Ingyenes rendszer-mentő, partíció-klónozó alkalmazások

Egy jó biztonsági mentés nemcsak az adataink, hanem az összes, stabil állapotban lévő Windows rendszerfájlunk lemásolásáról is szól. Mikor egy merevlemez tönkremegy – vagy a Windows rendszer meghibásodik – hasznos, ha nemcsak az adatainkat tudjuk gyorsan visszatölteni, hanem az egész operációs rendszert és a felhasználói beállításokat, a könyvjelzőket, a telepített illesztőprogramokat, az alkalmazásokat is mindenestül.
Az imént említett problémákra jó megoldás lehet, ha készítünk egy lemezképet a merevlemezünkről. Egy lemezkép készítésével az egész rendszerünk állapotát – beleértve az operációs rendszerünket és az összes adatunkat – úgy rögzíthetjük, akár egy pillanatképet, így bármikor visszatölthetjük.
Ebben a cikkben bemutatjuk a kedvenc merevlemez-klónozó szoftvereinket. Természetesen egyéb, fizetős megoldásokat is találhatunk, ilyen pl. az Acronis, amely megkönnyíti a folyamatot, de cserébe mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Aki nem szereti bütykölni a gépét, annak az a legegyszerűbb, ha egy kommersz szoftvert vásárol, és nem is olvassa tovább ezt a cikket. Ha viszont nem túl vaskos a bukszád, és szeretnél ingyen belemélyedni a merevlemez klónozás rejtelmeibe, akkor azt ajánljuk, hogy olvass tovább.

Paragon Backup & Recovery

A Paragon Backup & Recovery az egyik kedvenc eszközünk a merevlemezeink biztonsági mentésére és helyreállítására. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ez esetben egy rendkívül megbízható, stabil, és jellegzetes tulajdonságokkal bíró szoftverről van szó. A Paragon Backup & Recovery hosszú múltra tekinthet vissza, így a Windows 2000-től egészen a Windows 8.1 32/64 bites változatáig minden Windows verziót támogat. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tulajdonságokat, amelyek a Paragont az egyik legjobb ingyenes segédprogrammá teszik a maga kategóriájában:

 • Komplett merevlemezkép létrehozása, GPT lemezekről is.
 • Differenciális biztonsági mentések, melyek segítségével egyetlen teljeskörű image fájlt készíthetünk, így a jövőbeli biztonsági mentéseinkhez is helyet takaríthatunk meg.
 • Egyedülálló, ún. “mentőkapszula” funkció, amely lehetővé teszi, hogy a biztonsági mentésünket az egyik helyi merevlemezünk rejtett partícióján tárolhassuk abban az esetben, ha az aktív partíciónk felmondaná a szolgálatot, mi pedig egy egyszerű helyreállítási módszerhez szeretnénk folyamodni.
 • Bootolható Linux és WinPE helyreállítási opciók.
 • Lehetőségünk van csak az általunk kijelölt fájlok és mappák visszaállítására is.

Az egyetlen zavaró tényező az, hogy a szoftver a piaci verzió összes funckióját tartalmazza, és ha ki akarnánk próbálni őket, akkor megpróbál minket arra ösztönözni, hogy vegyük meg a fizetős verziót. Ez nem egy nagy probléma, de kissé zavaró. Jobb lenne, ha csak az alapfunkciókat kínálná fel, és ha tetszene a szoftver, akkor később talán a teljes verzióba is befektetnénk.
Az ingyenes változat továbbra is sokmindenre képes, pl. különféle partíciókat hozhatunk létre, amiket ezután kedvünkre formázhatunk, elrejthetünk, törölhetünk, vagy aktívként jelölhetjük meg őket.

paragon

DriveImage XML

A DriveImage XML egy teljesen ingyenes adat-helyreállító program, amit a logikai meghajtókról, és Windows partíciókról készített lemezképek és biztonsági mentések létrehozására használhatunk. Főbb funkciói:

 • A Windows partíciókról és a logikai meghajtókról a Windows újraindítása nélkül készíthetünk lemezképekbe importált biztonsági mentéseket (miközben bejelentkezve maradhatunk).
 • Egyszerűen böngészhetünk, megtekinthetjük, vagy kinyerhetjük a fájlokat a lemezképekből.
 • Visszaállíthatjuk a fájlokat ugyanarra, vagy akár egy másik meghajtóra is.
 • Közvetlenül másolhatjuk az adatainkat az egyik meghajtóról a másikra.
 • Automatikus biztonsági mentéseket, és képkészítést ütemezhetünk a “Task Scheduler” segítségével.
 • Akár Live CD-ről vagy a WinPE környezetből is futtathatjuk a szoftvert.

Az egyik legjobb dolog a DriveImage XML-ben az, hogy a Microsoft árnyékmásoló szolgáltatását (VSS) használja, ami annyit tesz, hogy akkor is készíthetünk képet a merevlemezről, ha az épp használatban van. A szoftver a Windows XP-t, a Windows Server 2003-mat, a Vista-t, a Windows 7-et és a 8-at egyaránt támogatja.
Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, mikor helyreállítunk egy lemezképet az az, hogy a visszaállítani kívánt partíció méretének legalább akkorának kell lennie, mint amekkora a lemezkép. Olyan partícióra nem állíthatjuk vissza a rendszert és az adatainkat, ami kisebb, mint a helyreállítani kívánt lemezképünk. A program viszont nem képes kibővíteni az elkészült biztonsági mentéseink tartalmát, így jó, ha van elegendő hely a merevlemezünkön, mert ha nincs, akkor kénytelenek leszünk letörölni a régebbi lemezképeket.

driveimagexml

Macrium Reflect Free

A Macrium Reflect Free egy szintén népszerű lemezkép készítő/klónozó segédprogram. Tervezés tekintetében a Macrium grafikus felhasználói felülete sokkal jobb, mint a DriveImage XML-é. Nemcsak átláthatóbb, és modernebb, hanem navigálni is könnyebb rajta.
A program segítségével klónozhatjuk a merevlemezeinket, vagy képfájlt is készíthetünk belőlük. A klónozás akkor jobb megoldás, ha a lemezen lévő összes adatunkat egy másik, nagyobb tárkapacitású lemezre szeretnék költöztetni. A lemezkép készítése történhet előre ütemezett időpontban, míg a klónozás csakis manuálisan indítható el. A képfájlokat ugyanarra a meghajtóra – vagy egy cseremeghajtóra is – visszaállíthatjuk, sőt, akár egy új számítógépre is felmásolhatjuk az adatokat, habár az utóbbi opcióhoz meg kell vennünk a szoftver prémium változatát.
A szoftver Linuxos és WindowsPE helyreállítólemezt egyaránt biztosít, amellyel visszaállíthatjuk a képfájlokat egy új meghajtóra. A helyreállítási folyamat meglehetősen egyszerű, de ha mégis elakadtunk, akkor itt találhatunk leírásokat lemezképek készítéséhez, helyreállításához, vagy különféle hibák javításához. Mindenesetre a Macrium az átlagfelhasználó számára még így is megfelelő választás lehet.

mreflect

EaseUS Todo Backup Free

Az EaseUS vállalat sokféle szoftvert gyárt, ezek közül az egyik legjobb a Todo Backup. Akár a Paragon esetén, itt is ránk akarják sózni a fizetős verziót, de ennek ellenére az ingyenes változat is tökéletesen elegendő, ha a fő célunk a biztonsági mentés, és az adataink, illetve a rendszer helyreállítása.
A program letisztult kezelőfelületet kapott, és a fizetős verzió ajánlgatási procedúrája sem zavaró annyira, mint a Paragonnál. A készítők a szoftverablak alján egy aprócska szegélyben figyelmeztetnek minket arra, hogy fizethetünk is a prémiumverzióért.
Az ingyenes változat használatával csak ugyanarra a lemezre, vagy egy, a gépünkben lévő másik lemezre állíthatjuk vissza a rendszert. Ha egy új számítógépre szeretnék visszatölteni az adatokat, ahhoz itt is meg kell vásárolnunk a prémium verziót, csakúgy, mint a Paragon vagy a Macrium esetében. Tulajdonságait tekintve ez a szoftver a Paragonhoz áll a legközelebb. A visszaállításhoz itt is használhatjuk a WinPE alapú mentőlemezt.
Az EaseUS Todo backup roppant egyszerűen használható, főleg akkor, ha követjük az online útmutatójukat. Összességében ez a program is nagyszerű választás lehet egy átlagos felhasználó számára.

todobackup

CloneZilla

Gyakorlottabb felhasználóknak a CloneZilla-t ajánljuk. A Clonezilla alapjában véve egy olyan live CD, amit bárhol, és bármikor használhatunk. Más szoftverektől eltérően ez nem tartalmaz egy külön .exe fájlt, melyet a Windows rendszerén belül futtathatunk. Ez épp elegendő ok lehet a legtöbb ember számára azért, hogy egy másik programot válasszon.
Ellenben, ha ismerjük az MS-DOS rendszer környezetét – 20-as éveik közepén, végén járók előnyben! 😉 – és tényleg egyénre szabottan szeretnénk létrehozni egy biztonsági mentést, vagy egy lemezképet a rendszerről, akkor a CloneZilla tökéletes lesz számunkra. A szoftver legfontosabb tulajdonságai dióhéjban:

 • A progran számtalan fájlrendszert támogat: ext2, ext3, ext4, xfs, , jfs, FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, HFS+, UFS, VMFS3, VMFS5, és a minix-et is.
 • Mind az MBR, mind a GPT merevlemez-partíciókat támogatja.
 • A képfájlokat tárolhatjuk helyileg, vagy akár egy NFS, Samba, vagy SSH szerveren is.

A CloneZilla-val való klónozás és helyreállítás nehezebb feladatnak bizonyulhat, mint vártuk, és minden bizonnyal az újonc felhasználóknak sok kellemetlenséget okozhat. Szerencsére a szoftverhez tartozik olyan dokumentáció, amelyben lépésről-lépésre le van írva, hogy miként végezhetjük el a műveleteket. Még egyszer szeretnénk kiemelni, hogy ez a szoftver csak haladó felhasználók számára ajánlott.

clonezilla

AOMEI Backupper

Aki az egyszerűséget kedveli, annak az AOMEI Backupper az ideális választás! A program segítségével könnyen lementhetjük a partícióinkat, az operációs rendszert, vagy akár az egész HDD-t, amiket aztán ugyanilyen könnyedén vissza is állíthatunk. A program felülete átlátható, letisztult, így a használata nem okozhat gondot a kezdőknek sem. Egyszerűsége ellenére nem kell lemondanunk a bőséges szolgáltatáskínálatról sem:

 • Időzített fájl, vagy könyvtár alapú mentés
 • Inkremetális, vagy differenciális mentések
 • Lemezek, partíciók klónozása

AOMEI

Az angolul tudók itt találnak egy nagyszerű bemutatóvideót a programról.

Meg kell említenünk egy másik ingyenes AOMEI terméket is, a OneKey Recovery-t, aminek segítségével az OEM gépeken találhatókhoz hasonló rendszer-visszaállító partíciót hozhatunk létre. Ennek segítségével bármikor szinte egy gombnyomással visszaállíthatjuk a rendszerünk egy korábban elmentett, jól működő állapotába, akkor is ha Windows-unk már elindulni sem képes.

aomei-onekey

Ezek voltak a kedvenc rendszert klónozó, illetve a rendszerünkről lemezképet készítő eszközeink. Ha bármiféle szoftverjavaslatotok vagy észrevételetek van, nyugodtan kommenteljetek. Jó mulatást!

17 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Solarkiss

  Jó cikk, bár ez inkább ilyen felsorolás jellegű lett, a programok használatát nem nagyon mutatja be (gondolom ez lenne a cikk lényege).
  Átlagos felhasználóként a Macrium Reflect Free nekem tökéletesen megfelel mentés/másolás céljára.
  Emlékszem, mikor Win 98 alatt klónoztam először meghajtót a Seagate diskwizard progival. Ha megtalálom a leírást, amit csináltam a használatáról, felteszem ide, csak hogy lássátok a különbséget a programok között. Meg hogy mennyit fejlődtek a dolgok az évek során.
  Kösz Helena !

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Devilstudio

  Én ezt használom (Keriver Image) és nagyon elégedett vagyok vele.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of nemalevente

  Én meg a win7 alatt a windows beépített programját használom.4-5 perc alatt megírja a 25GB-os rendszerpartíciómat.Már állítottam vissza belőle, működik, ingyenes.Miért vennék pénzért?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Blekfero

  Jó az írás, csak nekem az az egy dolog hiányzik belőle (ami az általam egyéb helyeken, újságokban olvasott cikkekből is), hogy hogy a bánatban állítom vissza a rendszert a képfájlból???
  Mert arra magam is rájövök, ha telepítek egy ilyen progit, hogy hogyan mentem el, az nem ördöngősség, de a visszaállítás? Miről boot-olok például?
  Megköszönném, ha valaki erről is írna egy cikket.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of JLA007

   Melyik programmal kapcsolatban érdekelne? Nem egyforma mindegyiknél ugyanis, de ha érdekel valamelyik részletesebben, megpróbálok segíteni.

   Tetszik (2)
  • Profile photo of csizilaci64

   Szia! Nekem a Norton Ghost használatával vannak tapasztalataim. Tehát be kell szerezni a Norton Ghost boot cd-s változatát. Ezt Iso formátumban több torrent oldalról is le lehet tölteni. A letöltött ISO-t ki kell írni egy CD lemezre, de voltaképpen egy 1 Gigás pendrive is elegendő. Pont ezen az oldalon van egy nagyon jó cikk a szükséges programmal együtt ami az ISO-t rá tudja tölteni egy pendrivra, úgy hogy a pendrive bootolható lesz. Ez után a CD-t vagy Pendrive-t bedugjuk betesszük. Majd újraindítás. A BIOS-be be kell lépni. És úgy kell beállítani, hogy a Bootolás a CD-ről, vagy Pendrivról történjen. Majd ezek után a gép be bootol az eszközről, és megjelenik a Norton Ghost felülete. Angolul tud, magyar verziója tudomásom szerint nincsen. És itt az egész “C” partícióról csinálunk egy biztonsági mentést tulajdonképpen. Ez egy nagyjából akkora méretű fájl lesz mint ugye maga a C partíción ami van. Sok időig szuttyog a program. A végeredményt el lehet menteni a merevlemez másik partíciójára de figyelni kell, hogy elég hely legyen. Ha megvan a fájl visszaállítjuk a BIOS-t hogy merevlemezről bootoljon aztán tovább lehet használni a PC-t laptoopot. Majd egyszer valami oknáől fogva bebolondul a windows vagy ismeretlen vírus lesz rajta, összeomlik, akkor a Norton CD-berak Bios CD-ről bootol. És a menüben a visszaállítási lehetőséget kell választani. Meg kell adni a programnak hogy hol van a vinyón, a korábban elmentett biztonsági mentés és a program visszaállítja ugyanazt a a helyzetet ami akkor volt amikor készült a mentés. Úgy tudom ezt hívják szaknyelven hideg mentésnek. Hát röviden ennyi. Más programok is vannak valóban amik képesek erre a feladatra. Remélem segítettem. Minden jót. Ha még érdekel valami, akkor az emailem: csizilaci64@digikabel.hu

   Tetszik (1)
 5. Profile photo of Alma321

  Sok évig a ghost2002-t használtam cd-ről, jól végezte a dolgát meg is mentett jópárszor az újratelepítéstől aztán amikor már ahci módban telepitettem a wint de a ghost bootCD-t csak nemahci-ben látta a bios akkor kerestem utódot. A MacriumFree szögegyszerűen kezelhető, futó wint is elment, a visszaállítás is egyszerű, élesben is próbáltam már amikor ledöglött a rendszervinyóm szóval nálam ez marad.

  Van még w8-tól a RecImg Manager http://www.recimg.com/ ez asszem a win saját backupját teszi felhasználóbaráttá, ingyenes

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Permafrost

  Comparing 20 Drive Imaging Software Backup/Restore Speed and Image Size
  http://preview.rlu.ru/bPfZ
  3 Free Norton Ghost Alternatives to Create a Full Windows Image Backup
  http://preview.rlu.ru/bPgh

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of vanpersie10

  Üdv! Én az acronist használom erre a célra ,és mindig sikerrel jártam.Akár backup-ról akár recovery-volt szó! Létezik,elérhető boot cd formában is,a “hátránya” hogy nem kommunikál magyarul,de pofonegyszerű a kezelése!
  http://www.acronis.com/en-eu/personal/pc-backup/

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of stefi1969

  Mi a különbség az OneKey Recovery és az Aomei Backupper között? Az Aomei Backupper-t jó ideje használom de az OneKey Recovery-t nem ismerem.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of 4hellcat

  Sziasztok!
  Életemben először készítettem egy mentést csak az OP rendszerről, frissítésekkel együtt, win 10- után! (win-10 előtt készítettem egy tiszta telepítést le húztam az összes frissítést) Ezt a képet raktam vissza, majd a progikat is fel tettem, és akkor jött a meg lepetés, a 200 egynéhány frissítés! :O Most meg néztem és azt látom hogy a Windows mappát nem menti a gép. :O Akkor most hogy van ez? Én ghost file-t szeretnék készíteni amibe minden benne van, a frissítés is, egy üres partícióra. (van hely bőven) Olvastam neten is meg itt is a különböző programokról, de azt nem írta senki hogy, a Windows fel ismeri-e ezekből a programok által készített mentéseket.? És vissza tudja-e állítani a rendszert. Esetleg ott követtem el a hibát hogy először telepítettem lemezről az OP rendszert, és utána állítottam a vissza állítást vagy mit? :O

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Kulfer

  Sziasztok!

  CloneZillával van valakinek tapasztalata?
  Én már ott elakadok, hogy pendrive-ról indítanám, de nem hajlandó a gépem bebootolni róla.
  Háromféle módon próbáltam bootolhatóvá tenni a pendrive-ot.
  1. A E:\utils\win64\makeboot64.bat file futtatásával (rendszergazdaként, mert anélkül hibaüzenetet dob),
  2. Egy bootolható USBdrive készítő progival ( LiLi Linux Live USB Creator, http://www.pendrivelinux.com/linux-live-usb-creator/ ),
  3. Egy másik szintén booteszköz készítő alkalmazással, talán többen ismerik mint az előzőt, Rufus (https://rufus.akeo.ie/?locale=pt)
  Mindegyik (saját visszajelzése szerint) sikeresen elkészítette a bootolható CloneZillát tartalmazó pendrive-ot. De a gépem egyik esetben sem bootol be.
  Tud valaki tanácsot adni?

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Lebowski

  2016 november 1-ig ingyenesen regisztrálható a Paragon Backup & Recovery 16 is: https://www.paragon-software.com/home/brh/

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez