A Nokia felemelkedése és bukása

A Nokia, a világon az egyik legismertebb márkanév. Amikor azt mondom Nokia, először mindenki valamilyen telefonra asszociál, de szerintem nagyon sokunkban rengeteg emléket és érzelmet is előhoz ez a név. Fredrik Idestam 1865-ben alapította meg a Nokia vállalatot és akkoriban még álmodni sem mert arról, hogy a világon szinte mindenki ismerni fogja ezt a finn brand-et.

Kezdetben nagyon sok mindennel foglalkoztak: Papírgyártás, villamosenergia-termelés, gumigyártás, telefonok, telegráfok, kábelgyártás, különféle lábbelik, televíziókészülékek, háztartási gépek, személyi számítógépek, robotok, kondenzátorok, katonai felszerelések, gázmaszkok, műanyagok, és vegyszerek gyártásában is volt némi tapasztalatuk. Az a Nokia, amit ma is ismerünk valamikor az 1960-as években kezdett formálódni. A hidegháborús paranoia, az atomháború kézzelfogható lehetőségére Finnország felismerte, hogy csak úgy védheti meg a saját népét, ha hatékony és megbízható telekommunikációs eszközökkel rendelkeznek. Az állami megbízást a Nokia nyerte el. Az elkészült rendszer mai szemmel elég primitív volt, hiszen egyszerre csak egy ember beszélhetett és várni kellett, míg a másik fél befejezte a mondandóját, de arra elég volt, hogy a Nokiát elindítsa a világhódító útjára. Folyamatosan dolgoztak a tömegtermelésen, az eszközök olcsóbbá tételén, aminek meg is lett az eredménye, 1987-ben bemutatták a Nokia „Gorba(csov)” Cityman 900 mobiltelefont, amit maga Mihail Gorbacsov tett híressé, amikor előkapta egy sajtókonferencián.

post_185958_20141027101216

1992-ben paradigmaváltás következett a Nokia vezetésében, ami megalapozta a vállalat jövőjét. Felhagytak szinte az összes fogyasztói elektronikai eszköz gyártásával, és csak a kommunikációra koncentráltak. Beköszöntött a Nokia aranykora.

nokia_1011___first_digital_nokia_phone_by_redfield_1982-d80qjdi
1992-ben a Nokia 1011 a világ első digitális 2G GSM telefonja lett. Ugyanebben az éven kezdték megvetni a lábukat Magyarországon is. Valahogy ráéreztek, hogy nem elég egy sima telefont gyártaniuk, a jövő a szoftvereken múlik igazán. Ha könnyen kezelhetővé teszik az eszközeiket, akkor sokkal többek lehetnek szimpla hardvernél.

20th_Anniversary_of_the_Iconic_Nokia_2110_Phone_1

Ez a vízió a Nokia 2110-ben teljesedett be először. Ebben a telefonban jelent meg először a Nokia Tune (Francisco Tárrega – Gran Vals), és több mint 40 millió darabot adtak el belőle világszerte. Ez az eszköz olyan volt az akkori mobilpiacnak, mint nekünk az iPhone. Hatalmas, könnyen olvasható kijelző, elegáns, kompakt dizájn, és rengeteg killer fícsör mint például az SMS és a telefonkönyv, mint utólag kiderült ez csak a kezdet volt.

Nokia-9110-2

1996-ban bemutatták a Nokia Communicator-t, ami az IBM Simon szellemi örökösének számított. Sajnos túlzottan is megelőzte a korát, de szerencsére a vállalat annyira pörgött, hogy meg sem érezték az elmaradt sikert.

d8f3b17f8e8e137a322a9000b6d2a82b

1997-ben bemutatták a Nokia 6110-et, az első telefont, amiben a Snake játék is helyet kapott. Szoftvere hamarosan iparági szabványnak számított. Szintén 1997-ben K&F központot nyitottak Budapesten. 1998-ra legyőzték a Motorolát a telefongyártásban, azonban világuralmi tervek helyett, még ebben az évben a 3 nagyvállalat, a Nokia, a Motorola és az Ericsson, közös erővel megalkották a az EPOC-ra épített Symbian platformot. 1999-ben a Nokia bemutatta a 3210-est, amivel újabb bombát robbantottak.

nokia3210

Egyenesen a fogyasztóknak szánt telefon, színes előlapokkal, személyre szabhatósággal, képüzenetekkel (EMS). Az első telefon, amit nem csak a szülők használtak, hanem a fiatalabb generációnál is egyértelműen királyság lett egy ilyet birtokolni. Szintén az 1999-es évben történt egy másik nagyon fontos esemény, ekkor tették le a magyar komáromi Nokia gyár alapkövét. Az elkövetkező években a Nokia sikert sikerre halmozott a telefonjaival. 2000-ben bemutatkozott az internetes berkekben elpusztíthatatlannak tartott 3310-es.

nokia-3310-facebook-picture-ygUu

2002 különösen jó év volt a Nokiánál, bemutatták a világ első 3G-s telefonját, a 6650-et és az első kamerás Nokiát a 7650-et. 2003-ban elgurult a gyógyszerük, és extrémebbnél extrémebb dizájnokat mutattak be, de a kísérletezés nem mindig hozta meg az eredményét. A játékpiac újra az aranykorát élte, és a Nokia ebből a piacból is szeretett volna egy jó nagy szeletet. Az első nagy pofont pont a játékpiacon szenvedték el. A Gameboy Advance ellenfelének szánt Nokia N-gage csúnyán megbukott.

motorola_razr_v3

A Motorola V3 Razr teljesen megváltoztatta a piacot. Egycsapásra senkit nem érdekeltek a specifikációk, sem pedig az akkori okos telefonok. A Nokiát rengeteg kritika érte a befektetőktől, hogy túl sok időt fecsérelnek a felsőkategóriás készülékekre, és nem gyártanak elég sexy „hagyományos” telefont. Egy vezetőváltást követően a Nokia hátramenetbe kapcsolt. Az innováció helyett. A Nokia teljesen belassult, bár környezetvédelem terén komoly sikereket értek el 2005 után. A törekvéseknek hála a telefonokban használt anyagok 80%-ka tejesen újrahasznosítható, amit akkoriban 85 országban 5000 szerviz és leadóhely is segített.A Nokia N széria volt a Nokia örökös zászlóshajója a kétezres évek közepén, egyetlen nagy hibája volt, amit nem láttak be időben: rossz interfészt használt az emberi interakcióra. 2007-ben az Apple bemutatta az iPhone-t és a játékszabályok teljesen megváltoztak. Már senki nem akart gombokat nyomogatni, mindenki kapacitív multi-touch kijelzőt, és asztali szintű operációs rendszert akart.

5527.nokia-5800-xpressmusic

Rengeteg késedelem után a Nokia bemutatta az 5800 Xpress Music-ot. Az Android-ra és az iPhone-ra adott válasznak túl kevésnek tűnt, de azért a szoftveres kritikák ellenére, üzletileg mondhatni sikeres lett. A Nokia kívülről ugyan továbbra is vánszorgott, de évekkel az iPad előtt már 8 colos táblákat gyártottak belső tesztelésre, csak valahogy ezek a vezetés miatt soha nem kerültek piacra.

tablet-de-nokia-2001

Úgy gondolták, az iPhone egy primitív, drága készülék, ami egy leejtést sem bír ki, nem hogy felvenni a versenyt az N-series telefonnal. Aztán 2008-ra rájöttek, hogy nem tudják tartani a lépést az iPhone OS-el. Felállítottak egy csapatot, hogy alkossák meg a Symbian Utódját a MeeGo-t. A vállalaton belüli politikai versengés a támogatásért, az elsőbbségért szép lassan megölte a dizájnt. Egy megosztott vállalat soha nem lehet sikeres. Több időt töltöttek a stratégia tervezgetéssel, mint aktuális cselekvéssel. A Nokia partnereket is felidegesítette a lassú reakció, és a vállalatnál sorra elhalasztották a nagy lehetőségeket. A Nokia vezetősége teljességgel elvetette az Android használatát, úgy fogalmaztak, hogy Androidot olyan lenne használni, mint télen a nadrágodba vizelni, csak hogy felmelegítsd magad.

2010-ben Stephen Elop a Microsoft-tól érkezve átvette a Nokia vezetését. Sokkolva tapasztalta, hogy 30%-ot költenek kutatásra és fejlesztésre, de semmi használhatót nem sikerül lerakni az iPhone és az Androidos telefonok ellen. Ebben az időben, mindenki csak az állását szerette volna megtartani. Mindenféle opciót megvizsgáltak, de rájöttek, hogy a MeeGo túl kevés és túl későn jött, ezért feladták a fejlesztését. Eluralkodott az ember-embernek farkasa mentalitás, majd jött a nagy Nokia + Microsoft üzlet.

hi-nokia-elop-ballmer-852-600x337
Ballmer és Elop bejelentették, hogy a Windows Phone fogja leváltani a Symbian-t és a MeeGo-t. Közben a Samsung vált a világ legnagyobb telefongyártójává, a Nokia pedig sorra hozta a Lumia generációkat, igazi átütő siker nélkül. Volt még néhány érdeles felvillanás, mint például a 41 megapixeles Nokia 808, de szinte senki nem akart egy halott platformot vásárolni. A Windows Phone-nak nem sikerült bevonzani időben fejlesztőket, és nem bizonyult többnek, mint egy satnya mentőcsónak.

991-2

A Lumia 520 tudott egyedül felmutatni valamit a régi Nokiából, ami az eladásokat illeti, de bőven elmaradt a konkurensektől. Úgy tűnhet, hogy Elop szándékosan játszotta a Microsoft kezére a Nokiát, azt pletykálták, hogy 7.1 millió eurót kapott a hadműveletért. A Microsoft Lumia 535 megjelenésével a Nokia, mint telefonmárka véget ért. A teljes kisatírozás most is folyik a Windows Phone áruházban. Egy évvel a felvásárlás után szállingózni kezdtek a pletykák, hogy a Microsoft alaposan pofára esett a Nokiával és leírta veszteségnek az egész felvásárlást.

nokia-market-capitalization-as-of-gdp

Eközben a Nokiát az mentette meg a csődtől, hogy nem gyártott több telefont. Az 1992-es mentalitás ismét előjött, hagynak mindent, ami nem megy, és koncentrálnak arra, ami igen. Titokban ismét világuralomra törnek, csak éppen egy olyan területen, ami minket átlagembereket nem igazán izgat. A telekommunikációs infrastruktúrára koncentrálva szép lassan felfalják a konkurenseket. A Siemens-t és az Alcatel-t már sikerrel asszimilálták magukba, így csak két konkurens maradt, a Huawei és az Ericsson. A történelem ismétli önmagát, ismét Oroszországot „drótozzák be”, ami valljuk be nagy üzlet. Vannak halvány reménysugarak, hogy 2016 végén visszatérhetnek a mobiltelefonokhoz, de egyelőre még semmi biztosat nem tudunk. Reméljük a legjobbakat, hisz vannak telefonok és van a Nokia.

Nosztalgiázzatok velünk! Mindenféle érdekes Nokiás történeteket várunk kommentben! 😉

48 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Dufi

  Halló!
  Jó cikk. 🙂 csak kihagytátok a storyból az NMT (Nordic Mobile Telecom) korszakot. Lényeges lépés volt, hogy a készülékgyártást és az infrastruktúra fejlesztést vagyis úgy általában a celluláris hálozatosdit ezen “gyakorolták be”. (a Cityman 900 is ilyen eszköz volt) Mire a GSM korszak eljött a Nokia az egyik legnagyobb lett. Nem mellesleg az említett paradigma váltást éppen az így szerzett tapasztalatok tették lehetővé.
  Aki nincs képben az NMT egy celluláris, analóg 450 MHz (körüli) sávon működő rendszer. Ami abban az értelemben is megalapozta a Nokia (és az Ercsson) sikerét a GSM világhódításával, hogy a ma ismert alapvető hálózati technológiákat, működési és együtt működési modellt akkor, abban a rendszerben alkották meg. A 80-as évek második felében több szolgáltató lefedte szinte az egész Skandináv félszigetet NMT hálózattal, amelyek között már akkor létező dolog volt pl. a roaming. A világméretű elterjedés egyetlen akadálya az volt, hogy a technológia által használt sáv a legtöbb országban foglalt volt (többek között katonai és televíziós szolgáltatások foglalták).
  Itthon is használatos volt a rendszer. 1990-től 2003-ig működött NMT450 hálózat. A Westel Rádiótelefon Kft volt a szolgáltató. Utolsó éveiben 0660 névre hallgatott. A legendásnak tartott (valójában az első igazán sikeres) Nokia 2110 analóg testvére volt a Nokia 450-es modell , ami minden tekintetben kompatibilis volt a GSM változattal. (volt még hasonló a Nokia 2010 és az Nokia 250-es mint korábbi kísérlet) Olyannyira, hogy szinte(!) a rádió modul és az antenna kivételével csereszabatos volt a két eszköz beleértve az összes tartozékukat is.

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of maki

  Egyszer volt a családban egy 3410, az lépcsőzött egy emeletet, és még csak meg sem látszódott rajta! Az még mindig működik, csak kártya függő volt, ezért kellett leváltani! Másik Nokia a családban nekem volt, méghozzá egy 5230-szép volt, jó volt, de azt egy kb 1,5 év alatt, el is romlott, no meg már a symbian elavult lett!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of abissus

  Gratulálok, @nameless, szépen összeszedett munka, még az is képet kap Nokia tündökléséről és bukásáról, aki nem ismerte, nem használta a motyót. 🙂

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of vfo

  Nagyon jó összefoglaló, gratulálok. 🙂
  Engedd meg azonban, hogy a jó édes anyanyelvünk 🙂 védelmében néhány, a cikkírók által gyakran elkövetett hubára fölhívjam a figyelmed, ami az ún. “újmagyar” nyelv sajátja is, de ez nem előny, hanem hátrány az utánunk következő, (még) olvasni tudó generáció szempontjából.
  vízió = szemlélet
  dizájn = formaterv
  killer fícsör = radikális újítás
  extrém = szélsőséges
  sexy = szexi
  Mindezek persze a 30 év alatti nemzedék számára fölösleges akadékoskodásnak tűnhetnek, ám ha el akarjuk kerülni a “Kauderwelsch” (eszperente) keveréknyelv(ek) elsajátítását, akkor érdemes alapértelmezésként (by default) a meglévő és létező magyar szakkifejezéseket alkalmazni. Kiváltképpen annak tudatában, hogy a funkcionális analfebetizmus szinte ragályszerűen terjed …
  Barátságos bátorítással: vfo

  Tetszik (4)
  • Profile photo of abissus

   Szépen és barátságosan mondtad el, amit kellett, tetszett. Ezzel együtt a vizió jelentésével nem értünk egyet, ugyanis látomást, jövőképet jelent számomra 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of vfo

    Nyilvánvalóan a “vízió” szónak az adott jelzős szerkezet kifejezésére sok szinonimája van, a magyar nyelv pont emiatt tud bizonyos esetekben kifejezőbb lenni a latin/indogermán nyelvcsaládnál. Mindazonáltal a “vízió” szó alkalmazásával kár lenne az olvasóra bízni a szinonima megfogalmazását, ha az író is képes rá. 🙂

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Igyekszem magyarul írni, de általában átmegyek mesélő módba és a mindennapokban használt nyelvezettel írom a dolgaimat. A jövőben törekedni fogok, hogy minimálisra csökkentsem a külföldi szavakat. Köszönöm!

   Tetszik (0)
 5. Profile photo of atavus

  Én még mindig használok egy független 3410 -est. Jobban bírja a kerti munkát mint egy érintőképernyős 🙂

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of vfo

  Ha a mobiltelefonokról lehántjuk az összes marketingréteget és azt vizsgáljuk, hogy a felhasználók (újmagyarul: júzerek) többsége mely szolgáltatásokat veszi igénybe, kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy 90-95%-ban a rendelkezésre álló alkalmazásokat (újmagyarul: appokat) alig használják. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy még soha nem használt valuta-átszámító ne lenne hirtelenjében szükséges, ami addig csak ott kotlott az alkalmazáslistában, de nem használtuk.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of SWAT

  Nekem 8 évig volt 3310-em. Még a mai napig működne, de neki adtam az egyik kollégámnak, aki vízbe ejtette. Öt éve van 6303-am ami tökéletesen teszi a dolgát. Kéz alól vettem egy használt Lumia 800-at olcsón. Ezzel nem vagyok már elégedett. Csak egy előnyét tudom mondani, nagyobb a kijelzője, mint az előzőeknek. még okos telónak sem mondanám. A régieket jobban szerettem.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Teofil79

  A 6310i-m a mai napig nagyon jól bírja az akksi, kb 9 napig megy el egy töltéssel. 2003-as gyártmány! 🙂
  Második telefonként most is használom. Már többször meg akarták venni tőlem. 5800 Xpress music-om is volt. Működik az is a mai napig, de annyira nem szerettem. Most egy androidos telefonnal idegelem magam, de az számomra agyrém.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of Aveoman

  Én csak Nokia párti voltam, bár használtam Ericsson-t, Panasonic-ot, Siemens-et is, de a Nokia vitt mindent!
  A másik, hogy az 5110-ben is volt már Snake ha jól emléxem….

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Blekfero

  De jó volt ez a cikk, nagyon tetszett. Nagy Nokia-rajongó (újmagyarul: fan 😀 ) vagyok,
  ’95-óta van mobilom, mind Nokia volt. Egyiket sem azért cseréltem le, mert elromlott, tarifacsomag, vagy szolgáltatóváltás ürügyén váltottam mindig újabbakra. 3210-esemet egyszer leejtettem a 2. ! emeletről egy bérház kőpadlójára. Darabjaira hullott persze, de semmi nem tört el rajta, összeraktam, működött tovább.
  És a “banán Nokiára” emlékeztek? 8110-es, mekkora királyság volt! 🙂

  Tényleg igaz, vannak a telefonok és van a Nokia. Olyan, mint a Harley Davidson, nemcsak teló, életérzés. Vagy ilyesmi…

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of gepardlacee

  Egyvalami továbbra sem világos nekem, mi volt az konkrétan, ami miatt a Symbian nem tudta a lépést tartani az Androiddal és az iOS -el?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Erik71

  Üdv Mindenkinek!
  Nekem egy Nokia 5510-em volt. Embertelen számlát kaptam az első hónapban, mert gondolkodás nélkül küldtem az sms-eket. Két kézzel gyorsan és hosszú üzeneteket tudtam írni.

  Tetszik (1)
 13. Profile photo of nyul

  Bár a mai készülékek nagyon sok mindenre (hasznos és haszontalan dolgok) használhatók. Aki azonban a telefont munkaeszközként használja azok közül sokan visszasírják a Nokia E sorozatát. Az E52 és az E72 modellek számomra még mindig az egyik legjobban használható készülékek maradnak.
  Bár a Blackberry helyetesíti ezeket a készülékeket, de a kanadai márkának is meg vannak számlálva a napjai. Ezért lenne jó ha valamely nagy mobilos cég készítene egy rendes üzleti szériás modellt.

  Amúgy a Nokia azóta él és virul: http://index.hu/gazdasag/2015/08/07/nokia_mobil_halozat_osszeomlas_feltamadas/

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Monk

   A szekrényben van “bevetésre” készen az E71-esem. Talán sosem volt olyan jó telóm, mint ez. Használnám most is, ha legalább egy BKV (BKK) app létezne hozzá és tudná legalább a 3G-t. Bár követem, mert muszáj az innovációt, de Időnként elegem lesz az Androidból és az iOS-ből is. Nos, ilyenkor venném elő, de bizonyos app-ok nélkül meg sajna manapság nem lehet létezni.
   Szerintem.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    Quad band
    GSM / GPRS /
    EDGE: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
    Dual band
    UMTS / HSDPA: UMTS

    Szóval a 3G-t is tudja 😀

    Tetszik (0)
   • Profile photo of nyul

    Sajátként továbbra is használom az E52, E72 párost. A szolgálati Galaxy S4-től sokszor a hideg ráz ki, de vitathatatlan, hogy van jópár hasznos (nem a Facebook :)) program melyek a Nokikán egyszerüen nem léteznek .

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Monk

    Akkor tudja no:D Még jó, hogy van egy ilyen telefonom:)
    Sosem volt saját mobil netem, csak a szolgálatin van, ezért sikerült beégni:)

    Tetszik (0)
 14. Profile photo of dudicomx

  Kicsivel több, mint 4 évet húztam le a komáromi gyárában. Életem egyik legjobb munkahelye volt. 🙁

  Tetszik (1)
 15. Profile photo of Gol3M

  Még az is kimaradt hogy a telefonok gyártásába igazából akkor kezdett bele mikor felvásárolta a ITT-t (“International Telephone and Telegraph Company”) ezért is volt anno ITT NOKIA ….

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of thoms

  Ez még mindig tökéletesen ketyeg.
  Csak ne a Symbian lenne rajta.

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of mikej95

  Azért maradt valami élő örökségük még ennyi szerencsétlenkedés után is. Nokia névvel, de mostanra függetlenként futó telefon szervizek rohadt jó munkát végeznek a környéken. Független telefont csak hozzájuk viszek.

  Tetszik (1)
 18. Profile photo of Madara-san

  Van itthon egy kisebb gyűjteményem, 3210, 3310, 3510i, 5110 + még pár darab családtagoknál munkára fogva. Jó kis telefonok voltak ezek, egy kézzel lehetett SMS-t írni. Igazából egy 3310 nekem tökéletesen elég lenne, ha lenne rajta 3G, Wifi, és karakteres e-mail (IMAP) kliens, karakteres böngésző.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of yaka

  Szerintem a Nokia E7 továbbra is a leghasználhatóbb kommunikátor telefon – hardveres magyar ékezetes billentyűzettel, dupla tv-kimenettel (hdmi + rca). A Symbian leállás az egyetlen hátránya, nem lehet pl. VLC-t telepíteni rá, mint egy Androidra. A sajátomat már 4 éve nyüstölöm, hibátlan, az aksija is kibír 1-2 napot. Az első telefon, amin USB OTG-t láttam (rádughatsz pendrive-ot), olyan, mint egy mini laptop. Esztétikailag sem veszi fel vele a versenyt semmi:

  Tetszik (1)
 20. Profile photo of pimi

  A fentiekből is jól felismerhető, hogy nem az igények szülik a kínálatot, hanem pont fordítva. Minden ismerősöm szidja az “okos” telefonját, de használja. (Én is…)

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of ViBE

  „Mindenféle opciót megvizsgáltak, de rájöttek, hogy a MeeGo túl kevés és túl későn jött, ezért feladták a fejlesztését”

  a frászt. amikor a mobilozás aranykora beköszöntött, a Microsoft is szeretett volna magáénak tudni egy szeletet a tortából. ez hasonlóan nehézkesen ment, akárcsak anno az XBOX esetében egykoron (bár azért végül ebben az irányban azért gyökeret tudtak vetni). na most ez a Microsoft-nak nem jött össze, csak szoftverlicenceléssel nem tudtak tartósan az ágazatban maradni. ugye ha nem ők gyártják a vasat, akkor nem tudják megfelelően optimalizálni sem a szoftvert, ráadásul az érdeklődés sem volt túl nagy a Windows Mobile iránt gyártók részéről. végül rövidebb időre feladták a kísérletezést, koncentráltak a többi ágazatra. közben a Nokia tartotta vezető szerepét, aztán sok fészkelés után az Apple kitojta (amit a Nokia amúgy már egyszer feltalált 2003-ban) az iPhone-t ezzel sokak számára megteremtve az okostelefon fogalmát. a Google megvette az Androidot és viszonylag kevés ráfordítással felfuttatta. a Nokia ekkor némileg berezelt az új igények láttán. a Microsoft kitalálta, hogy megint telefonozni akar, kaptak is az alkalmon. mivel az előző vezérigazgató lelépett, így bekopogtattak náluk. eddigre már kellően rémült volt mindenki a cégnél, a MeeGo jó megoldás lett volna, kevésnek éppen nem nevezném még mai szemmel sem (ezt első kézből tapasztalom, mert mai napig használom), pusztán Elop és a legkedvesebb cége élt azzal a lehetőséggel, hogy végre beléphessen ebbe az ágazatba a legnagyobbat bekebelezve. talán a világ egyik legnagyobb húzása volt ez, hisz egy olyan cégről van szó, aminek jóval több szabadalma és licence van, mint az egész érának együtt. a mai eladásaikat gyakorlatilag ez viszi.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez