A Windows 10 adatvédelmi beállításai

A Windows 10 sok változást hoz, beleértve egy új Settings alkalmazást is, amely valamikor majd nagy valószínűséggel teljesen felváltja a klasszikusnak mondható Control Panel-t. Az előző Windows kiadásokhoz képest a személyes adatok védelmében az egyik legmarkánsabb változás az adatvédelmi beállítások hosszú sora, mely lényegesen több lehetőséget ad a felhasználók kezébe ahhoz, hogy személyes adataikat és azok védelmét pontosabban be tudják állítani, illetve szabályozni.

Ez a lehetőség annál is inkább fontos, mivel személyes adatainkért, azok védelméért első sorban mi, felhasználók vagyunk felelősek, így a megfelelő védelmi és egyéb azt kiegészítő programok telepítése mellett nem árt, ha azt is tudjuk, hol, milyen módon lehet még ezen felül személyes adatainkat megvédeni, illetve azok védelmet szabályozni.

Fontos: Mielőtt nekilátnánk az opciók pontos és aprólékos beállításának, figyelmesen tanulmányozzuk át a magyar nyelven is kiadott Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat, majd annak megfelelően és annak tudatában járjunk el, ugyanis az alapján már meglehetősen pontos képünk lesz arról, mit kell saját érdekünkben tennünk, illetve melyik opciót, mire kell állítanunk. Minden beállítási lehetőség alján megtalálható egyébként a Privacy Statement/Adatvédelmi nyilatkozat, ha rákattintunk, az angol nyelvű változat nyílik fel.

A jelen írásnak első sorban az a feladata, hogy felhívja a felhasználók figyelmét arra, mit tehetnek még saját személyes adataik védelmében, mit, hol kell beállítaniuk, illetve szabályozniuk a cél érdekében. Ugyanis mindenki számára elfogadható és használható általános beállítás nem létezik, mert másként viszonyul ehhez egy Xbox konzolt használó játékos és megint másként a gépet csak általános levelezésre, internetezésre használó user.
Éppen ezért, ne sajnáljuk a nyilatkozat tanulmányozására és az olvasottak átgondolására szánt időt és energiát, mert saját személyes adataink védelmében ez csekély fáradság és hosszabb távon megéri.

Adatvédelmi beállítások

A beállítások eléréséhez kattintsunk az Action Center vagy a Start Menu Settings alkalmazásra…

1 a Settings start menu jelölt

1 Action Center Settings megnyitása jelölt

…majd a megnyíló alkalmazáson belül a Privacy opcióra.

2 Privacy megnyitása jelölt

A megnyitott Privacy / Adatvédelem felület a főbb adatvédelmi beállítások opcióit mutatja, mint a General settings, Location, Camera, Microphone, Speech, inking & typing, Account info, Contacts, Calendar, Messaging, Radios, Other devices and Feedback.

2 a General Általános

General / Általános

Az Általános adatvédelmi beállításoknál eldönthetjük, hogy például a Windows alkalmazások használhatják-e a személyes adatainkat, szeretnénk-e, hogy a Microsoft információt kapjon arról, hogyan írunk vagy sem, és kikapcsolhatjuk a SmartScreen szűrőt is. Ez utóbbit csak nagyon indokolt esetben tegyük, mivel ez a funkció a rendszer védelmének szerves része.

3 General beállítások

Location / Helymeghatározás

Azoknak érdemes kikapcsolni ezt az opciót, akik nem használják a helyi időjárási adatokat vagy a térképet, mivel a bekapcsolt állapot engedélyt ad az alkalmazásoknak, hogy a hellyel kapcsolatos minden adathoz hozzáférjenek, illetve használják azokat. Továbbá ez azzal is jár, hogy a gép tárolni fog minden olyan adatot, mely a helyzetünkkel összefügg. A “Clear” gombra kattintva egyébként bármikor törölhetőek a mentett adatok.

4 a Location Hely

4 Location Hely

Camera and Microphone / Kamera és mikrofon

Alapos megfontolást igényel, első sorban a webkamera esetében, hogy az eszköznek engedélyezzük-e a használatot azzal együtt, hogy azt bármikor ki-és be kapcsolhatjuk. Mivel a webkamera is egy felület a külső támadásra, ennek megfelelően javasolt lehet az eszköz kikapcsolása.

Camera and Microphone

Camera Kamera használata

Speech, Inking & Typing / Beszéd, rajz és írás

Ez az opció a Cortana digitális virtuális asszisztens beállítására ad lehetőséget. Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy adatot gyűjtsön rólunk, kattintsunk a Stop getting to know me opcióra és ezzel leállítjuk Cortana kapcsolatok és naptári eseményekkel kapcsolatos információk gyűjtését és tárolását.

Speech, Inking & Typing jelölt

Ha a Go to Bing and manage personal info for all your devices opcióra kattintunk, lehetőségünk van pontosan paraméterezni, hogy a Bing hogyan kezelje a személyes információkat, a mentett böngészési előzményeket, a hellyel kapcsolatos adatokat és a Cortana-ra vonatkozó beállításokat. Amikor az opcióra kattintunk a beállítások angol nyelven jelennek meg, de lehetőségünk van magyarra állítani és így már pontosan beállíthatjuk, mit szeretnék szabályozni.

Account Info / Fiók információk

Ez az opció meglehetősen fontos rész, mivel itt eldönthetjük, illetve kiválaszthatjuk, hogy melyik alkalmazás érheti el a fiókunkkal kapcsolatos információkat, mint név, fotó és egyéb személyes adataink. Az opciók engedélyezése vagy tiltása meghatározza, hogy az alkalmazások hozzáférhetnek-e a névjegyzékünkhöz, a naptár és az üzenetküldés eseményeihez, adataihoz vagy sem.

Contacts Kapcsolatok

Messaging Üzenetek

Other Devices / Egyéb eszközök

Ennél az opciónál lehetőségünk van vezeték nélküli eszközöket megosztani, információkat, adatokat szinkronizálni.

Feedback / Visszajelzés

Itt eldönthetjük, milyen gyakran szeretnénk véleményt, visszajelzést küldeni a vállalatnak.

Feedback Visszajelzés

Hagyhatjuk alapértelmezetten, ami automatikusan végzi a feladatát, de beállíthatjuk úgy is, hogy csak naponta ill. hetente egyszer, de le is tilthatjuk.

Background apps / Háttérben futó alkalmazások

A modern alkalmazások képesek a háttérben futva is végezni a dolgukat, annak ellenére is, hogy az ablakuk zárva van. ha nem szeretnénk, hogy a háttérben szinkronizáljanak, vagy egyéb dolgukat végezzék, megvonhatjuk ezt a lehetőséget tőlük akár egyenként is – és ezzel erőforrást is spórolhatunk.

Background apps Háttérben futó alkalmazások

Zárszó

Átfutottuk az adatvédelmi beállítások hosszú sorát és láthattuk, sok-sok lehetőségünk van arra, hogy személyes adatainkat, beállításainkat ellenőrzésünk alatt tartsuk. A védelmi programok telepítése mellett számos helyen van lehetőségünk biztonságunkról gondoskodni. Az a felhasználó, aki veszi a fáradságot és kellő időt szán az opciók átgondolására, majd a beállításokra, nyugodt lelkiismerettel dőlhet hátra, mert mindent megtett azért, hogy személyes adatai biztonságban legyenek.

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Vidra

  Köszönjük az írást! Nagyon jó, de egy ajánlott beállítást nem tudnál mellékelni? Sokat segítene! 🙂

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Cartman

   Direkt nem adott meg a kolléga konkrét beállítást, mert mindenkinek más szintű az üldözési mániája 😀
   Ami egyeseknek hasznos (pl.:helyzet meghatározás), az másoknak egyenesen riasztó. Szóval nincs királyi út, át kell nyálazni az összes beállítást és egyesével beállítgatni ahogy neked tetszik 😉

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Vidra

    “mindenkinek más szintű az üldözési mániája” Nekem olyan nincs, de az egészséges védelmet preferálom és tisztelettel elfogadom! 🙂

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of joci

  Köszi! Ilyen jellegű írásból kellene több, hiszen ahogy írtátok mindenkinek saját magának kell meghatározni a gépe védelmét.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Gyuri

  Üldözési mánia… azt nevezzük paranoiásnak, aki azt hiszi, hogy kémkednek utána. Én viszont tudom, hogy kémkednek utánam. 😀 😀 😀

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Lamer

  Evvel én is így vagyok és amint elfogadod a szerződést beleegyeztél, hogy kémkedjenek utánad!

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Lamer

  Pont ezért jó a cikk , mert segít, hogy a Microsoft-ot visszafogjuk.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Aveoman

  Köszi, hasznos volt! Az ilyen írások mindig jól jönnek, főleg ha az ember nem nagyon beszélni Englist! 😀

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Cartman

  @apus1080 ha még egy helyre bekommenteled, veled együtt törlöm 🙂

  Tetszik (2)

Szólj hozzá a cikkhez