Javasolt Linux disztribúciók kezdőknek

Sokan szeretnének kipróbálni valami újat, mondjuk egy Linux disztribúciót, de nem tudják hol kezdjék. Megértem őket, hiszen rengeteg feldolgozásra váró új információval találjuk szembe magunkat. Nehéz a választás, nem is mindig sikerül elsőre, ilyenkor csalódottsággal és Windows telepítéssel végződik a dolog.

Nagy felelősség Linux disztribúciót ajánlani, főleg ha az ember nem valami elismert Linuxos Guru sok év tapasztalatával. A cikket egy kérdés ihlette az oldalon. Olyan hosszan tudtam csak válaszolni, hogy akár bejegyzést is írhatnánk belőle. Azonban, semmiféle egyetemes útmutatásra nem kell számítani, ugyanis ilyen nem létezik. Minden felhasználó, számítógép más és más, ahol magunknak kell megtalálni a tökéletes receptet. Ez csak egy kis morzsa az induláshoz.

Tisztázzuk! Mi az a disztribúció?

A disztribúció egy olyan szoftvercsomag amit mások összeválogattak nekünk. A legjobban úgy tudnám szemléltetni, hogy régebben voltak a házilag feltuningolt mindentudó Windows XP telepítők. Na azok voltak a létező Windows különböző disztribúciói. Itt is hasonló a helyzet. Vannak komolyabb cégek akik a GNU/Linux rendszermagot felhasználva készítenek disztribúciókat. De vannak a DirtyWindows-hoz hasonló közösségek is, ahol általában a saját szájízük szerint állítanak össze valamilyen disztrót. Tehát amikor kiválasztunk magunknak egy rendszert, akkor a hovatartozásunkat is megválasztjuk. Két fontosabb magyar disztrót érdemes megemlíteni. Az egyik az UHU Linux, a másik pedig a BlackPanther OS. Az UHU Linux a Debian csomagkezelőjét használja, de nem Debianra épül. A BlackPanther OS Mandriva alapokon nyugszik.

Asztali környezet (Desktop Environment)

A legegyszerűbben úgy lehet leírni, mint azon szoftvercsomag ami a felhasználói felületet, és az ahhoz járó programokat tartalmazza. Nagyon sokféle létezik. Tapasztalatim szerint átlagfelhasználóknak elég csak párról tudni.

unity-always-show-menus-ubuntu1504

Unity: Az Ubuntu alapértelmezett felülete. Az Ubuntu főszponzorja a Canonical fejleszti. Kicsit a Mac OS X és a Windows 8 házasságaként fogható fel. Az életútja is valamennyire hasonlít a Windows 8-hoz. Sokan sokként élték meg a régi menük eltávolítását a Dash javára. Ha az ember hajlandó megtanulni használni, hamar rájön milyen kis egyszerű és jól kezelhető környezetről van szó.

gnome-3.8-beta-frequent

Gnome: Sokáig az Ubuntu is Gnome felületet használt alapértelmezettként, ma is nagyon szeretik. A Gnome 3 megjelenése kicsit felkavarta a közösségeket, ezért jött létre annyi asztali környezet hirtelen. Alapjában véve, ha az ember megtud barátkozni a működésének elvével szerethető. A gnome-ról elmondható, hogy szinte megkerülhetetlen játékos, így vagy úgy de találkozni fogunk vele.

mate

MATE: Az előző Gnome kiadás reinkarnációja. A régimódi, és már bevált dolgokat tartják életben. Mivel elég régi alapokon nyugszik, a régebbi de még használható gépeken előszeretettel alkalmazzák a kompatibilitás miatt.

cinnamon-opensuse

Cinnamon: Az előző Gnome kiadásban megszokott dolgokat próbálják a mai kor elvárásainak megfelelő alapokra építeni. A Linux Mint csapat saját maga fejleszti. Gnome 3-ra épül, de a Gnome 2 értékeivel. Újabb gépekre javasolt, a Linux Mint alapértelmezetten ezzel érkezik.

desktop-alpha-systemsettings

KDE: A qt alapok egészen a Nokiáig nyúlnak vissza. A KDE egy rendkívül testhezálló, beállítható, grafikailag is igen szépre csiszolt asztali felület. Windows felhasználók és poweruserek is előszeretettel részesítik előnyben. Nagyon jól skálázható, de talán ez kicsit sok is lehet egy kezdő felhasználónak. Addig igazi kezesbárány, míg nem akarunk más felülethez készült alkalmazásokat ráerőltetni. Elsődlegesen ezt a környezetet használom, Debian 8 “Jessie” alatt.

Tipp: Úgyis rengeteg új dolgot fogsz még tanulni a Linux világában, így azt javaslom, hogy a gépednek megfelelő kiadást válassz, ne pedig az ízlésedre hallgass.

Jó, de Milyen rendszert válasszak?!

Nincs mit szépíteni. A Debian alapú disztribúciók dominálnak. Ezek körül van a legnagyobb közösségi és fejlesztői támogatás. Ebből következik, hogy aki most csöppen bele ebbe a világba, az szinte biztosan valami Debian alapú disztrót fog választani.

Ubuntu

Az Ubuntu egy Debianra épülő, de azzal nem 100%-ban kompatibilis rendszer. Sokáig ők voltak a felhasználóbarát Linuxok arca. Az Ubuntu maga is rengeteg verzióban érkezik, mindenféle asztali környezettel. Verziókat tekintve vannak a 6 havonta frissülő kiadások és vannak a 2 évente frissülő hosszan támogatott kiadások. Én mindenképpen egy LTS kiadást javaslok, kivétel ha annyira új a géped, hogy még nem támogatja a korábbi Ubuntu kiadás.

Ubuntu a Unity-s verzió: Ehhez van a legnagyobb támogatás az Ubuntu közösségben. Elég szépen befogadták a Unity felületet így sok programot fejlesztenek hozzá. Ha bármi készül kimondottan Ubuntu-ra először úgyis Unity-re fogják optimalizálni.
Lubuntu, Xubuntu: Ezen kiadások főleg a minimalista, és erőforrás hatékony működésük miatt népszerűek. XFCE és LXDE felületet hozzák magukkal. Talán túlságosan is soványak egy átlagfelhasználónak, főleg a Lubuntu. De például akinek csak 1GB memóriája van, annak erősen el kell gondolkodnia ezeken a kiadásokon is. Windows XP helyett az Xubuntu kipróbálását javaslom, elképesztő mennyit fejlődtek az elmúlt években.

04_DESKTOP

Ubuntu-Mate: Eredetileg közösségi kiadás volt, de annyira megtetszett a Canonical-nak, hogy hivatalosan is a család részévé válhattak. A MATE felületet hozzák, és a víziójuk szerint az eredeti Gnome 2 Ubuntus értékeket szeretnék visszahozni, de naprakész alapokra építve. Nagyon ajánlom ezt a kiadást. A legdinamikusabban fejlődő Ubuntu verzió mostanság. Ők is elkezdték lemásolni a MINT extrákat, így már ez a rendszer is könnyedén testre szabható.

Rengeteg másik Ubuntu kiadás is létezik, de azokra most nem térnék ki részletesebben. Az egyik ilyen kiadás a Kubuntu amit a KDE felület köré építettek.

ubuntu_vs_linux_mint

 

Linux Mint

A Linux Mint eredetileg egy tökéletesített Ubuntu kiadásnak indult. Azonban mára saját önálló disztribúcióvá nőtték magukat. Amit csak lehet a rendszerbe integrálnak, és megpróbálják a legtökéletesebb élményt nyújtani rögtön a telepítés után. Ez nagyban hozzájárul az elégedettségi faktorhoz, és ennek köszönheti a népes rajongótáborát is. A közösségi kiadásokon túl, főleg ezekről az Ubuntu alapokon nyugvó LTS kiadásokról beszélhetünk:

Linux Mint Cinnamon Edition

cinnamon

A saját maguk által fejlesztett Cinnamon környezetet szállítják. Korszerű gépekre ezt a kiadást javasolják. Logikájában teljesen megfelel a megszokott klasszikus asztali rendszereknek, Windows felhasználóknak az egyik legkönnyebben megszokható rendszer. Saját arculattal rendelkezik, amit a többi kiadásra is átültettek. Rengeteg okos Mint megoldást raktak a rendszerbe, ráadásul az egyik legnépszerűbb disztribúcióként tartják számon. A teljes Mint élményért ezt a kiadást érdemes telepíteni.

Linux Mint MATE

mate (1)

A Linux Mint MATE, ahogy a neve is sugallja a MATE erősen Linux Mintesített környezetét kínálja. A legtöbb felhasználó számára ezt a kiadást szoktam javasolni. Nagyon barátságos, stabil alapokra épül, az asztali környezete is megfelelően kiforrott. Megtalálható benne a sokak által imádott Compiz Fusion is, így lehet gyönyörködni az asztali effektekben. Ez is egy sor Mint okossággal érkezik, amik nem találhatóak meg más MATE alapú rendszerekben. Addig nem is látja ezt az ember, míg nem próbál ki más disztribúciókat. Nálam ez a kiadás teljesít szolgálatot egy családi gépen. Érdemes még megemlíteni az LMDE (Linux Mint Debian Edition) rendszert, ami szintén ebben a két kiadásban érkezik, de Ubuntu helyett Debian Stabilra épül. Azoknak ajánlott akik szeretnének nagyon sokáig gondtalan és hibamentes használatot, de nem tudják hogyan fognak hozzá a nyers Debian használatához.

Végszó

Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtanunk az induláshoz. Nem lesz könnyű, de a sikerélmény sokszor mindenért kárpótol. Gyakoroljatok és tanuljatok sokat akár Virtuális környezetben vagy használjátok ki a Live CD-ket is. A Universal USB Installer segítségével készíthettek hordozható Linux telepítéseket is, így nem kell a saját adataitokkal játszadozni. Sok sikert és kitartást kívánunk!

53 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of István Szevasz

  Ha “kis” géped van, mindenképpen az Xfce asztalkörnyezetet kell választani és szinte teljesen mindegy melyik disztró. Az xp-mnél “gyorsabb”. értsd akadás nélkül fut.
  Debian alapúak kissé háklisak (ubuntu, mint) ha vmit fel akarsz tenni és mondjuk nem deb-ben van gyárilag hanem a rpm-ben vagy tar.gz-ben, a suse-nek viszont mind1

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Nem nagyon javaslom a tarballok használatát 😀 A lényeg ott van a tárolókban, ha nincs az okkal nincs ott.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of rokafiu77

    szia!
    Véletlenül a cikk végére nem ugyanazt a képet tetted be kétszer?
    úgy hiszem, a “Linux Mint Cinnamon Edition” képét kell kijavítani. Persze tévedhetek is…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @ROKAFIU77

    Nézd csak meg még egyszer! Tényleg ennyire jól megcsinálták a két kiadást, hogy elsőre nem tűnik fel. De ha jobban megvizsgálod az egyik sötét szürke panellal rendelkezik.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of ViBE

   ez tévedés. SuSE alapesetben ugyanannyira nem kezel Debian csomagokat, mint ahogy Debian-alapú rendszer RPM csomagokat. tömörített a tömörített a.k.a. tar.gz fájlok meg lényegében ugyanazt tartalmazzák, mint a csomagok. bináris fájlokat mindkettő ugyanúgy kezel. tehát az esélyek egyenlőek. mindkét séma nagyjából azonos támogatást élvez. így ezt a megjegyzést nem értem.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    Debian-on van lehetőség RPM-ek telepítésére az Alien segítségével.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    ez természetesen másik irányba is igaz. csak azt írta, hogy a Debian hátránya a finnyásság, ami ebben a formában nem igaz.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    Én úgy látom, hogy a hülye fejlesztők egy Debian származékhoz fejlesztenek a főverzió helyet, és ezt nehezen fogadják el a nem Ubuntu felhasználók. Az Ubuntu talán legnagyobb bűne a Debian teljes kompatibilitás hiánya. Szabadok megtehetik, de kicsit kár hogy így széttördelték ezt is. A Steam OS fejlesztői felismerték ezt, és inkább Debian Stable-re fejlesztik a rendszert, hogy ne kelljen a Canonical-lal egyezkedni.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    ja hát itt nem kell ennyire mélyen belegondolni. az igazából kevés vizet zavar, hogy az Ubuntu relatíve önálló irányt vett. csicsásabb, sokat kellene lefaragni belőle és hát valamivel több diplomáciát igényelt volna. Debian mellett dönteni célszerűség kérdése volt. a Debian a közös “ős”, nagyobb a valószínűsége, hogy kevesebb munkával működőképes programot írnak a leszármazottakra, mintha ezt fordítva tennék meg. ez igazából nem negatív tényező. az egyik rendszer az igényt képviseli, a másik meg a hozzá szükséges erőt. ez lehet a fejlesztések mozgatórugója is akár. Steam esetében egyébként én gondot nem tapasztalok. Ubuntu alatt a játékaim java jobban muzsikál, de korábban már teszteltem átmenetileg Debian-en, Mint-en, elementary-n. hasonlóan pozitív eredményt tapasztaltam.

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of istvankisss

  Köszönjük a cikket! Mostanában nem tervezem linux telepítését, de érdekes volt fejtágítani. Kicsit talán segít elkószálni a jelenlévők közül egyeseknek az operációs rendszerek világába. Kb két éve én is így ismerkedtem linuxal, ha itt nem kérdezem meg, hogy mit javasoltok, akkor bele sem kezdek. Aki teljesen süket a linuxhoz, az úgysem azzal fogja az ismerkedést kezdeni, hogy felregisztrál az ubuntu.hu-ra. 🙂

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Norman

  Egyetlen egy dolog miatt nem használok Linuxot: akárhogy próbálkoztam, a Corel Draw X4 (vagy X5 vagy X6) programot nem tudtam telepíteni/indítani. A PlayOnLinux-szal és a Wine-nal mondjuk úgy, hogy sikerült, meg is nyitotta a .cdr file-t. Viszont, ha számára ismeretlen fontot tartalmazott a .cdr vagy csak egyszerűen belekattintottam, h szerkesszem, lefagyott és hibaüzenetet dobott.. Nagyon sajnálom, hogy nem tudok áttérni ez miatt. Ha lenne rá megoldás, már törölném is a windows-om. (Legalábbis nem az lenne az elsődleges rendszerem.)

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Ha elég erős a géped, akkor futtathatsz egy Windows 7 Starter-t integrációs szolgáltatásokkal Virtualboxban, így talán egy picivel közelebb kerülsz a célodhoz mint Wine alatt.

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Blekfero

    Ha ezt kifejtenéd pár szóban nagyon megköszönném. Nekem is ilyesmi windowsos progi integrálási problémáim vannak, ami miatt hanyagolnom kell a linuxot.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Norman

    Én is ezen gondolkodtam anno, csak az a baj, h picit nyűg lenne a dolog, ha pl. emailben jön egy .cdr, most csak rákattintok, már nyitja is és dolgozhatok vele. Viszont így meg Virtuális gépet indítani, megvárni, file-t lementeni, megosztani a Virtuális géppel, dolgozni, végterméket “áthúzni” a Linux-ba.. Hát nem tom.. Nagyon szuper lenne, ha valaki tudna egy jobb megoldást erre ajánlani.. De nagyon köszönöm a hozzászólást, értékelem! 🙂 Szép napot!

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @norman-pal

    Van rendes fájlmegosztás a két rendszer között, így csak rá kellene szoktatnod magad, hogy melyik mappába mented a munkával kapcsolatos dolgokat 😀 A Windows-ban meg ott lenne a hálózati meghajtók között. Azt hiszem még a vágólapot és a drag and drop műveleteket is megosztja, de még nem volt szükségem rá. 😀 Az orákülnél gondoltak mindenre. 😀

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Tamás Csizmadia

   Érdemes kipróbálnod az Inkscape programot, én a Corel helyet azt használom.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of SunyaMacs

  én az ubit próbáltam virtualboxban, tetszett

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of ymhotep

  Sziasztok!
  Ubuntut telepítettem – illetve csak kipróbáltam – de nem látja a meghajtóimat. SSD, HDD – egyiket sem Talán az ntfs partició miatt van… HELP..

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Frakk'n'Stern

  Az én top 3 kedvencem:

  1. Korora / Fedora alapokon /
  2. Tanglu / Debian alapokon /
  3. Manjaro / Arch alapokon /
  +1 Papyros / sajnos egy ideje leállt a fejlesztése, kár érte /

  Ami az UI-t illeti a KDE5 Plasma az, ami a legközelebb áll hozzám, mindhárom disztró elérhető ezzel a felülettel.

  Bocsi, ha off volt, amúgy köszi a leírást, mindig tanul valami újat az ember. 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Ugyan.. én köszönöm a hozzászólást!

   A Korora nekem is nagyon tetszik, de valami miatt nem bootol a gépemen egyetlen RPM-et használó disztró sem (kivétel az openSuse és Mageia). Arch alapúakat sem szereti a gépem, pedig a Chackra nagyon király volt anno. Úgy vettem észre, ha kiveszem a grub-ból a Silent és Splasht akkor megjavul de így is kiszámíthatatlan mikor fagy meg a ramdisknél.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Frakk'n'Stern

    Nem véletlen, hogy a Suse és Mageia probléma mentesen boot-ol. OpenSuse (korábban Suse Linux) egy nagyon jól felépített, stabil és független linux platform a mai napig. Én kb. 15 év ismerkedtem meg vele, akkor dobozos verziót használtam telepítéshez, volt hozzá hét lemez ha jól emlékszem. 😀
    A Mageia egy Mandriva fork ami pedig Red Hat-ból származtatott, lásd Wikipédia:
    ” A Red Hat volt az első Linux disztribúció, amely RPM-et használt csomagformaként és idővel több más disztribúció alapjaként szolgált ez a csomagfajta, mint például a Mandriva Linux…”
    Amúgy milyen géped van?

    Tetszik (0)
 7. Profile photo of GBR

  Sziasztok! Van egy Elementary OS nevű asztali disztribúció is. Ha van Mac-es ismeret akkor kimondottan egyszerű, de anélkül is könnyű kezelni. Gyors, tetszetős és csak a szükséges alkalmazások vannak alapból benne. Én Mint-et használtam sokáig, de mostanában ez a kedveltebb részemről. Letölthetö az elementary.io címről.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of ViBE

   nem feltétlenül a rendszer hibája, ha nem akar felkúszni. gyanítom, hogy ez egy teljes mértékben AMD konfiguráció és nem is mai darab. ha mg hozzácsapjuk azt, hogy az AMD még inkább komolytalannak tartja a Linux platformot, akkor hatványozottan kijön az az eredmény, hogy nemes egyszerűséggel nincs megfelelő zárt (vagy akár nyílt) illesztő a kártyádhoz. ez pedig javarészt a gyártó sara.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    Debian alatt megoldottam mindent, amit máshol nem sikerült. Szóval most 99%-ban minden működik. Sokszor egyszerűen csak bugos cucc, nem pedig az AMD támogatással van gond. A Kwin meg a Compiz akkor kezdett kiforrni amikor a gépem is újnak számított, nem csoda hogy jól működik. De a mutter és a muffin egyszerűen nem megy. Vicc, hogy szarabb is mint a két korábbi, de nyomatják erőltetik feleslegesen. Ezért is lettem végül MATE meg KDE guy. Nem azért mert maradi vagyok, hanem azért mert nem szeretem az eszközöket erőszakosan elavulttá tenni a kényszerű fejlődéssel és mindig a legújabb legjobb szoftverekkel. Ezért lettem Debiáns.

    A gépeknek van egy időszaka amikor bármit megtehetsz vele, mert megfelel a kornak. Majd van egy időszak amikor szép lassan megszűnnek a driver frissítések. És eljön az az idő is amikor már örülni kell ha működik az újabb szoftver.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    szerencsés. ha javasolni kellett volna is ezt az irányt javasoltam volna. egyébként tényleg illesztő kérdése, a javát ez viszi. a másik dolog a kernel, aminek a kódbázisa megint csak a támogatottságtól függ. van ugye maga a vas. ahhoz, hogy a vas használható legyen tudni kell, hogy hogyan és milyen keretek közt lehet belátásra bírni. aztán erre még jöhetnek az adott rendszerhez szükséges patch-ek. nem egy rendszerben megtalálható valamilyen nyílt illesztő (lásd: Nouveau), ami részlegesen tudja használni a kártyát. a Compiz egyébként nem akkor forrt ki, mert akkoriban is szép időket élt, hanem konkrétan utána vett más irányt, legnagyobb bánatomra (erről itt olvashatsz pl.: https://en.wikipedia.org/wiki/Compiz#Compiz_0.9_series). tehát lényegében a te helyzeted attól függ, hogy mennyire régi és milyen alapokra épülő rendszert próbálsz ki.

    Tetszik (0)
 8. Profile photo of hazai

  Érdekes módon, a papírforma ellenére, nálam inkább a RedHat alapú disztrók jöttek be. Pclinuxos, Mageia. Az Ubuntu-családdal sosem tudtam megbarátkozni, szerintem mindegyik Windows szeretne lenni, de egyiknek sem sikerül. 🙂

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of Heller

  Én gondban voltam a választással, igazából még most sincs rendes megoldásom. Van egy régi laptop (Sony Vaio pcg-z1va), ebben Intel M típusú proci van. Ez már kicsit leszűkítette a kört, mert olyan kiadás kellet, ami nem ragaszkodik a PAE támogatáshoz. A Lubuntut használtam az adott gépen. 1 giga memória van benne, de akadozott a filmnézés ha pendrive-ot vagy külső vinyót használtam. Valami fake PAE parancssorokkal lehetett frissíteni a 12.x verziót 14.x-re, de előrébb nem jutottam. Kénytelen voltan rátenni az XP-t.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of muszasi111

  Èn màr próbàltam vàltani linuxra,de bármelyiket rakom fel(kivève Puppy) xubuntutól Rafaellàig,az összes megy egy darabig aztàn egy pillanat alatt kikapcsol a laptoppom,ès baromi forró lesz! Ha tudd valaki megoldàst megköszönöm ,mert szívesen vàltanèk.Chrome böngèsző alatt törtènt mindíg,a gèpem acer 5720z

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Clash

  Sztem jó cikk 🙂
  Szívesen olvasnék, egy “hogyan telepítsünk Linuxot ssd-re helyesen” cikket is 🙂

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Lakkcipő

  Köszönöm szépen a cikket! Azt hiszem ebből tanulhatok eleget … 😀
  (még nem ástam bele magam a “project”-be de 7végén valószínű elkezdem)

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of NetOwner

  Jó pár disztrót kipróbáltam már. Ubuntu, Kubuntu, Linux mint cinnamon, lmde2, opensuse. Jelen pillanatban a manjarot gyűröm, ami eddig a legjobban bejövő rendszer.

  Tetszik (1)
 14. Profile photo of ymhotep

  Sziasztok!
  Ubuntut telepítettem – illetve csak kipróbáltam – de nem látja a meghajtóimat. SSD, HDD – egyiket sem Talán az ntfs partició miatt van… HELP..
  Ezt írja:

  Tetszik (0)
  • Profile photo of mic

   Indítsd el a windows-t és állítsd le rendesen. Ne legyen hibernálás vagy a win8 féle félig hibernálás – félig leállítás.
   Érdemes leállítás előtt cmd-ben egy “chkdsk c: /f /v” parancsot kiadni – amire valószínűleg közölni fogja, hogy majd újraindításkor fogja megcsinálni a lemezellenőrzést. Ha így van akkor indítsd újra windows-al a gépet és mielőtt a win indulna ellenőrizni fogja a c: -t (remélhetőleg annak van betűzve). Ha az kész akkor állítsd le rendesen a windows-t: http://hogyan.org/hogyan-allitsuk-le-gepunket-windows-8-operacios-rendszer-alatt
   Linux kezeli az ntfs-t gond nélkül.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of mic

    Bocs, hozzászoktam, hogy lehet a hozzászólásokat módosítani fórumon. Itt meg csak floodolok..
    Miután rájöttél, hogy az ubuntu mekkora fos itt megtalálsz minden lényeges (talán nem túlzok) linux distrórót: http://distrowatch.com/
    Nem tudom felmerült-e már, de a legtöbb distro megy “live” módban is. Ami annyi, hogy nem telepít fel semmit winyóra/ssd-re, hanem a telepítő dvd-ről vagy pendrive-ról fut a rendszer. Amíg valaki csak nézegeti a különbséget, hogy akkor melyik rendszer legyen ezzel rengeteg időt lehet spórolni.
    Penddrive készítéshez a rufust ajánlom. https://rufus.akeo.ie/

    Tetszik (0)
 15. Profile photo of mic

  Az ubuntuban rengeteg felesleges cullang van. Zabálja a procit meg a memóriát. Ízlés dolga de engem pl nagyon idegesített benne az oldalső sáv (azt sem tudom már mi ezeknek a hülyeségeknek a neve). Elfoglalja a kép 15%-át, felesleges és kezelhetetlen.
  Van egy lubuntu nevű ubuntura épülő distro, ami lxde desktopot használ. Nekem a torrentezős ősrégi laptopon az van. Alapból grafikus felülettel eszik kb 210M memóriát, alig fut pár process. 720p-s youtube videót simán lejátsza, 720p-s filmeket szintén ami az ugyanazon a gépen levő xp-n képtelenség. Xp alatt bármilyen 720p alig akadozik. Természetesen html5 nem megy, flash-re van állítva az összes böngésző.
  Nekem az a linux arra van, hogy letöltsön, filmet nézek vagy egy előadást youtube-on, zenét hallgassak meg seedeljen a gép. Nem vagyok nagy linuxos, csak használom. Párat kipróbáltam az elmúlt 10-15 évben és maradtam ennél.
  Az rpm/deb témához annyit, hogy aki linuxnál marad az előbb vagy utóbb rákényszerül a sudo apt-get install helyett a ./configure meg make install megismerésére 🙂
  http://lubuntu.net/ – szerintem kezdőknek is jó, egyszerű kezelőfelület, egyszerű beállítani (nem is igazán kell)
  Ubuntut nem ajánlom, kezd elmenni a takony cukormázban kategória felé.

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez