Összefoglaló: Google I/O 2015

A Google idén is megtartotta az I/O fejlesztői konferenciáját San Fransisco-ban. Milyen érdekességekkel szolgáltak? A cikkünkből kiderül!

A konferencia viszonylag unalmasan kezdődik. Valaki elhagyta a pénztárcáját, lehet játszani az Atari féle PONG gépek mai verziójával, láttunk egy repülő bálnát a nagy kijelzők demonstrálására. A közönségen végigtekintve szinte mindenki csak kockákat lát. Telefonok itt, tabletek ott, szegény laptopok meg már lassan kihalnak. Ember legyen a talpán, aki felvételről megmondja ki az újságíró és ki nem. Természetesen azért van időm mindezt leírni, mert még nem kezdődött el a konferencia. A cikket valós időben írom, az első benyomásaim alapján. Az eseményeket időrendi sorrendben rögzítettem.

2015-05-28_20-55-39

Richard Termini: Rocket 2328 című szerzeménye beleég az ember fejébe. Nagyon 70-es 80-as évek szinti zenéje. A kamera követi az egész csarnokot körbevevő kijelzőn játszható pongot, kissé felfordul az ember gyomra. Indul a visszaszámlálás. Jópofa kis animációval megérkeztünk a földre, ahol egy gép gyártja a számokat. Elképzelem, ahogy a Chrome kiadások így gurulnak le a virtuális gyártósorról. Megtudtuk, kb 2 millióan nézik az élő közvetítést. Már az elején tisztázták, hogy a mobil technológiákról fogunk ma sokat hallani. A marketing atombomba természetesen köszönő viszonyban sincs a valósággal, de jól van ez így, másnál is így megy. Kezdjük az Androiddal. A bevezetőben megerősítették a tényt, autóktól karóráig mindenen ott az Android.

Android M

Vissza az alapokhoz. A minőséget és a felhasználói élményt helyezik előtérbe. Nevezhetjük ezt beismerő vallomásnak is. Lássuk, mit szeretnének jobbá tenni:
– Könnyen értelmezhető, testre szabható alkalmazásjogok. A Windows Phone-hoz hasonló módon használat közben lehet megadni a jogokat egy alkalmazásnak, a személyes adatok és egyes funkciók eléréséhez.

io-2015-02_story
– Webes élmény. A Chrome új, egyedi fül funkciója segítségével a webes tartalmak olyanná válhatnak mintha csak az alkalmazás részei lennének.
Alkalmazás linkek. Megnövelt biztonság és, egységesebb élmény a linkek megnyitásakor, a rendszer tudja, hogy a böngészőt, vagy egy appot kell megnyitni egy adott hivatkozás megnyitása után.
Android Pay. NFC-s fizetési mód.
Ujjlenyomat olvasók natív támogatása. Nem csak a telefon felnyitására, hanem vásárlásra és azonosításra használható. Kiválthatja a jelszavakat is és bármely alkalmazásban használható.
Doze, az az okosabb akkumulátor felhasználás. A telefon mozgásérzékelőjével figyelik, mikor van nyugalomban a telefon. Mélyebb alvásba küldhetik az eszközöket, amikor például csak az asztalon pihennek. A saját tesztjeik szerint készenlétben kétszer annyi ideig bírja a teszt készülék.
USB-C támogatás. Így már nem kell állandóan forgatni az USB kábelek dugóját a sötétben.
– Okosabb szövegkijelölés. Végre vége a bénázásnak a kurzorral!
– Egyszerűbb hangerő menedzsment.

Android Wear

Az okos órákat is megpróbálják okosabbá és kényelmesebbé tenni. A cél, hogy az információk olyan egyszerűen elérhetőek legyenek, mint a pontos idő.
Mostantól nem csak az órát lehet folyamatosan megjeleníteni a kijelzőn, hanem bármilyen alkalmazást. Az OLED kijelzők alacsony energia módjában. A csukónkkal mostantól irányítható az óra, például scrollozhatunk a kezünk rángatásával, meg rajzolgathatunk emojikat, vagy diktálhatunk üzeneteket. Azt találták ki, hogy egy csomó funkcióból csináljunk olyan egyszerű, ösztönös dolgot, mint az idő megtekintése. 4000-nél is több alkalmazást találhatunk már az Android Wear platformra.

Kis lábjegyzet: Ez a konferencia elsőre nem olyan hardcore és unalmas, mint a Build 2015-volt.

Internet of Things / Brillo / Weave

Szinte már kötelező mindenkinek erre is egy szegmenset áldozni a konferenciából. A Google a Nest-tel közösen képzeli el ezt a jövőt, a paranoiások rémálmát, ahol minden mindennel összeköttetésben van. A Brillo egy anorexiás Androidból készült rendszer minimális erőforrás felhasználással. A Weave pedig a mód, ahogy tudnak egymással kommunikálni. A Weave erőssége, hogy platform független.

google-brillo-0121.0

Tanuló gépek / Google Asszisztens / Now on tap

A Google kereső azért tud ilyen hatékonyan működni, mert több rétegben vizsgálja az információkat. Ezt a tanulási képességet használták fel például a Google Asszisztenshez is. Ezt próbálják most kiterjeszteni.

nowtap.0
Kontextus érzékeny felismerés, ahol természetesebben lehet beszélgetni a gépekkel. Ez olyan komolynak tűnik, hogy például zene hallgatás közben nem kell kimondani szóról szóra pontosan mit is szeretnénk tudni, elég csak annyit mondani mi az ő neve, és tudni fogja, hogy az előadó igazi nevére vagyunk kíváncsiak. Ezek tipikusan olyan dolgok, amiket nehéz leírni, látni kell.
Ha például kapunk egy email-t, amiben egy filmet emleget az ismerősünk, a Google Now automatikusan megérti, és információkat jelenít meg a filmről. Ez működik például chat alkalmazásokkal is, és ha ez nem lenne elég még a beszélgetést is megérti, így például automatikusan emlékeztetőket is tud csinálni a beszélgetés alapján. A Google kereső így válik még jobban az életünk részévé. Úgy tudnám legegyszerűbben megfogalmazni, hogy ha guglizni kell valamit, mostantól nem kell érte megszakítani, amit csinálunk.

Google Képek

A Google új galéria szolgáltatása. Nagyítással lehet például időintervallumok között ugrándozni. Erősen felhőre támaszkodó szolgáltatás, ami képes a mappákat automata csoportokra cserélni. A képek tartalmát is felismeri, és képes kapcsolatot találni a fotók között. Például egy gyermeket a születéséig visszakövethetünk a fotókban. A fotók kijelölését is továbbfejlesztették. Mostantól úgy lehet több képet kijelölni, ahogy számítógépen is tennénk. Lenyomjuk és húzzuk, ezzel kijelölőnk mindent ami az utunkba kerül. Ha ez nem lenne elég, az igazi kedvcsináló az ingyen, végtelen tárhely a 1080p videók és maximum 16mpx képek felhős tárolására, ráadásul már ma elérhető.

AndroidOne / Chromebooks / Apps

Megfizethető, kontrollált minőség a fejlődő piacok számára. A fragmentációnak és a silány Androidos vackoknak vége!
A gyenge hálózati minőségre kihegyezett tömörítési eljárásnak és az offline támogatásnak köszönhetően könnyebben lehet majd internetezni. A Youtube is kap egy offline támogatást, így 1 napig lehet tárolni a videókat a későbbi megtekintésre. A Google térképek is elérhető lesz Offline módban, és és még a navigációról, vagy a kereshetőségről sem kell lemondanunk.

Google Cardboard 2.0

A kartondoboz VR szemüveg új verziójával már támogatják a 6 colos telefonokat is. Egyszerűbbé tették az összeszerelést, és olyan gombot készítettek, ami minden telefonnal működik. JUMP VR videót mindenkinek! Segítségével olyan 3D videókat rögzíthet bárki, amit lelehet játszani a CardBoard eszközökön, így mindenki úgy érezheti, hogy ott van ahol a felvétel készítője járt. Az egészben az a legszebb, hogy bárki ingyen letöltheti a 3D terveket és kinyomtathatja a megfelelő tartót a 16 kamerához. A GoPro-val közösen készítenek erre kihegyezett eszközöket is a kevésbé DIY beállítottságú embereknek. A felvett videó különlegessége, hogy nem csak egy fix pont körül körbe mozoghatunk, hanem szinte minden irányba! Ráadásul maga a YouTube is támogatni fogja a JUMP videó formátumot.

A Google szolgáltatásai egy még inkább konzisztens szolgáltatási platformmá válnak a sugallt vízió szerint és ebben a minden-mindennel összekötött világban érdekes újdonságok várnak ránk, felhasználókra.

5 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Trianta

  A szinkronizálás pontosan mit jelent Google Drive esetében?
  Feltelepítettem a GoogleDriveot a gépre, létrehozta a könyvtárat, oda másoltam fájlokat.
  Ha felteszem másik gépre is a GoogleDrive-oti lletve telefonra, akko azokat a fájlokat letölti ezekre az eszközökre is (tehát helyet foglal az összes eszközön)?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Ha jól emlékszem hasonló mint a 8.1-es OneDrive. Csak bizonyos fájlok vannak meg Offline, a legtöbb csak egy szimbolikus link a fájl online megfelelőjéhez.. Szerintem belehet állítani hogy mit akarunk szinkronizálni. De biztosan jön valaki akinek naprakészebb a tapasztalata, én nem használom.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Csicsó

   Üdv, ha jól tudom nem tölti le más készülékekre – pl. a pc-n van 5 giga cucc amit feltölt a felhőbe akkor a telefonra értelemszerűen nem szedi le – talán nem is lenne annyi hely hanem a telóról is el lehet érni a tárhelyet. A szinkronizálás kb. annyi hogy folyamatosan monitorozza a tárhelyet a gugli és ha valami bekerül akkor azt feltölti a felhőbe ha valamit törölnek onnan akkor azt a tárhelyről is törli.

   Tetszik (0)
 2. Profile photo of dirty.ata

  Köszönöm a kimerítő riportot! Őszintén mondom, sok-sok hasznos infót olvastam benne.
  …Ugyanakkor süt belőle a Google ellenesség, már-már gúnyolódás-szagú! Ha a stílusod élvezetesebb volna, az tompítana a taszító hatáson. Leszögezem: nem az a gond, amit mondasz, hanem az, ahogyan! Hogyan? Igyekszel tompítani a Google erényeit, csúcsosítani hibáit. Vannak ebből bőven, de különösen egy olyan cikkben, ami az “ellenfél” oldalán jelenik meg, NEM tisztességes.
  Huszonhárom éve használok Windows operációs rendszert szinte napi rendszerességgel, és a Gmail megjelenése óta – megjelenésük idejétől – a Google online szolgáltatásait (csak a lakossági ingyenest!)
  Megértheted ezután, hogy korlátoltság nem vezérel. Ellenben Veled, Barátom. Arra az alapvetésre nem jöttél még rá rövid életedben, hogy Nekem, Nekünk, Bárkinek egyáltalán nem fontos valójában, hogy a termék, amit eszünk, MS vagy Google. A lényeg, hogy NEKÜNK és AZT nyújtja-e, amit ÉPPEN szükséges céljainkra használni tudunk….
  Nagyon kedvelem a MS szolgáltatásait – most éppen W8.1 Pro, MS Office 2016 Preview, hozzájuk minden lehetséges online MS szolgáltatás.
  Ugyanígy kedvelem a Google Fiók összes elérhető – és ingyenes, mégis profi – szolgáltatását.
  “Proambulum” : ha tudományos ismeretterjesztésre szántad írásod, az azért tévedt el, mert a profi tudomány mindig tárgyilagos, akár vele, akár ellene szólnak a bizonyítékok, ha bulvárnak szántad, azért tévedt el, mert sem a MS, sem a Google részéről nem vezetett sohasem hosszútávon eredményre – eredmény = több felhasználó, több profit – egymást aláásni Nagy Nyilvánosság Előtt! …Márpedig DW = nagy-nagy nyilvánosság, ugye??? 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of pimi

  Én nem érzem annyira elfogultnak ezt az az ismertetőt. Ne tulajdonítsunk a leítaknak olyan szándékot, ami nincsen benne. A fogalmazáson lehet vitatkozni, a tájékoztatás becsülendő szándékáról nem. A véleményés kritika szabad kinyilvánításának jogát ne vitassuk már el senkitől.

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez