Soha nem értettem ezt az Utorrent mizériát mert szerintem rengeteg jobb program van helyette. A helyzet hasonló mint a Winamp esetében, hogy maga a program egy rakás szar, az elérhető minimumot biztosítja és megszokásból használják. Pedig van helyette rengeteg alternatíva melyek magasról alázzák.
  A qBittorent teljesen jó. Nem fogyaszt sok RAM-ot és gyors. De legjobban a Tixatit szokták ajánlani alternatívaként. Mindent tud és szintén villámgyors.

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of nagygp

  uTorrent 1.8.5. No hirdetés, no idiótaságok. Ipfilter betöltve, no para.

  Tetszik (2)
 18. Profile photo of Crow

  Én is megijedtem, mikor az új uTorrent kliens tele volt reklámokkal, de itt egy nagyon jó leírás, hogy lehet kb. 5 perc alatt megszabadulni a reklámoktól, a beállítások “Haladó” menüjében lévő pár sor kikapcsolásával. Persze ettől még bárki használhat másik programot is… 😉

  http://www.wikihow.com/Remove-Sponsored-Ads-from-uTorrent

  Tetszik (1)
 19. Profile photo of semmi

  Én is már egy ideje qbit-re váltottam a utorrent irritűló reklámjai meg kéretlen programokkal operáló telepítője miatt.

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of George Macika

  Én spec. a Torch böngésző beépített kliensét használom – bár elég ritkán töltök le/fel torrentről-

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of sajog159

  A uTottent vírus körüli hírek miatt fel szeretnék felrakni qTorrent-et. Letöltöttem ehhez egy EXE fájlt, amit fájlkezelővel szeretnék lefuttatni. Akkor az alábbi üzenettel áll le: „Ez a gyártó blokkolva van, így a szoftverei nem futtathatok az Ön számítógépen.” Az ablak alsó részen egy megjegyzés: „A szoftver futtatásához fel kell oldani a gyártó blokkolását.” És egy link a “Hogyan oldható fel a gyártó blokkolása?” A linkelt (http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-10/support) oldalon – feltehetően az én hibámból – nem találtam megoldást.
  Örülnék, ha segítene valaki.
  Üdv,
  Gábor

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of KoLaMan

  Eh, reménytelen. 🙁 Már két ügyfél érdeklődött, hogy a vírusos utorrent helyett mit tegyenek fel…
  Plakát kéne, Nagy, Bevált, a vádló, hatalmas újjal :
  TE! Sötétben bújkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár RESZKESS !

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez