BlackBerry a letaszított trónörökös

Az elmúlt pár év alatt teljesen átalakult a telekommunikációs piac. Ez az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, gyártók, operációs rendszerek és technológiák tűnnek el süllyesztőben vagy születnek egyik napról a másikra. Az érintőképernyős telefonok megváltoztatták a felhasználói igényeinket, ma már a készülékek teljeskörű multimédiás eszközzé váltak.

Az első érintőképernyős készüléknek minősülő gépet még a HP dobta piacra HP-150 névvel, még 1983-ban. 2000 évek körül Már a kézi számítógépeiről ismert Palm is érintőképernyőt használt telefonjaiban és kis kézi számító gépeiben, ám ezek a gépek eléggé drágák voltak.
no7710_01

Egyes okostelefonokon is megjelent az érintőképernyő, mint a Nokia 3108 vagy a 7710, de az igazi áttörést az Apple hozta, amikor piacra dobta az iPhone-t. Első változatát Steve Jobs, az Apple hajdani vezetője mutatta be 2007 január 9-én. A szinte már ikonikus iPhone sokáig piac vezető lett a mobil készülékek között.

iphone2G
A régebben sikeres cégek, mint a Nokia, a Sony Ericsson, a Motorola és a BlackBerry népszerűsége rohamosan csökkent. Ekkor a piac megváltozott, a Google és HTC közös fejlesztésével elkészült az első androidos okostelefon. Az Android egy nyílt forráskódú mobil operációs rendszer, szabadon terjeszthető és szabadon fejleszthető. ami képes több gyártó készülékén is futni kihasználva azokat a a lehetőségeket, hogy minél többet tudj vele kihozni a mobilodból.

Az Android közben sok átalakuláson ment át. Egyre több gyártó választotta ezt a platformot. A Google kezei között az Android ma a legelterjedtebb mobilos operációs rendszer lett.
Az iPhone és az Android egyértelműen a Full Touch – érintő kijelzőt részesíti előnyben. Mind a készülék formája, a szoftver futtatási környezete a teljes kijelző megjelenítésre és az érintés vezérlésre koncentrál. A mobil felhasználók között azonban szép számmal akadnak, akik ragaszkodnak a régi mobilos billentyűzethez vagy a teljes, fizikai valójában létező QWERTY billentyűzethez. A NOKIA és a BlackBerry sokáig próbálta megtartani régebbi vezető előnyét. Arra koncentrálva, hogy megpróbálják a hagyományos készülékeket kedvelők igényeit is kiszolgálni.
A NOKIA történetét tudjuk…. De mi lett a BlackBerry-vel?

Bukás vagy felemelkedés?

A BlackBerry leginkább arról volt ismert, hogy fizikai billentyűzettel rendelkezett, segítségével könnyedén lehet üzeneteket és e-maileket küldeni. A legnagyobb és legsikeresebb üzenetküldő készülék volt az okos telefonok között. Emellett a BlackBerry infrastruktúrája több hasznos biztonsági funkciót is tartalmaz, így a legbiztonságosabb készülékek között tartották számon és az üzleti élet egyik ikonikus eszköze. De mint már a bevezetőben is írtam, megváltoztak a felhasználói igények.

blackberry_os__multja_jelene_es_jovoje_4
A BlackBerry sokáig kitartott amellett, hogy nem akar tömegcikket gyártani. Nem akar kizárólagos multimédiás eszközt készíteni, hanem megmarad az üzleti vonalnál. Előtérbe helyezve a könnyű kezelhetőséget és a biztonságot. Az iPhone és az Android sikeres térhódítása azonban a cégnek nagyon sok rossz pillanatot okozott a részvényesek negyedévenkénti beszámolóján. Magyarul a béka feneke alá kerültek…
Az érintőkijelzős készülékek egyre jobban tudják nyújtani azokat a szolgáltatásokat, amik az üzletemberek igényeit is kiszolgálja. E-mail, üzent küldés, videó hívás, stb., arról nem is beszélve, hogy nem minden a munka, néha szórakozni is kell és erre is alkalmasak az okostelefonok. Zenelejátszás terén szinte ki is szorították a hordózható egyéb lejátszó eszközöket. Minden egy helyen, egy kézben… multimédiás központ + telefon.

A BlackBerry-nek lépnie kellett, de melyik irányban erősítsen, merre mozduljon el?
Nehéz eldönteni melyik a jó irány. A Nokia és a Samsung sem tudott saját fejlesztésű rendszerrel a piacon maradni. Egy mobilrendszer legyen minőségi és megbízható, stabil eladható áron megfelelő hardverrel szerelve.
Azt hogy betársuljanak a Google vagy épp a Microsoft világába egyértelműen elvetették, ezért kicsit elkésve egy teljesen új operációs rendszer fejlesztésébe fogtak. Az új rendszer BlackBerry 10 névre hallgat, aminek a RIM által felvásárolt QNX operációs rendszer adja az alapját. A RIM arról is döntött, hogy az új platformot teljesen az alapoktól építi újra.

*A QNX-ről nem érdemes túl sokat tudni, legfeljebb annyit, hogy egy úgynevezett Unix-like rendszerről van szó, mely viselkedésében és felépítésekben hasonló, mint a többi Unix-alapú rendszer, de nem minden szempontból követi a SUS-t, azaz a Single Unix Specificationt. (forrás – mobilaréna)

A BlackBerry 10 OS súlyos dilemma elé állította a vezetőséget, vajon teljes érintőképernyős, vagy fizikai billentyűzettel ellátott telefonon rajtoljon az új rendszer? Az új BB OS 10 gesztusvezérelt, kifejezetten érintőkijelzős használatra kihegyezett rendszer lett, mely így egyszerűbbé és könnyebbé teszi a készülék használatát.

Az első BlackBerry 10 operációs rendszerre épülő eszköz a fizikai billentyűzet nélküli BlackBerry Z10. A készülék nagyon jól sikerült, letisztult, elegáns, jól optimalizált rendszerrel. Sajnos a megjelenéssel nagyon elkéstek! Az európai piacon Z10 csak 2013-ban került a polcokra.
z10_04
Hiába sikerült egy jó készüléket és egy stabil új rendszert létrehozni, mire a boltokba került ismét változtak a felhasználói igények…
A mobilgyártók egymást túllicitálva próbáltak egyre erősebb hardverrel és, nagyobb kijelzővel a piacon maradni. Eközben a Z10 szinte már low end hardverrel szerelve átlagos kijelzővel, ismeretlen rendszerrel, elég magas áron került a boltokba. Sok alkalmazásfejlesztő nem is foglalkozott az új rendszerrel, inkább más, már elterjedtebb, nagyobb részesedéssel bíró, jobban jövedelmező platformokra összpontosítottak. Így a BlackBerry World – A BB alkalmazás boltja elég szegényes lett.

A BlackBerry menedzsmentje sok hibát követel el a készülék bevezetésénél. A szolgáltatókkal is összerúgták a port , konkrét okát nem tudom, de pletykák szerint a bevételi részesedés is közrejátszott, meg a BB szolgáltatások beárazása is. A minek a következménye az lett, hogy sorba lekerültek az polcokról a BB készülékek. A RIM ugyan felismerte, hogy az okostelefonok kiválasztásánál nem a hardver az első számú tényező, hanem a megbízható szoftver, illetve az elérhető alkalmazások. Ez azonban nem esett egybe a vállalati felhasználók és lakossági felhasználók elvárásaival.

*„Mindig is úgy gondoltuk, jobban ismerjük a vevőink hosszú távú igényeit, mint ők maguk” – mondta a The Globe and Mailnek egy korábbi RIM-dolgozó. „A vevőink azt mondták, ’ gyorsabb böngészőt akarok’, amire mi azt válaszoltuk, ’ lehet, hogy gyorsabb böngészőt akarsz, de nem akarsz drága adatcsomagért fizetni’. A ’ hatalmas, reszponzív érintőképernyőt akarok’ felvetésre pedig az a válaszunk, hogy ’oké, de nem akarod, hogy a telefonod délután kettőkor lemerüljön’. ” (forrás -mobilaréna)

A BB megpróbálta menteni a menthetőt és piacra dobta a Z30-ast erősebb hardverrel és nagyobb kijelzővel. A hagyományos vonalat megtartva újra próbálkozott egy fizikai billentyűzettel ellátott készülékkel is, a Q10 ugyanis a klasszikus BlackBerry stílust viszi tovább az új BB OS 10 rendszerrel párosítva. Sajnos a Z10 nem váltotta be az elvárásokat, és sem a Z30 vagy a Q10 nem csinált nagyobb áttörést, pedig mindegyik készülék hozza megjelenésben, mind hardveres és szoftveres igényekben a megfelelőt, sőt annál is többet.
A BlackBerry nem járt tévúton, amikor ebbe belefogott, csak nagyon lassan haladt előre, mindezt bizonyítja az is, hogy amikor áron alul kiárusították a raktáron maradt Z10 készülékeket elég hamar elfogyott az üzletekből, pedig ugyebár ha egy készülék rossz, akkor ingyen sem kell…
A Z10 végül is bizonyította, hogy nem a készülékkel van a baj, hanem a rossz időzítéssel és nem versenyképes árral.

Én több mint egy éve vettem meg a Z10-et az utolsó darabokból, androidról váltottam (nexus S ) teljesen ismeretlen platform volt , tartottam is tőle, de a droid megbízhatatlansága és egyre növekvő hardver igénye miatt váltottam és nem bántam meg! Szeretem a BlackBerryt 10-et , mert megbízható, könnyen kezelhető, gyors- és gördülékeny a rendszer. Nincsenek lefagyások, különböző anomáliák. Jól átgondolt a kezelőfelület és szinte tökéletes az értesítés központ (HUB ). Különböző profil beállítási lehetőség, személyre szabhatóság, LED értesítések különböző színekkel, valós idejű alkalmazások háttérben futtatása (multitasking), mind-mind segíti a használatot. Az alkalmazás áruházban a szükséges appokat megtaláltam, a hiányosságokat pedig lehet az android áruházból pótolni. Mindez csak néhány, ami meggyőzött és kedvelhetővé tette számomra a rendszert.

Hogyan tovább BlackBerry?

A cég nem ment csődbe, nem adták el –  pedig szinte állandóan arról szólnak, a pletykák ki szeretné megkaparintatni. Sokan hozzá szeretnének jutni a BB (RIM) által birtokolt szabadalmakhoz is, de ezidáig a cég tartotta magát, hiszen nem a hardver eladás az egyetlen pénzforrásuk, ott a sikeres QNX szoftver is, amit például az autóiparban is sok helyen tudnak értékesíteni.

A cég szoftveres téren is tovább fejleszt. Legutóbbi sikere a BBM BlackBerry messenger, ami már minden platformon elérhető. A programnak népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy alig egy év alatt több mint 100 millió alkalommal telepítették az alkalmazást. Mobil biztonság terén is sikernek könyvelhető el,hogy egyre több vezető pozíciójú ország kormányzata részesíti előnybe a BlackBerry készülékeket.

Egyre jobban beigazolódik, hogy szinte már alig van gyártó, ami elő tud rukkolni egy-egy  jobb ötlettel. A készülékek is szinte alig különböznek egymástól. A BlackBerry ezen a téren is tudott újat mutatni: a BlackBerry Passport egy fizikai billentyűzettel ellátott merően új készülékforma amely IF Design Award 2015 díjat is nyert. Tehát innovációban nincs hiány, ötletük és tervük is van még bőven a tervezőasztalon.
gold_plate_my_blackberry_passport_5

Sajnos úgy tűnik a cég továbbra is hibát, hibára halmoz. Készülék gyártásban nagyon lassan haladnak. Megjelent a Z10 utódjaként emlegetett készülék a Z3 , amit az ázsiai piacra szántak. Az Európai piacra meg kicsivel, erősebb hardverrel szerelve a LEAP néven jelent meg. Ez tulajdonképpen csak egy optikai tuningolt Z10. Mindkettőt középkategóriás készüléknek szánták, de alig hozzák a Z10 színvonalát, mire pedig  a szolgáltatókhoz eljutnak várhatóan ugyan az a sors vár rájuk, mint elődjükre. Hiába a most talán megfelelően eltalált olcsóbb ár kategória , de ki akar már BlackBerry-t venni?
Nagyon behatárolt a piaci résztvevők szerepe és alig ismerik a BB OS 10-ben rejlő lehetőségeket és annak erősségét. A BlackBerry egyre jobban közeledik a Google felé – egyre jobb a droid rendszerének natív támogatása, az Andrid Runtime alapból benne van a szoftverben és belekerült az Amazon androidos alkalmazások áruházának az elérhetősége is, tehát alkalmazásban így már kevésbé van hiány. Ezen kívül a Samsunggal is hosszú távú szereződést kötöttek , hardverelemek szállítására és szoftveres együttműködésére is, például ilyen  a BES12 Cloud vállalati mobil menedzsment szolgáltatás.

2015 November tájékán ismét egy formabontó készülékkel fognak előrukkolni. Ez lenne a Slider vagy Venice, avagy a csúszka, ami egy rejtett fizikai billentyűzettel ellátott készülék lesz. A specifikációk szerint ez már megfelelő erősségű hardverrel és Samsung Edge kijelzővel fog érkezni.

SLIDER002_edit-e1430668197195
A pletykák arról is szólnak, hogy a Slider választható BB OS 10 és Google Android rendszerrel is kapható lesz. Kíváncsian várom a fejleményeket, de Én biztososan nem szeretnék androidos BlackBerry-t vásárolni!

Megszerettem ezt a platformot nem szeretnék másikra váltani, de ahogy én látom hiába jó az irány, nagyon lassú és nyögdécselős az út amin a BB halad, a piac meg kegyetlen, sok jó egykor népszerű sikeres gyártót küldött már a süllyesztőbe. A BlackBerry talán azért maradt idáig talpon, mert másképpen mer gondolkodni és nagyokat lépni. Igaz, aki nagyot lép nagyobbat is esik! Mindenesetre én drukkolok nekik a sikerért!

8 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Ez a Slider nagyon tetszik nekem. Utálom az érintő-billentyűzetet, de imádom a nagy kijelzőt, ez meg mindkettőt adja egyszerre.
  Vajon mennyi lesz az ára?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Phoenixx_93

  ez az edge kijelző számomra érthetetlen…a “sima” s6 és az s6 edge között durván 60-70 ezer ft különbséget képez, pedig igazából mi értelme van? blackberry amugy számomra mai napig eléggé érdekes cég a mai napig, szemembe hasonlóan szuverén mint svájc. de ha életbe akar maradni valamerre húznia kell és követni a trendeket. nekem pl tetszik a bb érintő felülete amit szerintem simán ráhúzhatnák egy saját android-ra, hasonlóan mint ahogy a samsung párositja a touchwizt 🙂
  nokiának meg mindenki tudja mi okozta a “halálát”…de úgy néz ki feléledőben van 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of aate

   Az edge kijelzőnek akkor látom értelmét ha például üzleti profil beállításnál a lefordított készülék oldalán megjelenek az értesítések.
   BB-re android rendszert…. csak talán az eladási mutatók növelése érdekében.
   BB OS 10 sokkal jobb ,csak mivel kevés készüléket adnak el így kevésbé népszerű.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Phoenixx_93

    gazdaságilag nézve megérné nekik egy android alapú rendszer amin alapból benne lenne a saját programjaik play áruházzal megfűszerezve plusz a híres bb biztonság 🙂 hidd el sokaknak bejönne a dolog 🙂

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of ViBE

  „A Nokia és a Samsung sem tudott saját fejlesztésű rendszerrel a piacon maradni.”

  ez a Samsung-ra egyértelműen igaz. a Bada semmilyen rendszer volt. a Nokia „okosrendszere” meg 2002 fele volt okos, utána lomha ütemben fejlődött, így a hardvert sem igazán követte. a piaci helyzete meg nem volt vészes, de a Microsoft megoldotta. merész gondolat ezek után Symbian-hez mérni az iOS-t.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez