Úristeeen! A Windows 10 kémkedik!444!!

Ilyen szenzációhajhász címekkel van tele az internet napok óta, úgyhogy mi sem hagyhatjuk szó nélkül a hisztériát. Sajnos a negatív hírek több olvasót vonzanak és ezt szokás szerint ki is használja a média, még akkor is ha ez egész sztori baromság.

Hiába írtunk korábban részletesen a Windows 10 adatvédelmi beállításairól mi is, ahelyett hogy végignéznék a beállításokat, sokan felülnek a bulvárhíreknek és gondolkodás nélkül osztják tovább a butaságokat a neten.

Kikotyogja a jelszavunkat!!!

A “botrány” azzal indult, hogy a Wifi-Sense megosztja a kapcsolatainkkal a WiFi jelszavainkat és hogy ez mekkora gáz. Arról viszont már kevés szó esett, hogy ez a funkció szabályozható és alapértelmezetten nincs is engedélyezve. Ráadásul ha engedélyezzük, sokkal biztonságosabban oszthatjuk meg a WiFi-nket a haverokkal, mert a jelszót nem kapják meg, csak titkosítva, amit így tovább sem tudnak adni.

Ellopja az adatainkat!!!

Biztos nehéz elhinni, de az adataink felhasználása a mi érdekünket is szolgálja. Például próbálj meg egy időjárás, vagy navigációs alkalmazást használni, anélkül, hogy megadnád hol tartózkodsz. Ha megnyitsz egy weboldalt, ami automatikusan felismeri, hogy Magyarországon vagy és a saját nyelveden jelenik meg, azt sem veszed zokon. Igaz, nálunk még nem elérhető, de a Cortana is csak hasznavehetetlen infókkal tud segíteni, ha nem tud rólad semmit. Tehát be kell látni, hogy az adataink megosztása, egy megbízható vállalattal, igenis hasznos.

A Microsoft pedig megbízható. Soha senki, sehol nem tudta még bizonyítani azokat az összeesküvés elméleteket, amik a neten terjednek, arról, hogyan kémkedik a vállalat – vajon miért? Az adatgyűjtésre a világon mindenhol, de legalábbis abban a modernnek nevezett felében, ahol a Microsoft tevékenykedik, szigorú törvényi szabályozások vonatkoznak, amiket a vállalat be is tart.

A 444.hu kimaxolta a hisztériázást
A 444.hu kimaxolta a hisztériázást

A hivatalos adatvédelmi nyilatkozat világosan leírja, hogy csak azt osztja meg bárkivel is vállalat, amibe beleegyezünk, kivéve ha valamilyen jogi eljárás során kötelezik erre, tehát ha nem vagy bűnöző, akkor nem kell aggódnod.

Részlet az adatvédelmi nyilatkozatból
Részlet az adatvédelmi nyilatkozatból

Az is érdekes, hogy amikor megnyitod a Facebook-ot, vagy simán csak egy keresést indítasz a Google-ben, akkor kb. ugyanennyi adatot megosztasz magadról. Ma már az összes weboldal tartalmaz valamilyen reklámot, vagy egyéb szolgáltatást, ami minden egyes látogatóról begyűjt, minden elérhető információt. Emiatt van, hogy ha ma a elolvasol egy telefontesztet az egyik oldalon, másnap ugyanannak a telefonnak a reklámját látod a mobilodon. Nincs ebben semmi új, így működik az internet. Aki nem akar ebben részt venni, húzza ki a kábelt ás ássa el a telefonját is jó mélyre, lehetőleg ólomdobozban – ahelyett, hogy hisztizne.

Siránkozás helyett ajánlott inkább átnézni és beállítgatni a Windows adatvédelmi beállításait, ahol szinte minden apróságra van egy kapcsoló:

Egy kicsit kémkedhettek, de ha a naptáramból kilesitek mikor megyek a nagyiékhoz, nagyon mérges leszek!!!!
Egy kicsit kémkedhettek, de ha a naptáramból kilesitek mikor megyek a nagyiékhoz, nagyon mérges leszek!!!!

Persze lesz, akinek úgyis hiába beszél bárki, ők biztosak benne, hogy a Microsoft-nak minden vágya az ő adataiban való turkálás és mivel a kereslet megteremti a kínálatot, máris megjelentek az első kémelhárító, anti-adatgyűjtő, buherátorprogramok, amiket érdekes módon mindenki akkora bizalommal fogad, mintha a saját anyukája írta volna. Várható, hogy pont ezek az alkalmazások fognak előbb-utóbb spyware-eket terjeszteni. Kíváncsiságból megnéztük a két legnépszerűbb ilyen programot, az egyiket még a ZDnet is bemutatta…

2015-08-05_02-05-48
Mindent beixeltem, a kilincsbe áramot vezettem, a hátsókertet meg aláaknázom holnap

A Disable Windows 10 Tracking nevű program, nyílt forrású és a GitHub-on találjátok meg, a másik pedig a DoNotSpy10, amit a MajorGeeks-ről tölthettek le, de használatukat nem javasoljuk, mert kiderült, hogy a DoNotSpy10 elbukott virustotal-on ahogy a társa is. Na, erről akkor ennyit.

Az igazság odaát van

Az igazság az, hogy a Windows 10 adatokat gyűjt, igen, ráadásul többet, mint az elődei, de ettől nem kell kiborulni. Az adataink jó kezekben vannak, ha nem bízunk ebben, letilthatjuk a hozzáférést, de szélmalomharc az adatgyűjtés ellen küzdeni, ráadásul magunkkal is kitolunk közben. Ha nem akarod, hogy a meztelen képeden röhögjenek vadidegenek, ne csinálj magadról olyan képet 🙂

134 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Vidra

  “Ha nem akarod, hogy a meztelen képeden röhögjenek vadidegenek, ne csinálj magadról olyan képet”
  Végül is nagyon igaz! 🙂

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of Nyul2012

  Ezt jól megírtad ! Ez mélyen a szívből jött. De sajnos most találtam egy képet hogy mi érdekli a Windows 10. 😀
  http://imgur.com/NJVrPd6.jpg?DirtyWindows.jpg

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of pandamacko

  Sajnos ezen nincs mit csodálkozni. Mindig is voltak olyan emberek, akik vagy a tudatlanságukból kifolyólag, vagy alapvetően rosszindulatú természetükből adódóan kényszert éreznek arra nézve, hogy bárkiből, vagy bármiből a legrosszabbat feltételezzék, és akár alaptalanul is valótlan információkat terjesszenek. Igaz, hogy a mai világban lassan már mindenhez bizalmatlanul állunk hozzá, de én úgy gondolom ez java részt az ilyen és ehhez hasonló embereknek köszönhető.

  “A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.”
  /A. Einstein/

  Az ember alapvető jellemzője a tudás iránti vágya. A megszerzett információkat a tudásához, azonban nem mindegy honnan vagy milyen úton szerzi be.
  A magam részéről a DirtyWindows közösségében még nem sikerült csalatkoznom. Amilyen információ birtokába jutottam idáig, csak a hasznomra vált, és csak köszönetet tudok érte mondani. Természetesen nem fényezni akarom ezzel az oldalt, pusztán a magam által tapasztalt tényeket írom le. 😉

  Tetszik (5)
 4. Profile photo of Locky

  Szóval Cartman leírta hogy a Windows 10 kb olyan mint a barátnőm, vagyis mások szerint.
  Mindenki azt gondolja hogy mindenbe belefolyatja az orrát, mindenről tudni akar, mert hogy majd továbbadja másoknak. Sőt ha azt az elvet nézzük hogy ő az áldozat, akkor is megállja a helyét, mert ő meg mindig azt hiszi hogy valaki leskelődik utána, vagyis úgy viselkedik, mert ha a szobából a fürdőig el kell menni, akkor is körbe kell tekernie magát törülközővel, mert különben pedómaci biztos megjelenik és megrontja szegényt. Az mindegy hogy csak ketten vagyunk itthon vagy sem. Arra az 5 lépésre kell a törülköző, főleg hogy a szobám mellett van.

  Ezt csak azért írom le, mert az élet sosem az aminek látszik, de mindenki azt hiszi, hogy az a valóság amit lát. Sokszor nem kell látnod a valóságot, bőven elég az, ha nem vonod bele magad a részletekbe. Azzal foglalkozz ami fontos, ne azzal ami nem. Ha az élet minden részletére odafigyelnél, a lényegre nem jutna időd. Amit pedig lehetetlen megérteni azt meg se próbáld. Csak fogadd el.

  Tetszik (3)
  • Profile photo of Nyul2012

   😀 Gyanús nekem ez a szöveg a barátnődről, és persze “… vagyis mások szerint.” és mindjárt alibit is csinálsz ha valaki szólna neki. És törölni már nem lehet. Én a helyedben már imádkoznák és nem Windows 10-el foglalkoznák. 😀

   Tetszik (0)
  • Profile photo of dodeskaden

   A fa , és az erdő esete …hmm…

   Tetszik (0)
 5. Profile photo of Blind Man. [B$C]

  A legszomorúbb az az egészben, hogy a FB-n terjed leginkább. Pont azon az oldalon ahol ész nélkül osztják meg a nagyvilággal a legszemélyesebb adataikat is, ahol 3 percenként változik az “adatvédelem”.

  Tetszik (3)
 6. Profile photo of istvankisss

  Fogadjunk, hogy azok hujjognak a legjobban, akinek a fő vezérelve a “kapcsolad ki a vírusirtót, amíg telepíded a krekket”. 🙂

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   “Minek vírusírtó havernak is csak elbaszta a gépét” 20 éve nem volt vírusom: Minden vinyóján ott az autorun.inf xD

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Locky

    ne is említsd, mikor volt egy projectem az egyik iskolában, a rendszergazdával leálltam beszélni, és megkérdeztem miért ilyen lassúak a gépek. Azt mondta azért mert a hónapban még nem voltak újratelepítve. Mondom erre neki, miért kell havonta újratelepíteni? Mert hát belassulnak a gépek. Míg kiderült hogy azért, mert nincs vírusírtó. Egyik gépen sem. Mész a központi elosztó szerveren sem. Nem tudtam hogy sírjak-e vagy nevessek.

    Tetszik (3)
 7. Profile photo of pimi

  A bizalmatlanságnak és hülyeségnek is szélesek a határai. Egyrészt rendszeresen figyelmeztetni kell az embereket, hogy ne küldjék el mailben a számlaszámukat és biztonsági kódjukat senkinek, mert ilyet hivatalosan senki nem kérhet, másrészt tudható, hogy a mobilunkba és a levelezésünkbe “hivatalból” beleláthatnak. Az MS nem engedheti meg magának, hogy a bizalom széles körben meginogjon, mert az napi vagy óránként? egy vagy több? millió dollár veszteség lenne.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of dodeskaden

   Gondoljunk csak bele , az elmult napokban közel 20 millió gépre került rá igy vagy ugy a 10-es , ez a “szuper kém program” , ki fenének van/lenne ideje , energiája , és főleg pénze ennyi adatot elemezgetni , és minek is ?!
   Arrol nem is beszélve , hogy ez már az előző rendszereknél is többé-kevésbé igy volt ….

   Tetszik (0)
 8. Profile photo of maki

  Az uccsó mondat a legjobb! 🙂

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of István Szevasz

  Nem ettől kell drassolni. Az igazi, napiszintű adatlopás na honnan van?
  Fészbúk
  Badoo-ra regelt ismerősném és talált ott egy ismerőst a KÉP alapján
  Jah, valaki futtatja magát Gábor néven egy más ürge fényképével 🙂
  Az igazi elmondta, hogy ad 1 nincs regelve a badoon, ad2, azok 6 éves fényképek 😉

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of Nameless

  @locky Valószínűleg a szakmaiság új tartományaiba lépett a hogyan dolgozzunk meg a fizetésért kategóriában. xD

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Máté

  Igazából milyen titkolnivalód van?
  Pornót nézel? – meg még másik milliárd ember.
  Illegálisan töltesz le? – meg még másik milliárd ember.

  Tetszik (2)
 12. Profile photo of zibuprofen

  Pont azok pörögnek ezen az egész műhisztérián, akik a f@szbukon élik az életüket… Ennyit erről.
  A cikk pedig nagyon jó lett!

  Tetszik (2)
 13. Profile photo of Laci1971

  Köszönöm a cikket, a szívemből szólt. Érdekes, hogy azok ágálnak leginkább az adatgyűjtés ellen (még a nem létezőért is), akik csak úgy önként ömlesztik magukról a sokszor önmagukra is veszélyes, valamint nem a netre való, sokszor érdektelen és felesleges információkat.

  Tetszik (1)
 14. Profile photo of D. Jenco

  Világos hogy a világ egyik legmodernebb Szoftverei, adatok lopásával foglalkoznak. 🙂
  Ez nem lopás!
  Hanem védelem.
  Viszont az igaz, hogy tényleg van olyan funkció, ami azt keresi, hogy ki vagy mi lehet gyanús. Pl: email. A levező rendszerek, néznek kifejezéseket, utalásokat vitatkozásokat. A közösségi oldalak, szintén, állandó adat tárolással dolgoznak és szűrik az olyan videókat és információkat, amik, mások érdekeit károsítaná. Nem kell messzire menni. ( A nagy testvér ide is figyel ám a DW.) Nemhiába, vannak moderálások. Mindazon által én is kipróbáltam egy Kémkedés elleni szoftvert, ami nyílt forráskódú. A működési elve egyszerű. tevékenységének nyoma nincsen, vírus mentes. Nyilván a Windows akadályozta volna, amit át léptem. Avast és hitmanpro ellenőrzésen is át eset. Mióta van internet, így működik a rendszer. 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of nmihaly

   Jenco, látszik, hogy nem értesz hozzá. Két értelmes mondatod nincs, tele van hibával, olyan, mintha direkt írnád bugosan. Jobban tennéd, ha elolvasnád a cikket (és még kb. 2-3000 más szakcikket), mielőtt f0$nád a szót.

   Tetszik (1)
 15. Profile photo of satad

  A linuxosok 99% tudja, hogy ellopja az adatainkat az ms már a 95 óta ha beleegyezel, ha nem. Most is ellopja és ugyan kinek adná tovább hiszen Amerikai NSA a legkíváncsibb és ez olyan, mint ha állandóan egy rendőr benézhetne a lakásod ablakán amikor akar .. pedig te nem csináltál semmit. A mai világban azt a kijelentést tenni, hogy megbízok egy vállalatban nagy felelőtlenség, XD Jó tőled lehet a kecskepornón kívül nincs más és könnyen beszélsz, hogy ugyan vigye, de valakiknek kutatási eredmények tervrajzok stb vannak a gépén és nem szeretné ha holnap egy csimbókosfejű a te ötleteiddel rukkolna elő, ja és lehet mondani, hogy akkor ne tartsd a gépen, és ha így van, akkor ugye, mégiscsak elismered, hogy itt komolyabb valós veszélyről van szó?

  Tetszik (2)
  • Profile photo of dandoo

   Mint “linuxos” tiltakozom, hogy te formálj véleményt a nevünkben.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Ugyan már linux… még a csak szabad Debian-ban is van visszajelzés, hogy mit használ a felhasználó. Telepítéskor kérdez rá pont úgy mint a Windows 10. Ez is kémkedés.

   @haza68 Stallman FSF fenegyereke, a GNU fűződik a nevéhez. semmi köze a Linux kernelhez, az a finn Linus Torvalds nevéhez fűződik. A GNU linux pedig Stallman és Torvalds munkájának egyesítéséből jött létre, mert Stallman belebukott a saját kernelbe, a Linux meg már használható volt.

   Stallman mindkettőtöket kioktatna és leoltana ezért a hozzászólásért :DDD Sőt még engem is, hogy mertem a GNU utódját a számra venni. De valójában le se szar minket, mert alufóliával bélelt sapkában jár kikötött wifivel mobiltelefon nélkül.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of zolem

   A féltett adatokat egy belső hálózatos illetve internettől független gépen szokás tárolni(+titkosítva)

   Tetszik (0)
 16. Profile photo of dodeskaden

  Azt is nézzük ki is irta ezt a butaság kupacot : a 444 ! Ez az oldal a trolokodás non+ultrája , a zakkant lelki nyomoroncok gyűjtő helye ….

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of Forester

  Komolyan nem értem az embereket… nem gondolkodnak..

  Tetszik (1)
 18. Profile photo of xpforever

  Nem hinném, hogy bárkit is érdekel a Micro$oft-nál az én személyes életem. Had javítsák a szolgáltatásaikat, a személyes adataimmal.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of pimi

  Ha valaki a gépén tartja TXT fájlban a bankkártya számot, pin kódokat, szeretője telefonszámát, stb. annál valóban jogos a paranoia.
  A védendő adataidat, tervrajzokat, kutatási eredményeket nem tartjuk az internethez kapcsolódó számítógépen, vagy ha mégis szükséges, külön gondoskodunk azok védelméről.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of satad

   Szóval, akkor itt nem igazán a vírusoktól kell tartani, mert megelőzi azt az MS mielőtt a vírus bejuthatna. 🙂

   Tetszik (1)
  • Profile photo of Ghost

   És miért ne tarthatnék ilyeneket a gépen? Egy megbízható felhasználó barát rendszert kellett volna összehozni nem egy olyat ami minden adatod ellop én nem vagy biztonságban. Ha nem a gépen akkor hol tárolhatnék ilyen adatokat?

   Tetszik (1)
 20. Profile photo of Kevin

  Úristen minjárt sikítok!!! 😀
  Én úgy olvastam, hogy a meztelen képek nem amiatt kerülnek ki az internetre, mert a microsoft oda tette, hanem mert vannak olyan hackerek akik feltörik a híres színésznők onedrive tárhelyét, vagy a gépét. Na de csak a híres színésznő vagy énekesnőkét, amikért pénzt is kapnak gondolom. Vegyük például Jennifer Lawrence-et, (akinek nem ugrik be így névről annak elárulom, Éhezők viadala, Katniss)

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Spencer

   Aha.. Majdnem. Csak nem a OneDrive szervereiről, hanem az Apple iCloud szerveréről lopták az adatokat. Mivel az Apple eszközeivel készített képeket a készülék akaratlanul is feltölti az iCloud-ra. Azt hittem aki azokat a képeket nézi, legalább tudja honnan származnak. (Elnézést, de nagyon jó beszólás volt ez. :D)

   Tetszik (0)
 21. Profile photo of hazai

  A 444 egy [moderálva] beállítottságú, szenzációhajhász lap, szerintem nem érdemes figyelembevenni a véleményét. Örülök neki, hogy a DirtyWindows-on egy jóval szakmaibb, hozzáértőbb és normálisabb attitűd tapasztalható … ezért is vagyok itt és nem ott. 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of pimi

   Erre nem volt semmi szükség!!!! Senki, ismétlem: Senki nem kíváncsi a politikai nézeteidre!!! Ez nem politikai vitakör, és remélem soha nem is lesz az!!!

   Tetszik (5)
 22. Profile photo of Tamás Durgó

  De vártam már, hogy mit reagáltok erre. Sajnos mindenhol a hülyeséget terjesztik, még az ITCafé is, amit többen látogatnak. ha valaki ezzel jön elő, akkor be fogom linkelni ezt a cikket, mert ez megér egy misét.

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of NComment

  “Soha senki, sehol nem tudta még bizonyítani”
  Volt egyszer, hol nem volt egy orosz szakértő, aki hajdanán felfedezte és bebizonyította, hogy a windows-ban létezik egy hátsó kapu… Hajdanán megszületett egy bírósági döntés, amelyben az MS adatkezelési gyakorlatát kifogásolták…
  Sorolhatnám a “soha senki” ellenpéldáit. Teljesen felesleges. Maradjunk a marxi megközelítésnél: Konkrét helyzet, konkrét elemzést kíván.
  “Az adataink jó kezekben vannak, ha nem bízunk ebben, letilthatjuk a hozzáférést, de szélmalomharc az adatgyűjtés ellen küzdeni,” Az idézett mondatban a “de” szócska tagadja az előtte levő állításokat. Tehát, helyesen értelmezve: Az adataink rossz kezekben vannak és nem tilthatjuk le a hozzáférést. ( Ez a szerző állítása, még akkor is, ha nincs tudomása róla. )
  Joga van a felhasználónak meghatározni, hogy milyen adatokat akar kiadni magáról. A nagy cégek megszegik ezt a szabályt. Ott tartunk, hogy a Google a Firefox-hoz kiterjesztést készített, amellyel az adatgyűjtés gátolhatjuk. Ezzel megfordítva a helyzetet. Nem kér, hanem jogot formál az adatgyűjtésre.
  Történelmi tények bizonyítják, hogy az ilyen adatgyűjtést megelőzően bagatelizálták a jelentőségét. Íme egy példa erre napjainkból: “Ha nem akarod, hogy a meztelen képeden röhögjenek vadidegenek, ne csinálj magadról olyan képet :)”
  Majd én eldöntöm, hogy milyen képet akarok magamról csinálni, kinek akarom megmutatni és kivel akarok rajta “röhögni”. Sztem, ehhez minden felnőtt ivarérett személynek joga van.
  Ez pedig a naivitás csúcsa: “kivéve ha valamilyen jogi eljárás során kötelezik erre, tehát ha nem vagy bűnöző, akkor nem kell aggódnod.” A bíróság sok esetben nem tud arról dönteni, hogy mi történt. Többnyire arról dönt, hogy mi történhetett. Ez pedig vagy megegyezik a valósággal, vagy nem. Gondold át! Ha a bíróság arról tudna dönteni, hogy mi történt, akkor a legtöbb bűnöző már a börtönben csücsülne, ezzel megszüntetve a bűnözést.
  Vita helyett, maradjunk a tényeknél. És mindenki tegye nyugodtan azt, amit jónak lát. Az egyén saját döntése a jó döntés. Ha mégsem, akkor majd tanul belőle és korrigál. Remélem!

  Tetszik (3)
 24. Profile photo of Wooow

  A Microsoft a gépeden lévő összes adathoz, a családi fotóktól a lopott programokig, a banki adatokig mindenhez hozzáférhet, másolatot készíthet, érdekei szerint felhasználhat. De nem baj, mert a Microsoft egy rendes cég. Elhisszük azt is, hogy pár kattintással az adatgyűjtést le tudjuk állítani, mert hiszen a Microsoft egy rendes cég. Nincs ebben a határtalan kíváncsiságban semmi rossz, az időjárás jelentéshez, a reklámokhoz bizonyára MINDEN ADATUNKRA szükség van. Meg istenbizonyra meg is ígérik, csak akkor használnak fel bármit, amikor akarnak. Aztán akinek az adatgyűjtés indokoltságával kapcsolatban kétségei vannak, az csak ok nélkül hisztizik, meg amúgy is alapból hülye.

  Tetszik (4)
  • Profile photo of Nyul2012

   Mondjuk hogy igazad van, csak az kérdés hogy mi legyen szerinted a megoldás? Miért csak a Microsoft a hibás, gondolom azért mert nyiltan válalta a dolgot? És a többiek azok mit csinálnak? Pereljük be a Microsoftot? Ne használjuk a Windowst? Legjobb lesz ha bezárkózunk a világ elöl és nem lesz gond
   az adatainkal.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Wooow

    Nem hiszem, hogy bárki pert indítana. De szóvá kell tenni, tiltakozni kell. A Microsoft monopolhelyzetben van, és ezzel keményen visszaél. Nem hatóság, és ha vele szemben a saját adataiddal nem, vagy csak korlátozottan rendelkezel, akkor ott valami nagyon nincs rendben. Sajnos, ahogy látom, legtöbben csak az ‘akkor ne használd-ig jutnak.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    Nincs per, vagy elfogadod vagy nem a feltételeket. Ilyen egyszerű. Ha nem fogadod el nem vagy jogosult a használatára így nem is perelhetsz. Az már más kérdés, hogy maga az EU miért nem szabályozza komolyabban a dolgokat.

    Tetszik (1)
 25. Profile photo of pimi

  Nem kötelező Windowst használni. Nem kötelező internetet használni. Nem kötelező számítógépet használni.
  Érdekes, hogy a céges felhasználók nem tüntetnek, pedig állami, államigazgatási szervek adatfeldolgozása épül rá.

  Tetszik (0)
 26. Profile photo of MaRkDaImOn

  Én csak azt szeretném tudni, hogy mi a helyzet a Google , Apple, Firefox, Facebook és a hozzájuk hasonló cégekkel ? De említhetném a dropboxot vagy az amazont is. Gyakorlatilag ugyanezt csinálják. De egy sokkal magyarabb példa a telefonkönyv. Kéri a paraszt hogy a vonalas készüléke száma titkos legyen de “valahogy 2 mégis benne lesz a nyilvános telefonkönyvben.
  De akár említhetnénk a telefonokat és a nyomon követést meg sok sok egyéb példa van. Miért olyan rohadt szenzációs az MS adatgyűjtése ?
  Akinek nem tetszik ne telepítsen Windowst használjon mac osx-et vagy valamelyik atomstabil szuperbiztonságú nyílt forráskodú Linuxot .
  Igaz hogy azok sem hibamentesek de hát az illúziót fenn kell tartani
  http://itcafe.hu/hir/linux_openssh_serulekenyseg.html

  Szerintem baromira kár így felfújni ezt a dolgot. De hát az újságokat is el kell adni valamivel..ha már az oprendszerbe nem nagyon lehet beléekötni mert kivételesen egész jóra sikeredett akkor keresnek mást amibe lehet kötözködni

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Wooow

   Talán azért olyan szenzációs, mert az MS az egyetlen, akinek joga van bármit letölteni a vinyóról.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of

    @Wooow
    Na most már azért kezdem unni a hozzád hasonlók és a Te hozzászólásaidat! 😀
    …miért CSAK a Microsftnak van joga bármit letölteni a vinnnnyóóódróóól? 😛 A Linuxról, Unixról, Chromeról ezeket a dolgokat talán nem lehet elmondani??? Hát DE! Androidod van? Nos… a GOOGLE még azt is tudja mikor szartál… az, hogy hol laksz, hogy hívnak, kikkel jársz össze, az mind smafu ! 🙂
    Mi és Te, ők…MINDENKI hibás, azért, mert olyan a világ, amilyen. Ha nem tetszik, növessz csigaházat és élj abban…egyedül.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of MaRkDaImOn

    Talán nem olvastad el a válaszomat és a kérdéseimet vagy esetleg szelektív vakságban szenvedsz , Hogy könyebb legyen válaszolnod leírnám újra
    Én csak azt szeretném tudni, hogy mi a helyzet a Google , Apple, Firefox, Facebook és a hozzájuk hasonló cégekkel ? De említhetném a dropboxot vagy az amazont is. .Ők szentek és ártatlanok ?
    Egyébként meg nem teljesen idetartozik de egy picit igen Miért is jó ha valakinek pl egy ilyen oprendszere van ami hemzsge az alapszintű veszélyes súlyos hibától ?
    http://www.origo.hu/techbazis/20150804-masodpercek-feltorhetok-apple-szamitogep-mac-macintosh.html
    Ezekre azért jó lenne választ találni és nem csak kárálni az MS ellen. Kellene TÉNYEK, hogy csak az MS gyüjt adatokat és senki más csak az MS tölt le a vinyódról senki más..
    De azért azt a kijelentésedet is jó lenne tisztázni hogy mit akartál írni azzal, hogy az MS tölt le a vinyódról ? Mert ez így nagyon homályos számomra

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Wooow

    csoki1978
    Én is únlak. Mikor másokat minősítesz, ne magadból indulj ki.
    MaRkDaImOn
    “Ők szentek és ártatlanok ?” Dehogy! Sőt. Emlékszel az okostévé botrányra? ” A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a felhasználók többsége nincs tisztában azzal, hogy az általa megvásárolt készülék továbbítja az adatokat a szokásairól, miként arról sem, hogy ezeket az információkat utána kielemzik. A mostani vizsgálat rámutatott: a rendszer a meglévő adatokat nem csupán a gyártóknak, hanem a televízióadóknak és harmadik félnek (például Google) is azonnal továbbítja, amint online kapcsolatot észlel. Arra még a szakembereknek sem sikerült rájönniük, hogy mi az adattovábbítás célja.” Elgondolkodtál azon, mi ez a nagy tülekedés az adataidért? Szó nincs arról, hogy csak az MS sáros.
    A Microsoft adatokat gyűjt a megnyitott fájlokról – szerinted ebbe mi fér bele?

    Tetszik (1)
   • Profile photo of vanpersie10

    @wooow444 Semmi szükség a személyeskedésre PEACE 😉
    Fogadjuk el a másik véleményét is 😉

    Tetszik (2)
   • Profile photo of Wooow

    Sajnálom. De ahhoz képest, néhányan hogy minősítenek engem, és ‘a hozzám hasonlókat’ a véleményünk miatt, szerintem visszafogott vagyok. Bocs.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of

    @wooow
    Mivel minősítettelek, azzal, hogy unlak? 😀
    jaj… igazán ne haragudj 😛
    Azért igen is van különbség!
    A win figyelmeztet, beállíthatod, míg a googleról, vagy epülről ez nem mondható el…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Wooow

    Nem haragszom.
    (remélem ez nem volt személyeskedés)

    Tetszik (0)
 27. Profile photo of Kristóf Csabai

  na igen, meg amúgy is kit érdekel, hogy mit csinálsz a neten? ha nem vagy bűnöző, vagy hacker, kit érdekel? maximum statisztikai részt vagy a több millió között.

  viszont más: lenne egy kis problémám. a Windows Defenderem nekem leállt, s amikor a Gépházba megyek, hogy bekapcsolnám, nem tudom megtenni. aztán a Gépház ablakát be is zárja a rendszer. ez mitől van, tudja valaki? ha el akarom indítani a Defendert, akkor azt írja ki, hogy a program le van tiltva. miért lehetésges ez?

  Tetszik (0)
 28. Profile photo of László

  Köszönjük a cikket! 🙂 A napokban lett megnézve a http://www.imdb.com/title/tt4044364. „Paranoia-bogaraknak” https://www.youtube.com/watch?v=XiGwAvd5mvM( (ebben sajnos van igazság, de nem az egyszerű magyar embert érinti…)


  Friss toolbar szagot érzek 🙂

  Tetszik (1)
 29. Profile photo of vadonka

  Ha az MS “kémkedik” akkor a google micsinál? 🙂
  Nyomába se ér a google-nak semmi ha már adatgyűjtésről van szó.

  Tetszik (0)
 30. Profile photo of madar45

  Szerintem nem kell ahhoz terroristának, bűnözőnek lenni, hogy a személyes dolgaim után ne kémkedjen, gyűjtsön adatot senki. Én a Windows-t kétféle biztonsági szoftverrel merem csak használni, a linuxban pedig megbízom. A gépidő 90%-a Lubuntu. Itt egy kicsit nehezebb backdoor-t, vagy bármiféle “huncutságot” elrejteni, tekintettel arra, hogy a nyílt forráskódot ezrek vizslathatják és vizslatják is. Teljesen elbújni ma már nem lehet. Egyet tehet a user, a lehető legjobban megnehezíti az utána kutakodók életét. Nem a reklám helye, de a GDATA a honlapján http://virusirto.hu/g-data/rolunk/szigoru-adatvedelem-es-megfeleles/ fölhívja a figyelmet, hogy Németországban mások az adatvédelmi irányelvek, mint az USA-ban. Rájuk nem vonatkozik pl. a Patriot Act, amely pl. egy biztonsági szoftvereket gyártó céget is rákényszeríthet “nemzetbiztonsági érdekekre” hivatkozva, hogy néhány kódsorral egészítsék már ki legyenek oly kedvesek a biztonsági szoftverüket.
  Summa summarum: totális védelem nincs, de rajtam múlik, mennyire nehezítem meg a kukkolók dolgát.

  Tetszik (1)
 31. Profile photo of pimi

  Én háromfelé választanám biztonsági szempontból dolgot. Az egyik a szándékosan beépített kiskapu, a másik a hibák okozta biztonsági rés, a harmadik a rosszindulatú behatolás az előző kettő felhasználásával. Az első ellen tehetetlenek vagyunk, a másodikat igyekeznek javítani, a harmadik ellen kell és lehet védekezni. Az adatvédelmi törvények egyébként nem mindig életszerűek, lásd személyiszám eltörlése. Az adatgyűjtésnek az üzleti érdekek kiszolgálásán túl lehet társadalmi haszna is.

  Tetszik (0)
 32. Profile photo of Ghost

  Oké hogy nem vagyok főnöző és nincs mitől félnem de akkor se gyűjtsenek rólam személyes adatokat. Reméltem hogy a Win 10 egy jó rendszer lesz amit majd megint megvehetek de sajnos tévedtem megint csak maradok a Win 7-né.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Alveus

   Ezzel a mentalitással, akkor húzd ki a netet a gépből, dobd el a mobilod is, és még elég sok mindent, mert szinte mindennel nyomon tudnak követni. Szerinted mire beirtad ezt a posztot, mennyi adatot gyűjtöttek rólad? 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Ghost

    remélhetőleg semennyit ugyanis ezen a gépen nem tárolok semmi fontos személyes anyagot pont az ilyen rendszerek miatt 😀

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Cartman

    Miért, ezt nem Win7-en írtad? Vagy akkor mégse jó az se?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Alveus

    Semennyit? 😀 álomvilágban tetszik elni? 🙂 böngészőt használsz, teljesen mindegy hogy az Chrome, Firefox, explorer vagy valamelyik alternatívája, használod. Amik alapbol adatokat gyűjt. Minden oldalrol letoltodo süti, netes kereso… Mindenről infot kuldenek a fejlesztinek, ha hiszed ha nem 🙂 tehat visszatértünk oda, hogy netet húzd ki a gépből mobilod dobd el, költözz ki mondjuk Alaskaba egy erdő közepére es kezd el remeteként elni, akkor eleg keves adatot tudnak rólad gyűjteni, de meg akkor is fognak, ha akarnak 😀

    Tetszik (0)
  • Profile photo of D. Jenco

   De ha mégis meggondolod. Van megoldás arra is.
   Ha van egy aktivált Win 7, akkor nem kell megvenned. Csak töltsd le és telepítsd fel, így ezek után vissza térhetsz, a Win 7 –re. Vagy a Win 10. Az aktiváció hardver ID alapján működik a W 10 nél.
   https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10
   UI: Annyi viszont előfordulhat, hogy a Win 7 hét kiaktiválódik, így nem eredetinek mutatkozik.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of holly25

   Ki az a Win7-né, hogy anná’ akarsz maradni? És mit szól ehhez a Win7 ura? :))))

   Tetszik (0)
 33. Profile photo of Alloy

  A vicc, hogy a kamucikket Facebookon osztották meg a legtöbben, ott persze nem probléma az adatgyűjtés. XD

  Tetszik (0)
 34. Profile photo of Etyi

  Teljesen igazad van.
  Nagyon sok a buta ember, sajnos egyre több, bevesznek, mindent, és csak nyomják a hülyeségüket.
  Jól írtad, akinek nem kell ássa el ólomdobozban…
  🙂

  Tetszik (0)
 35. Profile photo of
  Cyberlord

  Tehát, ha írsz egy sarkított, szarkasztikus, de inkább cinikus irományt, akkor neked van igazad. Ok. xd

  Tetszik (0)
  • Profile photo of pimi

   Ez hasonlít arra, hogy “Mindenki szidja az időjárást, de senki nem csinál semmit”. Bele kell törődni, hogy informatikai társadalomban kezdünk élni, ha élvezzük az áldásait, együtt kell élnünk az árnyoldalával is. Minden emberi találmány így működik.

   Tetszik (0)
 36. Profile photo of vadonka

  Emberek milliói osztják meg a tartózkodási helyüket a telefonjukon, posztolnak személyes infókat mindenféle közösségi oldalakon és közben azon szenvednek, hogy a windows vagy akármi más meg suttyomba mennyi adatot gyűjt róla. Aki nem akar digitális lábnyomot az egyáltalán ne használjon internetet. Az van, hogy ha megtudja valaki, hogy sokszor nézegeted a pornográf oldalakat akkor mi van? Ki a szart érdekel? Az adatgyűjtés nagy része statisztikához kell és a későbbi rendszer optimalizáláshoz. Nagyon nem érdeklik a személyes dolgok az adatgyűjtő cégeket. Ha már direkt xy személyes dolgaira utazik valaki az már kémkedés. Az teljesen más tészta. Az anoním adatgyűjtés és a kémkedés között rohadt nagy különbség van. Csak hajlamos a kettőt egybemosni.

  Tetszik (2)
 37. Profile photo of Aveoman

  Én olyan húsz éve vagyok user a számítógépes világban. Már akkoriban is terjedt az a nézet, az én szoftverem a legjobb, akkor is ha nem.
  A számítástechnikai történelemben a könnyen kezelhető operációs rendszerek a nyerők, és ebben akár szeretjük akár nem, az Microsoft (MS) volt aki megalkotta az első igazán jól kezelhető felhasználó barátabb rendszert a Windows 3.0-t (ez volt az általam használt első Opredszer)! Igaz ekkor még a programok Dos-ak voltak, de volt beépített szövegszerkesztő, számológép, stb. ami akár az otthoni akár az irodai felhasználást is megkönnyítette. Igaz irodai felhasználásra 3.11-t adta ki a cég, ha jól emlékszem hálózati kapcsolatok és internetes betárcsázó is volt benne. Igazi szép grafikus és jó rendszer nem a 95 lett, hanem (érdekes, ez ismétlődik? 😀 ) a 98 SE!
  Ezek után jött az XP (közte volt egy ME, tényleg az MS-nek a második op. jön be), a többit ismerjük….
  Miért ez a nosztalgia?
  Sokan a mai napig az MS konkurenciáit tartják a legbiztonságosabbnak, a legjobbnak. Folyamatosan azzal érvelnek, nem támadják, ezért nem kell védekezni, hisz a rendszer kiváló! De ezek az emberek álomban vannak, hisz azóta megváltozott a világ. A “konkurencia” is rájött, hogy mit kell csinálni, így felhasználó barátabbá tették rendszerüket (pl.: Ubuntu), ezzel nagyobb piaci részesedést szereztek, pl. Apple. Ezzel viszont magukra vonták a hekkerek figyelmét, így már azt is figyelik, hogy a Linux és a Apple os.-nak hol a sebezhetősége, amit ki is használnak (hisz sok fontos cég használ nem MS cuccokat, tehát érdemes ezeket is feltörni), pl egy durva hiba: http://www.origo.hu/techbazis/20150804-masodpercek-feltorhetok-apple-szamitogep-mac-macintosh.html
  Ezen kívül tudjuk, hogy a Blackberry, Apple is tud kémkedni, és távirányítani is, akkor most miről is beszélnek azok akik támadják a másik rendszert?
  A konklúzió az egészben az, hogy amióta a világ nem zárt számítástechnikai téren (internet miatt főleg), az adatok biztonságára vigyázni KELL, és elsősorban a felhasználónak!
  Kiben lehet megbízni? Alap az, hogy senkiben, csak akkor vissza lépünk az “őskorba”. Viszont ha tanulmányozzuk az adatvédelmi nyilatkozatokat a nevesebb gyártóktól, akkor láthatjuk, vannak lehetőségeink a “kémkedés” kikerülésére, adataink védelmére!
  A sajtó is megváltozott az évek során, a hírhajszolás a főbb profil, ami az olvasottság miatt van, és nem a pontos tájékoztatás miatt! A Dirty csapata viszont az én meglátásom szerint, mindig megfelelő és pontos tájékoztatást ad, illetve a cikkek hibáit (már ha van) javítják a még pontosabb, valós információk miatt!
  Androidot nem említettem, hisz az is terjed, bár okos telefonokon, de mivel Lunux az alapja, így a fent említett dolgok rá is vonatkoznak, hisz az is támadott felület!
  Bocs ha kicsit hosszú voltam!

  Tetszik (0)
 38. Profile photo of Lalolib

  Tényleg jó a cikk és nem csak azért, mert helyére teszi a dolgokat, hanem azért, mert nem lép be a “microsoft nagyon utállak” ajtón. Mert ugye az divat.

  Tetszik (0)
 39. Profile photo of Wooow

  “Az általunk gyűjtött adatok az Ön által használt szolgáltatásoktól és funkcióktól függenek, és a következőket tartalmazzák:

  Név és kapcsolati adatok. begyűjtjük utó és családnevét, email címét, postai címét, telefonszámát és más hasonló adatait.

  Hitelesítő adatok. Összegyűjtjük a jelszavakat, jelszó emlékeztetőket és a hasonló biztonsági adatokat, melyet azonosítási és fiókhoz való hozzáférési céllal használnak.

  Demográfiai adatok. Olyan adatokat gyűjtünk Önről, mint a kora, neme, országa és a választott nyelve.

  Érdeklődések és kedvencek. Adatokat gyűjtünk az érdeklődéseiről és kedvenceiről, mint a csapatok melyeket követ, a részvényeket melyet egy pénzügyi alkalmazásban figyel, vagy a kedvenc városa melyet egy időjárás alkalmazáshoz ad hozzá. Azok mellett melyeket kifejezetten megad, érdeklődési köreit és kedvenceit szintén kikövetkeztethetjük vagy kivonhatjuk az általunk gyűjtött adatokból.

  Fizetési adatok. Adatokat gyűjtünk ahhoz, hogy feldolgozzunk kifizetéseit ha vásárol, mint a fizetési eszközének számát (mint pl. a hitelkártyaszám), és a fizetési eszközéhez rendelt biztonsági kódot.

  Használati adatok. Adatokat gyűjtünk arról, hogy hogyan használja szolgáltatásainkat. Ezek közé olyan adatok tartoznak, mint az Ön által használt funkciók, a megvásárolt elemek, a meglátogatott weboldalak és a keresési kifejezések melyeket beír. Ezek közé tartoznak eszközének adatai, beleértve az IP címét, az eszköz azonosítóját, a regionális és nyelvi beállításait, valamint adatokat a hálózatról, az operációs rendszerről, a böngészőről vagy szoftverről melyet használ a szolgáltatásokhoz való kapcsolódáshoz. Ehhez tartozhat még a szolgáltatások teljesítménye, és bármilyen ezekkel tapasztalt probléma.

  Ismerősök és kapcsolatok. Adatokat gyűjtünk ismerőseiről és kapcsolatairól ha egy Microsoft szolgáltatást használ Ismerőseinek kezelésére, vagy más emberekkel és szervezetekkel való kommunikációra.

  A helyre vonatkozó adatok. Adatokat gyűjtünk földrajzi helyzetéről, ami lehet pontos, vagy pontatlan. A pontos helymeghatározási adat lehet a Globális helymeghatározó rendszer (GPS) adata, a közeli mobiltornyok és Wi-Fi hotsoptok adatai, melyeket akkor gyűjtünk, ha engedélyezi a helymeghatározás alapú szolgáltatásokat és funkciókat. A pontatlan adatok közé tartozik az IP címéből kivont helymeghatározási adat, vagy az olyan adat ami kevésbé pontosan jelzi azt, hogy Ön hol tartózkodik, mint pl. a város vagy az irányítószám.

  Tartalom. Gyűjtjük a fájljainak és tartalmainak tartalmát, ha az egy Ön által használt szolgáltatáshoz szükséges. Ehhez tartoznak: dokumentumainak, fényképeinek, zenéinek vagy videóinak tartalmai melyeket olyan Microsoft szolgáltatásokba tölt fel, mint a OneDrive. Ehhez tartozik az olyan Microsoft szolgáltatásokban küldött vagy fogadott kommunikációinak tartalma, mint pl.:

  az emailjének tárgya vagy szövege,
  egy csevegőüzenet szövege vagy más tartalma,
  egy videóüzenet hang- vagy filmfelvétele, és
  egy hangüzenet hangfelvétele melyet Önnek küldtek, vagy egy szöveges üzenet melyet diktál ”

  Tényleg. Mi a probléma?

  Tetszik (0)
 40. Profile photo of Groza

  Tudom nem ide téma, de win 10 és itt vagytok mist aktívak:
  felraktam ezt a bizét (win8-ról frissítve) és az istennek nem akarja a netet…(a lap: http://www.asrock.com/mb/AMD/880GMHUSB3%20R2.0/)
  A Realtek RTL8111DL gondolom a chip típusa és kellene neki jobb driver. (Amit a Retek oldalán sem leltem). Tegyem vissza a ghostból a win8-t egyelőre?
  Köszi 🙂

  Tetszik (0)
 41. Profile photo of istvankisss

  Szerintem menjetek strandra, vagy igyatok meg valamit, de ennek a vitának lófasz értelme sincs.

  Tetszik (2)
 42. Profile photo of fourelements


  Köhöm, köhöm! Akkor az mit jelent, hogy ‘egyes beállításokat a szervezet kezel’? EZ MÉG CSAK NEM IS LINK, hogy rá tudjak kattintani és elolvashassam, hogy miket is “kezelnek” ŐK!!! Bocsánat! Miért is nem tudhatjuk? Jahh?? Mert akkor k**va nagy balhé lenne belőle, nem? 😀 😀 😀

  Tetszik (0)
 43. Profile photo of Nyuszika

  Mind két félnek igaza van, azoknak akik minden kétkedés nélkül elfogadják hogy mindent tudnak róluk, és azoknak is akik szeretnék a magánéletüket nem megosztani (ebbe tartozik a munkájuk stb.) Azoknak akik azt mondják nincs takargatni való, csak annyit szeretnék mondani hogy ha egy őrül kezébe jutnak a “semmit” mondó adatok (történelemben volt több népirtás, amit előzőleg adatgyűjtés előzött meg). Ahogy fejlődik a technika úgy fejlődik a bűnözés egy lépéssel a védelem előtt! Lássuk be számtalan példa volt adatbázisok feltörésére, és addig míg a pénzedre hajtanak az nem is nagy gond, de ha az életed a célpont akkor már sokan másképpen gondolkoznak. Csak egy példa. a teló nyomkövetőjével, kiszűrheti azt hogy milyen vallást gyakorolsz, milyen orvosnál voltál mit eszel stb. Én úgy gondolom, hogy addig míg azt nézik mennyi km-t futott az autó mire tönkre ment, addig nincs gond, de ha már azt nézik mikor merre futott és miért akkor már nem tisztességes az adat gyűjtés! Jelen esetben addig míg monopol helyzetben van a microsoft, mert számtalan program csak ezen a platformon fut, nem tudunk mást tenni, mint próbáljuk a minimálisra csökkenteni a veszélyt!

  Tetszik (0)
 44. Profile photo of madar45

  Minden, de minden adat, ami a személyemhez kapcsolódik (identitás) a legbelsőbb magánügyem. Aki ebbe bele akar barmolni, az tolvaj. Legyen az Microsoft, Google, bárki.

  Hadd idézzek:
  “Szabadság!
  A Linux és a nyílt forráskódú szoftverek többnyire „szabadok”. Ez azt jelenti, hogy ún. „szabad licenccel” rendelkeznek, és ezen belül is a GPL (General Public License, magyarul: Általános Nyilvános Licenc) a legelterjedtebb . A licenc szerint mindenki másolhatja a szoftvert, láthatja a forráskódját (a „receptjét”), módosíthatja és terjesztheti is azt, amennyiben a módosított és továbbadott szoftver licence is GPL marad.
  Hogy miért is foglalkoznál a szabadsággal? Képzeld el, hogy holnap eltűnik a Microsoft (oké, nem túl valószínű, de mondjuk 5 vagy 10 év múlva)! Vagy képzeld el, hogy hirtelen megtriplázódik Windows és Office licencek ára! Ha a Windows-hoz vagy kötve, semmit sem tehetsz. Te (vagy a munkád) ettől az egyetlen vállalattól függ, a szoftverétől, és lehet, hogy semmit sem tudsz nélküle csinálni (hisz mire is jó egy számítógép mondjuk operációs rendszer nélkül?). Ez ne lenne komoly probléma? Egyetlen egy vállalattól függesz és nyugodt szívvel rábízod egy manapság oly fontos dolog működtetését, mint a számítógéped. Ha a Microsoft úgy dönt, hogy 500.000 Ft-ot kér a következő Windows-ért, semmit sem tehetsz (kivéve persze, hogy Linuxra váltasz). Ha van egy hiba a Windows-ban, ami már nagyon idegesít, de a Microsoft nem javítja ki, semmit sem tehetsz (és a hibák jelentése a Microsoftnak nem olyan egyszerű, lásd a hibajelentésről szóló részt!).
  Nyílt forráskódú szoftver esetén, ha az adott projekt vagy támogató vállalat becsődöl, az összes kód nyílt marad a közösség számára és az emberek továbbfejleszthetik. Ha ez a projekt különösen fontos a számodra, akár egyedül is csinálhatod. Ha egy adott hiba zavar téged, jelentheted, beszélhetsz a fejlesztőkkel, de ami még jobb, akár te magad is kijavíthatod (vagy bérelhetsz valakit, aki megcsinálja neked), majd elküldheted a változtatásokat a főfejlesztőknek, így aztán mindenki hozzájuthat a javításokhoz. (Szinte) bármit megtehetsz a szoftverrel, amit csak akarsz.”
  Forrás: http://www.whylinuxisbetter.net/index_hu.php?lang=hu

  Tetszik (1)
 45. Profile photo of KoLaMan

  Te jó ég, tényleg legyen már vége.
  Tiszta teológia, még jó hogy vallása nem követeli, hogy az életemre törjön (egyelőre).
  Hogy én mennyire úúúútálom a fanatikusokat…

  Tetszik (0)
 46. Profile photo of madar45

  Hi, KOLAMAN!
  Én a teológiát kihagynám! Mindenki olyan oprendszert választ, ami ingyen van. Mert nincsenek illúzióim, a Win-t használók tömkelege nem fizetett (kivéve OEM) az operációs rendszerért. De miért is fizetnének? Az EULA legszebb részletei: nem garantáljuk, hogy az Ön által 40-80.000.- forintért megvásárolt szoftvere működni fog az Ön számítógépén:, Ön nem birtokolja, csak használja a szoftvert:, a forráskód visszafejtése tilos:, az adatvédelmet meg hagyjuk a p…-ba. Lefordítva: megveszel engem, nem biztos, hogy működni fogok, azt teszek bele amit akarok, és mindössze egy hülye mezei user vagy. Nos, ebből kiderül, hogy az amerikai Microsoft magasról tesz Rád. Ha erre pénzt költöttél, a te bajod.
  Csak egyszer próbálnák ki a hozzád hasonlók közül a Linuxot, meglepődnél.
  A linuxot nem kell reinstallálni. 2014 áprilisától ugyanolyan gyors, mint szüzen. Naponta frissít, ha úgy akarod. De nem csak az oprendszert, hanem mindent, ami a gépeden van.
  Hú, de sajnálom a fanatikusokat, szemellenzősöket!

  Tetszik (1)
  • Profile photo of KoLaMan

   “Én a teológiát kihagynám”. Pont hogy nem, mert éppen annyi értelme van veled vitázni, mint egy Jehova tanúi hívővel. Csak annyit érek el, hogy még nagyobb elánnal próbál téríteni. Eszemben sincs győzködni téged, de elvárom, hogy ez kölcsönös legyen.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of madar45

    Térít téged a halál. A teológiát pedig azért nem keverném bele, mert neked mindenki Jehova tanúja. Győzködni sem akarlak, a magadfajta fafejűek képtelenek egy dual-boot rendszert létrehozni. Egyébként meg amíg csak az “A” menüt eszed, honnan tudnád, hogy van “B” is?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    Személyeskedés nélkül nem megy? Ismerős vagy valahonnan…
    Semmit nem tudsz rólam, gőzöd nincs használok-e Linuxot, de mert nem értek egyet veled, nyilván fafejű vagyok, és képtelen egy dual-boot rendszert összehozni. Világos.

    Tetszik (0)
 47. Profile photo of pimi

  Jelentkezzen az, akinek vagy valamelyik ismerősének konkrétan kárt okozott az MS, kirabolta a bankbetétjét, kiteregette a magánéletét, visszaélt a lehetőségeivel.
  Nem véletlen, hogy az ingyenes Linux nem terjedt el igazán, pedig az emberek nem hülyék. Eleve úgy kezdődött, hogy a Linuxot csak szakemberek voltak képesek telepíteni és használni, a Windows 10 floppy benyomása után működött. A nagy nemzetközi összeesküvés keretében a hw gyártók is tojtak a Linuxra, és ez mára sem sokat változott.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of madar45

   Hadd fordítsam meg a kérdést! Jelentkezzen az, aki teljesen bizonyos abban, hogy a Microsoft soha semmilyen szenzitív adatot nem tett magáévá a saját számítógépéről! Hogy a Linux nem terjedt el igazán, ez jó. Nem való mindenkinek. Ha nem vagy képes egy Suse, Ubuntu, Lubuntu-t telepíteni egy Windows mellé, akkor te még gyermekcipőben jársz. Ez a tény viszont megkérdőjelezi szakmai kompetenciádat. A Linux gyönyörűen fut még gyengébb gépeken is. Stabilan. Akik szervereket (Linux) üzemeltetnek, átlag 3-4 évente indítják újra a rendszert. Addig megy, simán, hiba nélkül. Hogy a hardware gyártók tojnak ránk, ez sem igaz. Nem tudok többet mondani, próbáld ki! Ha valami driver probléma van, azonnal ugranak. A Linux egy más világ.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of pimi

    Amiről nem tudsz, azt nem tudod bizonyítani. Ha már személyeskedünk, te jó esetben még a rozsdás lavórt húzogattad a homokozóban, amikor én már számítástechnikával foglalkoztam. Te igazán semmit nem tudsz a kezdetekről, ez lesír a példáidról. Csak szajkózod a betanult szólamokat. Csak példaként, tudod mi az a pl. ESZR R-10, R-22, IBM-370, ZX-81?

    Tetszik (0)
 48. Profile photo of pimi

  Linux guru barátom évtizedeken keresztül kernelt fordított, és bizony – ha nem is sokat – fizetett a használható disztrókért. Igazán kész rendszere soha nem volt.

  Tetszik (0)
 49. Profile photo of pimi

  Rengetegen vagyunk, akik több tucatszor nekirugaszkodtak a Linuxnak, és mindig lepattantak. Mindig hiányzott valami és a kicsit is különleges hw driverekért külön kutatni kellet.
  Konkrét példa: “ha nincs hálózati kártya driver a telepítőkészletben, töltsd le az internetről”.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of madar45

   Ha te ma letöltöd az Ubuntu valamelyik verzióját, telepíted, valami nem működik, gyorsabban megoldják a fejlesztők, mint a Microsoft. Pedig ingyenes. Ki érti ezt?

   Tetszik (1)
 50. Profile photo of pimi

  Na meg ez itten Dirty Windows és nem Clean Linux.

  Tetszik (0)
 51. Profile photo of holly25

  Köszi ezt a remek cikket, hadd pukkadozzanak az örökös rettegők, akik közben lihegve vártak eddig is minden új Windows kiadást!!

  Tetszik (0)
 52. Profile photo of octolith

  Értem. Tehát ha a Google csinálja, az nem oké, ha a Microsoft, az oké. Vagy hogy is van ez? http://dirtywindows.hu/2015/06/25/nem-ok-google/

  Tetszik (0)
 53. Profile photo of Nagy Péter

  Jaj de mókásak ezek a firkászok, amikor kiderült a nagy ámerikai kém botrány, akkor bezzeg tapsikoltak és éljeneztek, hogy ez mennyire fontos a nagy teNor háború miatt.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of madar45

   Ha megnézted az Edward Snowden interjút, aki nem egy kiscserkész, vannak még illúzióid? Félreértés ne essék, nem egy etalon a srác.

   Tetszik (0)
 54. Profile photo of DOLOMIT93

  A sok felháborodás szerintem érthető ,mivel egyre több adatot kér el minden, mobil alkalmazások és még sorolhatnám, a beépített aksi már divat lett egyre több helyen ,régen az volt a baj ha nem kapcsoltad ki a telefonod, most az a baj ha kikapcsolod mert csak bizonyos mértékű kikapcsolást bír ki a készülék. Szenzoros tévék mi egymás tovább lehetne ragozni a végtelenségig. Lehet itt jönni azzal ,hogy ez összeesküvés elméletek és szélmalom harc, épp nem szabad abba belebékélni ,hogy járkálnak a házadba idegen emberek, régen se volt szokás nálam most se lesz az. Ha valaki olyan adatot akar őrizni amit félt vagy akármi, húzza ki az internetet nem kell állandóan rajta lenni és amikor nincs hálózaton a gép, fogjátok a külső merevlemezt és ráteszitek vagy pendrive-ra.

  Tetszik (0)
 55. Profile photo of vfo

  Ha eltekintünk az oprendszerektől, sőt nem is használunk komputert sem, s minden levélküldést postán intézünk, akkor sem tudhatjuk, hogy a postahivatal nem tartja-e nyilván, kinek küldtünk levelet, ill. kitől kaptunk. Meg hát azt sem tudhatjuk, hogy nem bontották-e föl a küldeményeinket, akár kaptuk, akár küldtük azokat.
  Aztán ott van a mobiltelefon meg a bankkártya. Ha van mobilod, van bankszámlád és kártyával fizetsz, a szolgáltató pontosan tudja, merre jársz, kit hívsz föl és téged ki hív, sőt le is hallgathat, rögzítheti az SMS-eidet, a bank pedig tudja, merre jársz, ott mit vettél, meg ki és milyen jogcímen utalt neked pénzt. Sőt, a költéseid fajtáiból pl. azt is tudja, van-e családod, gyereked, feleséged, mellette barátnőd, stb.
  És még csak nem is használtál számítógépet, vagy okostelefont, csak egy 20 éves bunkofont, meg egy bankkártyát.
  Miről beszélünk, kéremszépen?

  Tetszik (2)
  • Profile photo of pimi

   Pontosan így van. Már egyszer említettem, a mai elektronikus életnek vannak előnyei és sötét oldala. Meg kell alkudnunk, de mindent meg kell tenni, hogy a napos okdalon maradjunk.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of DOLOMIT93

   Végtelenségig lehet ragozni és tágítani a kört, mint azt mondtam már. A fő probléma ,hogy már gondolkozik ezeken az ember és saját magának kell gondoskodnia a magán jellegű információk kiadásának szűkítésén illetve csökkentésén. Persze ez arra vonatkozik aki nem csak néz, hanem lát is.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of vfo

    Mivel egyetlen kézben van az információtovábbítás (állam = internet-gerinchálózat + mobilhálózat + postaszolgálat + bankkártyahasználat, stb.), azóta csak technikai kérdés az egyes egyedek teljes felügyelete. Ha pl. valaki a TOR-hálózatra csatlakozik, a saját gépe és a TOR csatlakozási pont között ott van a netszolgáltatója, melyre előfizet, ami problémamentesen képes lehallgatni a legféltettebb infókat is.

    Tetszik (1)
 56. Profile photo of Nyuszkó

  Végig olvastam a hozzászólásokat, és rá kellett jönnöm, miért is van helye a világban a biciklis futároknak a készpénzes fizetéseknek, és a személyes megbeszéléseknek. Sokan nem látják mekkora veszély van az adatok gyűjtésének, mert nagyon sok adat nem szükséges a programok működéséhez. Kizárólag a profit növeléséhez kell. A világ vagyonának a 95% 10 ember tulajdonában van, tehát ők a világ Urai, idő kérdése, kit mikor meddig akarnak látni a világban, ehhez jó megoldás az adatbázisok összekapcsolása. Ezért nem kell a hálóba TV telefon laptop tablet és egyéb kütyü csak a kedvesed és az ágyad :)!

  Tetszik (1)
 57. Profile photo of Gabuka

  Windows 7-em van. De amióta megjelent a Windows 10 frissítés ikonja az óra mellett, a rendszer folyamatosan “kémkedik”, naponta rengeteg felesleges fájl-t és registry bejegyzést gyűjt : “Compat Telemetry Logs” és még sok más hasonló szemét, amit a WinTools.net rendszerkarbantartó program-al szoktam szinte naponta eltávolítani. Az érdekelne ha én nem akarok Windows 10-re frissíteni, akkor van e más megoldás erre a problémára ?

  Tetszik (0)
 58. Profile photo of istvankisss

  Megnézem a Zabhegyezőt, régen láttam már. Jó film. 🙂

  Tetszik (0)
 59. Profile photo of pimi

  Végül töröld a windows partícót a számítógépedről. 🙂

  Tetszik (0)
 60. Profile photo of Ferik

  Nem okoskodás, csak infó!!
  elemezzétek, ha gondoljátok:

  Spoiler:
  ————
  Some of the domains we know send anonymous information back to Microsoft include:
  vortex.data.microsoft.com
  vortex-win.data.microsoft.com
  telecommand.telemetry.microsoft.com
  telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
  oca.telemetry.microsoft.com
  oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
  sqm.telemetry.microsoft.com
  sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
  watson.telemetry.microsoft.com
  watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
  redir.metaservices.microsoft.com
  choice.microsoft.com
  choice.microsoft.com.nsatc.net
  df.telemetry.microsoft.com
  reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
  wes.df.telemetry.microsoft.com
  services.wes.df.telemetry.microsoft.com
  sqm.df.telemetry.microsoft.com
  telemetry.microsoft.com
  watson.ppe.telemetry.microsoft.com
  telemetry.appex.bing.net
  telemetry.urs.microsoft.com
  telemetry.appex.bing.net:443
  settings-sandbox.data.microsoft.com
  vortex-sandbox.data.microsoft.com
  survey.watson.microsoft.com
  watson.live.com
  watson.microsoft.com
  statsfe2.ws.microsoft.com
  corpext.msitadfs.glbdns2.microsoft.com
  compatexchange.cloudapp.net
  cs1.wpc.v0cdn.net
  a-0001.a-msedge.net
  statsfe2.update.microsoft.com.akadns.net
  sls.update.microsoft.com.akadns.net
  fe2.update.microsoft.com.akadns.net
  diagnostics.support.microsoft.com
  corp.sts.microsoft.com
  statsfe1.ws.microsoft.com
  pre.footprintpredict.com
  i1.services.social.microsoft.com
  i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
  feedback.windows.com
  feedback.microsoft-hohm.com
  feedback.search.microsoft.com
  rad.msn.com
  preview.msn.com
  ad.doubleclick.net
  ads.msn.com
  ads1.msads.net
  ads1.msn.com
  a.ads1.msn.com
  a.ads2.msn.com
  adnexus.net
  adnxs.com
  az361816.vo.msecnd.net
  az512334.vo.msecnd.net
  Tetszik (0)
 61. Profile photo of Nyul2012

  @APUS1080 ; @FERIK nem szeretnék gúnyolódni de arra jutottam hogy kidobom a notebookomat és még ma éjjel befalazom bévülről az ablakokat mert biztos ami biztos. 😀

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Ferik

   Egy kis kitérőt hagy mondjak el, Köszönöm!
   1986, katonasággal mentünk éles lövészetre. Csernobiltől 50 kilométerre mentünk el kb. kiértünk és az ottani katonák elmesélték mit láttak, éltek meg haza jöttünk elmondtuk, mint újdonságot.. azt mondták biztos jól berúgtunk, és össze-vissza beszélünk… Tíz évre rá elmondták mi is történt gondolom tudod miről beszéltem ..
   És nem vettem gúnyolódásnak, mint mondottam “nem okoskodás”nak szántam..

   Megj.:
   Tudom hogy jár ide olyan aki hivatásosként ott volt, velünk de, megkérem a tanár úrt, ne tessék kijavítani a számokat
   Köszönöm!

   Tetszik (0)
 62. Profile photo of Cartman

  Itt az ideje lezárni a kommenteket. Mindenki elmondhatta a véleményét és mostmár úgyis csak parttalan offolás folyik.

  Tetszik (2)
A kommentelés le van zárva.