Sokan aggódnak a Windows 10 kötelező, automatikus frissítései miatt

A Windows 10 Home kiadása automatikusan letölti és telepíti a frissítéseket és a felhasználóknak nincs lehetőségük a szolgáltatás kikapcsolására. Ez sokakat aggodalommal tölt el, mivel korábban többször előfordult, hogy egy hibás frissítés több kárt okozott a rendszerben, mint hasznot, a gémerek pedig attól félnek, hogy játék közben a szolgáltatás elrabolhatja az értékes erőforrásokat.

Szerencsére több okból is megalapozatlan a félelem!

A rendszer csak akkor fogja letölteni és telepíteni a frissítéseket, amikor épp nem használjuk és újraindítást sem fog kezdeményezni munka közben – legalábbis ez a hivatalos ígéret. Ráadásul, ahogy arról már korábban beszámoltunk az újraindításokat időzíthetjük is, így biztosan nem fog a játék emiatt félbeszakadni.

A hibás update-ek miatt szintén kár aggódni, mivel az Insider programnak köszönhetően, minden frissítést a közel 5 millió tesztelő fog először megkapni és csak akkor kerülnek kiadásra, ha nem találtak hibát benne.

journey2

A Windows 10 legnagyobb újítása a “Windows-as-a-service” (WaaS), azaz a szolgáltatásként és nem kész termékként nyújtott rendszer és mint ilyen, a folyamatos frissítések és fejlesztések alapvető fontosságúak. Ettől lesz a Windows 10 “az utolsó Windows”. A rendszer állandó fejlesztés alatt áll és a felhasználók mindig a legújabb verziót használják, anélkül, hogy teljesen új rendszert kellene telepíteniük. A Microsoft nem akar többé abba a hibába esni, mint amit az XP-vel elkövetett, hogy a felhasználók nem hajlandóak elszakadni a régi rendszerüktől, ezzel biztonsági kockázatnak kitéve magukat és felesleges fejlesztési költségeket róva a vállalatra. A felhasználók biztonsága és a szolgáltatás fenntarthatósága miatt szerepel a telepítés folyamán elfogadott felhasználói szerződésben is, hogy a frissítések telepítése kötelező.

A Windows 10 Pro kiadásában lehetőség lesz ugyan a frissítések elhalasztására, de ott sem a végtelenségig. Egyedül az Enterprise felhasználók dönthetnek szabadon az update-ek sorsáról.

Persze a szemfüles felhasználók máris kitalálták, hogyan lehet mégis meggátolni a Windows-t a frissítésben. Mivel a rendszer nem tölt le frissítéseket forgalmi díjas kapcsolaton keresztül, ha átállítjuk a hálózati kapcsolatunkat ilyenre, akkor ki van cselezve a Microsoft.

2015-07-18_02-33-27

Természetesen ez a megoldás nem ajánlott, hiszen ezzel biztonsági kockázatnak tesszük ki a rendszerünket!

Egyetlen esetben lehet valóban indokolt egy frissítés letiltása, ha az egy hibás driver-t próbálna valamelyik eszközünkre erőltetni. Bár a későbbiekben ez valószínűleg nem fog előfordulni, jelenleg sokan küzdenek a Windows Update által erőltetett videokártya driver-ekkel, amik gyengébben teljesítenek, mint a korábbi verzióik, de hiába távolítják el őket, automatikusan frissülnek újra. Nekik jelenthet megoldást a Microsoft által készített “Show or hide updates” eszköz, aminek segítségével egy adott frissítést letilthatunk.

40 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Nameless

  “Show or hide updates” eszköz = HALLEH LUHHAJ! Megyek is megtákolom a touchpad-et meg a videókártyát.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of andd95

  Akkor ezek szerint a 10240 még mindig Insider? Mert én ISO ból telepítettem az 10240 Pro-t mégsem lehet letiltani a frissítéseket. Pedig nem léptem be Microsoft accountal sem.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Just Game

  Sziasztok. Volna pár kérdésem a frissítésekkel kapcsolatban.
  Észrevettem, hogy időnként felajánl vidikari frissítéseket (AMD). Ezekről mit lehet tudni? Mindig a legfrissebb, vagy valami régebbi WHQL minősítésű?
  Illetve eddig a frissítések úgy települtek, hogy lényegében újratelepült a Windows (ebben nem vagyok biztos) csak megmaradtak a progik, beállítások. Szóval a kérdésem az volna, hogy ilyenkor a videókártya driver is visszaáll valami régebbire vagy marad ugyan az ami a frissítés előtt volt?
  Még egy kérdésem volna, méghozzá, hogy ha megjelenik a végleges Win, akkor is minden egyes frissítés ilyen módon fog történni? Tehát újraindul majd és várni kell kb egy órát míg feltelepül?
  Utolsó kérdésem:
  Régebben már érdeklődtem az unix szerű csomagkezelőről ami el lett felejtve, erről továbbra sem hallottam semmit sem magyar sem külföldi oldalakon. Elképzelhető, hogy ez már nem fog megvalósulni, vagy lehet még rá számítani a későbbiekben?
  Köszönöm a válaszokat!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   @zilai01

   Nekem úgy volt, hogy Windows 8.1-re a korábbi hivatalos Windows 10 162 asszem ISO volt felrakva direkt frissítéssel (ráfrissítettem a telepítésre), aztán a Windows Update-n kersztül az állítólagos RTM 240 pro kiadásra. Ez azzal járt hogy már eleve aktivált volt a rendszerem, és az új kiadásnál már engedte az “előzetes kiadásokból való kilépést” a Windows Update beállításaiban. (a korábbi kiadáson a fórumba vitt a link) Így vélhetőleg a stabil verzió frissítéseit fogom kapni a jövőben. Már sikerült is letesztelni, mert ma kiadtak egy biztonsági frissítést amit megkapott a rendszerem, tehát kapok még frissítéseket… majd a következő TH2 buildnél kiderül hogy tényleg RTM-e a rendszer meg 180-nappal később az aktiváció is kiderül hogy végeleges volt-e.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of Worlon

  Sziasztok!
  Úgy ahogy követtem a Win10 eseményeket, de egy dologra nem emlékszem:
  Az oké, hogy akinek eredeti Win7/8 van, az ingyen frissíthet 10-re. Viszont, ha én a frissítés helyett inkább tiszta Win10 telepítést szeretnék csinálni, azt hogy tehetem meg? Elfogadja a telepítő a legális Win7/8 kulcsát? Vagy kötelező előbb frissíteni, netán tisztán Win10-t nem is telepíthetek, csak Win7/8 frissítésével megy a dolog?
  Köszi előre is a választ!

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of uf

  Sziasztok,
  a legszabályosabb, vásárolt win 8-ra frissítettem az insider-t, majd vittem végig a 240-ig, most kéri, h aktiváljam.

  Több lehetséges kóddal próbáltam nem hagyta magát.
  Van ötletetek?
  F.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of T_chris

  Ez annyira nem jó dolog nekem.
  Ahol lakom közénőtt egy pár fa a mikrós net rálátásának. Így nem tudom újra megrendelni. (Volt pár évig, de tavaly lemondtam.)
  Marad a mobilnet. Abból meg a Vodafone a lefedettség miatt.
  Az meg napközben 12 giga adatot ad, utána lehet venni a gigákat. De éjszakára 22-06 közé ad 100 gigát.
  Nekem az lenne az ideális, ha én mondhatnám meg milyen időpontban történjen meg a frissítések letöltése. Természetesen egyetértek a kötelező frissítésekkel, de ahogy most van nekem nagyon nem megfelelő.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of DJ Strelok

  Tehát,…akkor.
  Ha jól veszem ki a dolgokat, az Enterprise verzióban lehet csak manuálisan megadni a frissítést letöltését és telepítését a Windows Update-nek.

  ” Egyedül az Enterprise felhasználók dönthetnek szabadon az update-ek sorsáról. “

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of DJ Strelok

  Hááát, rossz hírrel tudok szolgálni csak.
  Az Enterprise verzióban is totál automatikus a Windows Update….
  Semmilyen manuális állítást nem találtam.
  Megegyezik a Professional – ben látott beállításokkal.

  Amit manuálisra enged állítani a Rendszer, az-az Eszközök telepítése.
  De a Windows Update azt is felülírja.
  Hiába lövöm ki, hogy automatikusan ne frissítse az illesztőprogramokat, rítig akkor is telepíti a különféle driver-eket. pffffff

  Ennyi erővel , mi a fene értelme van a eszköztelepítés telepítési ütemezésének.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Vörös Mókus

  No, én azt tudom, hogy ameddig a win7 támogatott lesz, addig azt fogom használni. És bár nagyon bonyolultnak tűnik a Linux (értsd: magának az op. rendszernek a kezelése, beállítások módosítása), elkezdem tanulmányozni valamelyik verziója kezelését. Mi az, hogy kötelező, letilthatatlan frissítések??? Ezzel tulajdonképpen átadom a számítógépem feletti ellenőrzést a Microsoftnak. Bármit – kémprogramot, vírust, mindent telepíthet, és én semmit nem tehetek ellene. Valószínűleg látni fogja a winchesterem teljes tartalmát (ha valaki ezt képtelenségnek, összeesküvés elméletnek tartja, próbálja meg előbb hitelt érdemlően cáfolni). Ez a totális diktatúra, csak éppen nem politikai értelemben, hanem a magánélet feletti hatalom átvétel.

  Ráadásul elképesztően pökhendi hozzállás az “utolsó Windows” kifejezés. Ez a mai öntelt nemzedék lenézi az elődeit, és előre lenézi az utódait is. El sem tudja képzelni, hogy az utána jövők okosabbak lesznek náluk, vagy hogy esetleg teljesen eltérő igényeik, prioritásaik lesznek. Undorító.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Batistuta

   Nem akarlak elkesríteni de enélkül is belelátnak a gépedbe win7 óta . Ez lagalább annyira tény mint hogy az ég kék.
   Ettől függatlenül akinek az adatai illetve magán élete fontos már rég linuxot kellene használnia.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of pimi

    Ezzel csak az a probléma, hogy sok alkalmazás csak windows alatt, illetve a windowsos browserben működik. Használható linux windows emulátor viszont nincsen. És akkor még nem beszéltünk a hw driverekről.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   A cikkben két módszer is szerepel a frissítések késleltetésére/kihagyására. Ráadásul a radikálisabb megoldásokat még csak nem is említettük. Nem értem a hozzászólás műfelháborodását. Szerintem szándékosan sikerült demagógra. A paranoia sosem árt, viszont konteókat gyártani és azzal alátámasztani, hogy cáfold meg ha tudod szerintem butaság. Az utolsó Windows kifejezést is csak néhányan terjeszették el, a Microsoft hivatalosan sosem nevezte így a Windows 10-et. Szigorúan feltételes módban beszéltek róla így korábban is. Ráadásul, pont a gyökerekhez fordultak vissza a Start Menü visszahozásával, ennél nagyobb tisztelgés a “régi okosok” előtt szerintem nem kell…

   @BATISTUTA Azóta belelátnak a gépedbe, ha engeded amióta létezik a “Felhasználói élmény fokozása” program. Most kapaszkodj meg! A Windows 10-ben pont hogy kevesebb adatot kell begyűjteni a felhasználóktól, mert a Linuxokhoz hasonló közösségi felületen végzik már nyíltan a funkciók megvitatását! XP óta lehetőség van letiltani minden visszajelzést a Windows működéséről, nem kell hozzá diploma sem informatikai képzettség. Az eseménynaplóban is látni mikor “telefonált haza a rendszer”. Persze maradhatunk a falusi kocsma spekuláció szintjén is és két ufó beszélgetés között retteghetünk a nagy testvértől. Vagy megismerjük hogy működik a dolog. Megjegyzésképp: A Google milliószor veszélyesebb, mégis mindenki nyugodtan használja, meg a böngészőjüket is. Ráadásul ők ebből élnek…

   “Ettől függatlenül akinek az adatai illetve magán élete fontos már rég linuxot kellene használnia.” Szerintem ez nagyon rossz ötlet felkészültség nélkül… egészen más veszélyei vannak a dolognak, a hamis biztonságérzettel kombinálva pedig potenciális atombomba.

   Tetszik (5)
   • Profile photo of viceroy

    NAMELESS Bocsi, de nincs igazad. Olvastam egy cikket idéznék belőle. “A Microsoft Ignite konferencián a vállalat fejlesztő evangelistája, Jerry Nixon azt nyilatkozta, hogy “jelenleg a Windows 10 kiadásával foglalkozunk, és mivel a Windows 10 a Windows utolsó verziója, mindannyian a Windows 10-en dolgozunk”.” Igen is kijelentette a Microsoft hivatalosan, hogy ez lesz az utolsó verzió. Egyetértek vörös mókussal. Ez nagyképű és pökhendi kijelentés.

    Tetszik (0)
 10. Profile photo of siriq

  Csak megjott a bejelentes hetvegere pontosan.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Csicsó

  Ez jó dolog, bár nálam pl. akart települni a skype asztali verziója se mikrofonom se kamerám. Toolkittel aktivált windowst is lehet frissíteni, és kell is, ennek ellenére is sok gép van ahol letiljták sima hozzánemértő felhasználók. Ezzel pedig, hogy a nekünk nem tetszőt el lehet rejteni kb. ott tartunk ahol a korábbi windowsok.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Leon Silver

  Én használom ezt a “Show or hide updates” eszközt, de ma reggel megint letöltötte a mikroszoft féle, sz*r, ótvar nvidia drivert.
  Komolyan mondom, hogy agyhúgykövet kapok már tőle. Minek erőlteti a mikroszoft azt, ami nem megy. Mert az nvidia driverük fabatkát sem ér!

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Zilai

  SZIASZTOK.
  Az a problémám, hogy a Microsoft Edge web-keresőn mindig ezt az üzenetet kapom ( A program csak biztonságos tartalmakat jelenit meg )
  Így sajnos nem tudom használni a web-keresőt mert nem nyit meg SEMMIT SAJNOS!!!!!!!!!!!!
  Valaki közülünk nem járt még így mint én ?????
  A válaszokat előre, is Köszönöm

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of DJ Strelok

  Üdv. mindenkinek !

  1 másik fórum-on olvastam,… ha valakit érdekel, a KERESŐ-be ha beírjátok a ” gpedit.msc ” parancsot, szabályozható a Windows Update sok szempontból.

  A ( Helyicsoportházirend-szerkeztő ) – t hozza be.
  Ha megnyitottátok, ide kell elnavigálni:
  – Számítógép konfigurációja
  – Felügyeleti sablonok
  – Windows-összetevők
  – Windows Update ( legalul )

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of browser

  Sziasztok!
  Ez a Show or hide updates cucc jól jött most is!
  Sajnos resetelnem kellett a gépem (AMD 64 Athlon X2)(OS Build 16299.192) a 2018—KB4056892 frissítés miatt.
  Egy eddig még nem használt verzióra állt vissza: 1709 (Operációs rendszer build száma: 16299.15) amit nem is értek, de megdöbbenésemre ismét letöltötte és már párszor próbálta is telepíteni a fenti említett frissítést.
  Még egyszer hatalmas köszönet érte!

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of browser

  Sziasztok!
  Sajnos resetelnem kellett a gépem MSI EX3610 (AMD 64 Athlon X2) 1709(OS Build 16299.192) 10 napja a 2018—KB4056892 frissítés miatt.
  Egy eddig még nem használt verzióra állt vissza: 1709 (OS Build 16299.15) amit nem is értek, de megdöbbenésemre ismét letöltötte és már párszor próbálta is telepíteni a fenti említett frissítést, amit letíltottam a Ms által készített “Show or hide updates” eszközzel.
  Ma ráküldtem a 2018—KB4073291 biztonsági frissítést (OS Build 16299.201) ami rendben működik is, de az Ashampoo Spectre Meltdown CPU-Checker változatlanul Spectre sebezhetőnek jelzi a laptopot.

  Hát, úgy látszik mindegy, elég ha az Ms megnyugtatja magát, mindenesetre érdekes…

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of KoLaMan

  Nagy a csámcsogás a témán, még az informatikában járatlanabb médiában is – nem csoda, ha hatalmas hülyeségek is megjelennek, ráadásul pongyola fogalmazásban. Nem állítom, hogy a téma szakértője vagyok, de a komolyabb oldalakon olvasottakból számomra az alábbi kép alakult ki:
  – Meltdown: ez a hiba jelenlegi ismereteink szerint kizárólag csak az Intel processzorait érinti (mellesleg ez a hiba lényegesen komolyabb, mint a másik), szóval naná, hogy egy AMD proci védett.
  – Spectre: ezzel a sebezhetőséggel szemben nem igazán lehet 100%-osan védekezni, ha jól értelmeztem minden olvasottat (tervezési hiba, BIOS frissítés is csak csökkentheti a kihasználhatóságot, megszüntetni nem tudja). A kiadott Ms javítás is mindössze a sebezhetőség valószínűségét csökkenti (böngészőbeli javítások) – tehát igen, továbbra is minden processzor érintett.
  Ennyi.
  Ha ez vígasztal, az én A10-6700 APU-mra ugyanezt mondja MINDEN Spectre/Meltdown “ellenőrző” cucc (van egypár, divat lett).

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez