Elolvastam és nem fogadom el a felhasználói feltételeket [Frissítve]

Mostanában egyre többet találkozunk az adware és crapware fertőzésekről szóló hírekkel, vagy tapasztaljuk őket a saját bőrünkön. Az ilyen események nyomot hagynak a felhasználókban és felvetődik a kérdés: vajon hol is csapnak be minket újra? Nem kívánt tartalmak érkezhetnek számítógépünkre, ha figyelmetlenek vagyunk egy-egy új szoftver telepítésénél!
Csak két példa az utóbbi időkből: Superfish botrány esete, ahol nem volt sok esély a megelőzésre, mert előre telepítve érkezett az eszközökre a rosszindulatú tartalom, a uTorrent esetében pedig volt ugyan opció, de ha nem voltunk résen bitcoin-bányászt telepített a gépünkre.

Hogyan minimalizáljuk az adatgyűjtő szoftverek és toolbarok települését?
A válasz szerintem elsősorban a figyelmen van. Szokás mondani, hogy a legátfogóbb védelmet adó szoftver mellett is a felhasználó, aki a biztonsági rést adja a kártevőknek. Gyanútlan e-mail csatolt fájljának megnyitása, mely cryptolockert rejt, vagy különböző letöltőoldalakon a nagybetűs Download gombok nyomogatása mind hibás internetezési szokáshoz kötődik, de gyakran a megbízhatónak tartott oldalak és programok jelentik a veszélyt.

Megfelelő védelem esetén (Unchecky, vírusirtók PUP figyelője) is résen kell lenni, mert az elsőnek átlépett rész – ami túl hosszú, hogy elolvassuk – a felhasználói szerződés.

FormatFactory Toolbar

Itt sokszor le van írva, hogy mit is kérnek az ingyenes szolgáltatásukért cserébe: számítógépünk adatait, névtelen adatküldést, különböző toolbar-ok és keresők telepítését és így tovább. Az ilyen mellékelt tartalmak legtöbbször a telepítés közben töltődnek le, így sokszor maga a program készítője sem tudhatja pontosan mivel boldogítja a szerencsétlen felhasználóit. Tehát, amit ajánlott megnézni, az a harmadik-féltől származó szoftverekre (third-party software) utaló jelek. Ha valami gyanús, olvassunk utána, vizsgáljuk meg közelebbről és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ne telepítsük!

Bittorrent OpenCandy

ASC OpenCandy

Mi értelme ezeknek?

Az általános válasz, “hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsák a felhasználóknak”, de természetesen a pénz, ami valójában közre játszik. Adatainkkal fizetünk, a kéretlen eszközeik pedig pénzt hoznak a készítőknek. Gondoljunk csak a Java Ask toolbar elemére vagy az OpenCandy-re. Van, hogy nem tudunk dönteni hordoz-e veszélyt egy kiegészítő, ilyenkor helytelenül, a program iránti bizalom, ami meghatározza a használatát.

Szerencsére mostantól már a Microsoft is a körmére néz a telepítőknek és az olyan kiegészítőket vírusként jelöli meg, amik a felhasználó akaratával szemben próbálják eltéríteni a böngésző  keresőmotorját, mint például az ASK toolbar.

java-update

Persze vannak esetek, amikor valóban a mi érdekünket szolgálja egy szolgáltatás, pl. az Opera böngészőben is automatikusan be van kapcsolva az élményjavító funkció, de ez valóban hozzáadott érték.

Terms of Service, Didn’t Read egy 2012-ben indult oldal, amit Hugo Roy hacktivitista álmodott meg. Célja, hogy az internetes szolgáltatások „apró betűs” részeit napvilágra hozza. Az ennek szentelt oldalon rangsorolja népszerű cégek szerződéseit, hogy mennyire szolgálják a használók jogait és magánéletét. Google csoportjában részletesen kifejti az állításait és szívesen várja a cáfolatokat vagy szabálymódosításokat is.

Egyszerű olvasóként, jogi ismeretek nélkül, amire elsőnek felfigyeltem, hogy a Facebook – a lista szerint – automatikusan megosztja adatainkat más szolgáltatásokkal is. Közösségi oldaltól mit is vár az ember. Az Amazon pedig követ minket az eltárolt böngésző sütijével a látogatott oldalakra. Ezt talán már eddig is tudtuk… További apróságok elolvasását rád bízom, szép hosszú a lista…

Mindazonáltal a szoftverek világában is hasonló a felállás. A Softpedia például kijelzi, hogy tartalmaznak-e a programok valamilyen nem kívánt dolgot (de használjuk a készítő oldalát letöltéshez, és ne a nagy letöltő oldalakat, mert azokban is rendszerint van valami finomság). Szerződésekbe nem lát bele, de hasznos eszköz a DDownloads is, ami ugyan nem részletesen, de kategorizálja a szoftvereket.

adsuported

Sajnos a legváratlanabb helyekről is érkeznek adware-ek, újabban az ingyenes vírusirtók sem riadnak vissza az ilyen szemeteléstől. A Comodo antivírusa például a Yahoo! kereső és saját DNS szervere beállítása mellett, ránk akarja erőltetni a fizetős segítséget nyújtó GeekBuddy nevű termékét is. Köszönjük, de nem kérünk belőlük. A HowToGeek nemrég megvizsgálta a legnépszerűbb ingyenes vírusirtók listáját és nem túl fényes eredményre jutott, a vizsgált termékek többsége tartalmazott valamilyen kéretlen programot.

2015-06-21_06-53-49

Tanulság: nem szabad egy programot a népszerűsége miatt figyelmetlenül kezelni. Körültekintőek legyünk, főleg a telepítés során, mivel a uTorrent esetéből tanulva váratlanul érhetnek a frissítésekkel jövő újdonságok is. Ezt magamnak is mondom, mert sajnos velem is előfordult, hogy valami szépséges szoftver települt ajándékba. Hibázni nem vétek, de legalább tanuljunk belőle!


 

#Frissítés:
Az Emsisoft Február 26-án összegyűjtött egy listát, amiből kiderül hogy a: Download.com TOP 50 alkalmazásának 62%-a tartalmaz toolbart és más potenciálisan nem kívánt alkalmazásokat.

PDF fájl

Hogy teljes legyen a kép következzen néhány hasznos link:

 

Eltávolításhoz szükséges segédprogramok: AdwareCleanerMBAM / HitmanPro /Junkware Removal Tool / Emsisoft Emergeny Kit
Igen makacs toolbaroknál stb. keressünk speciális eltávolítási útmutatót.

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of SacseK

  Jó cikk lett, köszi, hogy felhívtad a figyelmet! Sajnos én is az az “I Agree” féle ember vagyok, ha a felhasználói szerződésről van szó…

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Blekfero

  Bizony jó cikk, köszönjük!
  Én úgy védem magamat és a PC-t, hogy amelyik programom jól bevált, azt nem cserélgetem, ha nem muszáj.
  Képnézegetőm például még mindig az a 99-ben készült, 2.42-es verziójú ACD See, amit még az első, win98-as gépemre telepítettem.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Tamás Durgó

  Én is mindig átnézem, és megkeresem a kijelölhető dolgokat, így semmi szemét sem települ rá. Képnézegetőnek a Honeview-ot használok, nagyon bevált. A Total Security 360 sem pakol fel minden hülyeséget, tehát ebből a szempontból biztonságos.
  Letöltő oldalnak pedig az Usite.hu-t tudnám ajánlani, mert már ott is kiírják, ha valamelyik program vagy szemetet akar feltelepíteni, vagy valamit módosítani akar.

  A legjobb viszont az, hogy a mai napig sok ember nem nézi, hogy mit telepít fel, hanem csak next-re és a finisre kattintgat. Aztán mikor mondják, hogy miért lassú, látom, hogy sok szemét fent van.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Csicsó

  Ilyen téren tudatos vagyok figyelek és nem simán ok-ok, de a csúcs az a utorrent gui reklámmentesítése ami nem könnyű haladó menüpontban true-false módszerrel kell kigyomlálni, elején nem is tudtam hogy melyiket kell – egy két sejtésem volt – netes leírások alapján végül már flottul megy a dolog, de elegem is lett eme csodás programból, jelenleg a qbittorrentet használom. Az Avira free idegesített mert hetente 1-2 alkalommal tolta a pofámba hogy upgrade, ez sem jött be.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of kecsubácsi

  Hiába védekezünk,ha például a Google Chrome magától telepít fel adatgyűjtő programokat.Pár napja jelezte az antivírus program hogy:

  widevinecdm.dll fájl biztonságos,widevinecdmadapter.dll fájl biztonságos.Pár hete pedig a :softwarereportertool.exe biztonságos.
  Hiába törlöm őket, néhány órán belül újra felteszi mindenféle engedélykérés nélkül.Nem tudom letiltani sehol.
  Azóta egyre többször összeomlik a Chrome.A feladatkezelőben nem csoda,hogy 6-8 szálon fut a Chrome,eszi a memoriát meg a procit………….

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of 4hellcat

  Sziasztok!
  Én az oda figyelős típus vagyok, egyszer meg jártam soha többet. Minden programot alaposan átnézek, mert nem akarok felesleges marhaságokat a gépemre. Mindig a custom installációt használom. Már azt se értem minek a toolbar?
  Viszont utorrentet használok, nagyon nagyon ritkán, hosszú idő után az egyik nagy oldalról egy filmet töltöttem le, ami le is jött, ( 3 perc alatt ) de vissza tölteni már nem tudtam,bármit csináltunk, lent a piros karika volt,a router-be meg van neki a port. Viszont minden védelem be van állítva configolva a routerbe, így nem használok tűzfalat sem. Azon is gondolkodok hogy leszedem a vírus irtómat (malwarebyte). Próbáltam ping testet is kiváló minősítést kaptam. Régen volt egy oldal wigwam, de már nem találom, pedig az is hasznos volt.:(

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Máté

  Avanced System Care 8:
  – hanyatlás
  – fogadja el
  Profi fordítók. 😀

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez