Új funkciók a Windows 10 build 10547-ben

A Windows legújabb, Szeptember 18-án közzétett 10547-es buildszámú tesztverziója számos újítást tartalmaz, olyat is, amit a hivatalos bejelentésben nem említettek meg. Érdemes néhányat közelebbről is szemügyre venni.

Mostantól több fiókkal is részt vehetünk az Insider programban, melyek közül a Windows Update beállításaiban választhatunk. Ez a funkció hasznos lehet, ha valamiért nem kapjuk meg a legújabb verziókat, ilyenkor egy másik Insider-es fiókot választva megoldódhat a probléma.

2015-09-20_09-46-40

Egy másik új lehetőség, ami szintén nem került bejelentésre valamiért, hogy ezentúl átmenetileg szüneteltethetjük az előzetes kiadások telepítését. A “Stop insider builds” gombra kattintva kiválaszthatjuk mennyi ideig szeretnénk elkerülni az újabb frissítést.

2015-09-20_09-48-57

Javításra került a Start menü hibája, ami 512-re limitálta a bejegyzések számát, így ezentúl 2048 ikonnal is telezsúfolhatjuk azt.

A többi változás főként a felhasználói felületet érinti. Még mindig a Start menünél maradva, kaptunk egy új kapcsolót a testreszabáshoz, amivel 3-ról 4 oszloposra állíthatjuk a csempék megjelenését.

2015-09-20_09-58-24

A táblagépes módba be- illetve visszakerült egy, a Windows 8-ból már ismert funkció, amivel az alkalmazások ablakait ragasztgathatjuk egymás mellé. Ha szeretnénk hogy az átméretezéskor az ablakaink megfelelően reagáljanak, a beállításokban engedélyeznünk kell a következő beállítást:

2015-09-20_13-27-18

2015-09-20_13-23-07

A Windows Spotlight ezentúl elérhető a Pro kiadásban is (nem csak a Home-ban). Ez a feature lehetővé teszi, hogy statikus háttér helyett, egy automatikusan, az érdeklődési körünknek megfelelő háttérrel fogadjon minket a rendszer belépéskor. A képek naponta változnak és szavazni is lehet rájuk. Emellett a bejelentkezési képernyőn a Spotlight alkalmazásokat is ajánlgathat a Windows Store-ból.

2015-09-20_13-49-25

Ugyanezen az oldalon letilthatjuk azt is, hogy az asztali háttérkép jelenjen meg a login képernyőn.

A felsoroltak mellett, számos alkalmazás is frissült, valamint rengeteg apróbb hibajavítás került a rendszerbe, melyekről bővebben a Microsoft blogjában olvashattok, illetve vessetek egy pillantást a Windows Central videójára is:

Az új kiadás, mint újabban már hozzászokhattunk, csak frissítésként tölthető le hivatalosan, de a házilag készült ISO telepítő már számos oldalon elérhető (pl: itt, vagy itt), ha valaki annak segítségével szeretne frissítést végezni.

19 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Rambo Junior

  Sziasztok!

  Én nyertem ezzel a builddel egy olyan “újítást” is, hogy jobb klikk-re nem reagál, de csak az asztalon…
  SFC /SCANNOW sajnos nem segített…
  Shift + F10-re illetve a billentyűzeten lévő jobb klikk-re sem csinál semmit

  Bárkinek bármi ötlet?
  Előre is köszi!

  Üdv.,
  R Jr.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of nevergone

  Üdv.
  Nem teljesen kapcsolódik.
  Tiszta telepítéssel raktam fel még anno insider preview-et. Most sír, hogy 10.01-én lejár. Ha kapcsolódok az insider programhoz, akkor elfogadja azt a nyilvános kulcsot amit a preview-hoz közzétettek? Vagy ha csatlakozok, ha nem, akkor is vásárolt termékkulcs kell?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of octolith

  Igazából még mindig nem értem, minek kellett külön Home és Pro változat. Most ott tartunk, hogy egymás funkcióit kapják meg a különböző változatok. Remek.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of azsrej

  Nálam ez az új build agyonvágta a Windows Sidebar-t. Telepítés után eleve 70-80 %-on használja a procit, ha olyan gadgetet akarok használni ami méri a CPU és memória adatokat bele is hal, csak homokórázik, aztali jobb klikkre meg sem nyílik, sajnos le kellett szednem. Járt más is így, vagy ez egyedi?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Locky

  Ebben a buildban van még olyan hely ahol a jobbklikken még valamilyen régi formájú menüt hoz elő? Vagy már mindenhol egységes lett?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Trianta

  A 240-es build óta nem jön egyetlen build frissítés sem, egyik accounttal sem.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Máté Mayer

  Meglehetne csinálni, hogy ez a bulid magyar nyelvű legyen?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Matgab

  Csak a megjelenésig voltam insider, azóta élesben használom, nem folytattam az előzeteseket.
  Egyvalamit várok iszonyatosan: Aero?
  Nem tudjátok, nem kerül bele vagy benne lesz valamelyik frissítésben végre?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Kevin

  Ez mind szép és jó, de mikor fog megjelenni a végfelhasználóknak is?

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of József Pásztor

  Nálam nagyon rossz a Windows update( win 10 Pro 64) átlag 10x nekifut hogy frissítsen valamit kivéve a defendert azt minden nap leszedi,általában manuálisan kell telepíteni .Már usa ra állítottam mindent régió egyebek,de bulidot nem akar frissíteni.nem tudom miért van egyébként gondom nincs vele megy rendesen.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of RoZoli

  Nekem egy hete ott van az update-ben ez a build, de nem akarja frissíteni. Hiába kattintok a “restart now”-ra, akkor sem. Valami ötlet?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Lamer

  HI mindenki!

  Tiszta telepítést alkalmaztam majd kb a 3. újraindítás után nem jelent meg a bejelentkezési képernyő. Nyomtam 1 space és vakon beírtam a jelszavam és bejelentkezett, de a pointer csak hosszas mozgatás után jelent meg és ha elindítom a gépházat vagy akármilyen alkalmazást nem jelenik meg az asztalon de a tálcán miniben megmutatja, tehát fut. Így szó szerint teljesen használhatatlan. Már másodszorra telepítettem a gépet.
  Van valakinek ötlete?

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Lamer

  Bocs mindenki!

  Két monitort használok és az előző telepítéseknél csak driver-ek feltelepítése után volt aktív a másik.
  Ezért kikapcsolva hagytam. Ennél megy mindkettő azonnal.
  Nagyon jó az 547-es!!!

  Lamer vagyok!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez