Windows 10 frissítési mappák biztonságos törlése

Miután Windows 10-re frissítettük régi rendszerünket két mappát vehetünk észre a rejtett mappák között, amit a frissítési folyamat hagyott emlékül a C:\ meghajtón $Windows.~ BT és $Windows.~WS néven. A kérdés most az, lehet-e ezeket a mappákat biztonságosan törölni, ugyanis sok esetben meglehetősen nagy állományt rejtenek magukban?

Ahhoz, hogy a rejtett mappákat láthassuk, nyissuk meg a File Explorer-t, katt a Nézet fülre, jelöljük be a Rejtett elemek jelölőnégyzetet…

Nézet 3 jelölt 3

…most katt a C:\ meghajtóra és láthatjuk is a $Windows.~BT és $Windows.~WS mappákat…

$Windows mappa

A $Windows.~BT & $Windows.~WS mappák biztonságos törlésének lépései

Nyissuk meg a parancssort rendszergazdaként, jobb klikk a Start Menü-re és katt a parancssorra…

Katt a parancssorra 2 jelölt

…írjuk vagy másoljuk be az első mappa törlésére szolgáló első parancsokat (nyomjunk Enter-t a sorok végén)

takeown /F C:\$Windows.~BT\* /R /A
icacls C:\$Windows.~BT\*.* /T /grant administrators:F
rmdir /S /Q C:\$Windows.~BT\

..az eredmény azonnal látható…

Első parancs

…adjuk ki a második mappa törlésére szolgáló parancsokat is…

takeown /F C:\$Windows.~WS\* /R /A
icacls C:\$Windows.~WS\*.* /T /grant administrators:F
rmdir /S /Q C:\$Windows.~WS\

…eredmény:

Második parancs

…majd zárjuk be a parancssort.

Nyissuk meg újra a File Explorer-t, katt a C:\ meghajtóra, amennyiben eredményes volt a két parancs lefuttatása, akkor ezt kell látnunk a két mappa helyén…

Parancs lefuttatása utáni helyzet

Sikeres művelet után ismételjük meg a Rejtett elemek esetében alkalmazott eljárás fordított sorrendjét, azaz rejtsük el az előhívott rejtett fájlokat és mappákat, ha nincs szükségünk rájuk.
Amennyiben nem sikerült első nekifutásra a két, frissítés után visszamaradt rejtett mappát törölni, akkor ismételjük meg az eljárást.

Fontos: ha biztosak vagyunk benne, hogy a frissítés sikeres volt és már nem kívánunk visszatérni az előző rendszerünkhöz, akkor a Windows.old mappát is törölhetjük, aminek a menetéről itt írtunk bővebben.

54 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of SunyaMacs

  és ha rendszert kell javítani(indítási javítás) akkor kell a dvd?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Evil2015

  sose értettem mi értelme van egy rendszert lefrissíteni egy másikra csak több vele a gond mintha tisztán feltelepítené értelmetlen legalább is számomra lehet én vagyok bolond kövezzetek meg de szerintem ennek semmi értelme több kárt csinál vele mint hasznot! én mindig is a tiszta telepítés híve voltam sokkal jobb nem kell vele bajlódni! sokan küszködnek a frissítés utáni aktiválási folyamattal ami megint csak egy érdekes dolog! uncsimnak eredeti windows 10-e van mert megvette elég bolond volt mondtam is neki na mind 1 jó nagyot szívott vele mert ugye win8-ról ment át win10-re és hiába volt eredeti kulcsa win10-hez nem működött nem akarta beaktiválni végig kérdezett már mindenkit mi lehet a gond sőt már írt a cégnek is ahonnan vette a rendszert mert netről rendelte és még ott se tudták mi a gond akkor kérdem én ki tudja? xd röpke 40 k ki az ablakon pöff olyan ideges volt majdnem szétverte az egész gépet! nekem meg tört rendszer van fent win10-ből és egyből ment az aktiválás mstoolkittel nincs semmi gond 😀 amint ezt elmondtam neki azt mondta na jó tököm ki van soha többet eredeti rendszert hát mondom jah úgy van nem adományozunk egy vasat se az MS-nek gazdagok azok nélkülünk is XD!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Azt hiszem, kár azon polemizálni, mi felesleges és mi, nem. MS az ingyenes frissítés feltételei között megszabta, hogy akkor lesz hiteles és aktivált a redszered,ha első alkalommal frissíted az adott régi rendszered. Tőlem egyébként azt csinálsz, amit akarsz, de szólok, hogy ajánlatos először frissíteni, majd csak ezután készíteni egy tiszta telepítést. 🙂

   Tetszik (6)
  • Profile photo of senkialfonz

   Több gondolat is van a leírtakban. Igen,, a tiszta telepítés a legjobb ezzel teljesen egyetértek. Most azonban nem volt más választásunk mint frissíteni. Utána pedig törlés tamponálás és felhúzni egy teljesen új rendszert. Ha a vett kulcsod eredetiségéhez semmi kétség nem fér , akkor az ms megoldja a problémát , felesleges másikat venni. A tört v eredeti? – itt aztán szabad a vásár 🙂 Ez már egy külön fejezet.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of vadonka

   Nekem tört win8.1-ről frissült és kaptam generált kulcsot az MS-től amivel beaktiválta. Azóta volt egy friss telepítés és egyből aktivált lett mindenféle mókolás nélkül. Ennyire nem érdekli az MS-t, hogy warez vagy jogtiszta rendszerről aktiválsz? Ha aktivált rendszerről frissítesz jár a “jogtiszta” kód a win10-hez? Azért ez eléggé érdekes politika.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of Sracz Bjhome

   Talán neked nem mond semmit, de az információ érték, az idő pedig pénz. A frissített rendszer előnye a tiszta telepítéssel szemben, hogy az évek alatt összegyűlt adatok, fájlok nem vesznek el, nem kell velük bajlódni. Persze lehet mondani, hogy le kell menteni őket, de hogyan mented le 120 különböző szoftver beállításait? Ezeket egy tiszta telepítés után újra fel kell telepíteni és be kell állítgatni. Napokba telik, mire a “legegyszerűbb és leggyorsabb” tiszta telepítéssel elkészül az ember. Én amit csak lehet, hordozható (portable) verzióban használok, a személyes mappáim egy másik meghajtón vannak, de még így is több, mint 12 óra egy tiszta telepítés.

   Tetszik (0)
 3. Profile photo of Alloy

  Üdv! Sima “mezei” TotalCommanderrel le tudtam törölni.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Monk

  Ezt meg tudom erősíteni. Ellenben a lemezkarbantartóban nálam sem az alap, sem a rendszerfájlok törlésénél nincs lehetőség a Korábbi Windows-telepítések törlésére, egyszerűen nincs ilyen ablak, opció, így nincs mit bepipálni. Van erre megoldás?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of nagygp

   A lemezkarbantartóban van a “Rendszerfájlok törlése” opció. Amikor végez az elemzéssel, ki lehet jelölni a kis négyzetekben, hogy mit akarsz törölni. Ha az ablakában nem látszik, akkor görgess lefelé, ott lesz a “régi telepítési fájlok” -vagy valami hasonló- opció. Ugyanitt van a frissítési átmeneti fájlok törlésének a lehetősége. A parancssosoros dolog jó, ha van affinitásod hozzá 🙂 Jelzem: a win telepítésnél talán már a win 2000 óta létrejön(-nek) ezek az átmeneti könyvtárak, még tiszta telepítésnél is. A sikeres telepítés után a win törli automatice. Itt most azért nem, mert egy “még meleg” oprendszerről van szó, rád bízza a döntést, hogy akarod-e ezt a lovat. 🙂

   Tetszik (1)
   • Profile photo of GabbeR

    Teljesen egyetértek NAGYGP-vel. Semmi parancssoros hókusz-pók nem kell hozzá, a Lemezkarbantartó elvégzi helyettünk azt. Win7 x64 Prof. upgrade-et követően próbáltam, kiválóan működik.

    Tetszik (1)
 5. Profile photo of Monk

  Bocs az elhamarkodott, gondolkodás nélküli kérdésért. Az asztali ikon tartalmához hozzáadtam a parancsot, működik.
  Azt hittem, ha megnyitom a lemezkarbantartót, mindenféle mahinálás, trükk nélkül alapból látható a lehetőség.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Tamás Durgó

  Köszönöm az írásodat, végre ezzel a módszerrel le tudtam törölni a “.Trash-1000” mappát, mert bármit csináltam, nem engedte, mert hogy engedélyeket kellett kérnem (néha magamtól, amit nem fogadott el).

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Gyuri

  Nálam csak az egyik mappa van, a “$Windows.~WS”, aminek a mérete kb. 4,2 Gb. Ez jó vagy rossz?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of VikingPanzer88

  Azt szeretném kérdezni hogy amennyiben tiszta telepítéssel lett feltéve a Windows 10 és ezeket a mappákat látom én is akkor attól én ezeket bátran ugyanúgy törölhetem? 🙂 Köszönöm előre is a kérdésemre a választ és elnézést ha hülye kérdés volt. 🙁

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of giulio3

  Üdv mindenkinek!
  Elolvasva a cikket én is megpróbáltam ezt a két mappát törölni a több hely miatt. A “$Windows.~BT” megmaradt,de a tartalma törlődött,a másik mappa teljesen megmaradt. Viszont azóta tálcaikon problémák jelentkeztek a laptopon. A Start menü jobb klikkre nem nyílik föl (bal egérgombra igen). A kereső ikon , a MS Edge és az Áruház ikon sem működik. Továbbá a Hangerő, Értesítés, Hálózat ikon sem! Van valakinek hasonló gondja? Esetleg megoldás a problémára?
  Egyébként aktivált Win7 Ultimate-em volt. Regisztráltam,de a MediaCreationToolx64-gyel frissítettem a gépem.
  Köszi

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of giulio3

  Mappák sikeresen törölve!!!! 😀 A tálcaikon problémák maradtak! :-((

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Lalolib

  Biztos velem van a gond, de vajon a MS a telepítés után (vagy egy meghatározott idő után, amit esetleg a felhasználó dönthet el), miért nem törli ezeket a fölöslegessé váló mappákat? Nekem SSD vinyón vannak a programok és a rendszer. Az SSD kapacitása nem nagy, ezért ezek a fölösleges könyvtárak csak eszik a helyet, de egy átlag felhasználó (mint én) azért félve nyúlkál egy rejtett könyvtárhoz. Főleg akkor ha azt törölni kell.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of HUN SUB

  Kissé elfoglalt vagyok mostanában de érdekes jelenségre tettem szert a ma hajnali bites frissítés özönben (Office okán). 3 eszköz ugya nojan paraméter mégis az egyik 16%-os letöltésen áll vagy 4 órája.Míg a másik kettő végzett max perc alatt ez se előre se hátra. Törölni csak azt tudnám ha települne de a folyamatban lévő letöltés újrakezdését még a windows frissítések engedélyezésének ki majd visszakapcsolásával sem tudom elérni. Ötlet?

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of italo67

  Még egy egyszerű törlési mód. Tölts le egy Linuxot, Indíts life módba. Csatold fel a windows-s meghajtót. Keresd meg a törlendó mappákat és töröld. Vigyázz mást ne törölj, mert a windows megsinyi !!!!

  Tetszik (1)
 14. Profile photo of Máté

  A Windóz BT mappát akkor sem tudod letörölni, ha mindenféle speciális parancsokat írkálsz.
  VAGY MÉGIS?
  1) Gépház —> Frissítés és helyreállítás —-> Helyreállítás —–> Speciális rendszerindítás
  2)Ha újraindult, válaszd a Helyreállítást, majd a továbbiakat, és a parancssort.
  3) Miután haccor újraindult a rencer, kéri, hogy melyik felhasználóként jelentkezel be (rencergazdaként tedd), add meg a jelszót (ha van, ha nincs, akkor hagyd üresen), és betöltött a cmd. Írd be: notepad.exe, majd fájl—-> megnyitás. Itt nézd meg, hogy melyik a rencermeghajtód (a méretéről fel tudod ismerni), jegyezd meg a betűjelét, mert nem C: lesz. (nálam például E:, de mostantól W: -vel jelölöm a rencermaghajtót). Ezután lépj ki a megnyitásból, és a jegyzettömbből is, majd a parancssorba írd be:
  C: (enter)
  rd “$W (tab) /s /q (enter)
  exit (enter)
  Megjelenő menüben folytatás, majd a windóz betöltése után tapasztaltuk, hogy nincs Windóz BT mappa.

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Starlgihts

  Nekem ezt írja ki. A második mappa törlése sikeres, az elsőt nem tudom törölni :-/

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of f2d

  Sajnos a Win 10 wi-fi routeren keresztül nem látja a mobil eszközeimet, előtte Win 7 alatt minden rendben volt, automatikusan felismerte a telefont és tabot is. Hogy tudom ezeket manuálisan beállítani? Mindkét mobil eszköz Androidos.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of PARADOXON

  Ajánlani tudom a CCLEANERT a Win 10 frissítés utáni takarításhoz..
  Törli a telepítési és old mappát is többek között.
  CCenhancer el tuningolva nagyon alapos tisztitást produkál hiba mentesen.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Apa

  Üdv mindenkinek. Sajnos a Windows BT mappát nem sikerült törölni a leírtak alapján, rendszergazdai parancssorral sem és egyszerű felhasználóként sem. Próbálkoztam total commanderrel is ott sem sikerült. Valami ötlet?

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of Apa

  Nem tünsz gormbának. Olvastam azt az írást is és nekem egy kicsit macerásnak néz ki ( valami egyszerűbre gondoltam) de majd megpróbálkozom vele ha más nem marad. De azért köszi a segítséget.

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of raidx

  Ajánlom figyelmetekbe az IObit DriverBooster progiját. Free verzióban is tökélezesen működik csak lassan tölti le a frissítéseket. Mindenféle gondom volt a géppel, még időnként a kék halál is bevillant és restart. A driverek frissítése után megszüntak a gondjaim.

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of sorbit4

  Tetszett a cikk. Nálam más a kiinduló helyzet. Nem akarok Windows 10-re frissíteni Windows 7-ről. A frissítő ikont már sikerült megszüntetnem. Zavar, hogy ott van a rendszerpartición ez a 2.7 GByte-os felesleges könyvtár (valószínű a Windows Update töltötte le). Ebben a helyzetben is kitörölhető a könyvtár, de úgy hogy ne töltse le újból (kicsit helyszűkében vagyok a rendszer partición).

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of chiborg

  Sziasztok.
  Mi a helyzet a $WINDOWS.~TMP könyvtárral. A legutóbbi frissítéskor keletkezett, és kb. 5 GByte-ot foglal. Törölhető? Miért lenne rá szükségem? Hogyan törölhető?

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of kissivan

  Sziasztok,
  Ha nem akarja megcsinálni, mert ezt írja ki:
  “ERROR: The system cannot find the file specified.”
  Akkor mi a teendő?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez