Adataink és alkalmazásaink áthelyezése másik meghajtóra Windows 10 alatt

Ha nincs elég helyed a fő meghajtón, told meg még eggyel. Valószínűleg ez a kissé módosított közmondás juthatott a Windows 10 fejlesztőinek is az eszébe, amikor úgy határoztak, lehetővé teszik a kevés hellyel rendelkező felhasználók számára, hogy adataikat, alkalmazásaikat könnyedén, szinte automatikusan egy másik meghajtóra irányíthassák át. Ez a helyzet elsősorban az SSD-t használók gondja, mivel a leggyakrabban 60/120 GB-os flash meghajtót alkalmaznak gépükön rendszermeghajtóként.

A DirtyWindows foglalkozott már ezzel a kérdéskörrel az SSD meghajtód van és kevés a hely? című írásban, ahol különböző megoldásokat mutattunk be arra, hogy hidalhatjuk át azt a szorító helyzetet, amikor elfogyott a hely a fő meghajtón. Windows 10 esetében erre nincs szükség, mivel maga a rendszer tartalmazza ezt a lehetőséget, azaz eltérően a korábbi Windows verzióktól, a Windows 10 lehetővé teszi, hogy magunk válasszuk meg, melyik meghajtót használjuk nemcsak az adataink, de a Windows Store-ból telepített alkalmazásaink tárolására is. Az új fejlesztés első alkalommal a Build 10130-ban jelent meg.

Lássuk, hogyan is működik a gyakorlatban ez az új fejlesztés.
Nyissuk meg a Settings alkalmazást, navigáljunk el a System – Storage opcióhoz…

1 Kiinduló állapotKiinduló helyzet

…ahol láthatjuk, hogy az adataink (Documents, Pictures, Music, Videos) és alkalmazásaink (WindowsApps) alapértelmezetten a C:\ meghajtón foglalnak helyet.
Akár külső meghajtót is használhatunk a tárolásra, mely lehet USB-kulcs vagy egy USB-HDD tároló….

2 Csatlakoztatott USBCsatlakoztatott külső, illetve másik meghajtó (E:)

…egyenként állítsuk be a Storage opció alatt a mentés új helyét a legördülő menüben…

2a Csatlakoztatott USB

…és látni fogjuk, hogy beállításainknak megfelelően a rendszer automatikusan létrehozta az új mappákat az E:\ meghajtóra…

4b mappák

…ahol a mappa tartalmazza az eddigi C:\ meghajtón található WindowsApps mellett a Documents, Pictures, Music és Videos almappákat is.

4a mappák

Nyissuk meg újra a Settings alkalmazást, majd kattintsunk az Apps & features opcióra…

App & features

…és láthatjuk, hogy a rendszer ide is automatikusan elmentette beállításainkat.

Megjegyzés:

Mindaddig azonban, amíg alkalmazásainkat nem másoltuk, illetve telepítettük át az új meghajtóra, ne jelöljük ki az Apps & features alatt alapértelmezettnek a beállított új helyet, mert akkor nem fognak működni, illetve rosszabb esetben a rendszer is összeomolhat.

Attól kezdve, hogy megváltoztattuk adataink, alkalmazásaink alapértelmezett mentési helyét, a Windows 10 a beállításnak megfelelően fogja azt használni. Így, ha a jövőben új alkalmazásokat vagy adatokat (dokumentumok, képek, zene, videó) mentünk, azok már az új meghajtóra kerülnek. Természetesen ennek feltétele, hogy minden alkalommal csatlakoztatnunk kell a már egyszer beállított külső adattárolót, amennyiben nem fix meghajtót választottunk a célra.

Megjegyzés: Régi adataink, és korábban telepített alkalmazásaink nem fognak automatikusan az új helyre települni, azokat nekünk kell manuálisan átmásolni, illetve újratelepíteni, hogy átkerüljenek!

A megoldás levezetéséből láthattuk, hogy minden trükközés nélkül könnyedén, egyszerűen és gyorsan áthidaltuk azt a helyzetet, amikor a fő meghajtón elfogyott a rendelkezésünkre álló szabad hely. Tekintve, hogy a tervek szerint hamarosan hagyományos (win32) alkalmazásokat is telepíthetünk a Store-ból, amik általában több helyet foglalnak, mint a metrós/modern társaik, érdemes már a rendszer telepítése után rögtön megfontolni és beállítani a használandó tárhelyet.

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of Tóth Jani

    Ez egy hasznos funkció, és a 8.1 mobil verziójában már benne van egy ideje.

    Tetszik (2)
  2. Profile photo of dirty.ata

    Köszönöm a tájékoztatót! Nagyon-nagy ötlet a MS-től, hogy a Windows 10-ben végre alkalmazza ezt a megoldást. Ugyanakkor érthetetlen, hogy a Win8.1 “asztali” változata miért nem tudja ugyanezt, ha a Windows Phone viszont igen. Már most, a Win8.1 Pro-s laptopomon is szívesen használnám ezt a megoldást. (Az androidon 3 éve használom az “appok telepítése SD kártyára” vagy “alkalmazás áthelyezés…” lehetőséget, igaz, mindig root-olt telóm volt / van, a droidon legtöbbször csak így műxik a dolog. Igen előnyös megoldás, ha a “beépített” tárhely kicsinkó, de a teló képes pl. 32-64 GB-s mSD kártyát kezelni. A lényeg: Win 10-en is csípni fogom a laptopomon (két partisra állítottam a vinyót, C: 100 GB, D: 200 GB), jól fog jönni mindenképpen. (Tovább gondolva: ma már néhány ezerért lehet venni akár 128 GB-s SD kártyát is, adattárolásra – fotók, videók, filmek stb. – igen jó lehet majd ezzel a kis trükkös Win10-es funkcióval.)

    Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez