Tökéletes böngésző! Létezel?

Bevallom szeretek szoftvereket próbálgatni… Akkor is ha olyan jellegűek amikhez egyáltalán nem értek. Sokkal jobban leköt az ilyenekkel való ismerkedés mint bármilyen játék (és akkor a mániákus oprendszer cserélgetéseimről ne is beszéljünk). Sok-sok éve ez tölti ki a számítógép előtt töltött időm jelentős részét (ami pedig nem kevés), ezalatt megfordult pár ezer program a kezem alatt, így óhatatlanul szereztem némi tapasztalatot a tesztelésben. Vannak olyanok amikhez évek óta kitartóan ragaszkodom és nem is vagyok hajlandó pozitívan viszonyulni másik hasonlóhoz, illetve olyan területek is ahol némi nyüstölés után már nyúlok is a következő alternatíváért. Most ez utóbbiakról szeretnék írni…

Három olyan terület van, amelynek a szoftvereit napi szintem használom (és szerintem a legtöbben szintén így vannak ezzel), mégsem sikerült évek alatt egyiknek sem találnom egy olyan képviselőjét, amelyik maradéktalanul kielégítené a mindennapi (és szerintem nem túl magas) igényeimet. Ez azért is bosszantó számomra, mert olyan területekről van szó amelyeket a felhasználók zöme szintén használ a mindennapjaiban, ezért mérhetetlen mennyiségben el vagyunk látva ezen szoftverek ingyenes alternatíváiból.
Ez a három terület az internetböngészők, a médialejátszók és a torrentkliensek.

Kezdetnek a legnagyobb és legismertebb terület, a böngészők képviselőinek néhány tagjáról szeretnék -szigorúan szubjektív- véleményt írni és természetesen a tieitek olvasni.

A “nagyok” képviselőivel nem kívánok foglalkozni, mivel ezeket annyian használják világszerte, hogy gyakorlatilag kiszűrhetetlen a sok pro és kontra vélemény közül valamiféle objektív igazság. Ezenkívül nem is igazán szeretem az ilyen szoftvereket, mert az a véleményem, hogy az ilyen óriási cégek közötti versengésnek nem mindig csak jó következményei vannak. A pozíció megtartása (vagy megszerzése) érdekében folyamatos újításokkal kell fenntartani a felhasználók érdeklődését, ami óhatatlanul növeli a melléfogások kockázatát, illetve könnyen az adott szoftver túlbonyolításához, haszontalan funkciókkal való telepakolásához vezethet. Viszont természetesen szükség van arra, hogy egy alkalmazás mögött álljon némi tervezőmunka, mert a “hétvégén a sufniban” összedobott programok sem jelenthetnek megoldást, mivel vagy annyira koppintások, hogy elvesznek a többi között, vagy annyira “egyediek”, hogy a támogatás hiánya miatt legfeljebb a legalapvetőbb funkciókra használhatók.

Az általam tesztelt böngészők hogy úgy mondjam “másodélvonalbeli játékosok”. Jelentős számú felhasználójuk van, többnyire kiforrott, stabil szoftverek, de a nagyokhoz nem mérhetőek, főleg mert tulajdonképpen azok bizonyos “átiratairól” van szó.

Na, és akkor az én igényeim amit egy böngészővel szemben támasztok:

 • lehessen magyar nyelven használni (nagyjából elboldogulok az angollal, de az roppant idegesítő mikor az adott oldalt folyton vissza kell állítani magyarra, vagy egy programnak az angol nyelvű verziója töltődik le az miatt, hogy a böngészőm is ilyen nyelvű)
 • kiegészítők… igyekszem minimálisra korlátozni a használatukat, maximum 3-4-et használok, de azt nagyon (lastpass nélkül nekem megállt az élet)
 • memóriaigény/sebesség… gyakran kell szerényebb hardverkiépítésű gépeken dolgoznom (az enyém sem egy erőmű), jó lenne ha mindenhol a megszokott böngészőmet használhatnám elfogadható sebességgel (többek között ezért sem felelnek meg a “nagyok”)
 • könyvjelzősáv… manapság ezt alapvetőnek hinnénk, de mégis volt olyan, amelyiktől ez miatt kellett megválnom

Na és kb ennyi… szerintem ezek nem olyan nagy elvárások…

Ezenkívül van pár kényelmi szempont aminek jó ha megfelel, de ezek már nem alapkövetelmények, legfeljebb pluszpontok járnak érte:

 • beépülők… figyelmeztessen ha valami nem biztonságos, de ne kelljen azért másik böngészőt indítanom, mert nem támogatja az adott modult (főleg, hogy a többi igen)
 • egységes oldalnagyítás… ne kelljen egyesével minden oldalt nagyítgatnom vagy ha mégis akkor ezt lehessen megtenni egy kattintással, ne kelljen a menüben kutakodni…

Még egyszer hangsúlyozom ez szigorúan szubjektív vélemény, ezek az én tapasztalataim. Mindegyik böngészőt több gépen, több oprendszeren használtam és a legtöbb most is fent van a gépemen, néha használom valamelyiket 1-2 napig, de az alább leírt hibák – hiányosságok továbbra is aktuálisak.

És akkor jöjjenek a “harcosok” akik az elmúlt években megkeserítették az életem:

PaleMoon
Pár éve találtam rá, azonnal megszerettem és évekig ez volt az elsődleges böngészőm. Ez tulajdonképpen egy annyira optimalizált firefox, hogy már önálló alkalmazásnak tekinthető. Természetesen kompatibilis minden FF kiegészítővel, tud magyarul, igaz manuálisan kell beállítani de ez még belefér. Sajnos az évek során egyre lassult mind a böngésző mind a fejlesztése. Egyre lomhább lett, ráadásul sokszor hónapokat kellett várni mire követte a foxi újabb kiadásait. Frissítés után gyakran letiltotta a kiegészítőket inkompatibilitás miatt és hetekbe telt mire javították (leggyakrabban a magyar nyelvi fájlt). Szóval megváltam tőle.

Maxthon
Ő volt a következő nagy szerelem, közel két évig tartott a “kapcsolatunk”. Noha a kinézete kissé puritán volt nekem, de a tudása messzemenően kárpótolt ezért. Kissé már sok is volt a jóból, a gyári kiegészítők felétől rögtön megszabadultam. És akkor rögtön itt is az egyik gyenge pontja. Az általam használt két legfontosabb kiegészítő (lastpass, xmarks) működésében rendszeresen mutatkoztak zavarok. Xmarks nem szinkronizált rendesen valószínűleg összeveszett a Maxthon fiókkal mert kutyulta a könyvjelzőket becsülettel, a lastpass pedig bizonyos oldalaknál egyszerűen “elaludt” és csak sokszori ráfrissítésre volt hajlandó kitölteni az adatokat (vagy akkor sem). Egy idő után pedig a böngésző is kezdett egyre instabilabbá válni, több lapnál a flash plugin rendszeresen összeomlott, így a sokadik újratelepítést követően ez is a tartalék kategóriába került. Nagyon sajnáltam mert szinte tökéletes volt arra amire nekem kellett. Sebességben, memóriaigényben pedig még mindig a legjobbak közé tartozik.

A következő négy böngészőt azért próbáltam ki mert mindegyikről nagyon sok helyen, nagyon sok jót olvastam, gondoltam valamelyik csak megfelel nekem is. Kettő FF kettő pedig Chrome alapú, szóval a kiegészítőimmel egyiknél sem volt semmi baj, itt igazán csak arra voltam kíváncsi mennyivel jobbak a “szülőknél”.

SRWare Iron
Ez gyakorlatilag egy chrome. Kinézetre, sebességre ugyanazt tudta produkálni mint az őse. Csak azt nem értem akkor mire jó? Igaz valamivel kevesebbet eszik de még így is megköveteli a magáét, gyengébb gépen lassú. Állítólag biztonságosabb, nem “fecseg” annyit, mint az eredeti. Ezek azonban számomra nem lényeges szempontok, ezenkívül mióta a google megszüntette jónéhány beépülő modul támogatását azóta igyekszem nem chrome alapú böngészőt használni. Apró bosszúság de mégiscsak az amikor eljutván az áhított oldalra szembesülsz a ténnyel, hogy ehhez bizony másik böngésző kell. Tudom biztonságosabb így, de mint mondtam egyrészt ez nekem nem elsődleges szempont, másrészt meg annyira veszélyes nem lehet ha mindenki más használja, harmadszor meg hadd döntsem már el én. Így aztán eme program nem került fel a legközelebb is kötelezően feltelepítendők listájára.

Comodo Dragon
Mondhatnám lásd mint fent. Igaz ez gyorsabb az előbbinél de valamivel nagyobb étvágyú is. Igen ötletes kiegészítőkkel turbózták fel gyárilag de semmi olyan tulajdonsága nincs ami számomra ellensúlyozná azt a tényt, hogy ez is chrome alapú, tehát le kell mondani egyes beépülők használatáról. Ennyi erővel használhatom az alap chrome-ot is. Csak hát ugye a gyengébb gépek…

IceDragon
FF alapú. Memóriaéhsége töredéke “comodoi” kollégájának ennek ellenére érezhetően gyorsabb. Minden kiegészítő tökéletesen működik. Először mikor elkezdtem használni egyféle deja vu érzés kerített hatalmába. Mint anno a PaleMoon, ugyanolyan gyors és kezes. Sajnos rövidesen kiderült, hogy másban is hasonlít rá. Mivel a magyar nyelvi fájlt ennél is manuálisan kell feltelepíteni mint egy kiegészítőt, itt is gyakori vendég az a hiba, hogy verziófrissítés után letiltja kompatibilitási hiba miatt és visszaáll angolra. Túl szép volt, hogy igaz legyen.

Cyberfox
Szintén FF kódjára épül. Kissé nehézkesen indul de utána hasonló sebességben mint ez előbbi, viszont valamivel többet eszik. Jelenleg ezt használom alapértelmezettként. Egyszer már itt is előfordult a nyelvi fájllal kapcsolatos probléma de gyorsan javítva is lett. Viszont, hogy ne legyen tökéletes a dolog itt a flash plugin beépülésével vannak gondok. Időnként “elfelejti” a szentem, hogy telepítve van és hiányolja. Azután beveszi a Cavintont és eszébe jut hová tette, mert én ugyan többször nem adom oda neki (kb hatszor telepítettem már rá). De meg szokta találni egy idő után, viszont mondanom sem kell, többnyire akkor felejt, amikor lényeges lenne, hogy működjön. De ugye ez egy egyszemélyes „csapat” terméke, szóval nem is várható el tőle olyan mértékű stabilitás, mint a komolyabb hátterű fejlesztőktől.

A legvégére hagytam a nemrégiben felfedezett gyöngyszemet:

Vivaldi
A régi “operások” fejlesztik és arra is hajaz. Még csak TP4-nél tartanak de már egész komoly képességei vannak. Kissé nekem Spartan kinézetű bár sokkal színesebb. Tudásában mindenképpen. Nem kellenek beépülők mert tartalmazza őket, kiegészítőkkel is elbír bár nekem még csak a Lastpass-t sikerült belevarázsolnom (az is minden indításkor összeomlik majd újraindul de utána működik szépen). Alapból tud magyarul, a sebességén még van mit javítani, bár nem lassú inkább szaggatott érzést vált ki. Memóriaigénye szintén alacsony, de igaz még nem is működik minden funkciója. Egyelőre nagyon tetszik, de „főállásúnak” még nem alkalmas.

Nos ezek voltak azok a böngészők amelyektől azt reméltem tartalmazza a nagyok tudásának azt a részét amelyekre nekem szükségem van, anélkül hogy újabb hibákat generálnának. Sajnos mindegyiknél akadt valami, ami miatt nem voltam maradéktalanul elégedett és látva a hihetetlenül széles választékot, újabb alanyokat vettem szemügyre. Ezeken kívül természetesen több tucat egyéb alternatívához is volt szerencsém, de azok már alapból olyan hibákat tartalmaztak, vagy olyan funkciók hiányoztak belőlük amelyek kizárták, hogy szóba jöhessenek mint lehetséges jelölt. Amennyiben valakinek van még ötlete merre keresgéljek ha szerény igényeimet szeretném olyan módon kielégíteni, hogy ne kelljen két hónap után újabb kutatómunkát végezni akkor szívesen fogadom a tippeket.

40 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of
  Borsócska

  A Vivaldi jó lesz, ha lecserélik ezt a ronda skint, a GUI sebessége olyan lesz, mint a mostani Opera-nak, de a testreszabhatósága olyan lesz, mint a régié. Chromium alapokról már nemigen lesz váltás, ezért a stabilitással nem hiszem, hogy bajok lesznek.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Csicsó

  A sima gugli chorme-ban azt szeretem, hogy brutálisan gyorsan fejlesztik, javítják legalábbis ezt érzem és nem csak placebóként – mint pl. hogy buildek hipp-hopp jönnek – hanem ténylegesen. Ahogy olvastam, és tapasztaltam is, a fejlesztés ezeknél a kicsiknél elég lassú, néhol meg is áll. Azért meglepődtem mert némelyikről nem is hallottam még.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of magic-box

  Szerintem az új Opera lefed mindent amit szeretnél. Tapasztalatom szerint gyorsabb mint a Chrome. Kb. egy hónapja egy verzióváltás után a lassabb gépeken is szépen fut és gyorsabban indul. Hibátlanul kezeli a LastPass-t… Nagyon szépen haladnak a fejlesztéssel, persze tudásban még messze van a régi 12-es verziótól, de nagyon szépen alakulgat. Az ügyfelek is kedvelik az egyszerűen átlátható “gyorshívó” sáv miatt.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of ben

  Szerintem, ha a Microsoft Edge kész lesz (értsd: lesznek bővítmények, szinkronizáció), akkor nem lesz konkurenciája. Már most gyorsabb mindennél, letisztultabb átgondoltabb, nem erőforrásigényes, és viszonylag stabil. Megjelenés óta napi szinten alapértelmezettként használom, és meg vagyok elégedve. De egy adblock már nagyon kell, remélem jön már az a frissítés.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Már csak azért is nem lehet az Edge “A Böngésző” mert Windows Only. Megmarad kb réteg böngészőnek mint a Safari. Az internet elég nyílt ahhoz hogy egy nyílt böngésző legyen a sztandard nem pedig valami zárt fizetős egyplatform megoldás. Szerintem.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of paisano

    igen a platformfüggetlenség is egyértelműen fontos, mert egyrészt sok idegen gép fordul meg a kezem alatt, sokféle rendszerrel, másrészt ahogy írtam én is igen gyakran cserélem a sajátom és legalább annyiszor használok “windowson túli” rendszereket, mint a jó öreg redmondi terméket…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ben

    Most nem Windows-ról volt szó? 😀
    Egyébként meg a pc-k kb. 95%-án Windows fut, szóval eleve nem lehet rétegtermék. Nem? (+ Windows Phone-okon is ott lesz)

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    @benjago

    Hogy miért lesz rétegcucc az Edge? Mert maximum csak annyira lehet elterjedt mint a Windows 10. Annyira platformfüggő, hogy a korábbi Windows verziók sem kapták meg. A világ 95%-ka Windows-t használ az Edge számára teljesen irreleváns. Ráadásul a Windows 10 piaci részesedésén belül is rengetegen használják a megszokott alternatív böngészőjüket, amit lényegesen több platformra hurcolhatnak mint a Windows 10 only Edge-et.

    A Windows 10 Mobile pedig nem fog sokat dobni az elterjedtségén, hisz a Windows Phone növekedés helyett éppen zsugorodik. Ez a folyamat nem hiszem hogy megfordulna a két flagship bejelentésével október közepén. Egyelőre ezt vegyük max +1-2% növekedésnek ha minden jól megy.

    Szóval az Edge igazán rétegcucc lesz, még az IE11-et is le kell győznie házon belül (Win8+Win7 együttes ereje), nemhogy a többi böngészőt, ha már esetleg Firefox elterjedtségét sikerül befogni, akkor szerintem teljes a siker.

    A másik hozzászólásomhoz: Olyat kell használni, amit nem ural egyetlen cég sem, és bárki hozzáférhet, birtokolhatja, módosíthatja kedvére. Nem pedig csak EULA-kon és fizetős szoftverhez kötött árukapcsolás útján juthat hozzá. A Szabad internet ezt is jelenti véleményem szerint, nem elterjedtség alapján kell eldönteni, kinél fog megjelenni helyesen a weboldal. Hisz mindenki egyenlő.

    A Windows 10 és az Edge pedig minden csak nem szabad, hisz csak jogot kapsz a szoftver használatára, nem magát a szoftvert vásároltad meg. A forráskódjához pedig csak néhányan férhetnek hozzá a világon. Ezért tartom alkalmatlannak “A sztenderd” böngészőnek amire mindenki fejleszt.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   A bővítményekkel törvényszerűen együtt jön majd a lassulás és az instabilitás is.

   Tetszik (3)
 5. Profile photo of pimi

  A SlimBrowser-t próbáltátok? Állítólag egészen jó. Én csak ránéztem, nem volt időm tesztelni.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of vadonka

  Nálam ami fontos: ne anyázzon se a java se a flash miatt. npapi engedélyezése 3rd party pluginek miat (pl. vmware beépülő), lastpass nálam is alap, illetve egy adblock plus is elengedhetetlen, hogy menjen rajta. a chrome kilőve a java és a flash-el való nagyon cudar bánásmód miatt. próbáltam én is mindent de végül mindig az alap ff-hez térek vissza.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Albatrosz

  Avant Browser-t kipróbáltam másodlagos böngészőként, nem rossz.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of paisano

   ez az Avant tényleg jónak tűnik… régen próbáltam, most újra felraktam és egyenlőre ígéretes… jó ez a 3 motor, csak egyenlőre még néha bekavarodok, hogy mi hol van benne (mit össze kerestem a feltelepített kiegészítőket)… érdekes, hogy nálam a chrome alapú böngészők mindig lassabbak voltak a ff alapúaknál, az Avant viszont lényegesen gyorsabb a chrome motorral…

   Tetszik (0)
 8. Profile photo of Istvan

  Nekem sajnos jobban kötött a kezem, mert a Synology download station kliens csak opera-hoz és chrome-hoz van. Viszont az opera valamiért nem hajlandó az adatokat szinkronizálni, így maradt a chrome. 🙁
  A firefox-os bővítmények persze csak úgy vannak…működni nem működnek.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of SunyaMacs

  Én az Operát ajánlom mindenkinek!
  Nem nagyon eszi a memóriát, vannak hozzá kiegészítők és támogatja az NPAPI pluginokat.
  A pluginokat click to playre raktam, mert elég zavaró mikor egy flashes reklám beugrik.
  Hátránya a rondaság Windows 10-el, de ezt majd a 33-mas verzióban javítják.

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of Matgab

  Mintha a nevemben írtad volna a cikk nagy részét! Lastpass, Xmarks – i love.
  Én is próbálkoztam, tesztelés miatt mindig is fent voltak a fő böngészők.
  A Cyberfox-ot bírtam a legtovább használni, de sírva menekültem vissza a Firefox-hoz.
  Inkább zabáljon a kicsike, de ne akadjon fent a nyelven, flash-en, plugin-eken – vagy akár weboldal betöltéseken. Nem is értem, miért jó ennyi változat egy témára, ha nem is különböznek annyira?

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Blackdevils

  Folyamatosan böngészőt keresgélek a gépemre, amit kiadnak azt minden esetben kipróbálom legalább 1 hónapig tesztelem minden esetben őket (aztán vagy kuka vagy a megelégedettségi szint szerint első vagy második lesz).
  Amíg meg nem szűnt a frissítése addig Icedragon-t használtam nem volt magyar nyelv hozzá telepítve soha, csak simán megkerestem az icedragon parancsikonját az asztalon, jobbklikk->Tulajdonságok->Cél, és megtoldottam egy “-uilocale hu” kapcsolóval és onnantól magyar volt minden esetben és verzióban. A kiegészítők mentek rajta hiba nélkül (Adblock P , Flash, Lastpass, VideodownloadHelper.)
  Most Seamonkey + FF páros van fent. (SM a VideoDownloadHelper alatt néha beduzzog), de a Lastpass megy rajta , és az AdBlock Plus is, Flash hiba még nem volt eddig, mindig megfelelően ment minden. Mivel nekem egyedi rigolyáim vannak a böngésző kinézetére (ami az Operát és a Chrome-t helyből kizárja ) ezért ezek váltak be legjobban a gépeimen jelenleg (WN7/10 x64-alatt).

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of magic-box

  Olvasva a hozzászólásokat örülök, hogy sokan hozzám hasonlóan ennyire kedvelik az Operát 🙂 Edge-nek én sem jósolok nagy jövőt. Ott kezdődik, hogy Microsoft fiók kell hozzá. Az emberek egy része nem akar Microsoft fiókot, és csúnya módon szeretne “rendes” rendszergazda lenni a gépen, és nem a játszós fiókot használni. Az alternatív böngészők rajongói meg nem nem fognak rá váltani. Amit nem értek az a Chrome “népszerűsége”, egyszerűen nem értem mit lehet szeretni abban a puritán, iszonyat gép igényes semmilyen valamiben. Én már attól megveszek, ha bezárom az utolsó oldalt, akkor bezárul 🙂 Bármi értelmes dologhoz kiegészítő kell. Igaz hülye vagyok, a face meg a youtube menjen a többi dolog meg nem érdekli az átlag netezőt 🙂

  Tetszik (1)
   • Profile photo of magic-box

    Mert már 8-as óta, ha engedélyezed az alapból kikapcsolt rendes rendszergazda fiókot, ott nem futnak a modernui alkalmazások, így a 10-nél az edge sem. Próbáld ki : cmd futtatása rendszergazdaként, és írd be: net user rendszergazda \active:yes , Kijelenntkezel, ott belépsz, és akkor leszel rendes rendszergazda a gépen. Felüdülés a “játszós” fiók után… csak nincs modernui és csicsa, igazi geek fiók 🙂

    Tetszik (0)
 13. Profile photo of Tibor Tornai

  BitTorrent launches its Maelstrom P2P Web Browser in a public beta

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of dfcbt

  Lehet hogy csak nekem újdonság, de a “x:\Program Files\Internet Explorer\” mappában ott a régi internet explorer program iexplore.exe néven. A kedvencek is a “c:\Users\felhasználóinév\” mappában (Favorites).

  Ez a win10-en alternatív böngészőnek számit az Edge megjelenése óta. Szerintem.

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of satad

  Amikor feltelepítem a win7 – et a legelső, hogy kikapcsolok minden MS kikapcsolható programot – IE – DVD ÍRÓ – DVD KÉSZÍTŐ – MEDIAPLAYER – MEDIA CENTER stb a telemetriást is mindent. Felesleges, nem használom, kémkedik, az ie meg tök hülye lassú nem követi a szabványokat stb okokból. Így a gépemen nincs alapértelmezett böngésző, és NEM IS KELL – egy kiherélt Firefoxal feszengek, aminek a maintrance service – updates stb részét akkor kitörlöm amikor kibontom a telepítőből, így nem updatel és nem akarom hogy frissüljön a beállításainál sem, őszintén szólva így szuper. Így nem indul a rendszeren a html php stb csak szövegszerkesztőben és pont ez kell. A tűzfal porkivételeknél is offolok MINDENT nem kell kiskapu. Egyébként a firefox is önkényeskedik ha nincs “javítva” 🙂 A rendszereim évekig mennek több tucatot telepítettem másnak és van amelyik win 5 éve megy hibátlanul. Nem tudom ki hogy van pl ezzel a telepítéssel ami nem idő max félóra jobb gépen de utána a beállítás egy nap. Ha nem, az rendszer nem is jó 🙂 Röviden ennyit az én gépemről és böngészőmről. Szép napot. 🙂

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Nagy Fehér Ember

  Most kicsit megnyugodtam. Én is hasonló módon tesztelgetek mindenféle programot, legalább tudom, hogy nem vagyok ezzel a hobbival egyedül.
  A cikkben bemutatott böngészőket ismerem, de valahogy mindig a Firefoxnál kötök ki már vagy tíz éve. Nálam első a testre szabhatóság, ha ez nincs, akkor nem is foglalkozom tovább vele. Ezért utálom a Chrome-ot és annak minden klónját. SEMMIT nem lehet beállítani rajta, bénák a kiegészítések, a könyvjelzőkezelője egy katasztrófa…
  Az új Opera dettó, lépjünk is tovább.
  A Vivaldi biztató, de még sokat kell fejlődjön.
  A Palemoont én is a frissítések leállása miatt hanyagoltam.
  A Cyberfoxot beállítottam saját gépemen úgy, hogy az asszony Firefoxával szinkronizáljon, így tudja használni ezen a gépen a saját beállításaival is. (Tudom, felhasználói fiókok, de ezt inkább hagyjuk 😛 )
  Az ilyen Comodo alapú cuccokat szintén a frissítések ritkasága miatt hagytam el.
  SRWare Iron: második böngésző a gépen, nincs benne semmilyen kiegészítő, ha valami nem akar indulni a Firefoxban, akkor ott nyitom meg. Amúgy a Chrome alapú böngészők közül azt találtam legrokonszenvesebbnek (pedig tényleg szinte teljesen ugyanaz mint a Chrome).
  A Maxthont én is használtam, de nem igazán tudtam átszokni rá. Vannak nagyon jó tulajdonságai, de néha eléggé nyűgös, és nem igazán bővíthető az igényeim szerint.
  Ezeken kívül én is végigpróbáltam egy rakás böngészőt, de mindig hiányoltam belőlük valamit…
  Úgyhogy marad a Firefox 🙂

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of Locky

  Én egész szép sort futottam végig, Maxthont használtam egy ideig, de nekem pont az a felület amiről beszélünk az az ami nem tetszik, (a cikkből olvasva nektek se), csak engem a tudása se kárpótolt. Mozillánál az a gondom hogy nincs egy normális mailtekintő cucc, bár ennek ellenére most ezt használom.

  A Chrome az nagyon de nagyon zabálja az erőforrásaimat, hiába van 8 GB RAM-om, ha a processzoromat úgy eszi, hogy 10-15-20%-ra is felpörgeti. Ezért is hagytam ott. Operában hasonló problémáim vannak, habár egy fokkal jobb, de valahogy nem tudtam újra megszeretni.

  Választanom kellett hogy Edge, vagy Mozilla. Gyakorlatilag az Edge egy mélypofonnal kettévágná, csak nem most.
  -> nincs mailmegtekintő.
  -> nincs adblock
  -> a főoldal az olyan gyér, de csak mert Magyar a lokációnk, így testre se szabható, ezért ide is kéne valami normális kezdőképernyő.

  De amiről beszélünk, az előzmények/kedvencek/könyvjelzők egy helyen, nagyon jól, nagyon könnyen megtalálhatók Edgenél, és bár a Mozilla se gyenge ezen a téren de ha pofán vágtok akkor se tudom megmondani hogy a kedvencek van-e Mozillánál, vagy ez Edge sajátosság, mert akármit jelölök be, itt csak Könyvjelzőnek rakja el. És a könyvjelzők megtekintése is 2 lépéssel több, mint mondjuk Edgenél.

  De az a fránya edge még nem élvez semmilyen böngészőkiegészítő támogatottságot, úgyhogy használja a hóhér egyelőre maximum!

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of DRE-X

  Hasonló vagyok én is, rettentő sok programot tesztelek és használok nap mint nap. Böngészők próbáján szerintem már a 20-at is átléptem, mégis mindig visszatértem az Operához. Jól mondták itt páran, az új verziók gyorsasága rettentően megugrott, és ezt úgy mondom, hogy Én viszont kiegészítők hadát használom ráadásul keverve opera és chrome típusúakat. Így hát belépek az opera ajánlók körébe.

  Továbbá a programok nagy részét vagy portable-be használom, vagy én csinálok belőle hordozható változatot, nekem ez egy nagyon fontos szempont. Ebből kifolyólag az Edge szerinem ki is esett nálam, az MS termékeit nem egyszerű így megvalósítani. A Vivaldihoz ellenben nagy reményeket fűzök, nagyon szimpatikus a fejlesztőcsapat és jól esik, hogy kommunikálnak velünk. Én egyetlen teljesen elhanyagolható, lehet hogy csak számomra zavaró dolgot írtam a fórumra (ahol nem kell mondanom, már százával álltak a kommentek), és a következő frissítéskor kaptam egy reply-t, hogy köszi hogy szóltam és már javítottként szerepelt changelog-ban.

  Természetesen az opera sem tökéletes, például engem is zavar, hogy a kiegészítők ikonjait nem lehet mozgatni (fel nem foghatom), de eddig messze a leghasználhatóbb böngésző amit találtam.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Jaromani

   Köszi az ajánlást.
   A múlt héten feltettem ezt a Cent Browser-t, és eddig úgy nagyjából tetszik, gyors is. A Single renderer process, purge memory beállítással pedig mintha kevesebb memóriát is foglalna. Nagyon gyorsan bejön az előzőleg használt Comodo Dragon-hoz képest, bár erre az újra kevés bővítményt raktam, és a Google fiókba sem jelentkeztem be, talán részben ez is lehet az oka. Tetszik benne, hogy meg lehet adni a Cache könyvtár helyét, mert én mivel 64bites rendszer és 8GB memória van, és a rendszerlemez nem ssd, csak hdd, ezért jó ideje ramdrive-ba teszem a cache-t, amit a Dragonnal úgy oldottam meg, hogy átlinkeltem a C:-n lévő Cache mappát a ramdrive meghajtójára.
   Az is tetszik benne, hogy a kilépésnél (X-re kattintásnál) megerősítést kér, bár az utolsó fül bezárással a böngészőből kilépés elkerülése a Firefox-hoz hasonlóan is bővítménnyel oldható meg (pl. Keep Last Two Tabs).
   A Single renderer process talán rizikós lehet a tekintetben, ha valamely fül nem reagál, emiatt összeomolhat a többi fül is, de annyira nincs sok tapasztalatom vele, csupán egy blog.hu-s oldal akasztotta be, ami eddig minden Chrome alapú böngésző alatt fagyott, azonban Firefox alatt nem.

   Megjegyzés a böngésző letöltéséhez: a honlapján a főoldalon a 32bites verzió van, de a fórumban a Release Channel-en belül megtalálod a telepítős 64bit és mindkettőre a portable változatokat is.
   http://www.centbrowser.com/forum/forumdisplay.php?fid=2
   A portable-re valamit ír, hogyan lehet frissíteni, de talán úgy is jó lesz, ha átnevezem a régi verzió mappáját, felrakom a régivel egyező nevű mappába az újat, és bemásolom ugyanoda a “User Data”-t, ami egyébként úgy is működik, ha van fent egy telepítős, és a “C:\Documents and Settings\Usernév\AppData\Local\CentBrowser\User Data\” mappáról csinálok egy linket a portable változat mappájába.

   Firefox nekem is volt fent eddig másodlagosként , a Comodo Icedragon, amire mint írtátok, egy ideje nem frissül, de felraktam a napokban a Waterfox-ot, ami alapból 64bites, az is szimpatikusnak tűnik.
   Opera új verziót még próbálgatom, majd meglátom a későbbiekben váltok-e rá a Chrome-ról. Sok éve hosszú ideig Operás voltam, de aztán egy ismerősöm ajánlotta a Chrome-ot… most meg pár hete egy másik ismerősöm az Operát, szóval majd kiderül, visszatérek-e ahhoz.

   Tetszik (0)
 19. Profile photo of floydman

  Szia!
  Köszi a cikket. Mélyen egyetértek a problémákkal. Én is rengeteget keresgéltem, de én megtaláltam a számomra tökéletes böngészőt.
  FlashPeak Slimjet
  Gyors, biztonságos, testreszabható, chrome alapú, de baromi gyors és stabil. Egy éve semmi gondom nincs vele. Rengeteg kiegészítő van hozzá. Bátran merem ajánlani mindenkinek.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez