uTorrent felhasználók FIGYELEM! – Így távolíthatod el a klienshez mellékelt potyautast!

Nagy felháborodást okozott a napokban a felhasználók körében, hogy az uTorrent csapata egy “crapware”-t (értsd=”programszemét”, kéretlen alkalmazás) csomagolt a népszerű torrent kliens mellé. Az “EpicScale” névre hallgató kéretlen alkalmazás a számítógépünket Bitcoin-bányászatra (igen, jól olvastátok, pénzt akarnak keresni a gépünk processzorának a leterhelésével) használja, és többen is jelezték, hogy ez a szoftver a tudtuk nélkül, csendben települt fel a számítógépükre. Még ennél is nagyobb probléma, hogy a potyautast nem lehet csak úgy, szimplán letörölni. Igaz ugyan, hogy idő közben a crapware telepítését el lehet utasítani az uTorrent telepítése során, mégis sokak gépén már valószínűleg ott dolgozik a kéretlen program. Aggodalomra viszont semmi ok(!), mert segítünk az eltávolításában.

Csakúgy, mint sok más crapware, ez is egy másik program telepítőjével együtt érkezik egy ún. “opcionális” ajánlat formájában, amit vagy elfogadunk, vagy nem. Az uTorrent-nél évek óta bevett szokás, hogy a telepítőhöz egyéb szoftvereket is kínálnak, rendszerint olyanokat, amelyeknek semmi hasznát nem vesszük. Az utóbbi időben lehetett hallani azt is, hogy immár a Mac OS X rendszer felhasználói sem mentesülnek az ilyen adware-jellegű problémák alól.
A crapware-ek a mai, modern freeware szoftveripar fő mozgatórugói, s bár az EpicScale nem akarja eltéríteni a HTPPS kapcsolatainkat, vagy egyéb módon veszélyeztetni a biztonságunkat, mégis jelentősen megterheli a processzort, aminek eredménye a gép nagymértékű lassulása.

Töröljük le a szemetet a gépünkről!
Annak, aki próbálkozott már a programhoz mellékelt eltávolító eszközzel, valószínűleg nem újdonság, hogy többszöri próbálkozás után sem történt az ég világon semmi. Inkább nyissuk meg a Vezérlőpult “Programok és szolgáltatások” paneljét, válasszuk ki a listából az EpicScale-t, majd kattintsunk az eltávolításra.

Ha ezzel megvagyunk, akkor fellélegezhetünk, mert megtettük az első lépést crapware-mentességhez vezető úton. Azonban itt még nincs vége a történetnek. Attól, hogy már nem látjuk a Start Menüben, még nem vagyunk biztonságban.
Következő lépésként nyissuk meg a Windows Intézőt, majd a C:\ProgramData mappát, jelöljük ki az EpicScale mappáját, és töröljük. Ha nem látjuk a ProgramData mappát, akkor kattintsunk a programablak bal felső sarkában található “Rendezés” fülre, majd válasszuk ki a “Mappa és keresés beállításai” opciót. A felbukkanó ablakban kattintsunk először a “Nézet” fülre, majd a listában jelöljük be a “Rejtett fájlok, mappák, és meghajtók megjelenítése” lehetőséget, végül nyomjunk OK-t. Ezután már biztosan látni fogjuk a ProgramData mappát.

Mielőtt rácsodálkoznátok, az “EpicScale” mappa valószínűleg sok-sok adatot fog tartalmazni, még azután is, hogy “hivatalosan” már uninstalláltuk. Mint korábban említettük, a crapware-hez tartozó “Uninstall”-t is kipróbáltuk jónéhányszor, és úgy tűnt, hogy minden egyes alkalommal valami mást csinált, így ez a programrész valószínűleg nem több, mint puszta szemfényvesztés.

Immár az eltávolítás utolsó fázisához érkeztünk: nyomjuk meg a WIN + R billentyűkombinációt, a Futtatás ablakba írjuk be a “regedit” szócskát, és nyomjuk OK-t.

Navigáljunk a HKEY_CURRET_USER/Software mappához, majd keressük meg az “EpicScale” mappát, és válasszuk a jobb klikk-> törlés opciót.

Most keressük meg a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run mappát, majd a jobb oldali ablakban válasszuk ki az “EpicScale” kulcsot, majd a jobb klikk-> törlés kombóval szabaduljunk meg tőle. Akkor sem kell megijedni, ha nem találod a kulcsot, mert már nem biztos, hogy itt lesz.

Ezek után érdemes letörölnünk az uTorrent-et, és találnunk egy megfelelő alternatívát, mert egy ilyen torrent kliens mellett – ami képes crapware-t csomagolni a telepítőjéhez – egész biztosan nem vagyunk biztonságban.

 

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Buster

  Nekem nem jott le semmi, mondjuk az auto frissites ki is volt kapcsolva. Szerintem semmi baj nincs a regebbi verzioval (3.1.2 volt asszem), foleg ugy hogy a reklamokat is kiszedtem belole eleg regota. Volt egy jol mukodo letisztult utorrentem.
  Most lecsereltem a qtorrentre kivancsisagbol, de nem ezert a “botrany” miatt azt hozzateszem.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Tamás Durgó

  Nekem sem jött le, de én is qbittorrentre cseréltem.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Martaloc

  A bittorrent is érintett, vagy csak az utorrent?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of dodeskaden

  Én is BitTorrent-et használok , és abban nincs benne , viszont van benne reklám dögivel , azokat hogy lehetne kikapcsolni 🙁 ?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Kfutil

  Általánosan igaz: erősen javalott az Unchecky program használata! Jelzi ha mást is fel akar rakni a telepítő az alap programon kívűl. 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Reaper

  Nem tudom mire ez a pánik, a legtöbb használható torrent oldal megköveteli hogy 2.21 es verziót használjunk így alap hogy ne frisüljön, és amúgy is az a leg elismertebb stabilabb . Nem mindig a frissebb a jobb 🙂

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of dirty.ata

  Nos… Ma Ellenálló lettem! Lehúztam, teszteltem az elmúlt 1-2 napban egy-két torrent progi változatot a fent írtak közül… Nem rosszak, de nem is jobbak az uTorrentnél.
  Ellenőriztem – 3.4.2 verza -, úgy gondolom, nincs ezzel semmi baj most már. (Nálam nem is volt kéretlen progi település; a reklámok egyszerűen nem érdekelnek, ezért nem is zavarnak.) Szóval… Maradok a jól bevált fájlkergetőmnél! 🙂

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Charles

  Üdv! nálam sem volt más program települése. de itt van a gépen. és hajtja a procit mint állat!! de legalább már tudom mitől lehet. ebben a formában ahogy itt levezették nem tudom törölni. eleve meg sem jelenik a programok és szolgáltatásoknál. a programok mappában ott van. kérek szépen segítséget!

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Aveoman

  Akkor kavarok én egy kicsit az egészben. Fiam szerda este az utorrentel a Pirate oldalról szedet le valamit. Otthagyta a gépet, had dolgozzon. Aztán azt vette észre, hogy valaki mozgatja az egeret és megnyitotta a Steam programot, magyarul feltörték a gépét. Rakhattam újra a rendszert, mert kitudja miket rakhattak fel.
  Azért gyanítom, hogy ezen keresztül ment a dolog, mivel más illegális behatolásnak nem volt nyoma, így viszont legális a behatolás, mint ha Teamviewer, vagy Vnc-t használnék!
  Nagyon szerettem ezt a programot, de ezek után…..?

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Szabolcs Ács

  nekem ilyen nincs ott de viszont nem akarja eltávolítani a Torrent-et

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of bojkovska

  A Torrent Proba.n nincs reklám ha jól tudom, de ehet, hogy másról szolnak a fenti sorok

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez