A Microsoft újra meghódítja a piacot

A vállalat a Build konferencia tegnapi első napján közölte célkitűzését, miszerint a következő 2-3 évben egy milliárd eszközön szeretne Windows 10-et látni. Az ambiciózus cél érdekében nagyszabású változásokra készülnek, melyekből ízelítőt is kaptunk az előadás során. Nézzük, mit ígér a Windows 10, mivel hódítaná el a konkurenciától a felhasználókat.

Annak érdekében, hogy a fejlesztők a Windows platformot válasszák, több nagy bejelentést is tett a Microsoft. A fejlesztők ezentúl Windows mellett Linux és Mac rendszeren is futtathatják a Visual Studio Code nevű fejlesztőeszközt, amivel ráadásul egyszerűen, a kódbázis jelentős részének megtartásával portolhatják Windowsra az eredetileg Android-ra, vagy iOS-re készült alkalmazásaikat.

Screen Shot 2015-04-29 at 12.22.52 PM

Ezen kívül a korábban Spartan néven futó új Edge böngészőre adoptálhatóak lesznek a Chrome és a Firefox bővítményei, ami szintén nem kerül majd sok munkába a készítőknek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az előzetes pletykákkal ellentétben, átalakítás nélkül sem az androidos, vagy iOS-es alkalmazások, sem a böngészőkiegészítők nem használhatóak majd Windows 10-en.

Ezen kívül az új Windows Store-ban végre megjelenhetnek a hagyományos (Win32-es) programok is az univerzális appok mellett, ami sokat segít majd a fejlesztőknek a termékeik terjesztésében. Az áruházból letöltött hagyományos alkalmazások egy elszigetelt virtualizált környezetben fognak futni, így megszűnik a “szemetelés”, a telepítés egyszerűbb lesz és az eltávolítás után, valóban nyom nélkül megszabadulhatunk egy-egy, már nem kívánt programtól.

2R0jKXN

Az “univerzális” alkalmazások végre valóban univerzálisak lesznek, abban az értelemben, hogy a Microsoft összes platformján használhatóvá válnak, legyen az mobil, tablet, asztali PC, vagy akár az új HoloLens. A Continuum technológia segítségével az alkalmazások illeszkednek az adott kijelzőmérethez, így ugyanaz az alkalmazás kényelmesen használható mobilon és PC-n is. A Windows Phone-hoz elegendő lesz egy monitort csatlakoztatni és máris PC-ként használhatjuk az eszközt, az univerzális appoknak köszönhetően.

windows-10-continuum

 

A Microsoft ígérete tehát egy széleskörű, átjárható platform, ami mind a fejlesztőknek, mint a felhasználóknak hasznára válik. A konkurenciának fel van adva a lecke. Persze a sikerhez az új rendszert a felhasználóknak is el kell fogadniuk és ennek érdekében is tett lépéseket a vállalat. Az egyik legfontosabb, hogy az átállás ösztönzésére az első évben mindenki ingyen frissíthet Windows 10-re – bár ezzel kapcsolatban még továbbra is sok nyitott kérdés maradt, ez mindenképp vonzó ajánlat. Másfelől a rendszer készítése közben végre figyelembe vették a fogyasztók elvárásait is és úgy tűnik valóban olyan rendszert akarnak kiadni, ami a lehető legjobban megfelel a felhasználóknak. Ennek érdekében a munkaterület újra az asztal lesz az asztali PC-n, az alkalmazások ablakban futnak, a Startmenü valóban menü lesz és összességében nem csak a rendszert erőltetik egységes kinézetre, hanem inkább az alkalmazásoknak adnak lehetőséget a különböző platformokon való megfelelő megjelenésre. Ami a Windows 8-nak nem sikerült, azt a Windows 10 minden bizonnyal sikerrel viszi véghez a változtatásoknak köszönhetően.

Végezetül megtudtunk néhány újdonságot a felhasználói felületről is. Spotlight néven bekerül a rendszerbe egy tanítható Lockscreen, ami tetszésünkhöz igazodva állít be különböző háttérképeket a bejelentkezési képernyőn, valamint a felhasználói szokásainknak megfelelő alkalmazásokat is ajánlgat.

windows_10_lockscreen_(2)

A rendszerbe visszakerül az Aero Blur is, legalábbis a Startmenüt már biztosan áttetszővé tehető, ahol egyébkánt az élő csempék egy új animációt is kaptak. A menüben a funkciók és alkalmazások, a használati gyakoriságuk alapján rendeződnek majd el, valamint a keresést segítendő, Cortana is beépül a Startmenübe, ahol egyből megjelenik, ha gépelni kezdjük a keresendő kifejezést.

 

Muszáj szót ejtenünk a HoloLens-ről is, ami a Microsoft legújabb és egyben legfuturisztikusabb találmánya. Miközben a cég a jövő felhasználási szokásait próbálja kipuhatolni, a 3D és a gesztusokkal való vezérlés egyedi kombinációját nyújtó technológiával kísérletezik. Illetve már nem csak hogy kísérletezik, hiszen saját szemünkkel láthattuk a bemutatón a közel kész terméket. A HoloLens hardvere beépítve tartalmaz minden szükséges eszközt, így vezetékek és kötöttségek nélkül élvezhetjük a virtuális térben a 3D-s funkciók mellett, akár a mobilos univerzális alkalmazások használatát is.

enb38JB

 

A Microsoft tehát valóban széles szolgáltatásskálával igyekszik meghódítani, vagy inkább újrahódítani a piacot, amire nem csak szüksége, de a látottak alapján jó esélye is van.

További képeket és részleteket találhattok a tegnapi bejelentésekről ezen az oldalon, végezetül pedig néhány videó az elhangzottakról:

Az előadás teljes anyagát itt nézhetitek meg.

 

17 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of abissus

  Szép profi munka, kár, hogy energiád és időd nem végtelen…. 🙂

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Cartman

  Ezek után tervezitek a Windows Phone-ra váltást?
  Én komolyan legondolkodtam rajta, amikor megláttam tegnap a demóban monitorral meg billentyűzettel.
  Bár, meg kell várni míg több program fel lesz rá készítve, mert egyelőre valószínűleg nem véletlenül csak az Office-al mutogatták.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Locky

   Ez egyéni kérdés, én elsőnek andoridos, aztán iphoneos, most pedig windows phoneos lettem. És nem azért mert így jött ki, hanem számomra ez a leghasználhatóbb rendszer. Minden értelemben. Egyedül az apphiány az, ami küszködős, de úgy látom ez meg is fog oldódni, szóval ár-érték arányban is tökéletes a WP.

   Androidnak hátránya a lassulás és az akadás ezért sem szeretem. Természetesen drága telefonnál ez nem hátrány (~100 környékén kártyás/független áron), de a WP-nél már az 520 és még az olcsóbb verziók is gond nélkül elfutnak, vagyis erészből simán veri az androidot. Olcsó telefonok között biztosan.

   Iphoneal meg az volt a gondom hogy egyrészt drága (mondjuk sose a legújabb volt meg), másrészt pedig egy “egyszerű felülete van egyszerű embereknek”, de én nem vagyok egyszerű 😀 Nekem kell egy kis “lehetőség”. És független a pletykákkal az se volt zökkenőmentes rendszer.

   Tetszik (0)
 3. Profile photo of dodeskaden

  Nekem ez a Store-ból való alkalmazások beszerzésnél vannak skrupulusaim , ha jól veszem ki , ez “homokozóban” való futtatás CSAK az onnan beszerzett programokra vonatkozik ?! Ez azért elgondokoztató …

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of pandamacko

  @Dodeskaden
  Azt hogy érted hogy “homokozóban” való futtatás CSAK az onnan beszerzett programokra vonatkozik” ? Mindazonáltal ahogy eddíg is, ez után is megoldható lesz, és jelenleg is használhatóak az egyébb programok futtatása a rendszeren.
  A laikusoknak, és átlag felhasználóknak ez a fajta programbeszerzés könnyebbé fogja tenni a mindennapjait az által hogy nem kell állandóan ismerősőkket nyaggatnia ha kell neki valami. 🙂 Teljesen felhasználó barát lesz a store, ha egyszer elindul. 🙂 Azok is könnyen fognak boldogulni vele akik bizonytalanok az eddigi rendszereket illetően.

  A tegnapi adás előtt kiszivárgott a Windows 10 10102-es angol nyelvű build-je elég fenyegető hangvételü vízjelet tett az asztal jobb alsó sarkába. Így nem valószínű hogy ez a verzió hivatalos lesz még egy darabig. igaz ezt a buildet is automatikusan aktiválja, azért a lenti vízjel árulkodik valamiről 🙁
  Már a telepítő elidításánál sem engedte csak frissíteni az előző rendszert. Csak rá telepítés enged az előző buildre, így maradt egy csinos 15,6 GB-os old.win mappa. Akik esetleg ezek után is feltennék, érdemes formázni a meghajtót, és tiszta telepítést végezni.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of pandamacko

  Most már vili 🙂 Azonban eddig is megvoltak a rizikó faktorai a kétes helyről beszerzett, vagy ismeretlen gyártóktól származó programoknak. Abban biztos vagyok ha a rendszer végleges formájában kikerül a piacra, ott lesznek a storéban azok a segédprogramok többsége is amiket eddig , és ez után is használni fogunk. A felhasználóknak is könnyebb lesz mert nem kell keresgélni, egy helyen lesz minden.
  Az Androidnál már bevált, itt se lehet majd olyan rossz. (Bár az igazat megvallva, nem vagyok oda az androidért, és az egyetlen androidos tabom programjainak 90%-át nem a playról szedtem le. Ettől függetlenül ez csak az én véleményem. )

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Tamás Göbölyös

  “Windows mellett Linux és Mac rendszeren is futtathatják a Visual Studio Code nevű fejlesztőeszközt, amivel ráadásul egyszerűen, a kódbázis jelentős részének megtartásával portolhatják Windowsra az eredetileg Android-ra, vagy iOS-re készült alkalmazásaikat.”
  Android 80% a mobil piacon, Windows 98% a PC a piacon. Jelenleg. Az android a mobilok windows-a. Amikor natív játékok jelennek meg Linux-ra, sőt … amikor a MS Office -nek lesz linuxos változata…..
  Az EU a hülye “N” verziók helyett kötelezné a gyártókat hogy Linux drájverekkel is lássák el a termékeiket……különben az EU-ban nem hozhatók forgalomba.
  Szabad szoftver…

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Cartman

  Idő közben kiderült, hogy azért mégsem lesz olyan nagyon egyszerű a más platformokra készült alkalmazásokat átkonvertálni. Az egyik nagynevű programozó, Rudy Huyn blogjában részletezi a technikai problémákat, amik miatt az összetettebb alkalmazások portolása problémás lesz:
  http://www.rudyhuyn.com/blog/2015/04/30/android-and-ios-developers-are-my-new-friends/
  Szóval annak ellenére, hogy sok weboldal úgy hozta le a hírt, hogy “droidos és iOS-es appok is futnak majd a win10-en” (pl.: pöcefórum), a valóság az, hogy több-kevesebb (de inkább több) munkával a fejlesztők átkínlódhatják az alkalmazásaikat Windows-ra, de enélkül még véletlenül sem fognak csak úgy futni.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of pandamacko

  Peddig a jó öreg Satya (47 éves) Olyan átszellemülten nyomta a vakert, mintha Megtalálták volna a manna földi megfelelőjét. A részéről végülis érthető, hiszen érdeke hogy a terméküket piedesztálra emelje. 🙂 Ettől függetlenül nem véletlen hogy “érdekesebbnél érdekesebb” üzeneteket küldtek ki a hallgatóságból. 🙂 Gondolom nem megveszekedett linux rajongók küldték, csak részint a műsor feléig már tűkön ültek, és várták az igazi számukra is fontosabb bejelentéseket, részint meg akik figyelemmel kísérték az előadást, zömmel nem ma kezdték a számítástechnikát. 🙂 Nekem momentán le is esett volna az állam, ha bejelentik, hogy az androidos alkalmazásokat lehet majd futtatni az új rendszeren. Azzal haza is vágták volna az androidot rendesen. 😀

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez