Adatmentés “like a boss” – második felvonás

Nemrég bemutattam egy nagyon kocka megoldást a fontos fájljaink biztonságba helyezésére, most szeretnék egy másik módszerről beszámolni. Az előző megoldás a WinRAR titkosítását és a Google Drive kliens szinkronizáló funkcióját használta ki, viszont pár hét használat után több ponton is szűkösnek éreztem az így elérhető lehetőségeket ezért új stratégiát terveltem ki 🙂

A legnagyobb baj a tömörített fájlokban tárolt biztonsági mentéssel, hogy a teljes archívumot egyben kell kezelni, ami kényelmetlen ha csak egy-egy fájlra van szükségünk, valamint feleslegesen nagy adatforgalmat generál, mivel minden módosításkor a teljes mentést fel kell töltenünk újra és újra a felhős tárhelyre. Ez nem is gond abban az esetben, ha olyan mentésekről van szó, amikre csak ritkán van szükségünk (pl: családi fotóalbum), de mi van ha olyan fájlokat akarunk biztonságban tudni, amikkel nap-mint-nap dolgozunk? Az új módszerrel erre keressük a megoldást.

Továbbra is fontos szempont, hogy a felhőben tárolt adataink titkosítva legyenek, mivel a legféltettebb kincseinket nem bízhatjuk a tárhelyszolgáltatók felelősségére. (Itt megjegyezném, hogy szerintem általában sokkal nagyobb biztonságban vannak a fájljaink a Dropbox-on, mint a saját gépünkön, de az ördög nem alszik, így jobb ha mi magunk is titkosítjuk az adatainkat mielőtt feltöltjük őket, ezzel egy extra védelmi vonalat képezve.)

A titkosítást ezúttal a Viivo nevű alkalmazással oldjuk meg, ami automatikusan titkosítja a fájljainkat, mielőtt azok a felhőbe kerülnének, de a lokális mappánkban továbbra is kényelmesen, kódolatlanul és tömörítetlenül dolgozhatunk velük. A Viivo használata rendkívül kényelmes: megadunk egy munkamappát, amibe ha bármilyen fájlt helyezünk, az automatikusan szinkronizálódik a felhős tárhelyünk helyi mappájával. Bonyolult? Mutatom képeken:

how-viivo-works

Először is töltsük le a Viivo-t (az ingyenes verzió tökéletes a célunknak) és telepítsük a szokásos Next, Yes, Next módszerrel:

2015-03-08_13-44-44

A telepítés után a program felajánlja, hogy hozzunk létre egy profilt. Éljünk a lehetőséggel:

Miután a megerősítő email-ben lévő linkre kattintva véglegesítettük a profilunkat, válasszuk ki melyik tárhelyszolgáltatót szeretnénk használni. Én a OneDrive-ot fogom most választani, ugyanis a nemrég ajándékba kapott 200GB-om egyelőre kihasználatlanul hever:

2015-03-08_13-51-03

Ezután a program megkérdezi szeretnénk-e másokkal is megosztani a későbbiekben a fájlokat, illetve hogy automatikusan dekódolja-e a helyi fájlokat. Én mindkettőre nemmel válaszoltam. Végül meg kell adnunk egy könyvtárat, ami a munkakönyvtárunk lesz. (A miniatűr “change it” linkre kattintva tudjuk az elérési utat módosítani.)

Ha idáig eljutottunk, a OneDrive mappánkban meg is jelenik egy Viivo-Encrypted nevű mappa, amibe majd a titkosított fájljaink kerülnek, innen pedig a OneDrive kliens felszinkronizálja őket a felhőbe. A következő két képen láthatjátok, hogy a beállított munkakönyvtárban a fájlok még titkosítatlanul vannak, de a kódolt másolatuk “.viivo” kiterjesztéssel már a OneDrive mappájába szinkronizálódtak.

2015-03-08_14-00-40

2015-03-08_13-59-14

Vessünk néhány pillantást a Viivo beállításira is, bár túl sok érdekeset itt nem fogunk találni:

Itt akár vége is lehetne a cikknek, hiszen meg van oldva a titkosítás és a fájlok is felmennek maguktól a felhőbe, de hogy ne legyen ilyen egyszerű az élet, próbáljuk meg kényelmesebbé tenni a dolgot! Oldjuk meg, hogy ne legyünk a munkakönyvtárba kényszerítve, hanem a megszokott mappáinkban dolgozhassuk a fájljainkkal és azok maguktól találjanak el a felhőbe. Ehhez valahogy szinkronizálnunk kell a munkakönyvtárunkat az asztalunkkal (vagy egyéb más könyvtárral, ahol épp dolgozni szeretnénk). Én szeretem kihasználni a Windows asztalát, de hogy ne legyen tele mindenféle szeméttel, tematikus könyvtárakba igyekszem rendezni a fájlokat, ami valahogy így néz ki:

2015-03-18_01-53-00

Tehát azt szeretném, hogy az itt tárolt fájlok valahogy maguktól másolódjanak a Viivo munkakönyvtárába, hogy onnan titkosítva tovább utazhassanak a OneDrive tárhelyére. Ehhez először a Windows beépített eszközét a robocopy parancsot hívtam segítségül és fél nap kínlódás után sikerült egy “.bat” fájlt kreálnom, amit a Windows feladat-ütemezőjével sikerült is rávennem, hogy adott időközönként végrehajtsa a fájlok szinkronizálását. A keresett parancs így nézett ki:


robocopy C:\Users\Cartman\Desktop\ Z:\Viivo\SyncedFromDesktop\ /MON:1 /MOT:1 /XJ /MAX:5000000000 /e /mir /np /mt:4 /unilog:my_backup_log.txt

A robocopy kapcsolóiról itt találtok egy kellemes leírást, de rá se kattintsatok a linkre, mert tudok jobbat! Túl körülményes volt így a kötegelt fájl módosítgatása, az időzítésről nem is beszélve, inkább külső program után néztem.

Találtam is egy nagyon jóképű, ingyenes kis programot, a Synchredible-t. Ez a meglepően nagy tudású alkalmazás a háttérben futva végzi a munkáját, így egyszer ha beállítjuk, többé ügyet sem kell vetnünk rá, de ha mégis, a kezelőfelülete nem fog gondot okozni. Külön pirospont, hogy magyarul is tud!

Rövid telepítés után létrehozunk egy új feladatot, majd megadjuk a forrás és cél mappákat:

2015-03-17_20-58-16

Ezután megadjuk a szinkronizálás irányát, ami jelen esetben egyirányú, hiszen csak arra van szükségünk, hogy egy másolat készüljön az asztalon lévő állományokról. Ha kétirányú szinkronizálást választunk, akkor az asztalról is törlődni fog az eredeti fájl, ha a Viivo munkakönyvtárából töröljük a másolatot. Ez nem biztos hogy szerencsés megoldás, mert véletlenül kárt okozhatunk. Ugyanitt válaszuk ki, hogy csak a módosult fájlokat szinkronizálja, hiszen felesleges mindig felülírni a régi fájlokat.

2015-03-17_20-59-04

Most már csak meg kell adnunk milyen időközönként szeretnénk futtatni a szinkronizálási feladatot és készen is vagyunk. Beállíthatunk egy billentyűparancsot is az azonnali futtatáshoz, ill. kivételeket is tehetünk, ha nem minden könyvtárat szeretnénk szinkronizálni. Ha végigkattintgattuk a varázslót és elkészült a feladat, máris lefuttathatjuk.

Ezzel el is készült a nagy mű, a gép forog, az alkotó pihen 🙂 A tálca értesítési területén szépen sorban ülnek egymás mellett a Synchredible, a Viivo és a OneDrive ikonjai, mindhárom egy forgó nyilacskával jelzi, ha épp dolgozik:

2015-03-17_21-22-50

Mostantól bármilyen fájlt módosítunk, vagy létrehozunk az asztalon, arról egyből másolat készül és titkosítva feltöltődik a OneDrive-ra, így bármi is történik a gépünkkel, az adataink biztonságban vannak. Ha a Viivo-s munkakönyvtárunk külön meghajtón van (mint a fenti példában a Z meghajtó), akkor már helyileg is két külön meghajtón tároltuk az állományokat, amiért szintén jár a piros pont.

Egy rakás másik programmal is megoldható lett volna a feladat, de én ezeket találtam a legjobbnak. A népszerű Cloudfogger például nálam nagyon nehézkesen működött, ráadásul a dekódolgatás lassította a munkámat, így a Viivo végül nyert. A szinkronizálásra is találtam számos alkalmazást, de sokuknak agyon van korlátozva az ingyenes verziója, sok meg egyszerűen túl sokat tudott a feladathoz képest. Kíváncsi vagyok ti milyen megoldást választatok, ha tudtok jobbat a fenti feladatokra, örülnék ha kommentben megosztanátok!

23 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Solarkiss

  Ez igen ! Pontosan valami ilyesmit kerestem, épp az onedrive helykihasználása miatt, még semmi sincs feltöltve oda.
  A titkosítás- auto feltöltés nagyon jó, a mappa szinkronizálás maximális !
  Nagy nagy köszönet Cartman !
  Ha mondjuk rendszermentést szeretnék feltölteni, és LIVE rendszer alól letölteni, majd visszaállítani ? (lásd ingyenes rendszer mentő alkalmazások cikk)

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Monk

  Hát ez tök jó lenne, de nekem nem ajánlja fel a Viivo a telepítés során a munkakönyvtár kiválasztását.
  Van ötleted Cartman?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Monk

  Akceptaltam! Mindent ugy csinaltam, a Viivo supportja latja a regisztraciom, ervenyes es megsem jelenik meg az az ablak telepitesnel. Tudom, egyszerubb itt kerdezni, mert bizunk a tudasodban, tudasotokban. Azt gondoltam konnyebb menet lesz, de akkor marad a levelezgetes. Bocs,h a konnyebb utat valasztottam es koszi!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Hannibal

  Mega fiókkal össze lehet kötni? tehát hogy oda töltse fel a fájlokat?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Monk

  Azt szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e, és, ha igen akkor hogyan, hogy a feltöltés után a munka könyvtár és az Encrypted könyvtár törlődjön?
  Lehet, hogy bugyuta megközelítés, de így most jelenleg 3 db mappa tartalmazza ua. fájlokat, nyilván az egyik titkosítva, viszont, ha fel lett töltve a felhőbe, akkor annak tartalmára nincs szükség, illetve csak a módosított fájlok számára.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Monk

  Köszönöm, megértettem!
  Azt hittem, hogy erre is jó lenne a Viivo vagy a Synchred, mivel nem kíván felügyeletet. Pedig nagyon tetszik, és a végén működésre bírtam, de csak egy másik tárhellyel, név szerint a Dropbox-szal. A OneDrive hiába van installálva, egyik accounttal sem hajlandó működni. Még a support sem jött rá, hogy miért, viszont ajánlotta az általuk egyszerűbbnek, felhasználóbarátabbnak aposztrofált 3.0.56-os verzió kipróbálását. Igazából, nekem az általad bemutatott jobban fekszik.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Bela Geza

  Üdv!
  Cartman azt hogy lehet megoldani, hogy egy 8Gb-os munka mappát a teljes tartalmával, képek levelek rajzok mappákba rendszerezve, hogy lehetne onedrivre feltölteni,mert eddig sehogy se sikerül, csak fájlokat tudok, de egy ekkora anyagot újra mappákba rendezni idegtépő és végtelen ideig eltartana.
  Előre is köszönöm.

  Ui: az asztali onedrive-ot hogy lehet elindítani mert kilép Runtime erroral, ha bevagyok lépve microsoft fiókba ha nem.
  A filemanager.exe nem bír elindulni.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of AtHoS

  A viivo-s sharing-et nem próbáltad ki? Kíváncsi lennék hogyan működik, mert ezzel a kialakítással saját magadnak mentegetsz csak

  Egyébként úgy érzem, hogy a mappaszinkronizálás teljesen fölösleges lépés. Sokkal egyszerűbb lenne mklink-et használni mappára/mappákra
  https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc753194.aspx

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   A megosztást nem próbáltam, mert én direkt privát backup-nak szántam ezt.
   A mappaszinkronizálás szerintem nem felesleges, hanem biztonságos, mert egyirányú, így ha a másolattal akármi történik is, az eredeti érintetlen marad.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of AtHoS

    Mondjuk sosem lehet elég mentésünk a fontos dolgainkról, de az általad vázolt esetben akkor van értelme a szinkronizálásnak, ha kódolatlan másodpéldányt is kívánunk tárolni, ráadásul mint írod az minimum fizikailag is eltérő másik háttértárolóra kerül.

    Egyébiránt amit itt szépen kifejtettél a cikkben, az messze túllő mindazon, amit a felhasználók a mindennapok során használnak. Én sajnos folyamatosan azzal találkozom, hogy nem készítenek biztonsági másolatot. Bár bizonyára nem reprezentatív amivel én személy szerint találkozom, de sokan amiatt sem mentegetnek, mivel kevés a tárhelyük és nincs pénzük erre extrán költeni, így a felvázolt példádban a 3 helyen is eltárolom a gépen a dolgokat pont problémás az esetükben. Mondjuk nem használtam még a OneDrive-ot, így el tudom képzelni, hogy felszinkronizálást követően eltávolítja a gépen lévő forrásmappa tartalmát, így már csak 2 helyen fog szerepelni ugyanaz a tartalom a háttértáron. Ami szvsz. még mindig fölösleges, bár abból a szempontból kényelmes, hogy gyorsan visszamódosítható lehet bármi (amire mondjuk szvsz. megint csak ritkán van szükség, így bőven elegendő a felhős tárolás)

    Természetesen minden nézőpont kérdése, de crypto kártevő ellen ez a megoldás sem véd sajnos….hacsak nincs a felhős tárolásnál visszamenőleges backup, ahol megmarad a megváltozott fájlok korábbi verzióiból is néhány korábbi változat.

    Arra viszont mindenképpen jó a cikk, hogy bemutassa a biztonsági mentés otthoni körülmények közötti automatizálás és gyakorlati megvalósítás lehetőségeinek egy szeletét.

    Tetszik (0)
 9. Profile photo of Bull

  Ez Igen Cartman !

  Őszintén szólva, rendszer és hálózat építés terén a DirtyWindows segítségnyújtása nem csak a pálmát viszi, de az összes fát az erdőben.
  De ettől a cikktől padlót fogtam!
  QQQrva JÓ!

  Le a kalappal,- És nagyon nagy köszönet érte!!!

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Cartman

  A Viivo fejlesztőjétől most kaptam ajándékba egy 25%-os kedvezményre jogosító kódot, nekem nincs rá szükségem, mert az ingyenes verziót használom, de ha valaki kéri, használja fel nyugodtan. Aki először él vele, azé lesz, csak majd dobjon egy választ ide, hogy a többiek már ne fáradjanak vele, mert elvitte 😉
  kód: THANKS25
  http://www.viivo.com/upgrade

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of CsumiRudi

  Üdv!
  Nekem a windows 10 alatt állandóan leáll: “Hiba lépett fel az alkalmazásban”
  exception number 1
  exception class EConvertError
  exception message “”ist kein gültiger Integer-Wert
  Viszont, ha manuálisan indítom, akkor rendesen megcsinálja a szinkrozinálást.

  Előre is köszönöm.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of CsumiRudi

  Sziasztok!
  Hogyan lehet visszaállítani a viivo-val titkosított fájlokat az eredetire?
  Előre is köszönöm. Sürgős lenne.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Leroy

  Èn szemèly szerint xcopy-bat file, feladatütemező a szinkronizálásra, valamint boxcryptor a titkosításra. De kipróbálom majd ezeket is. Köszi a cikket!

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Solarkiss

  Kérnék egy kis segítséget, a Viivo 3.0.102 már sajnos nem adja be a tárhelyválasztás lehetőségét. Azt írja, szerver állapot online. De melyik szerverrel áll kapcsolatban ? Sehol nem derül ki a program igen puritán kezelőfelületéből. Azt írja a honlapon, hogy :
  Multi-Cloud támogatás:
  automatikus felismerése és támogatása: Dropbox, Box, a Microsoft és a Google Drive OneDrive. Részletes támogatja az egyéni fájl-sync-and-share szolgáltatók.
  Telepíteni kell a tárhelyszolgáltató klienseket a gépre, és akkor ismeri fel automatikusan ? Ez elég gáz….Jobb volt a régi kézzel beállítás.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez