Már kipróbálható a BitTorrent p2p alapú böngészője, a Maelstrom

A BitTorrent egy olyan böngészőn dolgozik, ami a hagyományos HTTP protokoll helyett (vagy mellett) képes p2p kapcsolaton keresztül is megjeleníteni az erre felkészített weboldalakat. A koncepció lényege, hogy így az adatok – hasonlóan a torrent letöltésekhez – egy központi szerver nélkül is elérhetőek, ezzel pedig biztosított azok szabad, elvileg cenzúrázhatatlan áramlása.

A felhasználók a weblapok tartalmát egymás közt osztják meg (seed-elik) így az ilyen oldalak biztosítva vannak a szervereket érő támadásoktól. Míg a hagyományos webszervereket egy-egy DoS támadás elérhetetlenné teheti, vagy egyes országok IP cím alapján letilthatják azok elérését, a p2p alapú oldalaknál ez nem fordulhat elő. A különféle reklámszolgáltatók és szociális oldalak is vakarhatják a fejüket, ha a p2p felhasználókat akarják követni.

A készítők szerint ez lehet jövő internetje, ahol a személyes adatok védelme, a netsemlegesség és a független, szabad böngészés megvalósulhat.

Kipróbáltuk

Bár a fejlesztés még javában zajlik és egyelőre sok kérdés megválaszolatlan, a böngésző beta verziója már elérhető, így tettünk is vele egy próbát. A Maelstrom a nyílt forrású Chromium-ra épül, így a felülete sok meglepetést nem okoz.

Maelstrom About

A telepítés egyszerű, mindössze a beállítások nézegetésével töltöttünk néhány percet. Ilyet eddig csak torrent-kliensekben láttunk. Megadhatjuk mekkora merevlemez-területet szeretnénk az átmenti tárhelynek biztosítani, ahova a böngésző lementi és más felhasználóknak később feltölti a weboldalak komponenseit. Ezen kívül beállíthatjuk mennyire vagyunk “becsületesek”, azaz mennyi adatot töltünk vissza a letöltöttekből. Ez a koncepció szintén ismerős lehet a torrentoldalak látogatóinak, nem kell különösebben magyarázni, miért fontos, hogy ne legyünk önzőek és felfele is töltsünk – röviden azért, mert ha nem így teszünk, akkor megáll az egész gépezet, hisz előbb-utóbb mi sem tudunk letölteni, ha senki nem tölt fel.

A rövid tesztelés alatt a hagyományos weboldalak mindegyike gond nélkül futott és az egyelőre kis számú, elérhető bittorrent alapú oldal is használható volt. Jellemző viszont, hogy egyelőre lassan töltenek be az ilyen oldalak, mivel még kevés a felhasználó a rendszerben. És hogy mi a különbség a hagyományos és egy p2p alapú oldal között? A legszembetűnőbb az oldalak címe, ami egy magnet link és valahogy így néz ki:

2015-05-02_18-52-25

Az ilyen oldalak speciális előkészítést igényelnek a fejlesztőktől, amiben a folyamatosan frissülő dokumentáció nyújt segítséget. Mint az alábbi videóban látható, néha sajnos előfordul, hogy egyáltalán nincs seed és ilyenkor a böngésző teljesen elakad. Remélhetőleg a szélesebb körű elterjedés orvosolja majd ezt a problémát.

A Maelstrom böngésző a fejlesztő oldaláról letölthető egyelőre kizárólag Windows-ra.

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of pimi

  Hát a tárhely szolgáltatók és domain disztribútorok nem lesznek boldogok.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of ne77

  És ez mennyire biztonságos? Mármint ha valahova bejelentkezek (email+jelszó), akkor az valakinek a gépén ott lesz nem?
  A dw mikor tér át p2p alapú weboldalra? 😛

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of dodeskaden

  Letőltöttem a klienst , de nem települ …lehet hogy a virusirtó akadájozza ?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of dodeskaden

  No , ez nem tudom mi , de nem müxik , nem települ … 🙁 fel néztem az oldalra is , semmi támpont

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Szityu

  Nekem W10 10074re minden gond nelkül felment s müködik

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of hopi05

  ” Nekem W10 10074re minden gond nelkül felment s működik ” Nekem is. 🙂

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of dodeskaden

  Na most az a baj hogy a Chromos alapot , elavultnak tartja a google , és még az is hogy ugytűnik a flash és társait is elkezdték kivezetni mindenhonnan …egy csomo oldalnál ahol erre szükség lenne , közli , hogy nem engedéjezett !! 🙁

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez