A tesztelők is ingyen válthatnak Windows 10-re, ha… (frissült)

A Microsoft kommunikációját néha elég nehéz értelmezni, főleg ha a Windows 10-re való ingyenes frissítésről van szó. Ma Gabe Aul vitte be az erdőbe a twitterezőket, egy félreérthető, vagy nem túl egyértelmű válasszal.

Arra a kérdésre, hogy az Insider programban részvevők ingyen frissíthetnek-e majd a Windows 10 végleges kiadására, egy rövid “Igen”-el válaszolt.

Azonban, miután rákérdeztünk a részletekre, tisztázta, hogy csak azoknak lesz ingyen, akik legálisan aktivált Windows 7, vagy 8.x verzióról frissítettek, ill. frissítenek.

Tehát továbbra sincs ingyen ebéd. Az “ingyen” szó csak annyit jelent, hogy nem kell újra fizetnünk, ha a korábbi verziókért már megtettük, nem pedig azt, hogy teljesen ingyen. Korábban az a félreértés járta be az internetet, hogy a kalózverziókat futtatók is ingyen frissíthetnek, amiből akkor is csak annyi volt az igaz, hogy ingyen frissíthetnek ugyan, de az aktiváláshoz már egy legális termékkulcsra lesz szükségük. Most ugyanígy az insider-ek szeme csillant fel az “Igen” hallatára, de úgy tűnik ismét csak a gyenge kommunikáció áldozatai lettünk.

Továbbra is sok kérdés maradt megválaszolatlanul, pl.: tiszta telepítéshez is használható lesz-e a korábbi kiadások termékkulcsa, illetve mi lesz azokkal, akik az egy éves ingyen upgrade akció után valamiért újra kell telepítsék a rendszerüket? Természetesen feltettük a kérdéseket, amint választ kapunk ezekre is, frissítjük a cikket.

Frissítés #1 (2015.05.12. 17:30):
Újabb “válasz” érkezett twitter-en feltett kérdéseinkre:

Magyarul: “Igen, ha Windows 8.1-en keresztül upgrade-elsz, akkor az a licensz aktiválja a 10-est”. Vagyis még-magyarabbul: csak arra a kérdésre hajlandó reagálni, amire azzal válaszolhat, hogy a legális 7 és 8 felhasználók ingyen upgrade-elhetnek. Ezt viszont eddig is tudtuk. Tehát az insider-ek semmivel nincsenek megkülönböztetve, ha van eredeti kulcsuk, akkor ingyen frissíthetnek, ha nincs, akkor nem. Csak akkor nem kellett volna “igen”-el válaszolni, az első feltett kérdésre.
Ezen kívül semmilyen részletet nem árult el, pedig számos kérdést feltettünk még. Valószínűleg az RTM bejelentéséig várhatunk a konkrétabb válaszokra.

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Vidra

  Akkor, ha van egy kms-el aktivált 8.1-em, az frissülni fog?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Lamer

  A 10074 meddig használható? Milyen korlátok vannak benne?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Trianta

  Talán ingyen lesz mindenkinek a Windows. Ha nem így lesz, nem sok értelme van az erőlködésüknek.
  Ha már most bejelentenék az ingyent, innentől kedzve már nem venne sennki pl 8.1-est.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Máté

  Az oké, hogy a 10 emberből 1 ember fizet a Windózért. Azért is ilyen drága. Ha most ingyenessé tennék, miből élne meg a cég?

  Bár nem értem, mert a Linuxok is ingyen vannak.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Phoenixx_93

  najó akkor ha nekem van egy lapim amin gyári win7 van akkor azt is fel tudom frissíteni anélkül hogy megint fizetnem kéne mindenfajta kulcsért? :O

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Természetesen, igen, mert a Windows 7 jogtiszta termékkulcsa megy tovább (vagy kapunk másikat), legalábbis a legutóbbi infó szerint. 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of octolith

    Nagyon remélem, hogy a régi kulcsomat engedi és nem kell a régi rendszert visszaraknom, hogy aztán frissíthessek.

    Gyárilag Windows 7 Home Premium volt a laptopomon, ahhoz anno akciósan tudtam venni Windows 8-ra frissítő kulcsot (mert nem sokkal a Windows 8 megjelenése előtt vettem) szóval Windows 8-at vagy 8.1-et sem rakhatnék rá a kulcsommal tiszta telepítéssel, csak hetesről frissítve… Na persze.

    Úgyhogy a legális kulcsaim helyett használok nem legális módszereket az aktiválásra, az eszetlen limitálás miatt. Nagyon remélem, hogy nem ez lesz a felállás a 10-zel is. Számomra már az is csalódás volt, hogy megint “ezer” féle variáns lesz, nem igaz, hogy nem lehetne kétféle: egy asztali, meg egy mobil, oszt’ csókolom, csak mindegyiken lenne üzleti meg személyes beállítási lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy egy gép simán kiszolgálhatja mindkét felhasználási módot (főleg, hogy már ezeknél a 2in1 bizeréknél tartunk).

    Na jó, befejeztem a morgást 😉

    Tetszik (0)
 6. Profile photo of pimi

  Kutyából nem lesz szalonna. Már megint a régi “belépődíj nincs, csak kifelé kell fizetni”. Naív dolog volt azt hinni, hogy változik valami. Mindenesetre aljas dolog ez a mézesmsdzag huzogatás.

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez