A Windows 10 együttműködik a mobiloddal is, legyen az akár Windows Phone, Android, vagy iOS

Néhány héttel ezelőtt már bemutatta a Microsoft a Windows 10-ben debütáló Phone Companion alkalmazást, aminek segítségével szinkronizálhatjuk a mobilunkat a Windows 10-et futtató számítógépünkkel. A tegnap kiszivárgott 10147-es build-ben láthattuk először az app-et a saját szemünkkel, de sajnos működésre bírnunk nem sikerült, nem úgy, mint a WinBeta szerkesztőinek, akik feltehetőleg megszereztek egy újabb kiadást és megmutatták közelebbről is az alkalmazás funkcióit.

Ha a géphez csatlakoztatjuk a telefonunkat, a Phone Companion app felismeri azt és részletes információkat mutat a rajta található tárhelyről, valamint az akkumulátor állapotáról. Amennyiben Windows Phone tulajdonos vagy és ugyanazzal a Microsoft fiókkal használod, mint a PC-t, semmi további teendőd nincs, mert a rendszer automatikusan szinkronizálja az adataidat.

phonecompanionhome

Az Android és iPhone birtokosoknak a program felajánlja a szükséges alkalmazás letöltését, elküldi email-ben a megfelelő linket és segítséget is nyújt a telepítésükhöz. Mindössze ki kell választanunk a készülékünk rendszerét és az alkalmazás végigvezet a szükséges lépéseken. Ha menet közben félbehagynánk a beállítási folyamatot, a program megjegyzi és egy “folyamatban…” felirattal jelzi, hogy nem vagyunk kész.

phonecompanionsetup

phonecompanionemail

Néhány alkalmazás még nem elérhető az összes platformon, ezek ikonját szürkével jeleníti meg a rendszer és a “Coming soon…” jelzéssel látja el.

phonecompanionandroidsetup

Az összekapcsolt mobilunkhoz a Phone Companion app egy gyűjtőhelyként szolgál, ahonnan elérhetjük a Microsoft alkalmazásait. A Skype, OneDrive, OneNote, Outlook, Office és Cortana alkalmazások a Microsoft fiókunkon keresztül szinkronizálódnak, így akkor sem kell elhagynunk a Microsoft ökoszisztémát, ha a telefonunk más gyártó rendszerét használja.

Bár iOS-en és Androidon is elérhető digitális asszisztens (Siri és Google Now), Cortana megjelenése ezeken a platformokon semmiképp nem felesleges, hiszen számtalan felhasználó elsődlegesen az asztali gépét használja, így talán Cortana-nak van a legnagyobb esélye kiismerni felhasználói szokásainkat és ezáltal a leghasznosabb információkat és segítséget nyújtani. Persze kérdéses, hogy a Google, vagy az Apple platformján berendezkedett felhasználók mekkora hajlandóságot mutatnak majd egy ilyen felemás megoldás használatára.

2015-06-19_10-27-40

Az Adroid-ra és iOS-re portolt Cortana bétája július közepétől várható, de sajnos piciny országunk még egy ideig valószínűleg nem lesz támogatva.

Szólj hozzá a cikkhez