Windows To Go USB meghajtó létrehozása Rufus-szal

Mint ahogy azt minden Windows 8 és a Windows 10 felhasználó valószínűleg tudja, a Windows To Go szolgáltatás először a Windows 8-ban volt jelen, habár már azelőtt is léteztek third-party szoftverek, amikkel akár Windows 7-et is telepíthettünk USB meghajtóra. Azoknak, akik még nem hallottak a Windows To Go szolgáltatásról, ez a funkció teszi lehetővé, hogy USB meghajtóra telepíts és arról futtass Windows 8/8.1 és Windows 10 operációs rendszert.

Bár Windows To Go hivatalosan csak a Windows Enterprise kiadásokban támogatott, léteznek olyan szoftverek, amelyekkel lehetőségünk van bármilyen családból származó Windows 7, 8 és 10 rendszert telepíteni USB kulcsra.

Most, hogy a népszerű Rufus új verziója támogatja a Windows To Go meghajtó létrehozását, ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan is lehet kihasználni ezt a funkciót.

Néhány fontos infó:
 • A Rufus Windows To Go újítása kizárólag akkor elérhető, ha a szoftvert Windows 8, 8.1, vagy 10 alatt futtatjuk. Ez azt jelenti, hogy szükségünk van egy PC-re, amire a felsorolt operációs rendszerek közül valamelyiket telepítették.
 • Az USB drive, amit használni szeretnél legyen legalább 16 GB-os, bár inkább ajánlott egy 32 GB-os meghajtó.
 • Ha tudsz használj Windows To Go tanúsítvánnyal rendelkező eszközt, ez nagyban növeli a teljesítményt. A normál USB-s flash meghajtókat nem kimondottan arra találták ki, hogy Windows-t telepítsenek rájuk. Ez azt jelenti, hogy egy tanúsítvánnyal nem rendelkező eszközön sokkal lassabban fog futni az operációs rendszer.
 • Minden Windows 8/8.1 és Windows 10 kiadást támogat a Rufus.
Windows To Go meghajtó készítés menete

1. lépés: Az első lépés az, hogy látogasd meg ezt az oldalt és töltsd le a Rufus legfrissebb elérhető verzióját. A letöltési oldalon válaszd a normál Rufus kiadást és ne a portable verziót.

2. lépés: Csatlakoztasd azt az USB flash meghajtót, amire az operációs rendszert szeretnéd telepíteni, és készíts mentést a rajta található fájlokról, mert a folyamat során minden adat törlődni fog róla.

3. lépés: Indítsd el a Rufus-t egy Windows 8/8.1 vagy Windows 10-et futtató számítógépen.

4. lépés: Válaszd ki az USB-meghajtót az “Eszköz” legördülő menüből.

2015-03-07_21-51-41

5. lépés: Ezután válaszd ki a “Partíció séma és fájlrendszer” menüből az “MBR partíció séma BIOS-os és UEFI-s gép(ek)hez” pontot. ( Vagy válaszd ki “GPT partíciós séma UEFI-s gép(ek)hez” lehetőséget ha tudod mit csinálsz. 😉 )

6. lépés: Válaszd ki az NTFS fájlrendszert mivel a Windows To Go nem támogatja a FAT32-őt. A “Klaszter mérete” pontot nyugodtan hagyd figyelmen kívül.

7. lépés: Kattints a Tallózás ikonra a melletti “Bootolható lemez készítése” opció mellett, és keresd meg a Windows ISO fájlt.

8. lépés: Válaszd a “Windows To Go” opciót mielőtt az “Indítás” gombra kattintasz. Ezt az ablakot fogod látni abban az esetben ha, az USB-s eszközöd eltávolítható eszközként jelenik meg a Windows számára.

2015-03-07_21-52-06

Kattints az “Igen” gombra.

Ezután látni fogsz egy üzenetet, ami figyelmeztet, hogy minden adat törlődni fog az eszközről. Kattints az OK gombra a telepítés megkezdéséhez.

A folyamat akár órákig is tarthat nem kell megijedni.

2015-03-07_21-51-41

Amikor a program végzett megjelenik egy “Kész” felirat. Most már újraindíthatod a számítógépet, hogy leteszteld mit is alkottál. Sok szerencsét!

 

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of dirty.ata

  Köszönöm a rövid, lényegre törő leírást. Grat.!
  Leszedtem a legújabb Rufust a Win 8.1-esemre, indítás után azonban nem mutatja az “Alap Windows Telepítés” és “Windows To Go” választási lehetőségeket, ahogy a Te képeden. ….Lehet, hogy az opció csak akkor jelenik meg, ha az USB bedugva, ISO kiválasztva?
  Amúgy – kicsit eltérve a fő témától – jó néhányszor használtam már a Rufust Windows és Linux boot USB készítésre, mindig rendben ment a telepítés vele. Második op.rendszerként ugyanarra a gépre viszont már hál’ istennek, meg a dirtywindows-nak, nem kell, hiszen Win8-ról, vagy 8.1-ről – pl. egy C: melletti F: partícióra – tökéletesen megy a telepítés tetszőleges Windows ISO felcsatolásával, és a megfelelő (sources mappában lévő!) setup.exe indításával. Naná, hogy a Rufus a legjobb választás, ha elsődleges – régi Win helyetti – op. rendszer kell (ehhez tapasztalatom szerint elég a 8 GB-s USB drive is) !!! És naná, hogy a Windows To Go-hoz is Rufus a jó megoldás!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of pczinder

  Sajnos nekem 99,8 %-on megszakad a folyamat (több gépen próbáltam):

  Tetszik (0)
  • Profile photo of George Macika

   Nekem is megszakad 99.8-nál, de nem tesz ki hibaüzenetet, csak a Rufus minden felirata elérhető lesz. Ha kipróbálom az usb kulcsot, akkor pár perc után kiírja, hogy hiba a telepítésben és újraindítja a gépet.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of George Macika

    Újabb gépeken kipróbálva a hibás USB kulcs is működik. pl. ezen a gépen, ahonnan most írok. Mivel a pendrive nincs a minősített listán csak a gyors gépeket szereti. Dual-core 2180-on 2 giga rammal 1,5 óráig szöszmötölt, de utána működött igaz elég lassan. i5-3470/8 Gb 3 perc után teljesen használható. (azóta tovább csökkent az indítási idő) (win10pro 10041 build a kísérleti nyúl)

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of dirty.ata

  Most “fedeztem fel”, hogy az AOMEI is tud “Windows To Go” -t. A magyar nyelvű progi változatban – meglepő módon 🙂 – Hordozható Windows Készítő néven műxik. Az ajánlott legkisebb hordozó méret: 13 giga….

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of ocsihr

  Rufus indítás után nem mutatja az “Alap Windows Telepítés” és “Windows To Go” választási lehetőségeket, ahogy a Te képeden, valami tipp

  Tetszik (0)
  • Profile photo of George Macika

   Csak akkor jelenik meg, ha az USB meghajtó kijelölésre került és a megfelelő ISO állomány is hozzá van adva.
   Az ISO-ra most nagyon érzékeny. Az “illegális” 102-es build-re szépen megjelenik a windows to go opció, a legújabb hivatalos 122-re meg nem. Mindegy, kipróbálom akkor a régivel.

   Tetszik (0)
 5. Profile photo of maki

  Windows 10 B 10135 alkalmas?
  Adata UV135 jó?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of maki

  Már régóta ki akartam próbálni, de csak most jutottam el odáig, hogy ezt meg is tegyem! A kísérleti nyúl egy win 10 10135 volt, egy 16 GB-os pendrive mellett. Nekem is megállt 99,8%-nál, de bootoltam róla, és láss csodát működik! Köszi a cikket, no meg a win 10 ISO-t!

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of attila szentvolgyi

  99.8%-nál leáll.A Rufusból (2.2)csak újraindítással tudok kilépni.
  Bootolni pedig nem akar,hibaüzenetet dob.
  Teendő?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of attila szentvolgyi

  A hibaüzenet:
  UEFI:NTFS
  Loading NTFS driver…Done
  Locating the first NTFS partition on this device…Done
  Looking for NTFS EFI loader
  ERROR:
  Could not set path [14] Not fund

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of a

  Sziasztok!

  Ezzel lehet win xpt is készíteni?

  A válaszokat előre is köszönöm

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of francomester31

  Sziasztok! Csak 32bit-es iso-t eszi meg a Rufus! 64bites windows iso-nál dobja be a kulcsot 99,8%-nál hiba üzit dob! 32bites verziókkal viszont tökéletesne műxik! További szép napot/estét mindenkinek!

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of spejbl

  Üdv!
  Mitől függ, hogy a Rufus felajánlja a Windows To Go készítsét?
  Az RS1 kiadásoknál már nincs ez a funkció!

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez