Írásvédettnek tűnő meghajtók javítása

Bizonyára ti is találkoztatok már azzal a hibaüzenettel, hogy “A lemez írásvédett. Szüntesse meg az írásvédettséget vagy használjon másik lemezt”. A hiba akkor jelentkezik, amikor a számítógépről a pendrive-ra szeretnénk fájlokat másolni.

A párbeszédpanelen ilyenkor hiába kattintunk az “Újra” gombra, az ominózus hiba állandóan megjelenik. Szerencsére a legtöbb esetben könnyen és gyorsan orvosolható a probléma, rögtön két módszert is mutatunk hogyan!

Mielőtt bármihez hozzákezdenél, ellenőrizd, hogy a pendrive-odon nem található-e egy ún. “írásvédelmi kapcsoló” (“write-protection switch”), ugyanis akadnak olyan USB stick-ek a piacon, melyek fizikai írásvédelmi kapcsolóval vannak ellátva. Ha a tieden is van egy ilyen pöcök, akkor győződj meg róla, hogy a kapcsoló “off” pozícióban áll, s ha ezután is fennáll a hibaüzenet, csak akkor kezdj bele az alább említett módszerek alkalmazásába.

Első módszer az írásvédettség megszüntetésére:

1. lépés: Nyissuk meg a beállításszerkesztőt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a Start menü keresőmezőjébe begépelni a “regedit” szócskát, majd Enter-t nyomni. Ha ezután rákérdez a Windows arra, hogy engedélyezzük-e a programnak, hogy módosításokat hajtson végre a számítógépen, akkor nyugodtan kattintsunk az Igen-re.
Tipp: Úgy is megnyithatjuk a programot, hogy a Windows + R billentyűt egyszerre lenyomjuk, a felbukkanó ablakban beírjuk a regedit.exe parancsot, végül pedig Enter-t nyomunk.


2. lépés: Miután megnyitottuk a beállításszerkesztőt, navigáljuk a következő kulcshoz:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control


3. lépés: A bal oldali panelen ellenőrizzük, hogy a “Control” kulcs alatt megtalálható e a “StorageDevicePolicies” alkulcs. Ha igen, akkor kattintsunk rá és folytassuk a 6. lépéssel. Ha nem, akkor hozzunk létre egyet, mégpedig úgy, hogy először klikkeljünk jobb gombbal a “Control” kulcsra, majd kattintsunk az “Új” -> “Kulcs” opcióra, végül nevezzük el az így létrehozott kulcsot “StorageDevicePolicies”-nek.


4. lépés: A bal szélső panelen kattintsunk a “StorageDevicePolicies” kulcsra.

5. lépés: Most kattintsunk jobb gombbal a jobb oldalon lévő üres területre (lásd a képen), és válasszuk az “Új” -> “Duplaszó (32 bites)” értéket. Nevezzük át “WriteProtect”-re, majd

The-Disk-is-write-protected-error-solution5_thumb

 

6. lépés: változtassuk meg az alapértelmezett értékét 0-ra úgy, hogy kattintsunk duplán a kulcsra, és írjunk be 0-t az “Érték” névvel fémjelzett mezőbe. Ezzel kikapcsolhatjuk az írásvédettséget.

The-Disk-is-write-protected-error-solution6_thumb
7. lépés: Végül húzzuk ki, majd dugjuk be újra a pendrive-ot, s így már fennakadás nélkül használhatjuk.

Tipp: A beállításszerkesztő használata nélkül is elvégezhetőek a fenti módosítások, egy előre elkészített “.reg” fájl futtatásával, amit innen le is tölthettek…

Második módszer az USB stick írhatóvá tételéhez:

Ha a fent említett módon nem sikerült elhárítanunk a hibát, akkor a jó öreg parancssort is használhatjuk a pendrive-unk attribútumainak a megváltoztatásához:

1. lépés: Nyissuk meg a parancssort rendszergazdaként. Ehhez gépeljük be a CMD szócskát s Start menü keresőmezőjébe, majd nyomjuk le egyszerre a Ctrl+Shift+Enter billentyűkombinációt.
Pontosan hajtsuk végre ezt a lépést, mert fontos, hogy a parancssort rendszergazdaként futtassuk!

2. lépés: Győződjünk meg arról, hogy az USB tárolónk csatlakoztatva van a számítógéphez, majd gépeljük be az alábbi parancsokat (Enter-rel elválasztva):
Diskpart
List Disk


Miután a parancssor listázta a csatlakoztatott meghajtókat, jegyezzük le a pendrive-unk számát (a mérete alapján könnyedén beazonosíthatjuk a csatlakoztatott USB meghajtót).

3. lépés: Hajtsuk végre az alábbi parancsokat:
Select Disk X
A fent említett parancsnál az X-et helyettesítsük a pendrive-unk számával. Például “Select Disk 5” (ha az USB-nk száma 5-ös, mint a példában).

4. lépés: Adjuk ki a következő parancsot:
Attributes Disk Clear Readonly


(Természetesen minden parancs után Enter-t kell nyomni.)

5. lépés: Zárjuk be a parancssort majd húzzuk ki, majd csatlakoztassuk újból a pendrive-ot. Ha mindent jól csináltunk, akkor most már működnie kell.

Ha van más tipped, vagy bármilyen tanácsra, segítségre van szükséged, oszd meg velünk kommentben!

7 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Dj. V.

  Kingston esetében főként, de más gyártóknál is előfordul, hogy hosszas írás után (pl. direktbe pendrive-ra letöltés, töredezettségmentesítő véletlenül a pendrive-t is rendbe akarja rakni), miután 1x el lesz távolítva, a meghajtó teljes és felhasználható kapacitása is 0 lesz, nem nyitható meg többé. Bizonyos recovery programok fájlnevek elvesztésével az adatok 1 részét vissza tudják szerezni, de ettől nem lesz használható a pen, hiszen formázni sem hagyja magát.
  Kingstonok esetében több típusnál is nekem csak az vált be (gyári pendrive formatter sem volt jó), hogy firmware frissítést csináltam, mely meg is formázta a kívánt formátumra. Ez minden gyártónál és minden típusnál más. MPall a Kingstonok esetében, de ennek is a verziószáma fontos, mert különböző verziók különböző chip-ekhez valók.
  Viszont az efféle javítás kockázattal is járhat (az adatok mindenképp elvesznek), ezért csak tájékozódás után javaslom bárkinek e programok használatát!

  Másik pen hibajelenség: Ha bedugod, nem ismeri fel, pedig más gépben igen. “Lowfilter” hiba a regisztrációban. A hosszas keresgélés helyett már programok is segítik ezen bejegyzések törlését, többek között az ingyenes mindössze 0,4MB-os USB Oblivion (backup és egyenként választható eltávolítással) vagy a még kisebb DriveCleanup V0.8.1 0,02MB-os, mely Uwe Sieber nevéhez köthető.

  Tetszik (2)
 2. Profile photo of dirty.ata

  PLS HELP kedves barátim.
  Egy 8 gigás ADATA pendrive-om van, pár hónapja – valószínűleg az én hibámból – írásvédettséget jelez, illetve nem formatálható.
  Felbuzdulva az itt írtak több dologgal is próbálkoztam (reg fájl és parancssori javítás), egyik sem jött be, sőt, nem segített a gyártó honlapján lévő “testreszabott” flashdrive recovery futtatása sem (pedig itt a gyári szám alapján “azonosítják” az eszközt, s kínálnak letölthető, futtatható recovery progit). Szóval……………. valami egyéb 5let ??? Előre is kössssssssssz.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez