SSD, SSHD, HDD – mikor, melyiket válasszuk?

Az SSD láz valamikor a 2010-es évben kezdte felkavarni az adattárolás állóvizét. Azóta a kezdeti horribilis árak szépen csökkenni kezdtek, és a szegényes élettartam is hamar beérte a mechanikus társaiét. Ma már elég olcsóak ahhoz, hogy bárki megengedhesse magának, viszont tárkapacitásban még mindig van hová fejlődniük. Idő közben megjelentek a HDD és SSD ötvözetéből az SSHD meghajtók is, így egyre több szempontot figyelembe kell vennünk vásárláskor, amihez most megpróbálunk segítséget nyújtani.

SSD

Bár talán már senkinek sem kell bemutatni, kezdjük mégis az elején: az SSD egy mozaik szó, jelentése Solid-State Drive, azaz szilárdtest-meghajtó. Nekünk halandóknak ez annyit tesz, hogy mozgó alkatrészek nélkül képes az adatokat tárolni, vagyis nem kell minden írási, vagy olvasási műveletkor a megfelelő helyre pozicionálni az író-/olvasófejet, mint a HDD-k esetében.
Ennek a felépítésnek rengeteg előnye van:

 • Elképesztő sebesség
 • Alacsony energiafogyasztás
 • Jobban bírja a hőmérséklet ingadozásokat
 • Teljesen hangtalan
 • Nem érzékeny a rázkódásra

Természetesen vannak hátrányai is, főleg a gigabájtonkénti ára. Egy 120 GB-os SSD árából simán lehet venni egy 1 TB-os HDD-t. Ezzel pedig a másik hátrányát is elmondtam, mégpedig, hogy a kapacitása sokkal kisebb, mint egy merevlemezé. Hiába elérhető sajnos 1 TB-os SSD, amíg az árából egy egész számítógépet lehet építeni. Az viszont biztos, hogy ha nagy mennyiségű adattárolásra nem is érdemes használni, a jótékony hatásait kihasználva hatalmas teljesítménynövekedést érhetünk el, akár viszonylag régi konfigokban is.

Nézzük először a nyers adatokat. A teszteket egy Western Digital HDD-vel, és egy Kingston SSD-vel készítettük, egy harmadik generációs i3-mal szerelt, 8 GB RAM-mal rendelkező, Windows 10 operációs rendszert futtató laptopon.

ssdhddhdtune

Már normál használat mellett is érezhető a két meghajtó közötti különbség, amit a tesztek csak igazolni tudtak. Egyik fent tesztelt meghajtó sem új és nem is a leggyorsabb, de egyértelmű az SDD előnye. Az újabb modellek akár ötszörös sebességkülönbséget is képesek produkálni.

Ha egy öregedő, lassuló gépbe szeretnél új életet lehelni, a legelső dolog amin gondolkozhatsz, egy SSD beszerzése. A rendszerindítástól a böngészésig, szinte minden területen jótékony hatással van a sebességre. A programok fürgébben nyílnak meg, a tömörített fájlok gyorsabban csomagolódnak ki, de a Windows frissítések letöltése és telepítése is érezhetően kevesebb ideig tart.

Nyilvánvaló tehát, hogy ha a sebesség a fő szempont, akkor az SSD-t kell választanunk. Jó-jó, de milyet?

ssd_kingston_hyperx_savage_ssd_kit

Mi általában az ár-értékarány alapján döntünk egy-egy termék mellett és a Kingston mostanában verhetetlen ezen a területen. A legújabb Kingston HyperX Savage termékcsaládot nyugodt szívvel tudjuk ajánlani. A legolcsóbb SSD-jük is 120 GB tárhellyel rendelkezik, ami már a legtöbb felhasználási területet lefedi, még adatoknak is marad hely egy átlagos otthoni gépen. Egyes termékeket a beépítéshez / hordozáshoz szükséges csomaggal együtt is árulják minimális felárért cserébe. A Kingston Savage SSD kategória csúcsa majdnem 1TB-os méretig terjed, a korábbi évekhez viszonyítva nagyon agresszív árazással.

SSHD

Az SSHD egy hibrid megoldás, ami egy hagyományos HDD és egy SSD kombinálásból született, azzal a céllal, hogy a két technológia legjavát nyújtsa. A leggyakrabban használt fájlokat a meghajtó memóriamenedzsere a beépített falsh memóriájába másolja (cache), ahonnan azok villámgyorsan elérhetőek, a ritkábban megnyitott fájlok pedig a nagy tárkapacitású merevlemezről kerülnek kiszolgálásra. Sajnos minden szükséges fájl nem fog beférni a limitált méretű SSD részbe, így a meghajtó igyekszik okosan, mindig az aktuálisan legfontosabb dolgokat elhelyezni rajta, ami viszont időbe telik. Emiatt van az, hogy pl. egy új játék telepítése utáni első indításkor nem lesz olyan gyors a betöltése, mint amikor már többször játszottunk vele. Ugyanígy a rendszer indulása is jelentősen gyorsabb egy néhány napos rendszeren, mint egy friss telepítés után. A mindennapi használat során viszont jelentősen gyorsabb, mint ha HDD-n dolgoznánk. Mivel a cache aktuális állapota nagyban befolyásolja a szintetikus tesztek eredményeit, nem igazán van értelme az írás-olvasás sebességét méregetni, sokkal többet mondanak a valós-élet tesztek. Egy bejáratott rendszeren az indítást és egy böngésző megnyitását a következő eredménnyel teljesítették:

Ha ennyire jó, miért nem vesz mindenki SSHD-t? Egyrészt, ha csak médiatárolásra szánjuk, akkor egy sima HDD olcsóbban is megoldja a feladatot, másrészt ha elfér egy SDD-n is a rendszered, az összes telepített programoddal és játékoddal, akkor a sebesség miatt érdemesebb egy SSD-t választani. Optimális megoldás lehet egy hibrid olyan esetekben, ahol egyetlen meghajtó beépítésére van lehetőségünk és a sebesség oltárán nem szeretnénk feláldozni a nagyobb tárkapacitást. Egy laptop elavult merevlemezét tehát például erősen javasolt SSHD-re upgrade-elni.

510547

Az SSHD piacon a Seagate amolyan úttörőnek számít az otthoni felhasználás terén. Egy SSD-hez viszonyítva, aránylag jutányos áron beszerezhető a 8 GB SSD + 1 TB-os HDD hibrid meghajtójuk. A Western Digital is gyárt már egy ideje SSHD-ket, ott is hozzák a megszokott minőséget, bár egy picit talán magasabb áron mint a konkurensek. Mindkét márkának megvannak a fanatikusai, így a ti ízlésetekre bízzuk melyiket választjátok.

HDD

A jó öreg hagyományos merevlemezek azért még sokáig velünk lesznek. Ha pusztán adattárolásról van szó, egyelőre verhetetlen áron biztosítják a terabájtokat. Filmek, zenék, képek tárolásakor maximálisan elegendő az általuk biztosított sebesség, de rendszermeghajtónak ma már nem ajánlottak.

Érdemes összehasonlítani a három meghajtó gigabájtonkénti árát is. A grafikonon a legnépszerűbb típusú és kapacitású termékek átlagárát tüntettük fel:

2015-10-16_02-43-02

A fenti áraktól persze sok esetben nagyban eltérhet egy-egy termék ára. Egy WD Black HDD például drágábban biztosít 4TB-ot, mint egy azonos kapacitású Seagate SSHD.

Mikor, melyiket?

Természetesen egyik meghajtótípus sem jobb a másiknál, mindegyiknek megvannak a maga erősségei és gyengeségei, amiket mind figyelembe kell vennünk vásárláskor. Ami biztosan kijelenthető az az, hogy az operációs rendszer az SSD-n érzi a legjobban magát, tehát ha tehetjük, adjuk meg neki. Adattárolásra a HDD helyett érdemes lehet megfontolni egy SSHD beszerzését, ha árban és kapacitásban találunk az igényeinknek megfelelőt, ha pedig egyetlen meghajtó fér csak a gépünkbe, akkor válasszuk az SSHD által biztosított arany középutat a sebesség és tárterület között.

5 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Expander Mandro

  Melóhoz használok 1T SSD-t. Simán visszahozza a sebesség az árát…

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of t3tr1s

  Van egy harmadik lehetőség: Egybeépítve egy HDD egy teljes értékű SSD-vel. Ilyen a WD Black2 Dual Drive 2.5″ 120 GB SSD + 1 TB HDD Kit.
  A 120 GB SSD rész külön meghajtóként használható, amely tökéletes arra a célra, hogy a rendszert rátelepítsük. A HDD rész az adatok tárolására ideális. Az ára a fele egy normális 1GB-os SSD-nek. Akkor teszi a legjobb szolgálatot, ha olyan laptopot akarunk bővíteni, amelyben nincs kialakítva hely egy további meghajtónak és nem szeretnénk kiszerelni az optikai meghajtót. Esetleg, ha nincs is optikai meghajtója a számítógépünknek, aminek a helyére lehetne tenni egy plusz SSD-t. Ilyenkor jön jól ez a kombó.
  http://www.amazon.com/Black2-Dual-Drive-2-5-WD1001X06XDTL/dp/B00GSJ9X4Q

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Goodwill

  Kingston HyperX Savage nem egy rossz típus, de olcsóbban vannak hasonló tudású, de 5 év garanciás SSD-k is.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez