Linux: Telepítsünk egyszerűen

Amikor először telepítettem Linux-ot a gépemre, nem igazán tudtam, hogy mit csinálok. Nem ismertem a telepítőszoftvert, sem az alapfogalmakat. Utólag belegondolva, igazán vakmerő vállalkozás volt. Persze ez a kisebb adrenalinfröccs, hogy lelki szemeim előtt tűnik el az összes emlékem, nem feltétlenül volt része a készítők eredeti elképzeléseinek. A legrosszabb amit tehet, egy kezdő felhasználó, hogy vakon rábízza a szoftverre, hogy csinálja amit jónak lát. Az automatikus telepítés helyett inkább ismerjük meg a rendszert!

Vedd kezedbe az irányítást

Ahhoz, hogy biztonságosan és remélhetőleg sikerrel telepíts magadnak egy disztribúciót, meg kell ismered a GNU/Linux könyvtárszerkezetét. Igen tudom, most készülsz feladni az egészet. Nagyon bonyolultnak tűnik, de megpróbáljuk olyan egyszerűen és rövidre fogva elmagyarázni, amennyire csak lehet.

root

A Linux is hasonló módon tárolja a fájlokat mint a Windows. Hierarchikus elrendezést követ, csak kevésbé törekszik a dolgok elrejtésére. A Linux főkönyvtára a Gyökérkönyvtár. Jelülése egy perjel: / Ez a könyvtár nagyjából a C:\ meghajtónak, és az azon található mappák tartalmának felel meg. Ezt az elrendezést illik tiszteletben tartani. A felhasználók a /home könyvtárban játszadozhatnak kedvükre. Minden más tabu.
Eddig nincs is gond általában, nagy a rendetlenség (igazából egy szabványosított katonás rend), de majd megszokom. A csavar ott van a történeteben, hogy a Linux-on a partíciókat is mappaként jelzi (csatolja fel) a rendszer. Windows felhasználóként teljesen világos, hogy melyik meghajtó melyik. C: D: E: stb. Nem kell megijedni, itt is megjelennek a felhasználói felület „sajátgép” részében. Azonban ha dolgozni kell velük, jó ha tudjuk merre keressük a dolgainkat. A cserélhető meghajtók általában, az /mnt vagy /media vagy /home alá csatolódnak, de természetesen ezek is megjelennek a felhasználói felületen.

Egy kis vizuális példa, hogy miről beszélek:

lsblk

Jól látszik, hogy mit hol lehet elérni, és melyik meghajtón található.

Kézi particionálás

050032302

Ez is egy variáció

Egy átlagos Linux rendszert minimum két partíció létrehozásával ajánlott telepíteni. Az első, a már megismert / (root) könyvtár, a második pedig a lapozófájl a swap.

Azért van szükség külön swap partícióra, mert így fájlrendszertől függetlenül optimális teljesítmény nyújthat a rendszer. Ezt szokás a merevlemez elejére tenni. Régebben a memória kétszeresét ajánlották, de ezek az idők már lassan elmúlnak. Általában 2-4 GB-os méret a legtöbb átlagfelhasználó számára kielégítő. Ha hibernálni is szeretnél, akkor 1:1 vagy 1:1,5-höz méretarány javasolt. A swap felcsatolása általában automatikusan történik.

A / partíció méretével kapcsolatban általában a disztribúció készítője szokott ajánlásokat tenni. Azokkal a rendszerekkel amivel foglalkozom minimum 24 GB-ot szoktam megadni. Gyakorlatban azonban ennek a legalább dupláját / tripláját használom a biztonsági mentések és a saját dolgaim miatt. Kezdő felhasználóknak, akik egyelőre nem tervezik a teljes Linuxra váltást, elég ez a két partíció.

Egy jól megírt telepítőprogram a legjobban segíti a felhasználót, és ennél sokkal több tudást már nem vár el, még a haladó módban sem. Az Ubuntu például az egyik legbarátságosabb telepítővel rendelkezik.

A gyakorlatban nálam így fest dolog:

mount

Windows-on megszokott praktika, hogy particionálással leválasztjuk a felhasználói adatokat a rendszertől. A könyvtárakként való azonosítás itt mutatja meg igazi erejét. Linuxon akár egy komplett másik merevlemezt is szentelhetünk a /home könyvtárnak. Particionáláskor tehát nincs más dolgunk, mint megadni csatolási pontnak hogy /home.

Fájlrendszerek

Jelenleg a legtöbb Linux disztribúció alapértelmezett fájlrendszere az ext4. Eléggé kiforrott, teljesítményével sincs komolyabb probléma. Visszafelé is kompatibilis a korábbi ext2 és ext3 rendszerekkel szinte minden dologra ezt érdemes használni. A legtöbb Disztribúció támogatja az NTFS meghajtókat is, de ezek teljesítménye és a támogatása elmarad a natív Linuxos fájlrendszerektől.

Vannak kivételek, mint például az openSUSE, ahol btrfs és az xfs fájlrendszerek kombinációját használják. Azonban semmi sem szentírás! A felhasználók szabadon választhatnak a nekik tetsző megoldások között.

Fstab
ntfs-config_2gnome-disk-utility

Az /etc/fstab fájlban tárolja a Linux a partíciók csatolásához szükséges információkat. Ez egy nagyon fontos fájl, szerkesztése gondos odafigyelést igényel. Létezik néhány grafikus program a könnyebb és biztonságosabb szerkeszthetőség érdekében. Az egyik például a Gnome Disk Utility, a másik pedig az NTFS Config, ami szinte elengedhetetlen egy Windows felhasználónak. Fontos megjegyezni, ha az NTFS meghajtókat automatikusan csatoljuk, mindig rendeltetés szerűen állítsd le a Windows-t, ellenkező esetben a Linux-od sem fog elindulni, mert nem tudja majd felcsatolni az NTFS meghajtót. A Windows “gyors indítás” funkciója olyan mintha hibernálnád a rendszert. Mindenképp kapcsold ki, még telepítés előtt.

Rendszerindítás

trusty-install-4

Az Ubuntu telepítője megkérdezi, hova kerüljön a GRUB

A Linux egyik elterjedt rendszerbetöltője a GRUB. Támogatja például a Windows rendszereket is. A telepítéskor általában megkérdezi a telepítő, hogy melyik merevlemezre települjön. A merevlemezeket általában mozaikszavakkal, betűrendben jelölik a csatlakozási sorrendnek megfelelően. Például /dev/sda  /dev/sdb  vagy /dev/hda /dev/hdb stb. Ha több merevlemezzel rendelkezel, nem javasolt másik fizikai merevlemezre telepíteni a rendszerbetöltőt, mert ezzel az azon található rendszer indíthatatlan állapotba kerül, és ha valami miatt el kell távolítanod a meghajtót, akkor a mostani rendszert sem fogod tudni használni. A Windows egyáltalán nem vesz tudomást más rendszerek létezéséről. Ha Linux telepítése után netán Windows-t kell telepítened, jó eséllyel készülj a legrosszabbra. A Legjobb óvintézkedés, fizikailag leválasztani a Linuxot tartalmazó merevlemezt. Ha közös merevlemezen találhatóak, akkor kézzel kell majd újratelepíteni a Grubot.

Végszó

Remélem, valamennyire sikerült betekintőt nyújtani a Linux működésébe. Ezekkel a kulcsfontosságú információkkal a hátunk mögött, már sokkal nagyobb eséllyel sikerül majd telepíteni egy Linux disztribúciót. Házi feladat: Virtualbox-ban gyakorolni, hogyan kell telepíteni egy Ubuntu-t. Következő cikkben kikérdezem!

89 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Máté

  Köszi a cikket! Hasznos a kezdő Linuxosoknak!

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of László

  Remek összefoglaló a kezdő lépésekhez. Anno nem volt kellemes internet nélkül próbálgatni mit is akar a „nincs gyökér fájlrendszer”-ével. 😀
  Csak egy “/” jelre volt szükség. xD

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of madar45

  Hadd adjak egy tanácsot azoknak, akik még nem próbálták ki a Linux-ot. Én Lubuntu-t használok, még a régi gépem miatt. A Lubuntu az LXDE grafikus környezetet használja, ami grafikusan gyengébb gépeken is jól teljesít. Semmi csilivili, cserébe atom stabil. Az Ubuntu már többet kíván.
  Ha Win mellé telepíted (Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu), adj neki 20 Gigát (ennyi nem kell neki, de biztos, ami biztos), a telepítője bolondbiztos, arra kell figyelni, hogy csatolási pontként a „/”-t add meg. Negyedóra és olyan rendszercsomagot fogsz kapni, hogy beájulsz. Mert a Linux nem pusztán az oprendszer, jár hozzá disztrótól függően: PDF-olvasó, zenelejátszó, LibreOffice, vagy OpenOffice és sok minden, amit Win alatt vagy megvásárolsz, vagy ellopod. És nem lesz vírus, trojan, adware, hijack…
  Ami nagyon fontos: Elsőként mindig a Win-t telepítsd! Utána a linuxot. Ha fordítva teszed, nem lesz lehetőséged oprendszert választani, ugyanis a Win mindent legyalul. A Linux előzékenyebb: ha azt tapasztalja, már van egy oprendszer a gépeden, telepíti a GRUB-ot. Nem kell megijedni, megjelenik 5 sor bootoláskor, kiválasztod, hogy Win, vagy linux induljon. Ennyi. Annyira barátságos, amennyire a Win talán soha nem lesz képes.
  Ha a linuxban vagy és el akarod érni a windows-os partíciókat, ezt csak úgy teheted meg, ha a Win-ben kikapcsolod a gyors rendszerindítást (fast secure boot), vagy ilyesmi.
  Linuxot használni igazi élmény. Csak egy példa: Ha úgy érzed, valami fogja a gépet, esetleg lassul, vagy kinőtted a helyet, nyomsz egy CTRL+ALT-T-t és beírod:
  sudo apt-get autoremove (kéri a jelszót)
  sudo apt-get autoclean
  Ennyi. A rendszer kipucolva. Gondolj bele, Win-ben mennyi segédprogramot használsz csak azért, mert egyes programok írói trehány uninstall rutint írtak?
  Ez a hozzászólás nem a Windows ellen irányul. Csupán a magam egyszerű nyelvén azt szeretném elmagyarázni, nem a Windows a világ közepe.

  Tetszik (4)
  • Profile photo of Nameless

   Köszönöm a hozzászólást, én még annyit tennék hozzá, hogy ha annyira nem vészesen elavult a gép akkor egy Xubuntu még élhetőbb alternatíva mint az Lubuntu. Esztétikailag is többet nyújt mint egy Windows XP.

   Sok ponton megerősítetted amit a cikkben is írtam, de szerintem a rendszer kitakarítása egy picivel több törődést igényel Linuxon is. Ajánlom a Bleach Bit alkalmazást, meg ezt a kis scriptet:

   echo "Cleaning Up" &&
   sudo apt-get -f install &&
   sudo apt-get autoremove &&
   sudo apt-get -y autoclean &&
   sudo apt-get -y clean

   Tetszik (2)
  • Profile photo of ergate

   “Ez a hozzászólás nem a Windows ellen irányul”
   Akkor miért fikázod majd minden mondatodban?
   A fenti kérdés csak költői volt, nem kell rá válaszolni.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Imre

   Húú, mennyit próbálkoztam a Linuxxal. Egy időben only Ubuntu, semmi Windows, és azt hittem nagy király vagyok… 😀 Igazából csak pofán vágtam magam.

   Félreértés ne essék, megtanultam egy-s-mást. Kényelmesen használom a terminált, és szeretem is használni, DE! az egyszerű felhasználó folyton falakba fog ütközni. Értem ezt úgy, hogy eleinte rengeteget kell fórumozni, túrni a legeldugottabb oldalakat, hogy megoldást találjunk egy egyszerű problémára. És nagyon sokat kell tanulni, hogy az alapszintre elég legyen. Megbarátkozni az aptituddal, függőségeket telepíteni, és még hosszú a lista, Ezen kívül anno megvettem a GTX 970-em, és gondoltam Linux alatt most aztán kockulás lesz.

   Ja persze, meg ahogy azt elképzeltem… a Vsync-et néhol egyszerűen lehetetlen működésre bírni Ubin, fps droppok, és mikrolaggok tömkelege fogadott. Sok játék katasztrófálisan fut, 16 giga rammal, egy i5-tel 2500k-val, és egy Strix 970-nel olyan érzésem volt sokszor, mintha egy max öreg i3 lenne, meg egy gtx 750…

   Ezért Windows… 🙂

   Tetszik (1)
 4. Profile photo of madar45

  Hi!
  A Bleach Bitről az igazi guruk azt mondják, fölösleges. Azért nekem megvan, gondolom a windows-os korszakom még velem sem volt képes elhitetni, hogy kb. fölösleges. Xubuntu vs Lubuntu összehasonlítás szerintem lényegtelen. A feleségem Celeronos gépén is hasít a Lubuntu. Nincs jelentősége. Szerintem. De ami a legfontosabb: senki ne féljen kipróbálni! Minimális ismeretekkel hatalmas haszonra tehet szert. Ha pedig fölvesz tárolókat http://www.webupd8.org/, (PPA), olyan kényelmes lesz az élete, hogy ihaj.
  Kicsit hülyén érzem magam, hogy egy win-es oldalon fényezem a linuxot, de még, ki tudja, mikor az UHU-t próbáltam ki először (az őskorban) és működött. Tiszta magyar fejlesztés, de gondolom, elfogyott a keret.
  Utána jött a Suse, az Ubuntu, de a Unity miatt lett Lubuntu.
  Már-már unalmas, hogy csak működik, nem kell hozzányúlnom.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   A külsős tárolókkal kapcsolatban, én inkább azt javaslom ameddig csak lehet kerülni kell őket. https://wiki.debian.org/DontBreakDebian

   Tetszik (1)
   • Profile photo of ViBE

    legjobb emlékeim szerint talán te magad is ajánlottad a fent említett fórumot. de ha esetleg tévednék hadd jegyezzem meg, hogy nem veszélyesebb tárolókat használni, mint egy maréknyi programot óvatlanul malware-ekkel meg eszköztárakkal telepíteni Windows alatt. ha csak nem valami komoly rendszerfájlokat érintő tárolót használ az ember a kockázat elenyésző. utóbbi esetben is sokszor javítható a baki. az említett oldal ráadásul az egyik legmegbízhatóbb forrás.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @vibe
    Elég óvatosan fogalmaztam, nem azt mondtam, hogy ne használjon az ember külső PPA-kat csak ameddig lehet kerülje őket. Én is használok Debianon sok külső PPA-t de kényelmetlenül érzem magam miatta az az igazság.Tudom ez ilyen Debiáns bogarasság. De jó azért tudni, hogy sok külsős ppa fokozott hibalehetőség és sokkal nagyobb támadási felület.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    @nameless a kockázat mindenben benne van. tényleg nem különösebben kell tartani ezektől a forrásoktól. a forráskódokhoz manapság rengetegen hozzáférhetnek és javíthatnak rajtuk, így a Launchpad pl. egy eléggé megbízható kincsesláda akármilyen tartalomról legyen is szó. sokat kell hozzá olvasni, de több év tapasztalata után azt a következtetést tudom levonni, hogy marhára megéri. egyébként ha úgy tapasztalod, vagy lesz esetleg más Debian (de inkább Ubuntu) alapú rendszer tesztelésével is foglalatoskodnál és grafikai/teljesítménybeli problémák akadnak, akkor tudok ajánlani adott esetben tárolót. hátha akad valami hasznos.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    @nameless nem. ők eleve inkább tesztelési céllal dolgoznak. van egy másik tároló, ahol elég intenzíven foglalkoznak intel/ati vga-k kiaknázásával. igazából több tárolóról van szó, több projektet fűz egybe, csak mivel ati kártyám teszem azt évek óta nem volt nem tudnám megmondani pontosan mely eszközöket támogatják. a gallium illesztő pl. állíólag elég eredményesen futtatja a DX9 alapú játékokat, de nagyon nem mennék bele. van nem egy részletes leírás, hogy mi-mire jó.

    Tetszik (0)
 5. Profile photo of madar45

  Ettől az oldaltól nem félek. Amikor először telepítettem fel az Ubuntu-t, ez az oldal volt, ami leírta, mi az a 10 dolog, amit egy frissen telepített linux-szal meg kell tenned. Megtettem. Biztos nem mindet, néhányat. De igazad van, jobb, ha az ember még linux alatt sem “partizánkodik”.
  Egy dolgot szeretnék elérni ezen a fronton: hogy a felnövekvő generáció tudja azt, hogy van választási lehetősége. Semmi többet.
  Hogy a szülőknek ne kelljen hallgatniuk azt: Apa, ez a játék nem megy linuxon!
  Ki nem szarja le? Tanuld meg használni az Internetet, tanuld meg, hogyan kell kiszűrni releváns információkat, a többit pedig figyelmen kívül hagyni. Itt abbahagyom, kezd elönteni az indulat.

  Tetszik (2)
 6. Profile photo of Tamás Durgó

  Nem tudom, hogy az UEFI tulajdonsága, vagy csak egyedi eset, de nálam az van, hogy tök mindegy melyiket telepítem fel először, az UEFI indítás választóból kiválaszthatom, hogy melyik rendszert indítsa el. Csak egy kérdés, hogy szerinted melyik a jobb, a sima Debian, vagy az Ubuntu?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Szivem szerint a Debian. Eszem szerint Ubuntu LTS. Otthonra kényelmesebb sokkal az Ubuntu.

   Tetszik (2)
   • Profile photo of madar45

    Lubuntu és hasít a gép. Ja, és LTS verzió. Nem osztom az észt, de az LTS verziót érdemes telepíteni. 5 év support. Nameless, aki most kóstolgatja linuxot, ne javasold a Debian-t!

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @madar45 Ne haragudj a kérdésért, de végig olvasod a dolgokat mielőtt válaszolsz? Teljes cikket szenteltem a kérdésnek, hogy miért javaslom az Ubuntu-t és a Linux Mint-et otthonra. És itt is úgy fejeztem be a mondatot hogy otthonra az Ubuntu a kényelmesebb.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Tamás Durgó

    @madar45: Nem most kóstolgatom, már régóta teszem. Csak kíváncsi voltam, mert sok mindent olvastam Debianról, meg ugye az Ubi is onnan származik, csak sokan szerverekre ajánlják. Sőt 2004-2005 felé igaz live cd-ről de a BlackPanthert is próbálgattam, de egy idő után lefagyott (szerintem a lemez minősége, vagy a kevés memória miatt volt. A gépemen jelenleg Ubi van fent, csak az a baj vele, hogy sikeresen letöröltem a hálózati kapcsolat modult, így nem tud felcsatlakozni a netre.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Szerintem akkor már elbánnál egy Debiannal is. De persze ilyen hibák ellen az sem véd. 😀 Nekem csak az megy rendesen a gépemen, de Ubuntu user lennék, de így marad a nehezebb de stabilabb út.

   Tetszik (0)
 7. Profile photo of Tekse

  nekem a laptopom ubuntu volt mikor megvettem de a boltban letöröltettem róla. hülye voltam

  De most felakarom rakni emrt eggyik windows se megy rajta rendesen. de megvan particiónálva a winchester egyszer 145Gb C meghajtó másodszor 319Gb F meghajtó
  Az lenne a kérdésem hogy megtudom tartani az f meghajtót is? azon van mindenem és még soha életembe nem telepitettem ubuntut és olvastam a le írást de hát összezavarodok benne kicsit :S 🙁 már pendrivera megcsináltam. csak tanácstalan vagyok windowsból inditsam vagy bootoljak rola? és a particiónálás kérdéses része hogy mit hogyan csináljak hogy megmaradjon az F meghajtón lévő dolgaim?
  esetleg ha lenen valaki olyan rendes üzibe irhatna nekem légyszi 🙁

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Tekse

  Most ez mi? telepitettem a C-re a linuxot és átmentettem a dolgaimat a másik particiora elötte de ezt kapom megnyitáskor…
  valaki segitene??

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Nameless

  @tekse23

  Már az első hozzászólásodból tudtam, hogy nem olvastad végig figyelmesen a dolgokat.

  De elvileg NTFS javító eszköz az Ubuntu-ban. Nyisd meg a terminált (kontroll+alt+t) majd add ki ezt a parancsot:

  sudo ntfsfix /dev/sda4

  Az sda4 jelképezi az NTFS meghajtót. Mindent pontosan így írj be, mert a Linux érzékeny a kis és nagybetűkre is.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of a

  Sziasztok!

  Nemrég szereltem gépeket, amikre én is linuxot telepítettem, mert xp-t nem akartam rátenni. Most tökéletesen működik nekik a gép. Igaz, hogy 2000-es gép, de mindkét személy 60 év feletti, és csak levélírásra meg egy-két 240p-s film megnézésére használják.
  Az én gépemen is van egy win-7 és egy Ubi, de a win7-et gyakrabban használom

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Krissz

  Hello. Nagyon jólett a cikk, csak így tovább! 🙂
  Esetleg nemlessz ilyen Hogyan tartsuk karban Linuxunkat cikk? Amiben pl leírod, milyen programokkal lehet a fölösleges fieokat eltávolítani, vírusírtás, stb. Mint Windowson egy CCleaner ezés, Advanced System Care-ezés, vírusírtás, ilyenek.
  Vagy esetleg egy olyan cikk, hogy Windowsról áttért linux felhasználóknak, ilyen GY.I.K. pl: miért szól a laptophangszórójából a hang, mikor a jack dugo bevan dugva? (ez például nálam volt hiba 😀 )
  Köszönöm!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of satad

  Magyarországon magyar nyelven fejlesztenek remek op-rendszert érdemes kipróbálnia mindenkinek ezt az nemzeti* büszkeséget mindenképpen. A neve BlackPanther web; http://blackpantheroshogyan.blogspot.hu/p/letoltes.html
  Videó; https://www.youtube.com/watch?v=jnPiIItEun8
  A blackPanther OS alkalmazástárolóiban több mint 12.700 db telepíthető csomag található meg. Számos újítást és egyedi programokat is tartalmaz, amelyek csak a blackPanther OS-ben érhetőek el. A rendszerhez díjtalanul elérhető a magyar vállalkozók számára egy ingyenes raktárkezelő és számlázó program is, ami természetesen APEH/NAV engedéllyel is rendelkezik.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Puritan

  Régi windowsos vagyok de mindig nyitott és kíváncsi voltam más rendszerekre és mindig nagyon birizgálta a kíváncsiságomat a Linux.
  Nos, háromszor tettem komoly, előkészített kísérletet Linux telepítésére, használatára de el kell mondjam mindhárom kudarcba fulladt! Közbevetném, hogy nem vagyok informatikus de az XP-óta (az előtt inkább csak laikus szemlélő voltam windows ügyben) nem találkoztam win fronton olyan problémával amit egyedül vagy a közösséggel ne tudtam volna megoldani.
  A három linuxos próbálkozásból kettő Ubuntu egy pedig Mint volt. Nem részletezném de mindháromszor olyan hibába futottam amit az egész Linux közösség sem tudott megoldani. Az egészet csak azért írom le mert minden Linux cikk a rendszer egyszerűségére, megbízhatóságára, felhasználó barát voltára van kihegyezve (általában a windows kárára) de látni kell, hogy léteznek bizony ellenpéldák is.
  Aki nem függő játékos azoknak érdemes kipróbálni a rendszert de sokaknak nem lesz az a megváltó tökéletes oprendszer amit esetleg a beharangozók után várnak!

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   Próbálunk objektívek maradni, ehhez pedig nem árt ismerni amiről véleményt formálunk. A linuxozásban sokszor olyan dolgok is besegítenek, mint az elvek, meggyőződések, felfogás, meg a mocskos anyagiak. Nem hiszem hogy össze kellene hasonlítani a platformokat. Mindegyiknek megvan a saját legjobb tulajdonsága a területén. Vannak olyan esetek amikor a gép kora, vagy egyéb problémák miatt már a Windows inkább csak szenvedés, ugyanez igaz a Linuxra is. Vannak eshetőségek ahol egyszerűen nem lehet olyan eredményt elérni mint a Windowszal.

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Puritan

    Persze sok igazság van abban amit írsz bár én nem hiszem, hogy “összehasonlítottam a két platformot”….
    Megjegyzem (nyilván egy windowsos ferde tükrön át) hogy a Linux zászlójára kitűzött “egyszerű, felhasználóbarát” jelvények egyszerűen nem igazak, abban az értelemben, hogy egyszerűbb, felhasználóbarátabb lenne mint egy mai windows telepítése, használata .
    Nyilván, kinek a pap, kinek a papné……
    Egyébként ha a zavaró problémákat leszámítom, a Mint nekem is nagyon tetszett.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    “Megjegyzem (nyilván egy windowsos ferde tükrön át) hogy a Linux zászlójára kitűzött “egyszerű, felhasználóbarát” jelvények egyszerűen nem igazak, abban az értelemben, hogy egyszerűbb, felhasználóbarátabb lenne mint egy mai windows telepítése, használata .”

    Ezzel úgy 90%-ban egyet értek. Annyi kitétel van, hogy nyavalygó tanulásra képtelen felhasználók mindkét platformot lelassítják. (Unity, Windows 8 esete ugyebár). Meg kell különböztetni a felhasználóbarát, és az intuitív fogalmát. Amit nem kell tanulni az intuitív. Attól hogy valamit sokat kell tanulni még lehet felhasználóbarát. Sok tanulás után pedig lehet egyből intuitív is. Windows mindenki használ persze hogy már megtanulta. Olyan mintha azt mondanánk, hogy járni könnyű egy csecsemőnek. Majd ha túl lesz az első lépéseken, pofára eséseken, lehet ő is azt mondja majd valamikor, hogy járni könnyű. De addig nem érdekli míg fáj az alfele a sok huppanástól.

    Aki életében nem használt számítógépet (van ilyen kísérleti alanyom) hót mindegy melyik rendszert rakod elé. Feltalálja magát, de sokszor az egészet “nem felhasználóbarát” traumának élik meg. Pedig nekik csak használni kell. Olyan mintha eleve oem linuxos gépet kaptak volna.

    Tetszik (1)
 14. Profile photo of ViBE

  ezt az egészet annyival toldanám meg, hogy a “gyors indítás” kikapcsolása nem feltétlenül szükséges. ha esetleg nem egészen világos, hogy mi is ez, akkor röviden: ez a beállítás egyfajta hibrid, hibernált állapotot hoz létre az előző rendszerleállítás során, ami azt jelenti, hogy a rendszer számára szükséges illesztőket előkészíti a következő indításhoz, így azoknak a betöltési ideje jelentősen csökken. na most ez csak és kizárólag leállítás esetén történik meg több ismert ok miatt. leállítást követően emiatt a rendszer zárolja a partíciót, mint ahogy azt hagyományosan hibernálás esetén tenné, mindezt biztonsági okok miatt. viszont újraindítás esetén nem készíti elő a Windows az illesztőket, így hibernálás sem történik, tehát a meghajtó sem kerül zárolásra.

  tehát a lényeg, több rendszerrel telepített gép esetén, hogy Linux-szot közvetlenül Windows leállítás/hibernálás után ne indítsunk. minden más variáció esetén elérhetőek lesznek a partíciók.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Teljesen jó opció lenne, ha az NTFS meta data-t a lemezre írnák leállításkor, akkor ki se kellene kapcsolni.

   Jó amit mondasz, nem akartam bonyolítani vele a cikket, mert ha mondjuk többen használják kicsit nehéz kontrollálni hogy ki mikor kapcsolta ki a gépet milyen rendszert használt előtte stb. Sokszor magamnak se sikerült észbe tartani hogy most éppen melyik is futott tegnap este… és bámm emergency mód. Azóta vigyázok, de biztos ami biztos hozzáadtam az fstabhoz: ntfs-3g errors=remount-ro a windows partíció meg eleve ro

   Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    mivel a Microsoft úgy képzeli el a világot, hogy ő az egyetlen és rezidens, így szerintem ezen a megoldáson változtatni nem fognak. igazából csak azért írtam le, mert hát voltak fentebb súlyos dolgok. aztán hátha valakit érdekelni is fog, hogy mi történik. igazából a partíciót félteni nem nagyon kell. ha véletlenül hibernálva marad se fog rá írni a Linux. mikor legelőször belefutottam ebbe a jelenségbe erre hamar rájöttem. ehhez azért szakinak kell lenni.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    A Debian el sem indul ilyenkor.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    mit értesz az alatt, hogy nem indul el? ez adott esetben normális, teszem azt ha automatikusan csatolja a Windows rendszerpartíciót indításkor, de az hibernált állapotban van.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @vibe Igen azt az eshetőséget vázoltam, amikor az fstab-ban szerepelnek az NTFS partíciók is.

    Tetszik (0)
 15. Profile photo of .djuice

  Hi!
  Érdekelne hogy milyen linux paranccsal listázható a bemutatott képen, a terminál ablakban látható fa struktúra a meghajtóeszközökről?
  Köszi!

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of .djuice

  Bocsánat, hadd mondjak vmit.
  Én mindig is bíztam volna a linuxban melyre egy 2003-ban kipróbált Knoppix live cd sarkallt. Unixot tanultam is anno shell-scriptben programozni, de nem ez a lényeg mert már semmit se tudok belőle. Viszont Puritan kollégával egyet kell értsek, ez nem embernek való OS mert nincs rendesen megírva és tiszta bug az egész, ellenben egy user nem computermérnök kell legyen. Ez most kegyetlenül hangzik, de csak a Unixos tanáromat idézem azért amit én is tapasztalok a linuxszal 2015-ben szégyenszemre. Nem akarok senkit hitében megbántani, de sajna ez van hogy nem mind arany ami fénylik! Sok live cdt kipróbáltam az évek során linuxból, mivel már ez agyrém hogy ennyi distro van és egy windowdos láma még ha próbál utánaolvasni is merre induljon, igazából csak botorkálással tudja kezdeni, mert ki ezt ki azt dicséri/fikázza és az érvek megértéséhez nem elég laikusnak lenni az embernek, mert csak az látja át aki expert ebben az os-ben.
  Nem ragozom, nekem most muszályból kell windowsról váltanom és taposom kitartóan az ösvényt, viszont amennyi cumit nyelek és aberráltságot fedezek fel a linuxban, ezt úgy hittem volna, 2015-ben már el lehetett volna felejteni.

  Indult az egész egy 32bites Mint Mate verzió installjával amiben összeomlik a flash plugin és sorra a böngészők is, egyedül az Opera 12.16 állja a sarat, de a flash ebben sem megy, folytatva hogy Wine alatt épp mi futtatható vagy sem, ill. telepíthető vagy sem, nem ragozom. Akit problémamegoldás szintjén érdekel, ide látogasson legyen kedves: http://ubuntu.hu/node/40528
  (és megköszönöm ha tud és segít!)

  Szóval elkeseredésem nem szívesen öltöttem sorokba ezzel, sokkal jobb lett volna a linuxal való megelégedettségről írni, de ez tényleg nem garantálható, hogy egy full kezdő, számítástechnikában járatlan is majd csak örömét és a kényelem világát találja meg rögtön egy ilyen os-ben sajnos. És hatványozottan sajnos a linuxra nézve, mert MA amilyen kifinomultságot és szolgáltatást nyújt akár egy win8, 10 vagy az os-ek krémjéről az ios-ről, osx-ről nem is szólva, a linux a szétforgácsoltsága és fapadossága miatt sosem fog leküzdeni, pedig lehetett volna nyugodtan a windows trónfosztója, viszont ezzel már örökre elkésett szerintem. Nagy szavak tudom, de 2015-ben egy számítógépet parancssorból bugfixelni, managelni nem az álom os-ek netovábbja, még pl. egy Apple gépnél az elv színtisztán érvényesül: kiveszed a dobozából, bekapcsolod és probléma nélkül használod, nem kernelt fordítasz meg egyéb huncutságok! S ezt a linux ugyanúgy tuthatná ma mindenféle bitzseni felhasználók nélkül, de nem tudja ez a legnagyobb baja.
  Elnézést az ődzinteségért de csak a Tanu c. filmből tudok idézni: “márpedig a tények makacs dolgok!”
  Röviden, aki linuxra vált, az nem tudja mibe vágja a fejszéjét, laikusként pláne!

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   Szerintem el kell fogadni, hogy igenis vannak dolgok amiket nem lehet megoldani GUI-ról még Windowsban sem. 2015-ben sem.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of ViBE

   az egész hozzászólás lényegében a tudatlanság eredménye. félre ne érts, de minek után nagyjából átnyálaztam a másik oldalon nyitott témádat is az jött le, hogy káoszban vagy bőven és meg is mondom neked miért. először is bizonytalanul láttál a feladatnak. adott volt egy meglehetősen régi vas, amin igazából XP-n kívül más mondhatni új generációs operációs rendszer nem igazán fut el rendesen. aztán fogtál egy rendszert csak úgy, amiről azt sem tudtad, hogy eszik-e, vagy isszák. Linux esetében is igaz, hogy nem feltétlenül a legújabb a legjobb főleg, ha régi vasakról van szó. ezzel még nem is lenne gond, de azt nagyjából platformtól függetlenül lehet tudni, hogy a dolgok idővel elavulnak és nem feltétlenül fog mindig minden újabb szoftver feltelepülni. az, hogy jelen esetben erről nem kaptál értesítést sem feltétlenül a platform hibája, mert ennek ellenére a régebbi változat települt, viszont mivel egy csomagkezelő rendszert használ a hagyományos “telepítsd magad külön-külön a programokat” féle Windows módszer helyett, így kimaradnak a telepítőkben megszokott kattintgatós/figyelmeztetős/kérdezgetős dolgok. normális esetben erre Linux alatt eleve nincs szükség, ráadásul jóval kényelmesebb és biztonságosabb a telepítések menete. legjobb esetben ezt az Opera fejlesztői gárdája tudta volna orvosolni egy külön üzenettel, de ezzel nem szolgáltak. nagyon sok értelme nem is lenne, mert az SSE2 már rég óta bevezetésre került, így aztán nagyon minimálisan lenne indokolt bárkinek is erre felhívni a figyelmét. alapesetben nem ennyire régi gépre telepíti az ember a modern rendszereket/programokat. aztán ennek a következménye az, hogy gyakorlatilag egyetlen modern böngésző sem nagyon akar elfutni a gépen, ennek ellenére kerested is a megoldást, csak már rég a nem megfelelő szakaszban. megjegyzem programokat telepíteni ezerszer könnyebb pár óra körbejárás után Linux alatt, mint Windows-on. aztán ami igazán érthetetlen ezek után az az, hogy konkrétan leminősítetted a platformot. tény, a rendszert nem kimondottan laikusoknak találták ki bizonyos esetekben, mert akad olyan szituáció, ami Windows alatt nem, de ennek ellenére pofonegyszerű sokszor a megoldás, mert a Microsoft nem túl kapkodós technikai támogatásával szemben felhasználók ezrei hemzsegnek a fórumokon, hogy segítsenek megoldani mások gondjait. tehát megoldás legtöbb esetben van, csak a felhasználói hozzáálláson kell némileg változtatni. nem tudom egyébként, hogy milyen gépeken meg hány változatot teszteltél, de nagyjából 2010 után érdemes foglalkozni a fejlődésükkel. a Linux már rég nem fapados, rég nem csak parancssoros, szétforgácsolva sincs annyira, mint amennyire drámaian próbálod felvázolni. nemes egyszerűséggel nem jártad körbe a témát. a másik fórumon leírt konfiguráción próbálkozni eleve halott ötlet volt. lehetetlen vártál el konkrétan, majd összemérted a többi platformmal a Mint-et. ez végképp értelmetlen dolog volt, ugyanis erre a gépre te nem tudsz feltenni semmilyen friss operációs rendszert sem. megnézném, hogy felerőlteted rá az OSX El Capitan-t. ebből is látszik, hogy alapvetően a megszokással és a hozzáállással van gond, azaz rövid nevén a felhasználóval. Linux-szal csak az elején bíbelődik az ember, míg rájön a dolgokra és utána lényegében nem kell hozzányúlni, míg Windows-zal el van átkozva fél év után az állandó hegesztések miatt. és végszónak egy dolgot kiemelnék: az egyik teljesen ingyen van és kedvére faraghatja az ember, míg a másik nem kis összegbe kerül, de mindig lesz gond vele akármennyiért is vágták az emberhez.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of Bimbam

   Nos vitáznék veled. Ahogy látom itt mindenki csakis Ubuntu és hasonló társairól ír. Én részrehajló vagyok, és Linuxot használok nem Ubuntut.
   Nem, nem kérek disztró wart.
   De neked most elsősorban a flashplayerrel van gondod. S még legalább egy évig lesz is, mire kivezetik végre a netről a legtrehányabban megírt szoftvert, mely olyan mint az ementáli. A Linuxos változatot már két éve nem is frissítik csak toldozgatják. A Google elkészítette helyette a pepperflasht, de ez sem az igazi.
   A Flash kiváltására tett kísérletet a Microsoft, mikor bevezette a Silverlight-ot. de már azt sem fejlesztik legalább 3 éve. Ha követed az informatikai híreket akkor ezzel tisztában kéne hogy legyél, és nem a Linuxra kenni a hibákat. Ha objektíven nézed és a flasht kiveszed a képből akkor hogy látod a dolgokat?
   Majd 1 hónapja jelentette be a Mozilla hogy letiltják a flasht a böngészőjükben ugyanígy a Chrome és az az Opera is.
   Sajnos el kell telnie rengeteg időnek ahhoz hogy eltávolítsák ezt a komponenst a hálóról. Írtad hogy a Mac-et csak bekapcsolják és nem kell vele mókolni. Elárulom nincs is rajta flashplayer. Soha nem is volt. De ahogy még a mai napig gépek 100 ezrein figyel az XP, és szvsz fog is még legalább 10 évig, úgy és olyan lassan fog kikopni a flash. A rengeteg kész online játékokat mind mind át kéne írni. Ember nincs rá, pénz annál kevésbé.
   Holott a flash új kiváltója már legalább két éve a piacon van.
   Kernelt sem igen forgatnak már az emberek, ha csak kimondottan nincs rá szükség. Úgy látom te még egy régebbi elavult Linuxos ismeretekkel rendelkezel.
   Az Opera stabil változatát innen töltheted le: http://www.opera.com/hu/computer

   “kiveszed a dobozából, bekapcsolod és probléma nélkül használod, nem kernelt fordítasz meg egyéb huncutságok! S ezt a linux ugyanúgy tuthatná ma mindenféle bitzseni felhasználók nélkül, de nem tudja ez a legnagyobb baja.”
   Nos ha nem is vettem ki a dobozból, mivel egyelőre nem találtam olyan gépet melyre az általam használt rendszer lett volna előretelepítve, de azt kell mondjam hogy telepítés után csak bekapcsoltam és probléma nélkül használom. Igaz ugyan nem Ubuntu, és nem Unity a kezelőfelülete, meg nem is Cinnamon, vagy Mate, hanem KDE4.
   A parancssort illetve konzolt meg ne becsüljük le, mert először is sokkal hatékonyabb mint a kattintgatás, mert mire odakattintgatsz addigra én már be is fejzetem amit szerettem volna. Csak példaként: 1 katt megnyitod a szoftverkezelőt. 1 katt mire megkeresed a kategóriákat, 1 katt mire megnyitod az alkategóriát, és rájössz hogy nem is itt kell keresni, esetleg görgetned kell az egeret. Eltelhet akár egy perc is mire odajutsz amit felszeretnél telepíteni.
   Én meg egy katt behívom a tálcáról a konzolt és beírom su (jelszó) urpmi csomag neve – enter – ez kb. 10mp.

   Tetszik (0)
 17. Profile photo of pimi

  Ezzel az egésszel mindig az volt az érzésem, hogy tisztára olyan, mint egy pappal a hitről vitázni. Amikor az mondtam – nem kritikaként – hogy a Linux nem alkalmas egyszerű, otthoni, átlagos informatikai képességekkel rendelkezők számára, a Linux hívők (vérbeborult szemekkel) azt vágták a fejemhez, hogy aki hülye, az ne használjon számítógépet, vagy vegyen igénybe hozzáértőt. Amikor a világ – és a Windows – afelé haladt, hogy mindenki boldogulni tudjon otthon is az eszközökkel, a Linux még mindig (lasd a fenti cikket) “szakemberért” kiált. Linux telepítése (és használata) egyszerűen …?

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Na ilyen a DirtyWindows-on nincs 🙂 Az oldal elsődleges célja, hogy aki “szakemberért” kiált az itt megtalálhatja. Mi azért szoktunk haragudni, amikor feleslegesen dolozunk és valaki nem hajlandó sem keresni sem olvasni, még akkor sem ha belinkelik neki.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of pimi

    Nem véletlenül tettem a szakembert idézőjelek közé. Azért itt a DW-n sem a parancssoros kérdések és megoldások dominálnak.
    Azzal teljesen egyetértek, hogy a keresés és olvasás elengedhetetlen, és az sem lenne baj, ha a kérdés feltevője legalább reagálna a válaszra.

    Tetszik (2)
   • Profile photo of P.

    Ez nagyon tetszik, és a főoldalra kínálkozik!!!!

    Tetszik (0)
   • Profile photo of P.

    Ezért is járok ide minden problémámmal, de linux nyavajámat eddig máshova vittem, gondolván hülyén nézne ki egy wines oldalon…

    Tetszik (1)
 18. Profile photo of Tribun

  Én is beírnám a véleményemet.
  Több mint 10 évet dolgoztam az augsburgi KUKÁ-nál, mint a CAD-CAM rendszer beveztője, de mint gépészmérnök. Hosszú történet, de én voltam a kapcsolat az informatikusok és a mérnökök között. Csináltam egy mérnöki gondolkodásnak megfelelő menűt a Medus makrónyelvezetével még a ’80s évek elején. Mind a gépész-, mind az elektromérnökök hozzám jöttek; “mi miért nem működik, mit hogyan kell megoldani…?” kérdésekkel is. Szóval megtapasztaltam a két gonolkozási módot és azt, hogy az IT szakember ezzel a fenti kérdéssel gyötrik egész pályáján.
  A PC világban eléggé otthon vagyok, de ellentétben az informatikus káosz imádatát, én a racionális, áttekinthető mérnöki rendben érzem jól magamat.
  Nagyon örültem amikor ezt a “piszkos” windows oldalt felleltem, megtudtam honnan származik a loaders OP-rendszerem…
  Még 2010-ben egy SD kártyára, kissegítséggel föltettem az akkor Ubuntu. Jól működött, majdnem elhagytam a windowst, mert komoly feladatokat kellett megoldjak.
  MOST azt gondoltam, h a gyerekbetegségeken túl van és csalódnom kellett. Akkor azonos tálcára tudtam könnyedén kitenni az ikonokat mint a Windowsnál, sőt a négy oldal bármelyikére… Most hatalmas játékszerű ikonokból keveset látok, állandóan tologatja, nehéz kezelni a programokat, automatikusan betölti, gond a törlés, reklámokat teszbe, sokhelyen szinte kényszerít, nem én határozom meg mit akarok látni, használni …Túl sok program van,szintekáotikus melyik miben jó/rosszabb… Nem részletezem, próbálok alkalmazkodni, megtanulni amit kell.
  Ennyi volt a bevezető, most külön ablakban irom a problémámat, amiben hátha kapok segítséget, amit előre is köszönnék.

  Tetszik (1)
 19. Profile photo of Tribun

  “… jól működött (az Ubuntu), majdnem elhagytam a Windows-t, de komoly feladatokat kellett megoldjak, ezért vissza kellett térjek a Windowshoz…”
  Az óta nem gyötörtem magamat az Ubuntuval, de most újra szeretném gyakorolni.
  Letöltöttem az “ubuntu-15.04-desktop-amd64”-t, ami egy RAR formátumba történik. Az “Universal-USB-Installer-1.9.6.1”-el installáló USB-t kreáltam, amit szépen elvégzett. Onnan indítottam az installálást a C:/Win7 mellé. Szépen létrehoz egy Ubuntu mappát és 2 fájlt mellé: ‘wubildr’ -t és ‘wubildr.mbr’ -t. Gondolom ez teremti meg az indításnál a Windows és az Ubuntu közötti választási lehtőséget. A “grub” is ott van almappákban, 2x is…
  Majd javasolja az újraindítást. Elindítottam, betölti az Ubunutut és kéri a további installálshoz nyomd meg az Esc -pet. Betölti az Ubuntut, de jelzi hogy baj van a gyökérrel és nem indul el, csak az asztal, sőt még nethez is tudsz csatlakozni, ott a felső tálca, de a menüt nem tölti be.
  Szóval ez a kiforratlanság. Kikapcs, újra indítom, ekkor fölajánlja hogy válasszak a Windows 7 és az Ubuntu között, ekkor tudom mozgatni a nyillal a curzort, a következőnél már nem… Az Ubuntut már nem lehet választani az indtásnál.
  Ha most szépen törlöm, amihez van egy “”uninstall” az Ubuntu mappában, akkor újra kb. egy óra ameddig letölti torrenttel. Az is érdekes, hogy hiába jelölöm ki a 15.04-s verziót az “Universal-USB Inst.” programhoz, a 14.10-et installálja …
  Az a bajuk az informatikusoknak, hogy ilyenkor ők tudják mit kell csinálni de valahogy elfelejtik hogy ez annak aki csak használni akarja egy újabb megoldandó feladat ami elveszi az időt és az energiát az ő eredeti feladatától…

  Tetszik (0)
  • Profile photo of madar45

   Én csak GPT-s rendszerlemezhez tudok hozzászólni. Ehhez én a Rufus nevű programot használtam. A pendrive. Ha a GPT-s Linux-ot akarod telepíteni (én nem a 15.04-gyel kezdeném, hanem az LTS (14.04) verzióval). Simán fölmegy akármelyik Windows mellé. Nézz utána a Rufus GPT-telepítésnek! Én nagyon nem vagyok informatikus.

   Tetszik (0)
 20. Profile photo of ymhotep

  Sziasztok!
  Ubuntut telepítettem – illetve csak kipróbáltam – de nem látja a meghajtóimat. SSD, HDD – egyiket sem Talán az ntfs partició miatt van… HELP..
  Ezt írja (a Barracuda a HDD-m):

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of boxy

  Én pont tegnap telepítettem fel az Ubuntu-t a gépre, mert a Windows folyton lefagy, beszedi a vírusokat, meg az adware-ket. Illetve elég instabil. Ugyan az ubuntu sem a legstabilabb, de sokkal megbízhatóbbnak tartom, mint a Windows bármelyik változatát.

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of Alucard

  Én ezt elolvasva telepítettem egy T61-re W7 mellé Linux Mintet és probléma nélkül fut mindkettő.
  http://linuxmint.hu/valtas-windows-rol-linux-mint-re

  Tetszik (2)
 23. Profile photo of ubyegon

  “Letöltöttem az “ubuntu-15.04-desktop-amd64”-t, ami egy RAR formátumba történik. Az “Universal-USB-Installer-1.9.6.1”-el installáló USB-t kreáltam, amit szépen elvégzett. Onnan indítottam az installálást a C:/Win7 mellé. Szépen létrehoz egy Ubuntu mappát és 2 fájlt mellé: ‘wubildr’ -t és ‘wubildr.mbr’ -t. Gondolom ez teremti meg az indításnál a Windows és az Ubuntu közötti választási lehtőséget. A “grub” is ott van almappákban, 2x is…”

  Ezt a részt Tribun írásából 10x is elolvastam, de aztán rájöttem, hogy ez csak poen akat lenni. 🙂
  RAR formátumban Linux iso-t még nem is láttam, tiszta forrásból le lehet tölteni Linuxokat ezer félét, Wines beidegződés lehet, hogy valami warez-változatot talált fórumtársunk rar-ba csomagolva?
  “Szépen létrehoz egy Ubuntu mappát és 2 fájlt mellé: ‘wubildr’ -t és ‘wubildr.mbr’ -t.”
  No ilyet biztosan nem csinál már pár éve az Ubuntu telepítő sem, egyszerűen kidobták ezt a winen belüli telepítést elősegítő wubi-t.
  Lényegében tetszik az írás, gartulálok hozzá, a PPA-ról azért megemlíteném, hogy Debian-tól ‘kicsit’ idegen, de Ubitól nem, hiszen kifejezetten Ubuntu és deratíváinak van kitalálva. Az, hogy személyes tároló, a biztonságba nem sokat játszik be, mivel a Linuxos közösségnél nincs hatékonyabb szűrő, nem hallottam még olyan PPA-ról, amivel biztonsággal kapcsolatos gond lett volna. Szuperek ezek, legfeljebb a frissítéssel néha lemaradnak a Linux kiadásokhoz képest!
  Mezei felhasználónak egy felhasználóbarát tökéletesen elegendő a mindennapi használatra!
  Ha elakadtok a telepítés/használat során, várunk benneteket szeretettel:
  Linux – abszolút kezdőknek!
  http://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/friss.html
  A Linux Mint bemutatása
  http://prohardver.hu/tema/linux_mint/index.html

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of ubyegon

  FSTA és a “Gnome Disk Utility, a másik pedig az NTFS Config”
  Ez a rész kicsit sántít, mert ugyan itt is lehet meghajtókat csatolni, de maga az FSTAB ennél jóval többn ún ramdisk megoldásokat is lehet vele létrehozni, memóriába irányítani a cachelést, ami az egyre elterjedtebb SSD-k esetén hasznosnak bizonyulhat!
  A Linux már igen jól kezeli az SSD-ket is, gyakorlatilag sokkal kevesebb dologra kell odafigyelni, hogy jól működjön Linux alatt is.
  Ha valaki Linuxot telepítene SSD-re, itt egy segítő írás kezdőknek és haladóbbaknak is belső linkben:
  Linux SSD-n – de hogyan? – Tippek nagyon kezdőknek is 🙂
  http://logout.hu/bejegyzes/ubyegon2/linux_ssd_n_de_hogyan_egy_kezdo_tippjei_nagyon_kez.html

  Tetszik (0)
  • Profile photo of ubyegon

   “Ne keverd össze az Ubuntu és a Linux Mint pláne ne a Debian tárolóit minden mással.”
   Ezt írhattad volna hamarabb is! 🙂 Sajna már rég LMDE2 tárolóból upgradelt Cinnamon 2.4 van/volt a Jessie-n, azóta már a Sid-ből frissült, de egész jól működött addig.
   Kezdőknek célszerű az előírt keretek között maradni, ebben egyetértünk, mivel nem tudják elhárítani az esetleges hibajelenségeket.
   Linux Mint meg gyakorlatilag jórészt az Ubuntu tárolóiból dolgozik, frissít.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of ubyegon

    Végigolvasva a cikked, egész jól leírtad, mire kell egy kezdőnek odafigyelni! Főleg a segítségkérés rész tetszett, ezt nálunk a PH fórumon is érdemes lenne olvasgatni a kezdőknek. :- )
    Lehet, hogy be is rakom az Összefoglalókba, ha hozzájárulsz.

    Tetszik (1)
 25. Profile photo of olibaba

  Köszönöm az írást.Esetleg arról is írhatnátok,hogyan lehetne vissza ghostolni a linuxot.Most debian van fent dual boot a windows 7 szépen is működik mind a kettő de szeretnék más Linux-disztribúciót is megismerni.De nem szeretnék hosszú órákat teleépítgetni és beállítani mindent újra már belakott rendszernél.Külön van a csere a root és a home partició,ebből csak a root partíciót kellene le ghostoni és vissza másolni ha nem indulna a rendszer.Vagy a próba után nem tetszene az új linux.És még azt is szeretném tudni,hogy a grubot miképpen tudnám ilyenkor vissza rakni vagy megszerkeszteni,hogy pl a win legyen az első ne a linux.

  Tetszik (0)
 26. Profile photo of Tom

  Köszi. Igy jobban érthetó a particionálás. Én külön particióra rakom a \HOME -ot. Akkor megmarad minden egy esetleges újratelepités után. De elsőre nem volt egyszerü mire rájöttem. 😀 Jó leirás,kösziiiiiiii…… 😀

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez